Η ελληνική παγκόσμια πατέντα ”no kaka” στον δήμο μας

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Η ελληνική παγκόσμια πατέντα ”no kaka” στον δήμο μας

“Μια ελληνική και παγκοσμίως κατοχυρωμένη εφεύρεση η «no kaka» έρχεται από τις ερχόμενες ημέρες στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού, εγκαθίσταται και μας υπόσχεται ότι θα λύσει το χρόνιο πρόβλημα που απασχολεί όλους μας, αυτό με τις ακαθαρσίες των ζώων στα πεζοδρόμια και γενικώς σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους.

«Πρόκειται για ένα φτυαράκι μιας χρήσεως, συναρμολογούμενο, από χαρτί οντουλέ (διπλό, κυματοειδές, ανακυκλωμένο) που δίνει την δυνατότητα να μαζευτούν τα περιττώματα των σκύλων ανέπαφα» γράψαμε στο φύλλο της 13ης Μαρτίου λίγες μέρες πριν το lock down που άφησε στάσιμο όλον τον πλανήτη και μαζί του και την εγκατάσταση της “no kaka”.

Στις 2 Ιουνίου λίγο μετά την λήξη της καραντίνας το «ταξίδι» του “no kaka” ξεκίνησε στον Δήμο μας με την τοποθέτηση 15 σταντ σε Νέο Ψυχικό, Φιλοθέη και Ψυχικό σε κεντρικά σημεία.

Η πατέντα

Ελληνική, πρωτότυπη παγκοσμίως, κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου σε ελληνικά εργοστάσια. Εφαρμόζεται –προς το παρόν- μόνο σε Δήμους,   και είμαστε η 1η χώρα στον κόσμο που χρησιμοποιεί 100% ανέπαφο και οικολογικό τρόπο σε μια τόσο σημαντική και καθημερινή ανάγκη. Δημιουργός η Μαρία Αρκούδη.

Η κυρία Αρκούδη ξεκίνησε να δουλεύει ως δημοσιογράφος στον Antenna. Από το 2012 την κερδίζει το σχέδιο. Σκέφτεται, εργάζεται πάνω σε αυτό και δημιουργεί συνεχώς …ώσπου η πολυμήχανη Μαρία παρατηρεί ότι οι ιδιοκτήτες των κατοικιδίων απέφευγαν να μαζεύουν τις ακαθαρσίες γιατί σιχαινόντουσαν την αίσθηση της επαφής που έδινε η λεπτή πλαστική σακούλα με τα περιττώματα. Η αγάπη για την προστασία του περιβάλλοντος και το timing όπου η κατάργηση του πλαστικού είναι πια επιβεβλημένη γεννούν την ιδέα  της σχεδίασης ενός επίπεδου χαρτονένιου εργαλείου που συναρμολογείται εύκολα και μεταμορφώνεται στο χρήσιμο δίδυμο «σκούπα-φαράσι» για τα περιττώματα του σκύλου.

Δύο χρόνια από το 2016-2018 ασχολείται με την κατοχύρωση της πατέντας σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και  του λογοτύπου και το 2018 βγαίνει στις αγορές.

 

Πώς ήρθε στο Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού

«Έψαξα, ρώτησα και έμαθα» λέει η αρμόδια Αντιδήμαρχος Αλίκη Γκιζελή στα Τοπικά νέα. «Μια φίλη -που δραστηριοποιείται σε φιλοζωική οργάνωση σε άλλον δήμο, μου έφερε την ιδέα και πραγματικά με ενθουσίασε! Ήρθα σε επαφή με δήμους που ήδη το είχαν υιοθετήσει και τα νέα ήταν πολύ ευχάριστα. Πήρα άμεσα τηλέφωνο την κυρία Αρκούδη και τέλη Οκτωβρίου μπορέσαμε να κλείσουμε την συμφωνία. Γραφειοκρατία, διαδικαστικά και τέλος ο κορονοϊός φτάσαμε στο σήμερα. Τοποθετήσαμε τα σιδερένια κουτιά, τα γεμίσαμε με φτυαράκια, ενημερώσαμε όσους συναντούσαμε στον δρόμο μας και η ενημέρωση συνεχίζεται…

Πρώτος σταθμός: Δημοτικό Φιλοθέης

Η επιλογή για την πρώτη μαζική ενημέρωση είναι του Δημήτρη Γαλάνη.

«Θα πάμε σε όλα τα σχολεία. Τα παιδιά μαθαίνουν ευκολότερα και γίνονται κοινωνοί της ιδέας. Είναι περισσότερο ευαίσθητα με το περιβάλλον, τα δέντρα, τα ζώα, την φύση. Ο πολιτισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Παιδείας και εμείς οφείλουμε κάθε μέρα με τις πράξεις μας να το διδάσκουμε».

Την Τετάρτη 10 Ιουνίου στον αύλειο χώρο του Δημοτικού της Φιλοθέης στήθηκε το σκηνικό. Στο κέντρο το σιδερένιο κουτί για να το αναγνωρίζουν γύρω από αυτό σκουποφαρασάκια, τρία μεγάλα λούτρινα σκυλάκια, ένα καλάθι με λιχουδιές για τους τετράποδους φίλους τους και ένα άλλο με καραμέλες για αυτά. Ίσως να είναι και η πρώτη φορά που για μισή ώρα είδαμε παιδιά τέτοιας ηλικίας να ακούν με αμείωτο ενδιαφέρον το Δήμαρχο Δημήτρη Γαλάνη να τους εξηγεί. Άμεσος, ξεκίνησε να μιλάει λέγοντάς τους ότι γνωρίστηκαν καλύτερα την εποχή της καραντίνας όπου τα παιδιά τρέχανε με τα ποδήλατα και τις μπάλες και αυτός… τους κυνηγούσε! Στην συνέχεια απευθύνθηκε στους τελειόφοιτους της έκτης δημοτικού και τους θύμισε την συνάντηση που είχε μαζί τους τον περασμένο Δεκέμβρη. «Μου ζητήσατε καθαρά πεζοδρόμια. Μου είπατε ότι δεν μπορείτε να περπατήσετε από τα περιττώματα των σκύλων. Τώρα σας παρουσιάζω την λύση και σας ζητώ να με βοηθήσετε να την μεταδώσετε σε όσους βλέπετε στον δρόμο με σκυλιά. Κάναμε μια συμφωνία. Την τήρησα και σας θέλω δίπλα μου. Με αυτήν την κίνηση βοηθάμε την καθαριότητα, το περιβάλλον αλλά και την οικονομία της χώρας μας. Πρόκειται για ελληνική πατέντα». Και εκεί σταμάτησε για να απαντήσει στις καταιγιστικές ερωτήσεις των παιδιών:

«Τι είναι πατέντα; Πώς την κατοχύρωνουμε; Είναι το ίδιο με τα πνευματικά δικαιώματα; Από πού μπορούμε να τα προμηθευτούμε; Υπάρχει κίνδυνος κάποιος να μας τα κλέψει από τα κουτιά και να τα πουλήσει; Γιατί δεν βάζετε τα κουτιά σε όλη την Ελλάδα;» Αυτές και  άλλες πολλές ερωτήσεις έκαναντα παιδιά, ώσπου κάπου προς το τέλος μια μαθήτρια της έκτης παίρνει το λόγο και λέει: κύριε Γαλάνη, οι φίλοι και εγώ θα σας βοηθήσουμε με όλη μας την καρδιά. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο. Θα πηγαίνουμε βόλτες και θα προσέχουμε γύρω μας. Θα ενημερώνουμε όλους τους ανθρώπους που θα συναντάμε. Αλλά… αν δούμε κάποιον να μην μαζεύει τα κακά του σκύλου του, πώς εκείνη την ώρα θα σκεφτούμε πιο είναι το πιο κοντινό μας σημείο ώστε να του δώσουμε ένα φτυαράκι και να του δείξουμε την χρήση του;

Και έτσι τα 15 σημεία έγιναν 16 και ο Δημήτρης Γαλάνης έδωσε το κουτί – δείγμα που άμεσα τοποθετήθηκε έξω από το σχολείο. Η κυρία Αρκούδη με την αντιδήμαρχο κυρία Γκιζελή μοίρασαν φτυαράκια σε όλα τα παιδιά και προτού προλάβουν να τους δείξουν την συναρμολόγηση το είχαν συναρμολογήσει! Όχι σε 3 δεύτερα όπως δείχνουν οι οδηγίες στο κουτί αλλά σε 2 δεύτερα.

  

Σημεία δωρεάν διανομής

 

Κοινότητα Φιλοθέης

 1. Αγίας Φιλοθέης & Γράμμου Βίτσι – Φιλοθέη
 2. Σινεμά Φιλοθέης –πεζόδρομος
 3. Άλσος Εθνικής Τραπέζης – Φιλοθέη
 4. Κ.Ε.Π. παρκάκι – Φιλοθέη
 5. Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου & Νιόβης – Φιλοθέη

Κοινότητα Ψυχικού

 1. ΕΛΤΑ Α΄ πλατεία Ψυχικού
 2. Νέα Αγορά, Δάφνης – Ψυχικό
 3. Άλσος Ψυχικού
 4. Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου – Ψυχικό
 5. Παλιά Αγορά – Ψυχικό

Κοινότητα Νέου Ψυχικού

 1. Πλ. Αγίου Γεωργίου – Ν. Ψυχικό
 2. Πλ. Ελευθερίας – Ν. Ψυχικό
 3. Πάρκο Μήφου, Ρήγα Φεραίου – Ν. Ψυχικό
 4. Πλατεία Αγίας Σοφίας – Ν. Ψυχικό
 5. Φάρος – Ν. Ψυχικό

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις