Ενισχύοντας τις διεθνείς συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Ενισχύοντας τις διεθνείς συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο

της Ζωής Ράπτη*

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος διατηρούν εδώ και πολλά χρόνια ισχυρούς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς και η συνεργασία τους  παραμένει ιδιαίτερα σημαντική για τη σταθερότητα στον χώρο της Αν.  Μεσογείου, καθώς η Αίγυπτος είναι η μεγαλύτερη χώρα του αραβικού κόσμου.

Στο πλαίσιο των άριστων σχέσεων με τη χώρα αυτή, η Κυβέρνηση της ΝΔ  αναπτύσσει σταθερά βήματα συνεργασίας σε πολλούς τομείς , όπως: της ενέργειας, του τουρισμού, της ναυτιλίας .

Άλλωστε, και η  ελληνική επενδυτική παρουσία στην Αίγυπτο είναι έντονη και εντοπίζεται σε πλήθος οικονομικών δραστηριοτήτων. Οι δε  Ελληνικές Κοινότητες του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας αποτελούν πρότυπο συστημικής οργάνωσης του ελληνικού στοιχείου και βοηθούν ιδιαίτερα στην κατεύθυνση αυτή.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησής του, επισκέφθηκε την Αίγυπτο για την  7η Τριμερή Σύνοδο Αιγύπτου – Ελλάδος – Κύπρου.  Εκεί υπέγραψε ένα τριμερές εκτελεστικό πρόγραμμα για την προώθηση των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και χαιρέτησε τη σύσταση του EAST MEDITERRANEAN FORUM.

Αυτό το διπλωματικό έργο της Κυβέρνησης συνεχίστηκε  δυναμικά με το πρόσφατο ταξίδι του Υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια  στο Κάιρο, όπου στόχος ήταν η διαπραγμάτευση για τη συμφωνία καθορισμού οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, μετά και την επιτυχημένη οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία.

Εξάλλου, πρόσφατα ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ και συνέβαλε στην εμβάθυνση της σχέσης των δύο χωρών. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε 30 χρόνια μετά την  αναφορά του αείμνηστου Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ότι «η φιλία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ είναι και θα πρέπει να παραμείνει βασικός πυλώνας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής». Μια αναφορά που, από το 1990,  σηματοδοτούσε τη σπουδαιότητα της ελληνο-ισραηλινής συνεργασίας, την οποία η σημερινή Κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να πρεσβεύει με θέρμη.

Εκεί συμφωνήθηκε να διευρυνθεί η στρατηγική σχέση της χώρας μας  με το Ισραήλ, μέσω στενότερης συνεργασίας, σε μια σειρά καθοριστικών τομέων όπως: στον τομέα της προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων, της αμυντικής υποδομής, του τουρισμού και της ασφάλειας και δηλώθηκε η αποφασιστικότητά των χωρών μας να εξελίξουν την Τριμερή σχέση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, που εγκαθιδρύεται με τη δημιουργία του East Med, του μεγαλύτερου αγωγού φυσικού αερίου στον κόσμο, που με τη συμβολή των ΗΠΑ, έχει όραμα την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε οι δυο χώρες να συνεργαστούν για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και τη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος, καθώς είναι καθήκον όλων να εξασφαλίσουμε ότι κανένας πια δεν θα βρει γόνιμο έδαφος να διασπείρει την ιδεολογία του μίσους, την ιδεολογία του ναζισμού. «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ».

Η ελληνοεβραϊκή κοινότητα στην Ελλάδα επιτελεί ένα σημαντικό έργο και σε αυτό τον τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, το 2021, η Ελλάδα θα αναλάβει και την προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (International Holocaust Remembrance Alliance – IHRA), η οποία περιλαμβάνει την πραγματοποίηση σειράς ακαδημαϊκών και πολιτιστικών εκδηλώσεων για την προάσπιση αυτής της μνήμης.

Συνεχίζουμε δυναμικά την ενίσχυση της περιφερειακής μας συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, προς όφελος της χώρας και των Ελλήνων πολιτών. Η Μεσόγειος θα πρέπει να γίνει μια θάλασσα ειρήνης και ασφάλειας για όλους τους λαούς.

*η Ζωή Ράπτη είναι Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών και  Αν. Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις