Οκτώ μηνών δουλειά

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Μια εξαιρετική δουλειά με ορατά αποτελέσματα στο Πράσινο από την νέα διοίκηση του Δημήτρη Γαλάνη και την Αντιδήμαρχό του Ελένη Ζέππου Χαρλαύτη

Συνέντευξη στην Πέλλη Ζωγοπούλου

Οκτώ μηνών δουλειά

Ξεκινάει τη συμμετοχή της στα κοινά κάπου δεκαοκτώ χρόνια πριν, από τον πρώην Δήμο Ψυχικού με το συνδυασμό του Κρίτου Νεόφυτου. Έκτοτε εκλέγεται σε όλες τις αναμετρήσεις, πλην μιας – όπου αν και ήρθε πρώτη σε σταυρούς στο Ψυχικό και στον συνδυασμό της, έχασε την έδρα λόγω της ενισχυμένης αναλογικής.  Στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση έρχεται πρώτη σε ψήφους σε όλο το Δήμο και διεκδικεί με επιμονή την Αντιδημαρχία Θεμάτων Φυσικού Περιβάλλοντος, αυτή που κάποτε αποκαλούσαμε Αντιδημαρχία Πρασίνου.

Ο λόγος για την Ελένη Ζέππου – Χαρλαύτη που οραματίστηκε ένα Δήμο με φρέσκο και θαλερό πράσινο και βάλθηκε να το καταφέρει. Σε αυτό το φύλλο μας μιλάει για τις δουλειές που ξεκίνησε στο πράσινο, για τις δυσκολίες που συνάντησε αλλά και για τις αντιδράσεις που αντιμετώπισε. Και μέσα από τα λόγια και τις πράξεις της φαίνεται το αστείρευτο πείσμα που τη διακρίνει, η μοναδική εργατικότητα, η προσήλωση στο στόχο. Προσόντα και που φέρνουν θετικά αποτελέσματα σε κάθε τι που επιχειρεί.

Η συζήτηση

Πριν από οκτώ μήνες, με τον ορισμό αντιδημάρχων από τη νέα διοίκηση, ζητά και παίρνει την Αντιδημαρχία Πρασίνου δηλώνοντας ότι το Προάστιο αξίζει κάτι περισσότερο στο θέμα του πρασίνου, από την εικόνα που παρουσίαζε.

Όραμά της γίνεται, λοιπόν, η βελτίωση της εικόνας, καθώς διαπιστώνει ότι το πράσινο στο Προάστιο είναι γερασμένο και χρειάζεται όχι μόνο ανανέωση, αλλά και εμπλουτισμό.

Πόσο ικανοποιημένη, όμως, είναι περίπου οκτώ μήνες μετά; «Δεν θα έλεγα ότι είμαι εντελώς ικανοποιημένη… Με τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα είναι πολύ δύσκολο να εφαρμόσει κανείς το πρόγραμμά του. Για παράδειγμα, εμπλουτισμός και αύξηση του πρασίνου έγινε μόνο στο Νέο Ψυχικό και αυτό μετά την ευγενική χορηγία της συνδημότισσάς μας κυρία Τοπούζη».

Αν θυμάμαι καλά, είχε γίνει το φθινόπωρο ένας διαγωνισμός προμήθειας φυτών και σπόρων. Έτσι δεν είναι; «Ναι, στο τέλος Νοεμβρίου του 2019. Σύμβαση, όμως, αποκτήσαμε τέλη Απριλίου, δηλαδή σχεδόν στο τέλος της φυτευτικής περιόδου, με αποτέλεσμα να μην έχει καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση μέχρι σήμερα του προγράμματος φύτευσης που έχουμε σχεδιάσει για το 2020 με στόχο την σταδιακή ανανέωση και τον εμπλουτισμό του πρασίνου στο σύνολο του Δήμου μας, ώστε στο τέλος της τετραετίας να έχουμε βελτιώσει την εικόνα του»

Γιατί υπήρξε τόση καθυστέρηση; «Ο διαγωνισμός έγινε μεν τον Νοέμβριο αλλά ο προϋπολογισμός που προβλέπει τα σχετικά κονδύλια ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο και επέστρεψε εγκεκριμένος από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση τον Ιανουάριο. Η αναμόρφωση όμως που χρειάστηκε να γίνει από την υπηρεσία στα κονδύλια του τμήματος πρασίνου, είχε σαν αποτέλεσμα να φτάσει Μάρτιος για να τρέξει η προβλεπόμενη διαδικασία για την υπογραφή της σύμβασης προμήθειας σπόρων και φυτών! Εν τω μεταξύ είχε ενσκήψει ο κορονοϊός».

Οπότε, πώς θα κινηθείτε; «Πολύ προσεκτικά. Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ συντηρητικοί και σχολαστικοί για να μην πηγαίνουν χαμένα τα χρήματα των δημοτών. Θα φυτέψουμε χώρους που αρδεύονται σωστά, όπως π.χ. οι κήποι των δημοτικών κτηρίων, θα συμπληρώσουμε την φύτευση σε κάποιες πλατείες που ποτίζονται, την δενδροστοιχία από μανόλιες της οδού Στεφάνου Δέλτα που ποτίζεται από το Κολλέγιο κλπ. Θα φυτέψουμε και δένδρα σε κάποια σημεία που ζητούν οι δημότες, αναλαμβάνοντας την δέσμευση να τα ποτίζουν οι ίδιοι και τους ευχαριστούμε! Στόχος μας είναι τον Σεπτέμβριο να έχουμε όμορφο πράσινο στις σχολικές αυλές».

Υπάρχει πρόβλημα με το πότισμα, ε; «Μεγάλο! Χωρίς άρδευση δεν υπάρχει πράσινο. Παραλάβαμε σε άθλια κατάσταση όλα ανεξαιρέτως τα αντλιοστάσια του Δήμου αλλά και το αρδευτικό σύστημα σχεδόν στο σύνολό του, παρά το γεγονός, ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου προέβλεπε ετησίως το σημαντικό ποσό των 24.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ για την συντήρησή του. Όλοι έχουμε την εικόνα των λάστιχων που σέρνονται κομμένα έξω από τα παρτέρια χρόνια τώρα και των ποτιστικών που ποτίζουν όπου κι’ όπου…. Όλοι θυμόμαστε τους όγκους των ξερών θάμνων που υπήρχαν στα παρτέρια του Νέου Ψυχικού, που καθαρίστηκαν και φρέσκαραν με πολλή δουλειά όλο τον χειμώνα… Αυτόν τον καιρό αλλάζουμε τις αντλίες και επισκευάζουμε το αρδευτικό σύστημα όπου χρειάζεται. Εγκαταστήσαμε εξ  αρχής αρδευτικό στην παιδική χαρά της πλατείας Δροσοπούλου και εντός των ημερών θα κάνουμε το ίδιο στην παιδική χαρά Μάνθου Μεταλληνού στο Ψυχικό και στην υπό ανακαίνιση παιδική χαρά Μακεδονίας στην Φιλοθέη. Όπου χρειάζεται χρησιμοποιούμε υδροφόρες, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες επισκευές και συντηρήσεις που είναι μεγάλης έκτασης τελικώς».

Γιατί οι συντηρήσεις αυτές δεν ολοκληρώθηκαν τον χειμώνα; «Για να θεραπεύσεις ένα πρόβλημα πρέπει να το γνωρίζεις. Έγινε λοιπόν η καταγραφή των προβλημάτων που υπήρχαν και δρομολογήθηκαν εγκαίρως όλες οι λύσεις τόσο των αντλιοστασίων όσο και του αρδευτικού συστήματος. Δεν θα μπορούσαν ωστόσο να έχουν ολοκληρωθεί σε τόσο σύντομο χρόνο. Εν τω μεταξύ ο ένας και μοναδικός υδραυλικός του πρασίνου δεν επαρκεί και είναι προφανές ότι πολύ λίγα πράγματα μπορούσε να επιδιορθώσει μέσα στον χειμώνα. Εδώ και λίγες ημέρες απέκτησε ένα βοηθό, συμβασιούχο μόνο 8 για μήνες. Για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες του Δήμου μας χρειάζεται εκσυγχρονισμός του συστήματος άρδευσης και σωστή συντήρησή του. Η απαγόρευση των προσλήψεων μας υποχρεώνει να αναθέσουμε το έργο της συντήρησης και της επέκτασης του αρδευτικού συστήματος σε ιδιώτη  εργολάβο. Εκτός αυτού όμως είναι άμεση προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής η εγκατάσταση συστήματος τηλεελέγχου του αρδευτικού συστήματος του Δήμου μας, ώστε να διαπιστώνονται εγκαίρως οι βλάβες του, να διακόπτεται η άρδευση όταν υπάρχει διαρροή ή όταν βρέχει κλπ..»

Πώς θα χρηματοδοτηθεί; «Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα, ασχολήθηκα με τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος.  Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε την πρότασή μας για χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο».

Δύσκολη δουλειά η συντήρηση του πρασίνου… και με δεδομένο ότι έχουμε 578 στρέμματα, τι να πρωτοκάνει κανείς;  «Ομολογώ, ότι  δεν σκέφτομαι πόσο δύσκολο είναι το εγχείρημα. Βάζω το κεφάλι κάτω και προσπαθώ. Για να συντηρηθεί και να ευδοκιμήσει το πράσινο σε ένα Δήμο σαν τον δικό μας χρειάζεται μεράκι και σκληρή δουλειά όλων των εμπλεκομένων. Δεν μπορούμε ωστόσο να απαιτήσουμε από την υπηρεσία να αντιμετωπίζει το θέμα με την ευαισθησία που εμείς οι αιρετοί το αντιμετωπίζουμε, δεδομένων των προεκλογικών δεσμεύσεών μας και του ότι λογοδοτούμε στους δημότες για τις δράσεις μας και για τις αβελτηρίες μας… Όπως και να ‘χει όμως, η συνεργασία πρέπει να είναι αρμονική και ο στόχος κοινός, για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Το θετικό αποτέλεσμα θα το καμαρώνουμε όλοι μαζί και θα είμαστε περήφανοι όλοι γι’ αυτό ως ομάδα. Θα πιστωθεί σε όλους».

Δουλειά, πάντως, στο πράσινο έχει γίνει∙ αρχής γενομένης από το περασμένο Σεπτέμβρη. Και μάλιστα εξαιρετική δουλειά! «Είναι αλήθεια κάναμε πολλή δουλειά… Ξεκινήσαμε από το Νέο Ψυχικό με την λεπτομερή φροντίδα των πλατειών Αγίας Σοφίας και Άη- Γιώργη και τον καθαρισμό της πλατείας Πίνδου από τα ξερά. Φάνηκε επιτέλους το ηρώο στην Αγία Σοφία, το οποίο πολλοί δημότες λένε, ότι δεν ήξεραν πως υπήρχε!   Κάναμε εκ παραλλήλου κλάδεμα ανανέωσης στο σύνολο των παρτεριών, των διάσημων βούνερφ του Νέου Ψυχικού,  που άφησε προίκα στην πόλη ο Θάνος Βεζυργιάννης.

Καθαρίσαμε τα πεύκα των αλσών της οδού Δάφνης στο Ψυχικό, του Άλσους Μεσολογγίου, του Άλσους Ψυχικού, της Β’ Πλατείας, της Πλατείας Σολωμού, της οδού Δρόση, της οδού Νυμφών. Καθαρίσαμε για πρώτη φορά το Άλσος Πρίγκιπος Νικολάου και συνεχίζουμε Βγάλαμε απίστευτες ποσότητες καύσιμης ύλης, Δεκάδες φορτηγά! Κάναμε μεγάλο καθαρισμό στο άλσος Ζογγολόπουλου για τρεις ημέρες. Επί πέντε ημέρες καθαρίζαμε τα πεύκα του άλσους του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου! Κλαδέψαμε τον ελαιώνα που υπάρχει πίσω από τον ναό, που ήταν γεμάτος βάτα και ξερά κλαδιά αφημένα εκεί χρόνια. Τα καθαρίσαμε όλα λεπτομερώς! Οκτώ ημέρες κλαδεύαμε τα δένδρα και τους θάμνους της Παιδικής Χαράς Μεταλληνού. Τρεις ημέρες κλαδεύαμε τα δένδρα και τους θάμνους της Παιδικής Χαράς Μακεδονίας στην Φιλοθέη, που ανακατασκευάζεται. Κάναμε κούκλα την παιδική χαρά της οδού Καλαβρύτων, την Βαλαωρίτου και την Δάφνης. Περιποιηθήκαμε δηλαδή το πράσινο όλων  παιδικών χαρών του Δήμου, υπό την έννοια ότι τις κλαδέψαμε και τις καθαρίσαμε πολύ καλά. Μένει να συμπληρωθεί εκ νέου η φύτευσή τους για να ομορφύνουν πραγματικά. Το ίδιο ισχύει για τα παρτέρια του Νέου Ψυχικού. Πρέπει να συμπληρώσουμε την φύτευσή τους αφού προηγουμένως τα απαλλάξουμε από τα μπάζα … που κάθε εργολάβος και καθένας από εμάς αφήνει εκεί μέσα τελειώνοντας τις οικοδομικές του εργασίες…

Κι εκεί, αν θυμάμαι καλά συναντήσατε συνδυασμένες αντιδράσεις δημοτών. «Ναι, συνδυασμένες αντιπολιτευτικές αντιδράσεις από δημότες που μιλούσαν για κατακρεούργηση πρασίνου και αυτοσχεδιασμούς της αντιδημάρχου! –που δεν ισχύει, καθώς και οι εργολάβοι και ο Δήμος μας διαθέτουν γεωπόνους, που γνωρίζουν πολύ καλά την δουλειά τους. Πρέπει να υπάρξει πολιτική πρασίνου για την αντιμετώπιση τόσο των γερασμένων δένδρων όσο και των δένδρων που είναι μεν θαλερά αλλά έχουν μεγάλη κλίση, ώστε καθίστανται επικίνδυνα για την ανθρώπινη ζωή και συνάμα μπορούν να προξενήσουν σοβαρές ζημιές τις οποίες ο Δήμος θα κληθεί να αποκαταστήσει. Στο θέμα αυτό συναντούμε αντιδράσεις κατοίκων, που έχουν διαφορετική άποψη για το θέμα παραγνωρίζοντας τους κινδύνους. Για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε, λοιπόν, για τις κοπές των δένδρων να αποφασίζει εφεξής το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι η Ε.Π.Ζ. (Επιτροπή Ποιότητας Ζωής), όπως μέχρι πρότινος συνέβαινε στον Δήμο μας».

Έχουμε όμως ακούσει και πολύ καλά λόγια και έχουμε πάρει και πολύ ωραία μηνύματα από τον κόσμο που κατανοεί, ότι γίνεται σκληρή δουλειά, για να βελτιώσουμε την εικόνα του πρασίνου. Βρήκαμε μια αποτελματωμένη κατάσταση, που ως απεδείχθη, οφειλόταν στο ότι κανείς δεν ζητούσε περισσότερα πράγματα ούτε από τον εργολάβο, ούτε από τους εργαζόμενους. Μια θετική εικόνα σήμερα είναι τα παρτέρια στο Νέο Ψυχικό, κλαδεύτηκαν, καθαρίστηκαν, έφυγαν τα ξερά και δείχνουν πλέον φρέσκα και θαλερά.

Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε την μέχρι τώρα εικόνα. Οι εργολάβοι μας είναι από τους μεγαλύτερους εργολάβους πρασίνου και βρισκόμαστε σε πολύ καλή συνεργασία μαζί τους. Ο τελικός στόχος είναι να μπορούμε στο τέλος της τετραετίας να μιλάμε για Προάστιο Πρότυπο, όπως επιθυμεί και ο Δήμαρχός μας.

Τελειώνοντας να μην παραλείψουμε και την πολύ καλή δουλειά που έγινε με τα κουνούπια. «Έγινε πολύ καλή  δουλειά και κατά γενική ομολογία των δημοτών –που ήδη μιλούν για καλύτερα αποτελέσματα. Η εταιρεία που το έχει αναλάβει ακλουθεί μια διαφορετική πρακτική εκτιμώντας ότι η περιοχή μας με τόσο πράσινο που έχει δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί όπως μια αστική περιοχή. Γίνονται λοιπόν δειγματοληψίες, προνυμφοκτονίες, ακμαιοκτονίες όπου χρειάζεται κι όχι μόνο στο ρέμα της Φιλοθέης.  Γίνονται ψεκασμοί σε φρεάτια, σιντριβάνια, και όπου αλλού υπάρχουν στάσιμα ύδατα. Κυρίως όμως μπαίνουμε στους κήπους, γιατί τα κουνούπια  βρίσκονται και εκεί και κυρίως εκεί. Η εταιρεία που έχει αναλάβει έχει συμβατική υποχρέωση να επισκέπτεται όσους δημότες την καλούν και να τους συμβουλεύει δωρεάν για την εξάλειψη των εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών που υπάρχουν στους κήπους τους. Θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα ενημερωτικό φυλλάδιο με όλες τις χρήσιμες πληροφορίες».

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις