Δικαιώνεται η ανάγκη των δημοτών να εκλέξουν μια νέα Δημοτική Ομάδα

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Δικαιώνεται η ανάγκη των δημοτών να εκλέξουν μια νέα Δημοτική Ομάδα

Συνέντευξη στην Πέλλη Ζωγοπούλου

Ένα χρόνο μετά τις εκλογές ο Δημήτρης Γαλάνης μιλάει στα Τοπικά νέα

Πριν ένα ακριβώς χρόνο, στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, οι δημότες του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού –κόντρα στα προγνωστικά- προσέφεραν τη διοίκηση στον Δημήτρη Γαλάνη,  δίνοντάς του το εκρηκτικό ποσοστό του 61% κι εκπαραθυρώνοντας  ταυτόχρονα αντιπάλους αξιώσεων!

Επρόκειτο για μια ανατροπή στα τοπικά δεδομένα, που άλλαξε άρδην  την καθεστηκυία τάξη πραγμάτων∙ καθώς η παράταξη που διοικούσε τον Καλλικράτειο Δήμο, την τελευταία δεκαετία και το πρώην Δήμο Ψυχικού τα προηγούμενα δεκαπέντε χρόνια, παρέμεινε εκτός νυμφώνος!  Αλλά και οι πολύφερνοι εκπρόσωποι και των τριών Κοινοτήτων, με ανάλογη παράδοση στην εκλογιμότητα και στη σώρευση υψηλών ποσοστών ψήφων, που είχαν συνασπιστεί με τις δυνάμεις των πρώην διοικούντων για να κάνουν τη διαφορά, είδαν με δυσάρεστη γι αυτούς έκπληξη, τη δεύτερη Κυριακή το Δήμο να αλλάζει χέρια!

Ήταν μια προσωπική επιτυχία του νέου Φιλοθεάτη Δημάρχου που πρωτοξεκίνησε το 2010 ψηλαφώντας τις παρυφές της Αυτοδιοίκησης με 267 ψήφους, έφθασε στη δεύτερη θέση, το 2014, με ελάχιστη διαφορά από την πρώτη δημοφιλή και επί σειρά ετών εκλεγόμενη σύμβουλο, ξεπερνώντας το φράγμα των χιλίων ψήφων και… κέρδισε το δημαρχιακό θώκο το 2019, στην πρώτη του διεκδίκηση!

Συζητάμε

Κάποιοι ανέφεραν, τότε, ότι η δημοτική ετυμηγορία είχε ήδη βγει πολύ πριν την εκλογική διαδικασία∙ αλλά οι δημότες και ψηφοφόροι κινήθηκαν σιωπηλά κι απρόσμενα -χωρίς να εκδηλώνουν διαθέσεις και προθέσεις- κι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο Δημήτρη Γαλάνη διαψεύδοντας τα προγνωστικά των δημοσκοπήσεων,  που λίγο πριν τις εκλογές του έδιναν μόλις το… 8%!

«Πώς το ερμηνεύει, όμως ο ίδιος;». Και πριν του υποβάλουμε το ερώτημα να τονίσουμε για μια ακόμα φορά ότι ο συζητήσεις με τον Δημήτρη Γαλάνη δεν έχουν πια τη μορφή συνέντευξης… -με τίποτα!  Μόλις του δοθεί το έναυσμα ξεκινάει να μιλάει και στη συνέχεια απαντά στις ερωτήσεις που θα θέλαμε να του κάνουμε, αλλά δεν προλάβαμε! Η αλήθεια είναι, ότι είναι χαρισματικός στο λόγο και τόσο παθιασμένος με τα τοπικά και αυτοδιοικητικά που γίνεται κυριολεκτικά χειμαρρώδης. Πάμε όμως να δούμε μαζί τι λέει:

Δημήτρης Γαλάνης: «Ουσιαστικά, τα δέκα αυτά χρόνια του Καλλικράτη, ο Δήμος διοικείτο από την ίδια  παράταξη που διοικούσε το Ψυχικό για πολλά επίσης χρόνια. Έβγαιναν οι ίδιοι και οι ίδιοι για δεκαετίες κι ήταν πια φανερό ότι είχε επέλθει κορεσμός. Οπότε, οι δημότες σιωπηρά αποφάσισαν να αλλάξουν τα δεδομένα και να φέρουν μια πιο φρέσκια κατάσταση στο Δήμο κι ένα Δήμαρχο πιο κοντά σε αυτούς. Και τονίζω το σιωπηρά, γιατί οι δημοσκοπήσεις έδιναν μέχρι την τελευταία στιγμή το προβάδισμα στην απερχόμενη παράταξη! Μερικές φορές το κατεστημένο… δίνει την αίσθηση της μονιμότητας, αλλά δεν είναι έτσι!

Κι  αυτή τη φορά ο κόσμος ήθελε κάτι διαφορετικό, μια αλλαγή, ένα μοντέρνο πιο εξελιγμένο σύστημα διοίκησης –και το έδειχνε.  Όπου πήγαινα οι δημότες μου χαμογελούσαν και με τον τρόπο τους μου έδειχναν ότι επικροτούσαν τις προθέσεις και εκτιμούσαν τις προτάσεις μας. Αυτό που εισέπραττα ήταν ότι δεν ήθελαν ένα Δήμαρχο στατικό, αλλά ένα Δήμαρχο που να κυκλοφορεί στο προάστιο και να βλέπει από πρώτο χέρι το τι συμβαίνει!  Το έδειξαν την πρώτη Κυριακή της εκλογικής αναμέτρησης (έδωσαν το 43%) και η αντίθεσή τους -με την προϋπάρχουσα κατάσταση, γιγαντώθηκε τη δεύτερη Κυριακή με το καθοριστικό κι εκρηκτικό 61%! Εδώ, οι ψηφοφόροι ψήφισαν με την καρδιά τους-ήθελαν αλλαγή και έδειξαν με τις επιλογές τους ότι ήθελαν μια Δημοτική Αρχή πιο ζεστή, πιο φιλική, πιο κοντά στα προβλήματά τους.

Οπότε, μετά τις εκλογές, η επιλογή του κόσμου έπρεπε να δικαιωθεί. Όχι πια, τα ίδια πρόσωπα στις ίδιες θέσεις για χρόνια και χρόνια! Αυτό έπρεπε να αλλάξει. Θέλαμε καινούργια πρόσωπα με φρέσκιες ιδέες, νέους ή και μεγαλύτερους ανθρώπους αλλά με τα κατάλληλα προσόντα, καθώς κι εγώ κι όλη η ομάδα μου πιστεύουμε ότι οι δημότες μας αξίζουν τα καλύτερα.

 

Έψαξα λοιπόν να βρω ποιος είχε τις κατάλληλες προτάσεις, καθώς ένοιωθα ότι όφειλα να γυρίσω πίσω στον κόσμο αυτό που ζητούσε: νέα άτομα, νέο αέρα, νέες ιδέες στη διοίκηση και στην καθημερινή λειτουργία του Δήμου. Βρήκα πρόσωπα δυνατά με εξαιρετικά βιογραφικά –που ένα χρόνο τώρα με έχουν κάνει υπερήφανο με τις δράσεις τους! Ενδεικτικά να αναφέρω τη Νικόλ Δημητρακοπούλου που είναι υπεύθυνη όλων των πολιτιστικών προγραμμάτων του Δήμου και έφερε μια ποιότητα και μια φρεσκάδα που έλειπαν. Οι δράσεις της, μάλιστα, όλο αυτό το διάστημα του αναγκαστικού εγκλεισμού, λόγω της πανδημίας, δικαίωσαν την επιλογή μου!

Τι να πούμε, επίσης, για το Νέστωρα Τέηλορ;  -τον διεθνούς φήμης συνθέτη, που δέχθηκε να αναλάβει την διεύθυνση του Ωδείου μας και το έφερε σε τελείως διαφορετικό επίπεδο!

Αλλά και για τη χαρισματική μουσικό Κατερίνα Βασιλάκου; -με τις εξαιρετικές διακρίσεις, που ανέλαβε να φτιάξει μια χορωδία νέων με παιδιά του Δήμου μας. Έφερε άλλο αέρα στα μουσικά –πολιτιστικά μας δρώμενα. Θυμηθείτε την εξαιρετική δουλειά της στην εκδήλωση στη σχολή Ουρσουλινών, τα Χριστούγεννα!

Και την τεχνολογική επανάσταση, στο Δήμο μας, νέοι άνθρωποι την έφεραν. Οι τηλεδιασκέψεις και η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση από το σπίτι, από τους νέους εκλεγμένους στο συνδυασμό, αλλά και από τη γενικότερη ομάδα μας έγιναν!

Ένα χρόνο μετά, λοιπόν, νοιώθω ότι δικαίωσα τους δημότες για την επιλογή τους, όχι μόνο στα πολιτιστικά, αλλά σε κάθε επίπεδο. Οι νέοι άνθρωποι, αλλά και οι εμπειρότεροι εκλεγμένοι –με την αδάμαστη θέληση για δουλειά και προσφορά, όπως κι ο Δήμαρχος που γύριζε συνεχώς στους δρόμους έκαναν τη διαφορά!».

Εδώ σταματάει, για λίγο, προφανώς για να αναπνεύσει, και δράττομαι της ευκαιρίας να επισημάνω ότι μόλις έξι μήνες πρόλαβε να διοικήσει χωρίς εξωτερικές πιέσεις και απρογραμμάτιστους αιφνίδιους παράγοντες, καθώς τον Μάρτιο  ενέσκηψε η πανδημία που καθήλωσε όχι μόνο τη χώρα αλλά ολόκληρο τον πλανήτη. Στην ουσία είχε μια πολύ μικρή περίοδο χάριτος –από Σεπτέμβριο μέχρι Φεβρουάριο- αφού κανείς δεν μπορεί να προκαθορίσει τίποτα πλέον και η ζωή μας βασίζεται στο «Βλέποντας και κάνοντας».

Δημήτρης Γαλάνης: «Θα σας επισημάνω ότι σε μια κρίσιμη περίοδο η Δημοτική μας Αρχή έδειξε ένα δραστήριο, ανθρώπινο, αλλά και τεχνοκρατικό πρόσωπο, όπως επίσης και ανάλογο έργο.

Αυτό που εξέφρασε ο Δήμος με την καινούργια ομάδα ήταν ακριβώς η αλλαγή σελίδας που επεδίωξαν οι δημότες!

Θα σας αναφέρω ότι είμαστε κοντά στο δημότη και τους δυόμισι μήνες της καραντίνας. Προσωπικά, έβγαινα κάθε απόγευμα στους δρόμους επιβλέποντας, κάνοντας συστάσεις. Δίπλα στον κόσμο και τις ανάγκες του. Ξεκίναγα από Φιλοθέη –Πέτρινο, πλατεία Δροσοπούλου, Παιδική Χαρά Πικιώνη κι όπου πήγανε κόσμος,  περνούσα στο Ψυχικό –πρώτη, δεύτερη πλατεία, στο Φάρο, στην Αγία Σοφία, στην πλατεία Ελευθερίας. Και φυσικά κάθε μέρα ήμουνα στο Δημαρχείο∙ κινιόμουνα σα να μην υπάρχει κορονοϊός!

Επίσης την περίοδο αυτή, καταφέραμε να κρατήσουμε ανοικτές και ενεργές όλες τις δομές του Δήμου, από την Πρόνοια και τον Πολιτισμό, μέχρι την Καθαριότητα και το Πράσινο. Παρότι έφυγαν πολλοί εργαζόμενοι, είτε λόγω αδειών ειδικού σκοπού, είτε επειδή ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες, είτε επειδή εργάζονταν εκ περιτροπής, εμείς κρατηθήκαμε ενεργοί και σε εγρήγορση! Και αναβαθμίσαμε την ιστοσελίδα του Δήμου και μπορέσαμε να προσφέρουμε επιπλέον των άλλων και δράσεις όπως μια περιήγηση σε ένα μουσείο, το διάβασμα ενός βιβλίου, μαθήματα γυμναστικής, παραμύθια σε παιδιά βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών κ.ά. Εν ολίγοις παρουσιάσαμε μια πληθώρα δράσεων και ένα χρόνο μετά και παρά τις αντίξοες συνθήκες πιστεύω ότι δικαιώσαμε την επιλογή των δημοτών που επιθυμούσαν αλλαγή σελίδας στη διοίκηση του Δήμου».

 

 

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις