Δρω στο προάστιό μου – και διαδικτυακά

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Δρω στο προάστιό μου – και διαδικτυακά

Επτά διαλέξεις με θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά, αθλητικά

 Ένας κύκλος διαδικτυακών ομιλιών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δρω στο Προάστιό μου», που συνδιοργανώνεται από το Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού και τον ΟΚΑΠΑ, ξεκίνησε τη Δευτέρα 25 Μαΐου με πρώτο θέμα το μέγα κοινωνικό πρόβλημα που ανέκυψε στο διάστημα της καραντίνας: «Ενδοοικογενειακή βία: Μια θεωρητική και πρακτική προσέγγιση του ζητήματος».

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η εξειδικευμένη Δικηγόρος κυρία Μάρλη Μαλάμη, με μεταπτυχιακό στην «Εγκληματολογία» και στο «Ουσιαστικό και Δικονομικό Ποινικό Δίκαιο» του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Ποινικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας και  Αντιπρόεδρος της Κοινότητας Ψυχικού.

Την κυρία Μαλάμη προλόγισε ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης. Η συμμετοχή στη διαδραστική συζήτηση έφτασε τα πενήντα άτομα και το ενδιαφέρον κρατήθηκε αμείωτο για τουλάχιστον μία ώρα.  Συζητήθηκε αναλυτικά ο Νόμος 3500/2006 που αφορά στην καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, αποσαφηνίζοντας ποια είναι τα πρόσωπα που προστατεύονται από τη νομοθεσία, ποια είναι η νομική διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί από τα θύματα και ποιοι είναι οι λόγοι που ένα άτομο που έχει υποστεί βία παραμένει σε μια κακοποιητική σχέση.

Οι ερωτήσεις που τέθηκαν ήταν οι εξής:

Οι αργοί ρυθμοί απόδοσης της δικαιοσύνης, αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για τα θύματα ώστε να καταγγείλουν εύκολα τις υποθέσεις τους;

Πράγματι σημειώνεται καθυστέρηση, γίνεται όμως μια σημαντική προσπάθεια να δίνεται προτεραιότητα σε αυτές τις περιπτώσεις για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Είτε παρουσιάζεται λοιπόν καθυστέρηση είτε όχι, τα θύματα πρέπει να προχωρούν στις καταγγελίες, αφενός για να υπάρχει φάκελος εναντίον του θύτη, ο οποίος θα αποθαρρυνθεί να το  επαναλάβει, αφετέρου θα βοηθήσει και το ίδιο το θύμα στο να μην θεωρήσει το συμβάν κακοποίησής του ως φυσιολογικό, με ενδεχόμενο να  το επιτρέψει ξανά στο μέλλον.

Τι περιστατικά παρουσιάζονται στο Ιατρείο Πόνου;

Ενδιαφέρον προκαλούν τα περιστατικά που παρουσιάζονται στο Ιατρείο Πόνου, όπου θύματα καθώς και θύτες ενδοοικογενειακής βίας παρουσιάζουν από κοινού ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Που μπορούν να απευθυνθούν τα θύματα;

Έχει δημιουργηθεί ειδικό τμήμα στην Ελληνική Αστυνομία, διότι χρειάζεται ειδική ενσυναίσθηση από μέρους των αστυνομικών στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. Επίσης, υπάρχει και η υποστηρικτική γραμμή SOS 15900, πανελλαδικής εμβέλειας, 24ωρης λειτουργίας , 365 μέρες το χρόνο με αστική χρέωση, της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, η οποία στελεχώνεται από ψυχολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας.

Τι εννοούμε με τον όρο ενδοοικογενειακή;

Αφορά την οικογένεια μέχρι συγγένειας 4ου βαθμού, τη συντροφική σχέση και ο συγκεκριμένος νόμος έχει επίσης προβλέψει τέως συζύγους και τέως συντρόφους.

Τέλος η συζήτηση έκλεισε με την κυρία Μαλάμη να παροτρύνει με την εξής φράση: «Μιλάμε. Όταν μιλάμε, τα προβλήματα αποκτούν την πραγματική τους διάσταση, η οποία μπορεί άλλοτε να είναι ασήμαντη κι άλλοτε τρομακτική. Και στις δύο περιπτώσεις, χρειαζόμαστε ένα χέρι, είτε να μας δείξει πόσο ασήμαντο είναι, είτε να μας τραβήξει από έναν κύκλο βίας».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις