Άρωμα φράουλας…

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Άρωμα φράουλας…

Μοναδικές σε άρωμα και γεύση, οι φράουλες την άνοιξη βρίσκονται στην καλύτερη εποχή τους, κατακόκκινες και εύγευστες διαθέτουν αποτοξινωτικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Με τον ερχομό του Μάη, τα λευκά λουλούδια της φράουλας μετατρέπονται σιγά- σιγά σε χυμώδεις, κατακόκκινους καρπούς! Περιέχουν βιταμίνες, σίδηρο και ασβέστιο και το σαλικυλικό οξύ τους, ωφελεί στους ρευματισμούς. Χαρακτηριστικά, 100 γραμμάρια φράουλες δίνουν 45 θερμίδες. Αλλά, προσοχή! Σε ορισμένους ανθρώπους προκαλούν αλλεργία και έκζεμα. Σε αυτήν την περίπτωση θα αρκεστείτε να τις θαυμάζετε μονάχα… Στα παιδιά σας, μπορείτε άφοβα, από ηλικία 18 μηνών, να δώσετε μαρμελάδα φράουλα, και από 4 έως 5 χρονών φράουλες ωμές. Οι υπηρεσίες τους, όμως, δεν εξαντλούνται εκεί. Μπορείτε για εσάς και για όλη την οικογένεια, να φτιάξετε με αυτές θαυμάσια καλοκαιρινά γλυκά. Να μην ξεχνάτε ποτέ όταν αγοράζετε φράουλες να μην είναι χτυπημένες και να μην έχουν αρχίσει να σαπίζουν μιας και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στο πέρασμα του χρόνου. Και να θυμάστε ότι οι φράουλες δεν γίνονται μόνο φρουτοσαλάτα και γλυκό, αλλά συνοδεύουν υπέροχα τις δροσερές σαλάτες. Οι φράουλες έχουν και καλλυντικές ιδιότητες, που οι γιαγιάδες μας τις αξιοποιούσαν ανάλογα. Σύμφωνα, λοιπόν, με το ‘’τετράδιο της γιαγιάς’’ : με πολτοποιημένες φράουλες ή χτυπώντας τις με λίγο γάλα, θα κάνετε μια φρέσκια μάσκα που καθαρίζει και ξαναζωντανεύει το δέρμα. Εγώ θα σας βοηθήσω να φτιάξετε μια μαρμελάδα φράουλα, μία ευπαρουσίαστη τάρτα αλλά και μία δροσιστική τούρτα, στις πρώτες <<κάψες>> του καλοκαιριού. Απολαύστε τις!

 

Περί αλλεργιών…

Οι φράουλες προκαλούν αλλεργία σε μερικά άτομα. Γι’αυτό, καλό είναι να τις αποφεύγουν όσοι έχουν αλλεργική προδιάθεση. Το πιθανότερο ωστόσο, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες είναι ότι η φράουλα δεν προκαλεί αλλεργία, απλά καθαρίζει τον οργανισμό και οι τοξίνες που αποβάλλονται εμφανίζονται στο δέρμα με τη μορφή εξανθημάτων.

 

Τούρτα με ανθότυρο και φράουλες

Υλικά

120 γρ. μπισκότα τύπου Digestive

100 γρ. βούτυρο

2 κουτ. σούπας κακάο

1 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη

300 γρ. ανθότυρο

120 γρ. μαρμελάδα φράουλα (ή γλυκό του κουταλιού φράουλα χτυπημένο σε μίξερ)

2 φύλλα ζελατίνης

50γρ. σαντιγί

100 γρ. φράουλες καθαρισμένες

φυλλαράκια δυόσμου

Εκτέλεση

Σε ένα μίξερ χτυπάμε τα μπισκότα με τη ζάχαρη και το κακάο και ανακατεύουμε το μείγμα με το βούτυρο. Απλώνουμε το μείγμα μπισκότου σε φόρμα με διάμετρο 20 εκ. που ανοίγει, το πατάμε καλά με τα χέρια και το βάζουμε στο ψυγείο. Δουλεύουμε λίγο στο μίξερ το ανθότυρο και το ανακατεύουμε με τη μαρμελάδα φράουλα. Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε μια κουταλιά νερό και λιώνουμε τα φύλλα ζελατίνης (που έχουμε μουσκέψει από πριν σε κρύο νερό). Προσθέτουμε την ζελατίνη στο μείγμα τυριού και ανακατεύουμε πολύ καλά. Στρώνουμε το μείγμα πάνω στη βάση του μπισκότου που έχουμε στο ψυγείο και το βάζουμε πάλι να κρυώσει. Βγάζουμε την τούρτα από την φόρμα (μετά από δύο ώρες τουλάχιστον) την τοποθετούμε σε πιατέλα και τη διακοσμούμε με φράουλες κομμένες στη μέση, σαντιγί και φυλλαράκια δυόσμου.

 

Τάρτα φράουλα

Υλικά

Για την ζύμη

250 γρ. αλεύρι  για όλες τις χρήσεις

150 γρ. βούτυρο

2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη

2 αυγά

2 κουτ. σούπας νερό

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής

2 ½ φλ. γάλα

4 κρόκους

½ φλ. ζάχαρη

4 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3 κουτ. σούπας κορν φλάουρ

1 μπαστουνάκι βανίλια

250γρ. κρέμα φρέσκια, ελαφρά χτυπημένη

600γρ. φράουλες

Εκτέλεση

Για την ζύμη

Τοποθετούμε το αλεύρι μέσα σε μια λεκανίτσα έτσι ώστε να σχηματίσει ένα βουναλάκι. Στη μέση ανοίγουμε μια τρύπα και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά. Το βούτυρο πρέπει να είναι κομμένο μικρά κομματάκια και κρύο. Ανακατεύουμε ώσπου τα υλικά να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα- ζύμη. Προσοχή! Πρέπει να το ζημώσουμε όσο το δυνατόν λιγότερο ώστε η ζύμη να μην ζεσταθεί. Κλείνουμε τη ζύμη σε μία μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Στη συνέχεια, ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο ζύμης όσο το δυνατόν στρογγυλό, το τρυπάμε με ένα πιρούνι και το ψήνουμε για μισή ώρα στους 170C.

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα της κρέμας ζαχαροπλαστικής και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να πήξει και να σφίξει. Η κρέμα ζαχαροπλαστικής είναι έτοιμη όταν βάζουμε μέσα ένα κουτάλι και το μείγμα δεν τρέχει.

Στη συνέχεια, την αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε απαλά την φρέσκια κρέμα- ελαφρά χτυπημένη- και κάποιο λικέρ της αρεσκείας μας. Πάνω στον κρύο πάτο της ζύμης βάζουμε την κρέμα και σκεπάζουμε με τις φράουλες κομμένες στα δύο. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες και σερβίρουμε.

 

Μαρμελάδα φράουλα με ολόκληρες φράουλες

Υλικά

1 κιλό φράουλες καλά καθαρισμένες χωρίς το κοτσάνι τους

500 γρ. ζάχαρη

1 σφηνάκι μπράντι

χυμό από ½ λεμόνι

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη ανοξείδωτη κατσαρόλα βάζουμε μια στρώση φράουλες και τις πασπαλίζουμε με τη μισή ζάχαρη. Βάζουμε από πάνω τις υπόλοιπες και ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη. Περιχύνουμε με το μπράντι. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε τις φράουλες να μαριναριστούν μια ολόκληρη νύχτα. Την άλλη μέρα, θα έχουν κατεβάσει μπόλικο ζουμάκι. Τις ανακατεύουμε καλά και τις βάζουμε σε πολύ δυνατή φωτιά και τις βράζουμε για 15’ από τη στιγμή που θα πάρουν βράση ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσουν. Τις αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το χυμό ½ λεμονιου, ανακατεύουμε και τις αφηνουμε να κρυώσουν καλά. Τις βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και τις φυλάμε στο ψυγείο.

 

Φράουλες βουτηγμένες στη σοκολάτα

Υλικά για μια πιατέλα

10 ώριμες σφιχτές φράουλες χωρίς χτυπήματα

150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

1 φλ. του καφέ φρέσκο γάλα

1 σφηνάκι μπράντι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τις φράουλες χωρίς να αφαιρέσουμε το κοτσανάκι τους. Τις ακουμπάμε πάνω σε μία στεγνή πετσέτα να στεγνώσουν καλά. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ρίχνουμε το φρέσκο γάλα, τη σοκολάτα και το μπράντι ταυτοχρόνως. Τα ζεσταίνουμε καλά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Παίρνουμε μία- μία τις φράουλες, τις βουτάμε μέσα στη σοκολάτα, τις ανασηκώνουμε και αφήνουμε να στάξει η περισσευούμενη σοκολάτα και τις ακουμπάμε με προσοχή πάνω σε μία σχάρα. Τις αφήνουμε να κρυώσουν για 10’, τις ακουμπάμε σε μια πιατέλα και τις κρυώνουμε καλά στο ψυγείο.

Το πιο ελαφρύ επιδόρπιο του καλοκαιριού!

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις