Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

της Ζωής Ράπτη*

29 Μαΐου 1453. Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, πέφτει μαχόμενος, υπερασπιζόμενος τα όσια και τα ιερά του Γένους και του Χριστιανισμού. Το παγκόσμιο ρολόι του πολιτισμού σταματά και χρειάζονται χρόνια για να ξεκινήσει πάλι. Μέσα από τα συντρίμμια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας αχνοφεγγίζει η Αναγέννηση.

Λίγα γεγονότα στην ιστορία της ανθρωπότητας είχαν τόσο μεγάλο αντίκτυπο όσο η Άλωση της Πόλης. Η καρδιά της Ορθοδοξίας δέχεται ένα ισχυρότατο πλήγμα και οι ψυχές των Ελλήνων σπαράσσουν από την οδύνη για τη βύθιση του απαστράπτοντος βυζαντινού πολιτισμού στο σκοτάδι της σκλαβιάς.

Υπό κανονικές συνθήκες και σε κανονικά, δημοκρατικά πολιτεύματα η αρπαγή εθνικής περιουσίας δεν μπορεί να αποτελεί αίτιο ή ακόμα και αφορμή πανηγυρισμών και εορτασμών. Η Τουρκία, όμως, το διέπραξε και το καθεστώς Ερντογάν προέβη στην αχαρακτήριστη ασχήμια να αναγνωστούν αποσπάσματα του Κορανίου εντός του ιερού ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο ιερός ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη λειτουργεί ως μουσείο από το 1935. Αν και ο αυτοκράτωρ Ιουστινιανός Α΄ δεν αποφάσισε να κτιστεί η Αγιά Σοφιά για να γίνει μουσείο, είναι σαφώς καλύτερη επιλογή από το να αποτελεί ισλαμικό τέμενος όπως συνέβαινε επί αιώνες μετά την Άλωση της Πόλης.

Αυτό που συνέβη κατ’ εντολήν του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν είναι μια απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας. Επιπλέον προκαλεί το σύστημα αξιών και το θρησκευτικό συναίσθημα των Χριστιανών σ’ ολόκληρο τον πλανήτη – όχι μόνο την Ελλάδα. Η Τουρκία προβαίνοντας σε αυτού του είδους τα ατοπήματα δείχνει ότι δεν έχει κανένα σεβασμό ούτε στις διεθνείς συμβάσεις τις οποίες υπογράφει, ούτε σε θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όπως είναι η θρησκεία.

Η Τουρκία είναι υπότροπη στην χρήση της Αγίας Σοφίας ως ισλαμικό τέμενος. Το 2016 έγινε προσευχή στον περίβολο του ναού και το 2017 εντός του χώρου της Αγιάς Σοφιάς, από το Διευθυντή Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο οποίος μπήκε στον ιερό ναό και διάβασε μια προσευχή.

Η χώρα μας, έχει υποχρέωση να λειτουργεί ως διαχρονικός θεματοφύλακας της πολιτισμικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της. Μνημεία όπως η Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη απευθύνονται σε ολόκληρη την ανθρωπότητα αλλά μιλούν ελληνικά!

* η Ζωή Ράπτη είναι Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών και

Αν. Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις