STOP στα κουνούπια!

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Πρωτοποριακές δράσεις της Δημοτικής Αρχής αντιμετωπίζουν την χρόνια δράση των κουνουπιών

STOP στα κουνούπια!

Λύση στο εντονότατο πρόβλημα των κουνουπιών που ταλανίζει τον δήμο μας τα τελευταία χρόνια, επιχειρεί να δώσει η Δημοτική Αρχή εφαρμόζοντας πρωτοποριακές πρακτικές σε αντίθεση με τις τυπικές ενέργειες αντιμετώπισης που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Η Πρόεδρος της Κοινότητας Φιλοθέης κυρία Πέννυ Ζαφειροπούλου και η Αντιδήμαρχος Πρασίνου κυρία Ελένη Ζέππου – Χαρλαύτη ασχολήθηκαν ενδελεχώς με το θέμα των κουνουπιών. Ενημερώθηκαν, ερεύνησαν και απευθύνθηκαν και επέλεξαν ανάμεσα από τις καλύτερες εταιρείες μια εξειδικεμένη επιχείρηση η οποία ασχολείται με την καταπολέμηση των κουνουπιών σε αγροτικές περιοχές.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των ειδημόνων η αντιμετώπιση στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού δεν πρέπει να είναι αυτή της αστικής περιοχής αλλά να γίνει με βάση τα εκατοντάδες στρέμματα πρασίνου που διαθέτουν, τα στάσιμα νερά –  πισίνες και το ρέμα του Ποδονίφτη.

Να σημειώσουμε ότι η επιλογή της συγκεκριμένης εταιρείας έγινε  μετά από έρευνα επιτυχημένης αντιμετώπισης ανάλογων περιστατικών σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Εν προκειμένω ακολουθήθηκε η επιλογή που είχαν κάνει τα Τρίκαλα.

Στόχος του Δήμου είναι η βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου καταπολέμησης κουνουπιών, με τη χρήση σύγχρονων εργαλείων εφαρμόζοντας καινοτόμες πρακτικές όπως: η τηλεματική ψεκασμών σε πραγματικό χρόνο, η χρήση ΣμηΕΑ (drones) και η εφαρμογή μοντέλων εξάπλωσης ασθενειών που μεταδίδονται με τα κουνούπια με σκοπό την μείωση της όχλησης και την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Παράλληλα με τις ενέργειες του Δήμου θα πρέπει να συντονιστούν και οι δημότες ώστε να ελαχιστοποιήσουν ή και να εξαλείψουν τις εστίες αναπαραγωγής που αναπτύσσονται γύρω από τα σπίτια τους. όπως επισημαίνουν οι ειδικοί έχουν την δυνατότητα μετακίνησης κάθε φορά μέχρι 300 μέτρα οπότε πρέπει να αναζητήσουμε εστίες όχι μόνο σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους αλλά και στο σπίτι μας.

Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος κύριος Δημήτρης Γαλάνης οι προσπάθειες μας θα εστιαστούν στην δημιουργία ενός ανεκτού περιβάλλοντος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Σχετικά με το ρέμα του Ποδονίφτη και το κουνούπι Τίγρης που ευδοκιμεί στην περιοχή γίνονται ήδη συντονισμένες ενέργειες με την Περιφέρεια για καλύτερη αντιμετώπιση.  Συγκεκριμένα κάθε Παρασκευή γίνονται ψεκασμοί εναλλάξ από την Περιφέρεια και την συμβεβλημένη με τον Δήμο μας εταιρεία.

Όπως μας πληροφόρησε η κυρία Ελένη Ζέππου – Χαρλαύτη  η αντιμετώπιση του είδους Aedes albopictus (κουνούπι τίγρης), που τα τελευταία έτη έχει εγκατασταθεί στο Δήμο μας, παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες και περιορισμούς όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των εκτελούμενων έργων καταπολέμησης. Η φύση των εστιών αναπαραγωγής του οι οποίες είναι επί το πλείστον ανθρωπογενείς, ευκαιριακές, περιορισμένης έκτασης (π.χ.πιατάκια από γλάστρες) και μεγάλης διασποράς κυρίως μέσα σε ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η περιορισμένη δυνατότητα μετακίνησης του είδους  επιβάλλει την αντιμετώπισή του με την εξάλειψη κάθε εστίας αναπαραγωγής του από τους ίδιους τους πολίτες στις αυλές τους.

Crash test της επιτυχημένης αντιμετώπισης των κουνουπιών υπήρξαν οι πρόσφατοι καύσωνες, της προηγούμενης εβδομάδας, κατά την διάρκεια των οποίων και κατά γενική ομολογία των δημοτών, οι οχλήσεις από τα κουνούπια είχαν μειωθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών για να βοηθήσουμε στη μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών πρέπει:

–           Πετάμε παλιά ελαστικά, βαρέλια, μπουκάλια και δοχεία που κρατούν νερό.

–           Καθαρίζουμε τις υδρορροές από φύλλα ώστε να μην κρατούν νερό.

–           Διορθώνουμε σωλήνες με διαρροές και εξωτερικές βρύσες που στάζουν.

–           Ισοπεδώνουμε ή αποξηραίνουμε όλες τις λακκούβες ή αυλάκια της αυλής σας.

–           Αδειάζουμε ή καλύπτουμε κάδους- δοχεία οποιουδήποτε είδους ώστε να μην κρατούν νερό της βροχής.

–           Αδειάστε το νερό από τα πιατάκια της γλάστρας και τα δοχεία συλλογής υδρατμών από τα κλιματιστικά ή αφαιρέστε τα εντελώς.

–           Αλλάζετε συχνά το νερό από ποτίστρες ζώων.

–           Ενημερώστε τον Δήμο για τυχόν διαρροές του δικτύου άρδευσης και την ΕΥΔΑΠ για διαρροές της ύδρευσης ή της αποχέτευσης.

–           Διατηρείτε το γκαζόν σας κουρεμένο και τους θάμνους που βρίσκονται κοντά στο σπίτι καλά κλαδεμένους και αραιωμένους ώστε τα κουνούπια να μην αναπαύονται εκεί.

–           Ποτίζετε πρωινές ώρες και μην ποτίζετε υπερβολικά.

–           Σφραγίστε αεροστεγώς τα φρεάτια των βόθρων και τοποθετήστε σίτες στους αγωγούς εξαερισμού τους.

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις