Ποδηλατούμε με ασφάλεια

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Ποδηλατούμε με ασφάλεια

Ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού και ο ΟΚΑΠΑ διοργανώνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το πρωτοποριακό πρόγραμμα Let’s Ride.

Πρόκειται για  ένα πρόγραμμα εκμάθησης αστικής ποδηλασίας και κυκλοφοριακής αγωγής, το οποίο έχει λάβει διεθνή αναγνώριση και απευθύνεται σε παιδιά από 8 ετών και άνω.

Αποτελείται από έναν κύκλο μαθημάτων, πολύ δημοφιλή και ευχάριστα για τα παιδιά. Τα μαθήματα ολοκληρώνονται σε τέσσερις προκαθορισμένες συναντήσεις και προσαρμόζονται ανάλογα με το επίπεδο του εκπαιδευόμενου, ο οποίος πρέπει να έχει γνώση χρήσης ποδηλάτου. Η εκπαίδευση γίνεται από μια μικρή, φιλική ομάδα με δύο καταρτισμένους εκπαιδευτές και καλύπτει βασικά θέματα σχετικά με την προετοιμασία πριν την ποδηλασία (π.χ. σωστή τοποθέτηση κράνους), θέματα ασφάλειας κατά την ποδηλασία στον δρόμο, κανόνες οδικής ασφάλειας, βασικές δεξιότητες χειρισμού ποδηλάτου, διατροφή, ενδυνάμωση των ποδηλατών, κ.λπ.

Ο Δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης, μας μίλησε για το let’s ride: «Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα.  Πρώτη φορά σε όλη την Ελλάδα γίνεται εκμάθηση ποδηλασίας μέσα σε αστικό ιστό. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι ακριβώς αυτό, δηλαδή να μπορέσουν και τα παιδιά και οι ενήλικες να μάθουν πως χρησιμοποιούμε σωστά το ποδήλατό μας, με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση μέσα στους δρόμους. Κυκλοφοριακή αγωγή και παράλληλα εκμάθηση του ίδιου του ποδηλάτου. Να αισθανόμαστε ωραία μέσα στον Δήμο μας, που υπάρχουν τόσοι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, γεμάτοι πράσινο. Να μπορέσουν οι δημότες, παρέα με τα αυτοκίνητα, σεβόμενοι τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας να ζουν και να χρησιμοποιούν το ποδήλατό τους». Και συνέχισε λέγοντας: «Όλος ο Δήμος είναι ένας ατέλειωτος στίβος και ένας ποδηλατόδρομος. Το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων μας, τα απογεύματα κυκλοφορεί με ποδήλατο και τρέχει. Είμαστε ο Δήμος που συνδυάζει τον αστικό ιστό με το πράσινο. Στόχος να γνωρίσουμε στους δημότες μας πως μπορούν να κυκλοφορούν με το ποδήλατό τους, ανάμεσα στα αυτοκίνητα, με ασφάλεια».

Οι συναντήσεις θα γίνουν σε 3 group για όλο τον Ιούλιο, στο Γυμνάσιο της Φιλοθέης (Ανδρέα Μεταξά 7) και οι θέσεις όπως μας πληροφορεί η κυρία Σοφία Βυθούλκα, Πρόεδρος του ΟΚΑΠΑ είναι περιορισμένες. Και συνεχίζει λέγοντας: «στην πρώτη μας συνάντηση συμμετείχαν πενήντα παιδιά. Δυο μέρες μετά οι αιτήσεις είναι αυξανόμενες. Η αίσθηση της κίνησης, της οδήγησης, της ελευθερίας που νιώθουν οι μικροί ποδηλάτες πρέπει να συνοδεύεται από ασφάλεια. Τις ημέρες της περιορισμένης κυκλοφορίας οχημάτων, στην περίοδο της καραντίνας, βγήκαμε μεγάλοι και μικροί με τα ποδήλατά μας στους δρόμους. Νιώσαμε πώς είναι να κυκλοφορείς με ασφάλεια. Σήμερα που επανήλθαμε στην κανονικότητα, βλέπουμε πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη εκμάθησης αστικής κυκλοφορίας και κυκλοφοριακής αγωγής».

A’ group Δευτέρας, με ηλικίες από 8 έως 12 ετών, στις ημερομηνίες: 6, 13, 20 και 27  και ώρες από 17:30 έως 19:00.

Β’ group Δευτέρας, με ηλικίες από 8 έως 12 ετών, στις ημερομηνίες: 6, 13, 20 και 27  και ώρες από 19:00 έως 20:30.

Γ’ group Παρασκευής, με ηλικίες από 13 έως 17 ετών, στις ημερομηνίες: 10, 17, 24 και 31 και ώρες από 19:00 έως 20:30.

Η έναρξη δηλώσεων συμμετοχής έχει ξεκινήσει από την Τρίτη 30 Ιουνίου και γίνονται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής φόρμας, στο site του ΟΚΑΠΑ: okapa.gr. για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στον ΟΚΑΠΑ στα τηλέφωνα: 210 6834448 & 210 6834550.

Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Γιάννης Παπανικολάου, πρώην Πρωταθλητής Ελλάδος και Βαλκανιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής με μεταπτυχιακό στην Αθλητική Απόδοση (Brunel University) και κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος Προπονητή Ποδηλασίας από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ο οποίος μελέτησε, σχεδίασε και υλοποιεί το εγχείρημα.

Το πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν σε κατοίκους και δημότες  του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις