Οι πρώτες εκατόν ογδόντα ημέρες μιας Δημαρχίας που αισιοδοξεί να δώσει μια αίσθηση επανεκκίνησης σε όλα τα επίπεδα

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Οι πρώτες εκατόν ογδόντα ημέρες μιας Δημαρχίας που αισιοδοξεί να δώσει μια αίσθηση επανεκκίνησης σε όλα τα επίπεδα

Δημήτρης Γαλάνης απολογισμός 6μηνου Μάρτιος 2020

Γράφει η Πέλλη Ζωγοπούλου

Επαναφορά στην κανονικότητα

Τον διακρίνει η επιμονή στην καθημερινότητα, ενώ παράλληλα στοχεύει την επαναφορά στην κανονικότητα, όπως δηλώνει ο ίδιος, θέλοντας να προσδώσει το ιδιαίτερο ειδικό βάρος σε όλα όσα οι δημότες έχουν καθημερινά ανάγκη. Κι αυτό για το Δήμαρχο Δημήτρη Γαλάνη μεταφράζεται πρωταρχικά στην άψογη λειτουργία των Υπηρεσιών Καθαριότητας και Πρασίνου.

Στόχος του, ως αναφέρει σε κάθε ευκαιρία και ο ίδιος,  είναι να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, να λυθούν τα ζητήματα που βάλτωναν και πάνω από όλα να υπάρξει μια αίσθηση επανεκκίνησης των μηχανισμών του Δήμου. Να καταλάβουν οι πολίτες ότι ο Δήμος και οι υπηρεσίες του είναι εδώ παρεμβαίνουν  και δίνουν λύσεις στα προβλήματα, σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα. Και με αξιοθαύμαστη επιμονή ξεκινάει τους τελευταίους έξι μήνες κάθε μέρα από την αρχή, για να κάνει πράξη τα όσα πρεσβεύει.

Για τον απολογισμό αυτών των μηνών αλλά και τα άμεσα σχέδια των επόμενων ημερών μιλάει ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης στα «Τοπικά νέα».

 

Ο Απολογισμός

Δώσατε ιδιαίτερη έμφαση σε καθαριότητα και πράσινο από την αρχή που αναλάβατε. «Τα θεωρώ ζητήματα άμεσης προτεραιότητας. Η καθαριότητα είναι η μεγαλύτερη υποχρέωση ενός Δήμου απέναντι στους δημότες του. Εδώ και έξι μήνες η Υπηρεσία δουλεύει συστηματικά και η διαφορά στην όψη του Προαστίου είναι εμφανής.

Λύσαμε επίσης, το πρόβλημα συντήρησης των οχημάτων. Σκεφθείτε ότι επί δυόμιση χρόνια δεν είχε υπογραφεί σύμβαση συντήρησης! Ενσωματώσαμε καινούργια οχήματα στη λειτουργία του Δήμου και εισάγαμε το πρόγραμμα «Καθαρά Σχολεία», όπως επίσης δρομολογήσαμε και τον καθαρισμό του Ποδονίφτη».

Πλατεία Δροσοπούλου: Τοποθετήθηκε ξύλινη περίφραξη, που προστατεύει τα μικρά παιδιά

Προφανώς την ίδια σημασία έχει για εσάς και το πράσινο; «Κι ακόμα μεγαλύτερη ίσως∙ ειδικά γι αυτό το Προάστιο, καθώς έχουμε 578 στρέμματα πρασίνου. Κι όλα είχαν πολύ καιρό να φροντιστούν! Άλση, πλατείες, πάρκα παρέμεναν ακλάδευτα και βρώμικα. Και τα παρτέρια, επίσης, παρουσίαζαν εικόνα παρατεταμένης εγκατάλειψης. Γεμίσαμε με φυτικά, από κλαδέματα και καθαρίσματα,  και απομακρύναμε δεκάδες φορτηγά! Και πέρα από την αισθητική, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι και θέμα υγιεινής η καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων!

Όλο αυτό το διάστημα, όμως, έγινε από την Αντιδήμαρχο Πρασίνου και την υπηρεσία εξαιρετική δουλειά. Καθαρίστηκαν και κλαδεύτηκαν άλση, πλατείες, Παιδικές Χαρές, Πολιτιστικά Κέντρα, όπως και το Αθλητικό επίσης.  Εξυγιάναμε τους χώρους στο διατηρητέο Βαλλιάδη, κλαδέψαμε και φροντίσαμε παρτέρια, κόψαμε ξερά δέντρα σε όλο το Προάστιο. Περιποιηθήκαμε νησίδες και το πράσινο των δρόμων. Φυτέψαμε επίσης τον προαύλιο χώρο της Βαρβακείου Σχολής, τα παρτέρια των οδών Χλόης και Ιλισσού, ενώ με την ευγενική χορηγία της δημότισσας κυρίας Λάϊλα Τοπούζη φυτέψαμε επιπλέον 70 δέντρα και 1.200 θάμνους».

Παιδικές χαρές: Πιστοποιήθηκαν και οι 12 παιδικές χαρές του Δήμου μας, αντικαταστάθηκαν φθαρμένα παιχνίδια, φροντίστηκε ο περιβάλλον χώρος
Παιδικές χαρές

Επιστροφή στην κανονικότητα, λοιπόν, μέσα από έργα καθημερινότητας; «Ακριβώς. Και είμαι περήφανος γι αυτό. Παράλληλα, μέσα σε έξι μόνο μήνες ανακαινίσαμε πέντε Παιδικές Χαρές! Τη Μεταλληνού και την Ιγνατίου Καλλέργη, της Νέας Αγοράς, της Δροσοπούλου και της πλατείας Αγίου Γεωργίου στο Νέο Ψυχικό, όπου αλλάξαμε το δάπεδο και διευθετήσαμε την απορροή υδάτων. Είναι η πρώτη φορά που και οι δώδεκα Παιδικές Χαρές του Δήμου μας είναι πιστοποιημένες!».

Πλατεία Μεταλληνού: από τις καλύτερες πια της Αττικής. Ξεχωρίζει για τον σχεδιασμό αλλά και τα ξύλινα, πρωτότυπα παιχνίδια που φιλοξενεί.

Και το Αθλητικό του Νέου Ψυχικού και οι παρεμβάσεις που κάνατε, μέρος της καθημερινότητας δεν είναι; «Βεβαίως, αφού άπτεται της καθημερινότητας των δημοτών. Και εκεί κάναμε εξαιρετική δουλειά∙ το πιστοποιήσαμε, βγάλαμε άδεια κολυμβητηρίου, αλλάξαμε πυλώνες, βάλαμε καινούργιο φωτισμό, ανακαινίσαμε την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αλλάξαμε μπασκέτες, φτιάξαμε τα αποδυτήρια. Πότε είχαν γίνει τόσα πολλά μέσα στο πρώτο εξάμηνο; Είκοσι πέντε χρόνια είχαν το κολυμβητήριο χωρία άδεια. Έπρεπε να έρθουμε εμείς για να κλείσει ο κύκλος».

Πλατεία Ελευθερίας Παλαιού Ψυχικού: Μια εγκαταλελειμμένη πλατεία ξαναπήρε ζωή! Κλαδεύτηκαν, καθαρίστηκαν και φροντίστηκαν όλα τα δέντρα της

Προχωρήσατε όμως και σε άλλες τεχνικές εργασίες. «Ελέγξαμε εξονυχιστικά όλο τον αθλητικό εξοπλισμό των σχολείων μας, όπως επίσης έγινε και έλεγχος όλων των ιστών φωτισμού σχολείων και  αθλητικών χώρων. Αποξηλώσαμε όλο τον επικίνδυνο και φθαρμένο εξοπλισμό, καθώς και τους επικίνδυνους φωτιστικούς ιστούς.

Να αναφέρουμε επιγραμματικά και την αποξήλωση των παράνομα αναρτημένων διαφημιστικών πινακίδων, κατά μήκος της Κηφισίας, την αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων σε όλο το Προάστιο, τις ασφαλτοστρώσεις, την τοποθέτηση χριστουγεννιάτικου δέντρου και στολισμού και στις τρεις Κοινότητες ,όπως και τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις».

Πλατεία Αγίας Σοφίας: Η πλατεία αναγεννήθηκε, το ηρώο αναδείχθηκε, καθαρίστηκαν τα δέντρα και οι θάμνοι, φυτεύτηκαν τριαντάφυλλα και ελιές
Πλατεία Αγίας Σοφίας

Και στις Κοινωνικές δομές, όμως έχετε να επιδείξετε δράση; «Ναι, επιγραμματικά θα αναφέρω κι εδώ, ότι διπλασιάσαμε τις ποσότητες τροφίμων που αντιστοιχούσαν σε κάθε οικογένεια, τα Δημοτικά Ιατρεία λειτουργούν υποδειγματικά –όπου γίνεται η δωρεάν εξέταση δημοτών, η εθελοντική αιμοδοσία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, έγιναν σεμινάρια στήριξης γονέων και παιδιών όπως επίσης και Α΄ Βοηθειών. Διοργανώσαμε το διήμερο ενημέρωσης και πρόληψης για το Alzheimer με δωρεάν τεστ μνήμης για τους κατοίκους. Και λόγω της επιδημίας που ενέσκηψε αντιδράσαμε άμεσα και ενημερώσαμε μαθητές όλων των βαθμίδων  για την πρόληψη και αντιμετώπιση του κορωνοϊού μέσω της εκστρατείας: Ενημερωνόμαστε για να μην Φοβόμαστε».

Επισκευές στο Αθλητικό κέντρο Νέου Ψυχικού : Ανακαίνιση Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων

EXTRA: Ξεκινάει άμεσα η ανακαίνιση και αναβάθμιση μιας ακόμα παιδικής χαράς. ένα έργο που κοστίζει 500.000 ευρώ και θα αποτελέσει πρότυπο παιδικής χαράς για όλη την Αττική!

 

Επίλογος

Είστε ευχαριστημένος, λοιπόν, από τη μέχρι τώρα πορεία σας; «Σαν χαρακτήρας δεν είμαι ευχαριστημένος. Κάθε μέρα κυνηγάω το καλύτερο. Έχω μπροστά μου τέσσερα χρόνια και κάθε μέρα θα προσπαθώ για το καλύτερο –και είμαι σίγουρος ότι ανά εξάμηνο θα είναι εμφανείς οι αλλαγές!».

Και δεν έχει άδικο, καθώς μπαίνοντας κανείς στο Δημαρχείο αντιλαμβάνεται άμεσα τη διαφορά∙ η επανεκκίνηση Δήμου και Υπηρεσιών είναι γεγονός και φαίνεται -άλλος αέρας, άλλη θετική ενέργεια, άλλες συμπεριφορές.  Αν μάλιστα, συγχρωτιστεί κανείς με τους εργαζόμενους, εντελώς φιλικά και ανεπίσημα, και ρωτήσει: τι διαφορετικό έχετε δει στο σημερινό Δήμαρχο; -θα εκπλαγεί από τις απαντήσεις. Καθώς συμφωνούν όλες σε ένα σημείο: τρέχει πάνω –κάτω όλη την ώρα και δεν απομονώνεται ποτέ! Η πόρτα του γραφείου του είναι πάντα ανοιχτή, εκτός κι αν έχει συνάντηση!

Από ό,τι κατάλαβα, για να επιτύχετε τους καθημερινούς σας στόχους, τρέχετε, ζητάτε, πιέζετε και παίρνετε. Έτσι δεν είναι;  «Δεν γίνεται διαφορετικά. Δεν μπορεί να είναι κανείς κλεισμένος σε ένα γραφείο και να περιμένει, ως δια μαγείας, να υλοποιηθούν οι εντολές του και να λυθούν τα προβλήματα. Οφείλω να παρακολουθώ την πορεία των καταστάσεων και να επεμβαίνω εκ νέου όπου χρειάζεται –μόνο έτσι γίνεται δουλειά.

Παράλληλα, αυτούς τους μήνες διαπίστωσα ότι ο Δήμος είναι ένα σημείο επικοινωνίας με τους δημότες και τα δρώμενα. Φέτος οι εκδηλώσεις είχαν επίκεντρο τον ίδιο τον δημότη! Ήταν η πρώτη φορά που ένοιωσα πόσο σημαντική είναι η επαφή των δημοτών με τον Δήμαρχο, αλλά και μεταξύ τους».

Τι αισθάνεστε, λοιπόν, μετά από έξι μήνες στο τιμόνι του Δήμου και ειδικά μετά τα όσα καταφέρατε; «Νοιώθω έτσι όπως βλέπω τον κόσμο και με πλησιάζει ότι υπάρχει επαφή και κοινός στόχος ανάμεσά μας! Όλοι μας θέλουμε να ομορφύνει το Προάστιο μας κι όλοι αναζητάμε τη μεταξύ μας επαφή. Πάνω από όλα όμως αντιλαμβάνομαι ότι ο κόσμος εισπράττει τη δουλειά μας και αισθάνεται μέρος αυτής της προσπάθειας, καθώς διαπιστώνει ότι μέρα με τη μέρα το Προάστιο αλλάζει! Κι εμείς πιστεύουμε ότι με τα πολλά μικρά, θα κάνουμε τελικά τη μεγάλη αλλαγή».

Μια τελευταία ερώτηση πάνω στον απολογισμό πεπραγμένων του εξαμήνου: πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν το όλο εγχείρημα; «Σίγουρα δεν ήταν εύκολο και δεν είναι… Αφιερώνω πάρα πολλές ώρες στο Δημαρχείο, ενώ τρέχω γύρω-γύρω στο Δήμο, για να έχω προσωπική και άμεση γνώση των θεμάτων. Το ζητούμενο εδώ δεν είναι το εύκολο ή το δύσκολο, αλλά να εισπράξει ο δημότης, ο κάτοικος τη διαφορά και να την δει στην καθημερινότητά του. Το αποτέλεσμα ενδιαφέρει και είμαι χαρούμενος που μπορεί να το βιώνει ο κάθε κάτοικος αυτού του Δήμου».

Εξαιρετικό το αποτέλεσμα για το πρώτο εξάμηνο, δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο –εντοπίσατε ανάγκες και προβλήματα και μπήκατε ορμητικά στις διαδικασίες επίλυσης, αλλά και με συγκρότηση, μελέτη και περίσκεψη. Τίποτα τυχαίο –κι αυτό φαίνεται.  θα σας αδικούσα αν δεν το παραδεχόμουν… Υπάρχουν  όμως και άλλα καυτά προβλήματα που περιμένουν τη σειρά τους. «Να είστε σίγουρη ότι όλα δρομολογούνται ως πρέπει» λέει και παίρνοντας μια μεγάλη στοίβα από μπλε φακέλους κάθεται απέναντί μου και τους ξεφυλλίζει. «Δεν είναι της παρούσης, αλλά πολύ σύντομα θα μιλήσουμε για κάθε ένα από αυτά τα θέματα ξεχωριστά» δηλώνει χαμογελώντας και τον πιστεύω ότι μπορεί να το κάνει πράξη. Στο άστραμμα όμως πιάνω κάποιους από τους τίτλους πάνω στους φακέλους, Παιδική Χαρά Πικιώνη, Ποδονίφτης, Αστυνομικό Τμήμα Φιλοθέης, Αθλητικό Κέντρο Νέου Ψυχικού και άλλους που δεν προλαβαίνω να τους διαβάσω.

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις