Ουσιαστικές δράσεις

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Ο Δήμος δίπλα στους πολίτες και στη λαίλαπα του κορωνοϊού

Ουσιαστικές δράσεις

Ενισχύονται οι δημοτικές δομές κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης. Πολύ μεγάλο φέτος το καλάθι του Πάσχα. Ο δήμος αναλαμβάνει την κατ’ οίκον την εξυπηρέτηση των ευπαθών ομάδων και όλων των ανθρώπων που αδυνατούν ή δεν πρέπει να μετακινηθούν

 Η κατάσταση με την πανδημία, έτσι ως έχει διαμορφωθεί σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο, περιορίζει δραστικά τις μετακινήσεις των πολιτών αλλά και θέτει σε αδυναμία μετακίνησης ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού, για την προστασία του κοινωνικού συνόλου από τη διάδοση του κορωνοϊού και για την εξυπηρέτηση των ευπαθών κι ευάλωτων ομάδων, αλλά και των ηλικιωμένων και μοναχικών συμπολιτών μας, εντατικοποίησε από τις 19 Μαρτίου την παροχή κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης.

 Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης και η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου σε συνεργασία με τις δομές του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» της ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ. έχουν αναλάβει την πλήρη καταγραφή όλων των κατοίκων  του Δήμου  που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από τα σπίτια τους, όπως επίσης και των απόρων που ανήκουν στην ίδια κατηγορία.

Λειτουργεί σε 24ωρη βάση τρεις τηλεφωνικές γραμμές   (15310, 213 2014 625 & 213 2014 705) με σκοπό την καταγραφή των αιτημάτων και των αναγκών των κατοίκων.

Αναλαμβάνει την εξυπηρέτηση σε θέματα φαρμακευτικής περίθαλψης και παροχής ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και την διεκπεραίωση των αιτημάτων των κατοίκων για τα πάσης φύσεως πιστοποιητικά που εκδίδονται μέσω ΚΕΠ.

Όπως μας πληροφόρησε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, κυρία Αλίκη Γκιζελή, για την υλοποίηση του προγράμματος απασχολούνται 5 άτομα από τη Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας – εκ των οποίων οι 2 δυο είναι από τη δομή του Κοινωνικού Παντοπωλείου, 4 άτομα από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» της ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ και 10 άτομα από το Ν.Π.Δ.Δ. ΟΚΑΠΑ. Στο πρόγραμμα επίσης έχουν ενταχθεί και προσφέρουν Εθελοντικά τη βοήθειά τους 20 δημότες.

Στο πλαίσιο του προγράμματος οι Εθελοντές και το προσωπικό  έχουν καθημερινή επικοινωνία με τους δημότες που λόγω αδυναμίας η απαγόρευσης μετακίνησης, αδυνατούν να εξασφαλίσουν πρόσβαση στα βασικά αγαθά ειδών πρώτης ανάγκης, διατροφής, ιατροφαρμακευτικής αγωγής και εξυπηρέτηση στις υγειονομικές υπηρεσίες που επιχειρούν εντός των ορίων του δήμου, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Παράλληλα μέσω της δομής του Κοινωνικού Παντοπωλείου πραγματοποιούνται διανομές κατ’ οίκον στους άπορους  και οικονομικά αδύναμους κατοίκους του Δήμου μας που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από τα σπίτια τους.

Το μήνα Μάρτιο και συγκεκριμένα στις 18/03/2020 ολοκληρώθηκε η διανομή κατ’ οίκον των μηνών Μαρτίου και Απριλίου των ωφελούμενων -104 οικογένειες του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Να τονιστεί ότι ακολουθήθηκαν  αυστηρά οι οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και έλαβαν με προσοχή όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Όλοι μαζί -το προσωπικό του Κοινωνικού Παντοπωλείου, το προσωπικό της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι» και προσωπικό των παιδικών σταθμών του Δήμου-  εργαστήκαν εντατικά για να μην αφήσουν τις υποστηριζόμενες οικογένειες χωρίς ενίσχυση σε είδη πρώτης ανάγκης. Η διανομή πραγματοποιήθηκε με επιτυχία μέσα σε τρεις ημέρες. Να αναφερθεί ότι με την ανακοίνωση της αναστολής λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών, όλα τα προϊόντα ψυγείου, τα φρούτα και τα λαχανικά των Παιδικών Σταθμών, τη Πέμπτη 12 Μαρτίου, διατέθηκαν στους ωφελούμενους του Κοινωνικού μας Παντοπωλείου.

Επιπλέον μία φορά την εβδομάδα παραδίδουν παραγγελίες από το σούπερ μάρκετ. Μέχρι την Παρασκευή κάνουν καταγραφή των παραγγελιών και την αμέσως επόμενη Τετάρτη τις παραδίδουν στα σπίτια. Επίσης μία φορά την εβδομάδα εκτελούν τις συνταγές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και παραδίδουν τα φάρμακα στους δημότες που ως αναφέραμε αδυνατούν να μετακινηθούν. Εξυπακούεται ότι στα πλαίσια αυτά αγοράζουν επίσης φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης στα καταστήματα και φαρμακεία που δραστηριοποιούνται στο Δήμο μας.

Αξιοπρόσεκτη είναι και η προσφορά των εθελοντών, οι οποίοι εκτός άλλων μαγειρεύουν για όσους δεν μπορούν να το κάνουν και διανέμουν φαγητό για τρεις ημέρες.

Να αναφέρουμε ότι στα πλαίσια των χορηγιών φέτος εξασφαλίστηκαν πολλαπλάσια αγαθά των προηγούμενων ετών, που μεγαλώνουν κατά πολύ το καλάθι των προσφορών. Συγκεκριμένα: η Κεντρική Ψαραγορά προσφέρει ψάρια μία και δύο φορές την εβδομάδα. Σε πρώτη φάση τα ψάρια διατέθηκαν στο συσσίτιο της Αγίας Σοφίας, ενώ την επόμενη θα διατεθούν στις καταγεγραμμένες άπορες οικογένειες.

Εν όψει του Πάσχα, επίσης, τα κρεοπωλεία του Δήμου μας θα προσφέρουν κρέας που θα διανεμηθεί στους προαναφερόμενους δικαιούχους. Το ζαχαροπλαστείο «Καμέλια» θα προσφέρει πασχαλιάτικα κουλουράκια για όλες τις οικογένειες, ενώ η εταιρεία «Βλαχάκη» θα προσφέρει, όπως κάθε χρόνο τα αυγά. Παράλληλα η εταιρεία «Coca Cola 3 Ε» θα προσφέρει 100 κιβώτια κόκα –κόλα,30 κιβώτια τσάι και 10 κιβώτια πατατάκια, ενώ η εταιρεία «Σκλαβενίτης» θα προσφέρει 2.500 ευρώ σε δωροεπιταγές.

Να αναφέρουμε ότι στην προσπάθεια αυτή ο Δήμος είναι σε άμεση επικοινωνία με την Περιφέρεια Αττικής και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αρμόδιους για την προστασία της δημόσιας υγείας.

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις