Στο ύψος των περιστάσεων ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Στο ύψος των περιστάσεων ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας

 

 

 

Πρωτοπόρος ο Δήμαρχος

 

 

 

 

Γράφει η Πέλλη Ζωγοπούλου

Καλά κρατεί τα ηνία  ο Δημήτρης Γαλάνης, όλο το επίμαχο διάστημα της πανδημίας, ακολουθώντας την πολύ επιτυχημένη –μέχρι τώρα, πορεία της κεντρικής Πολιτικής Σκηνής. Κατέστησε λειτουργικές τις υπηρεσίες στην εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ νευραλγικοί τομείς όπως η Καθαριότητα και η Πρόνοια λειτούργησαν υποδειγματικά προσφέροντας τη μέγιστη ασφάλεια σε δημότες και κατοίκους.

Παράλληλα προετοίμασε και τις δράσεις της επόμενης  ημέρας, ενώ με ένα πρωτοποριακό σύστημα εθελοντών αντιμετώπισε επιτυχώς τις διευρυμένες ανάγκες στους  τομείς της αλληλεγγύης, της συμπαράστασης  και της προσφοράς.

Στην κρίση ο Δήμος μπήκε μπροστά

Με το τέλος της καραντίνας τα «Τοπικά νέα» συνάντησαν το Δήμαρχο για να συνομιλήσουν μαζί του και να προσφέρουν στους αναγνώστες τους μια ολοκληρωμένη εικόνα της εν πολλοίς δύσκολης καθημερινότητας, έτσι όπως διαμορφώθηκε∙ καθώς για πρώτη φορά –επί των ημερών μας, Τοπική Αυτοδιοίκηση και Κεντρική Πολιτική Σκηνή κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν άγνωστες, πρωτόγνωρες κι επικίνδυνες παραμέτρους – που άλλαξαν άρδην τις συνήθειες και τη ζωή μας –  και ταυτόχρονα να μεριμνήσουν για την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών. Και μάλιστα σε μια τραγική συγκυρία για τις χώρες της Ευρώπης, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη, όπου τα κρούσματα της πανδημίας και τα θύματα του κορονοϊού άγγιζαν τα όρια του αδιανόητου!

Κι όλα αυτά, δίχως βέβαια, να ξεχνάμε την προσφορά γιατρών και νοσηλευτών που ξεπέρασαν τα όρια του καθήκοντος, ούτε των Σωμάτων Ασφαλείας, Πυροσβεστών κ.ά. αλλά και των μικρών ηρώων της καθημερινότητας που μας διασφάλιζαν τις ιδανικές συνθήκες για να αντέξουμε στο διάστημα του υποχρεωτικού εγκλεισμού. Με μια ιδιαίτερη, όμως μνεία στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη –που πήρε γενναίες αποφάσεις παραβλέποντας το όποιο πολιτικό κόστος, αλλά και που διατήρησε εξαιρετικά χαμηλό προφίλ κι έκανε ένα βήμα πίσω,  προσφέροντας δημοσιότητα και εύσημα στους καθ’ ύλην αρμόδιους και στους  υγειονομικούς. Και αυτό είναι πρωτόγνωρο για πολιτικούς. Και φυσικά στο δικό μας Δήμαρχο Δημήτρη Γαλάνη που βγήκε κυριολεκτικά στο δρόμο όλο το επίμαχο διάστημα διαμορφώνοντας συνθήκες ασφαλείας, πρόνοιας, αλληλεγγύης, αλλά και ψυχαγωγίας και στήριξης για όλους τους κατοίκους του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού.

 

Η συνάντηση

Με ένα εξαιρετικά χειμαρρώδη και λαλίστατο  Δήμαρχο –που δεν περίμενε καν τις ερωτήσεις για να απαντήσει! Λογικό, αφού οι εντάσεις καλά κρατούσαν και η αδρεναλίνη βρισκόταν από την αρχή της καραντίνας στο κόκκινο. Γιατί πώς αλλιώς κουλαντρίζει κανείς ένα Δήμο τριών Κοινοτήτων και 30.000 κατοίκων, που η πλειοψηφία τους περνά το μισό και περισσότερο χρόνο στο εξωτερικό και σε διαρκείς μετακινήσεις, με ό,τι συνεπάγεται αυτό;  Πώς αναπτύσσει κανείς το αίσθημα της ατομικής και συλλογικής ευθύνης στους πολίτες και πώς συγκρατεί σε κατάσταση περιορισμού ανθρώπους της έντονης δράσης;

Για τον Δημήτρη Γαλάνη ίσχυσε το προφανές: φέρνω τα πάντα στην πόρτα τους, ώστε να μην έχουν λόγο να βγουν έξω και βγαίνω ο ίδιος στο δρόμο για να προλάβω τις ανάγκες τους και για να… τους επαναφέρω στα σπίτια τους αν χρειαστεί!

Ας αφήσουμε, όμως, τον ίδιο να μας τα πει:

-Πόσο δύσκολο ήταν τελικά να εφαρμοστούν οι οδηγίες της Κεντρικής Κυβέρνησης στην πράξη;

«Την ευθύνη της καθημερινότητας την έχουν οι Δήμοι, οι οποίοι όμως δεν ήταν προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν την πρωτόγνωρη κατάσταση. Εδώ και δέκα χρόνια δεν έχουν γίνει προσλήψεις προσωπικού και φυσικά κινούμαστε, εδώ και χρόνια, με περιορισμένα έσοδα. Μας ζήτησαν να ανταπεξέλθουμε σε μια τεχνολογική επανάσταση και οι εργαζόμενοι δεν ήταν έτοιμοι να την αναλάβουν. Χρειάστηκε να επενδυθεί χρόνος και χρήμα για την τεχνολογική τους εκπαίδευση.  Το ίδιο ίσχυε και για τις τηλεδιασκέψεις των Δημοτικών Συμβουλίων και των Οικονομικών Επιτροπών. Τα καταφέραμε, όμως. Εν ολίγοις ο Δήμος μας δεν σταμάτησε λεπτό να δουλεύει και οι εξελίξεις όσο απρόσμενες κι αν ήταν δεν μας έπιασαν στον ύπνο, καθώς είμαστε παρόντες στη μάχη και με άμεσα αντανακλαστικά!».

Θα λέγαμε ότι ο Δήμος μας πρωτοπόρησε και κράτησε ανοιχτές και παραγωγικές όλες τις δομές, αν μας επέτρεπε να το πούμε -αφού ο Δημήτρης Γαλάνης, μετά την πρώτη και μοναδική ερώτηση συνέχιζε ακάθεκτος!

«Αρκετά νωρίς ενισχύσαμε τις Κοινωνικές Δομές με πενταψήφιο τηλεφωνικό νούμερο και εικοσιτετράωρη λειτουργία, στην περίοδο της καραντίνας. Και τώρα ακόμα το χρησιμοποιούν όσοι έχουν ανάγκη.

Αναπτύξαμε άμεσα ένα δίκτυο εθελοντών –γύρω στους 30 δημότες, ώστε όπου υπάρχει πρόβλημα να υπάρχει και άμεση εξυπηρέτηση. Το ίδιο δίκτυο μοίραζε σε τακτά χρονικά διαστήματα τρόφιμα σε άπορους δημότες.

Εντατικοποιήσαμε τη διανομή τροφίμων, όπως επίσης και τις διανομές γευμάτων. Η Περιφέρεια μας προμήθευε με έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά που διανέμονταν σε αντίστοιχους δημότες κατοίκους, καθώς ο περιορισμός στο σπίτι διεύρυνε τον κύκλο των ανθρώπων που δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν μόνοι τους, ανεξάρτητα από το οικονομικό τους επίπεδο.

Εφαρμόσαμε σχολαστική καθαριότητα σε όλο το Δήμο. Ένα μάχιμο προσωπικό που καθάριζε επτά ημέρες την εβδομάδα! Αρχίσαμε τα βράδια συνεχή πλυσίματα κι απολυμάνσεις με μηχανήματα. Κι εδώ να επισημάνω ότι τρία μηχανήματα υπήρξαν χορηγίες δημοτών. Είναι συγκινητικός ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίθηκαν οι δημότες μας στα αιτήματα χορηγιών.

Αγοράσαμε μάσκες, γάντια και στολές για το προσωπικό μας και λόγω κορονοϊού προσλάβαμε έξτρα άτομα με δίμηνη σύμβαση για την καθαριότητα των δρόμων.

Συνεχίσαμε το Τεχνικό μας Πρόγραμμα και τελειώσαμε τα έργα που είχαν αρχίσει στις Παιδικές Χαρές Δροσοπούλου και Μακεδονίας και προχωρήσαμε στις ασφαλτοστρώσεις στο Ψυχικό.

Αναβαθμίσαμε την ιστοσελίδα μας και κάθε μέρα είχαμε προτάσεις για ψυχαγωγία και ψυχολογική στήριξη. Ο ΟΚΑΠΑ συνέχισε τα διαδικτυακά μαθήματα στο Ωδείο, αλλά και τα μαθήματα γυμναστικής, ενώ η Βιβλιοθήκη ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα –μεταξύ άλλων εγκαινίασε μια νέα ενότητα αφήγησης παραμυθιών για παιδιά από 3 έως 12 ετών με ανάλογη θεματολογία, για να καλύψει τα κενά της φυσικής παρουσίας, του αναγνωστηρίου και του δανεισμού. Δεν σταματήσαμε ούτε λεπτό, με κάθε τρόπο να είμαστε δίπλα στους δημότες.

Προνοήσαμε και για την επόμενη ημέρα –τη σταδιακή επανένταξη στην κανονικότητα και ξεκινήσαμε με την οργάνωση των σχολείων μας για να υποδεχθούν σε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας μαθητές και καθηγητές. Κάναμε τηλεδιάσκεψη με τους Λυκειάρχες των τεσσάρων Λυκείων, τους προέδρους των Συλλόγων Γονέων και τον πρόεδρο της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κύριο Δημήτρη Φωτιάδη.

Διπλασιάσαμε τις καθαρίστριες, ενώ βάλαμε ιδιωτική φύλαξη σε κάθε σχολείο και στο τέλος κάθε εβδομάδας απολυμαίνουμε τα κτίρια, ώστε κάθε Δευτέρα να μπαίνουν οι μαθητές σε καθαρά σχολεία.

Εφαρμόσαμε με σχολαστική ακρίβεια τα μέτρα της Πολιτείας ακολουθώντας το πρωτόκολλο που αποφασίστηκε. Δέκα μαθητές σε κάθε τάξη, σαφώς οι ανάλογες αποστάσεις ανάμεσά τους και ως προτείναμε αναγράφεται το όνομα των μαθητών στα θρανία.

Να συνοψίσουμε, λοιπόν, ότι ο Δήμος την επόμενη κιόλας ημέρα υπήρξε ενεργός κι αποτελεσματικός με τους υπαλλήλους να εργάζονται απρόσκοπτα και την ψηφιακή πλατφόρμα να λειτουργεί άψογα.

Να προσθέσουμε επίσης ότι όποιος μπαίνει στο Δημαρχείο φοράει μάσκα, ενώ στο τέλος κάθε εβδομάδας το κτίριο του Δημαρχείου καθαρίζεται σχολαστικά.

-Και για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τους επιχειρηματίες που επλήγησαν τι θα αποφασίσετε;

είναι η δεύτερη και τελευταία ερώτηση που κατορθώσαμε να κάνουμε σε αυτή τη συνέντευξη. Η απάντηση ωστόσο ήταν εξαιρετικά ικανοποιητική.

«Θα εφαρμοστούν τα μέτρα που εξήγγειλε η Κεντρική Πολιτική Σκηνή. Στόχος μας είναι να διευκολύνουμε τους πληγέντες επιχειρηματίες. Κι αρχίζουμε άμεσα καθώς το θέμα θα έρθει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις