Λύνονται τα προβλήματα εδώ και τώρα!

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Λύνονται τα προβλήματα εδώ και τώρα!

 

Έτοιμες στην ώρα τους το Σεπτέμβριο οι αίθουσες που θα καλύπτουν όλες τις προδιαγραφές και πιστοποιήσεις

 Όλες οι αιτήσεις θα γίνουν δεκτές. Εκατόν δέκα επιπλέον παιδιά. Τέσσερις νέες αίθουσες θα καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες.

 Γράφει η Πέλλη Ζωγοπούλου

Σε αγώνα δρόμου αποδύεται η Δημοτική Αρχή του Δημήτρη Γαλάνη, για να ετοιμάσει μέσα στο προσεχές δίμηνο τις τέσσερεις αίθουσες διδασκαλίας -που απαιτούνται για να φιλοξενήσουν τα  επιπλέον παιδιά,  που θα φοιτήσουν στα νήπια και προνήπια του Δήμου μας στα πλαίσια της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης. Στόχος να καλυφθούν οι ανάγκες σχολικής στέγης -που προκλητικά αγνόησε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Υπενθυμίζουμε ότι από την σχολική περίοδο 2018-2019 ίσχυσε ο Ν. 4521/2018 περί προσχολικής εκπαίδευσης. Τότε  από τους 325 Δήμους της χώρας ανταποκρίθηκαν οι 184, ενώ την επόμενη σχολική χρονιά εντάχθηκαν ακόμα 114  φτάνοντας συνολικά τους 298 Δήμους.

Είκοσι επτά Δήμοι, παρέμειναν εκτός προγράμματος, καθώς δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις επιταγές της κοινής υπουργικής απόφασης για τα νηπιαγωγεία.

Μεταξύ αυτών και ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού, όπου η προηγούμενη Δημοτική Αρχή -με το βλέμμα στραμμένο στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου – αφόριζε τις κυβερνητικές επιταγές μεταθέτοντας το πρόβλημα  στην επόμενη διοίκηση.

 

Τι συνέβη

Το Μάρτιο του 2019 και εν μέσω έντονης προεκλογικής περιόδου, μετά από ερώτηση του Γιάννη Καβαλάρη (Λαϊκή Συσπείρωση) παρουσιάζεται το θέμα της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν γίνεται συζήτηση, αλλά ο τότε Δήμαρχος απαντώντας στην ερώτηση με ένα αφοριστικό μονόλογο για τις κυβερνητικές επιλογές, μεταθέτει τη λήψη της όποιας απόφασης για μία διετία αργότερα λέγοντας ότι λίγοι Δήμοι ανταποκρίθηκαν την προηγούμενη σχολική περίοδο και ακόμα λιγότεροι αναμένεται να ανταποκριθούν την επόμενη!

Να επισημάνουμε ότι παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις του κυρίου Ξυριδάκη η πλειοψηφία των Δήμων συμμορφώθηκε με τις επιταγές της κοινής υπουργικής απόφασης, λαμβάνοντας τα απαιτούμενα μέτρα για να είναι έτοιμοι να φιλοξενήσουν τα επιπλέον νήπια. Ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού, όμως, παραμένει ουραγός και εντάσσεται στην μειοψηφία των  είκοσι επτά Δήμων –που δεν κατάφεραν να συμμορφωθούν με το άρθρο 33 του Ν.4521/2018.

Το αποτέλεσμα της αδιάφορης στάσης ήταν να χαθούν τα αβαντάζ που έδινε η Κεντρική Διοίκηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οικονομικά οι έκτακτες αυξημένες ανάγκες σχολικής στέγης.

Αναλυτικότερα, το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΥΠΠΕΘ) χρηματοδοτεί με περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ την κατασκευή προκάτ αιθουσών, με προδιαγραφές της ΚΤΥΠ, σε υπάρχοντες χώρους των σχολικών κτιρίων που θα υποδείκνυαν οι Δήμοι, μέσα από αίτημα που θα έστελναν στο ΥΠΠΕΘ.

Ταυτόχρονα εκδίδει υπουργική απόφαση όπου επικαιροποιεί το πλαίσιο των απαραίτητων προδιαγραφών μίσθωσης , με σκοπό την υποστήριξη των Δήμων για την ανεύρεση κατάλληλων χώρων ενοικίασης.

Στόχος του υπουργείου ήταν να αναβαθμιστεί ο ρόλος του νηπιαγωγείου και να εξυπηρετηθούν ποιοτικά οι ανάγκες της ελληνικής οικογένειας, καθώς δημιουργούνται περισσότερες θέσεις για μικρότερα παιδιά και βρέφη στους Παιδικούς και Βρεφικούς Σταθμούς.

Να τονίσουμε ότι σε αυτή τη χρονική συγκυρία η τότε Δημοτική Αρχή του Παντελή Ξυριδάκη επιλέγει να αγνοήσει προκλητικά τις κυβερνητικές επιταγές και προφανώς να ασχοληθεί  απερίσπαστη με την επόμενη εκλογική αναμέτρηση –βρισκόμαστε μόλις δυο μήνες πριν τις εκλογές-  οπότε χάνεται και η σχολική περίοδος 2019-2020 αλλά και οι οικονομικές ενισχύσεις, αφού κανείς δεν μπήκε στον κόπο να τις αιτηθεί.

Σήμερα η παρούσα Δημοτική Αρχή του Δημήτρη Γαλάνη -κατά το κοινώς λεγόμενο,  τρέχει και δεν φθάνει, για να καλύψει τις ολιγωρίες της προηγούμενης και να εξασφαλίσει ποιοτικές προδιαγραφές στέγασης, με ίδια πλέον έξοδα, για όλα τα νήπια του Δήμου.

Τι θα κάνουν

Η πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Παιδείας, κυρία Αλίκη Γκιζελή μιλώντας για το θέμα στα «Τοπικά νέα» χαρακτηριστικά ανέφερε: «Όταν έπρεπε να συζητηθεί το θέμα και να δρομολογηθούν λύσεις, ο προηγούμενος Δήμαρχος σφύριζε αδιάφορα!

Πριν από δύο χρόνια η ΚΤΥΠ έδινε προκάτ αίθουσες. Για εμάς θα ήταν πολύ εξυπηρετικό να αποκτήσουμε έστω και μία, υπήρχε χώρος να τοποθετηθεί, αλλά οι επαφές θα έπρεπε να έχουν γίνει από την αρχή, για να μπούμε στη λίστα. Αυτό δεν έγινε ποτέ.

Όταν άλλαξε η κυβέρνηση και ανέλαβε υφυπουργός εσωτερικών ο κύριος Λιβάνιος, κάλεσε και τους 27 Δήμους που ολιγώρησαν και δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα. Πολλοί εξ αυτών ζήτησαν παράταση της προθεσμίας εφαρμογής –αίτημα που δεν έγινε δεκτό, καθώς μας δήλωσαν ότι το γνωρίζαμε ως θέμα εδώ και μία τριετία και οφείλαμε να έχουμε βρει λύσεις. Και φυσικά δεν μπορούμε να έχουμε ιδιαίτερες απαιτήσεις, καθώς είμαστε ο Δήμος με το μικρότερο πρόβλημα –χρειαζόμαστε μόνο τέσσερεις παραπάνω αίθουσες, τη στιγμή που ο Δήμος της Αθήνας χρειάζεται εκατό κι άλλοι Δήμοι σαράντα ή πενήντα.

Πρακτικά, τώρα, η λύση παράταση δεν υπάρχει, αίθουσες προκάτ δεν μπορούμε να αποκτήσουμε πλέον –γιατί αργήσαμε,  ενώ επίσης δεν υπάρχουν χώροι που θα μπορούσαμε να νοικιάσουμε για να στεγάσουμε νήπια και προνήπια.

Να τονίσω ότι από τα πρώτα πράγματα που έκανε ο Δήμαρχος ήταν να  ψάχνει  χώρους για ενοικίαση. Επιπλέον απευθύνθηκε στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και ζήτησε να πάρουν νήπια επί πληρωμή, με έξοδα του Δήμου. Ούτε αυτό δεν έγινε, καθώς κανείς δεν μπορούσε να δεχθεί πάνω από τρία –τέσσερα παιδάκια κι εμάς οι ανάγκες μας είναι υπερπολλαπλάσιες.

Καταλήγουμε λοιπόν στην ανακατασκευή υφιστάμενων χώρων. Κι επειδή πολλά έχουν ειπωθεί, να διευκρινίσω ότι θα τηρηθούν απαρέγκλιτα όλες οι προδιαγραφές ασφαλείας και όλες οι πιστοποιήσεις καταλληλότητας. Επίσης θα υπάρξουν νέα εποπτικά όργανα και παιχνίδια και ό,τι χρειάζεται για να λειτουργήσει ένα σύγχρονο νηπιαγωγείο.

Οι  αίθουσες θα κατανεμηθούν ως εξής: μία στο νήπιο Φιλοθέης, στην ήδη υπάρχουσα αίθουσα πολλαπλών χρήσεων –εδώ θα φιλοξενηθούν γύρω στα είκοσι παιδιά από Φιλοθέη και Ψυχικό. Μία στο 1ο Δημοτικό Νέου Ψυχικού, όπου υπάρχει χώρος που μπορεί να μετατραπεί σε αίθουσα –που θα καλύψει τις επιπλέον ανάγκες του 1ο και 2ο νηπιαγωγείου, που φθάνουν στα είκοσι πέντε παιδάκια και από τα δύο σχολεία.

Και τέλος στο 3ο και 4ο Δημοτικό Νέου Ψυχικού, όπου θα γίνουν δύο αίθουσες για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής, δηλαδή γύρω στα πενήντα επιπλέον παιδιά.

Χώροι υπάρχουν, βρήκαμε χώρο στο ισόγειο με προαύλιο. Θα γίνει επέκταση της αυλής και  θα τηρηθούν όλες οι προδιαγραφές για νήπια και προνήπια, με όλες τις πιστοποιήσεις και την απαιτούμενη ασφάλεια.

Να τονίσουμε ότι το εν λόγω σχολικό συγκρότημα, όπως ανέφερε και ο Δήμαρχος, ανέρχεται στα 3.500 τ.μ. για 310 παιδιά. Ίσως είναι από τα ελάχιστα δημόσια σχολεία όπου σε κάθε παιδί αναλογούν 10 τ.μ.!

Και βέβαια μακροπρόθεσμα υπάρχει η λύση του Παιδικού Σταθμού της Αγίας Βαρβάρας, που η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν υλοποίησε ποτέ, παρά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Για εμάς ο χρόνος μέχρι τον Σεπτέμβρη δεν επαρκούσε, οπότε επιλέξαμε αναγκαστικά αυτές τις λύσεις».

 

Πώς θα διαμορφωθούν οι αίθουσες στο 3ο και 4ο Νηπιαγωγείο σύμφωνα με την μηχανικό του Δήμου

 

Αίθουσα 70τμ. η οποία θα ενσωματωθεί με μικρό μέρος (10-15 τ.μ. από το χωλ) ώστε να δημιουργηθούν δύο νέες αίθουσες
Κήπος στο πίσω μέρος του κτιρίου που δεν χρησιμοποιούταν μέχρι σήμερα και θα διαμορφωθεί σε προαύλειο κατάλληλο για τους μικρούς μαθητές

Εδώ ακριβώς θα κατασκευαστούν παράθυρα και πόρτες ώστε να επικοινωνούν τα παιδιά με τον αύλειο χώρο και οι αίθουσες να γίνουν φωτεινές και αεριζόμενες.

Η υπάρχουσα αίθουσα του νηπιαγωγείου. Όπως φαίνεται είναι φρεσκοβαμμένη και περιποιημένη.
Φρεάτιο του Δήμου Αθηναίων που βρίσκεται στην άκρη του κήπου θα κλειστεί με τοιχίο ώστε να βγει στο δρόμο
Χωλ εισόδου
Χωλ εισόδου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις