Ακόμα ένα έργο από τον καταξιωμένο μοντελιστή μικροναυπηγικής και συνδημότη μας, κ. Νικόλαο Αλιπράντη

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Ακόμα ένα έργο από τον καταξιωμένο μοντελιστή μικροναυπηγικής και συνδημότη μας, κ. Νικόλαο Αλιπράντη

«Η θάλασσα και τα πλοία της, δεν έχουν ρατσισμό ούτε σωβινισμό»

Τον μοντελιστή κύριο Αλιπράντη τον είχαμε φιλοξενήσει στην εφημερίδα τον Μάρτιο του 2018. Τότε, μας έκανε μία καταπληκτική παρουσίαση του έργου του ωσάν μοντελιστής ειδικευόμενος στα διαχρονικά θαλάσσια μέσα της χώρας μας από την αρχαιότητα μέχρι την σύγχρονη εποχή και μείναμε έκπληκτοι από την λεπτομέρεια κατασκευής που χωρίζεται σε δύο μέρη. Την κατασκευαστική γνώση, αλλά και την ιστορική μελέτη του υπό κατασκευή μοντέλου.

Δύο χρόνια αργότερα βρισκόμαστε πάλι στο εργαστήριο του, αυτή την φορά με το έργο του ολοκληρωμένο και έτοιμο προς παρουσίαση αλλά και παράδοση.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που ακολουθεί το έργο, πρόκειται για ένα τρισδιάστατο ομοίωμα βυζαντινού σκάφους του 7ου αιώνα μ.Χ. που είχε ναυαγήσει στη βραχονησίδα Yassi Ada(*) στην Τουρκία. Κλίμακα 1:20 και υπολογιζόμενο αρχικό μήκος καταστρώματος 20,5μ. Η υποβρύχια ανασκαφή έγινε την περίοδο 1961-1964 υπό τη διεύθυνση του καθηγητή G. F. Bass ενώ για την μελέτη του σκάφους συνεργάστηκε με τον καθηγητή Richard Steffy. Ο σχεδιασμός του ομοιώματος έγινε από τους αρχιτέκτονες Κ. Δαμιανίδη, Γ. Τζαβάρα και Ε. Σγουρίδου σύμφωνα με τις απεικονίσεις και τις περιγραφές των δημοσιεύσεων της ανασκαφής. Το τρισδιάστατο ομοίωμα κατασκευάστηκε βέβαια από το Νικόλαο Αλιπράντη, ενώ ανάδοχος του έργου ήταν το γραφείο μακετών και τρισδιάστατων εκτυπώσεων Λουκρέζης. Το έργο αυτό, έγινε για το Μουσείο Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου που δημιουργείται από τον Δήμο Ανατολικής Σάμου με χρηματοδοτήσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Ο κ. Αλιπράντης μας μίλησε σχετικά με το έργο του αλλά και το μουσείο.

«Το Μουσείο Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου, θα περιλαμβάνει μοντέλα όλων των διαστάσεων. Ακόμα και σε φυσική κλίμακα 1 προς 1.  Αυτό δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη, για πρώτη φορά να θαυμάσει το πραγματικό μέγεθος των πλοιαρίων.

Το δικό μου μοντέλο, είναι της κλίμακας 1 προς 20 και στα αμπάρια του βρέθηκαν περίπου 800 αμφορείς οι οποίοι υπάρχουν στο μοντέλο που κατασκεύασα και είναι πλαστικοί. Τα χρώματα είναι σύμφωνα με τις οδηγίες κατασκευής ενώ άλλα στοιχεία του σκάφους είναι ιστορικά και άλλα είναι κατά προσέγγιση σύμφωνα με την εποχή. Το συγκεκριμένο έργο που μου ανατέθηκε, παρακολουθείτο στενά από τους υπεύθυνους για να ελέγχουν την ακρίβεια κατασκευής. Τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη. Τα ξύλα, οι κόλλες, τα πανιά, τα σχοινιά, τα βερνίκια, όλα εξετάζονται με λεπτομέρεια γιατί το έργο μπορεί να απορριφθεί. Η κατασκευή του μου πήρε σχεδόν 800 ώρες για να ολοκληρωθεί».

Στην ερώτηση αν ο μοντελιστής μπορεί να προτείνει τις δικές του αλλαγές λόγω εμπειρίας ή γνώσης, ο κ. Αλιπράντης μας είπε.

«Το συγκεκριμένο έργο, έπρεπε να αρχίσει να κατασκευάζεται για να φανούν οι ατέλειες στην λεπτομέρεια, οι οποίες διορθώθηκαν αμέσως. Ο κατασκευαστής του μοντέλου, στέκεται πάντα σε τρία σημεία. Στην ιστορική ακρίβεια, στην στιβαρότητα, για να αντέξει το έργο στον χρόνο (τουλάχιστον 100 χρόνια) και τρίτον στην ομορφιά. Δεν υπάρχει περιθώριο αντίρρησης σε κανένα από τα τρία σημεία».

Σαν επίλογο, ο κ. Αλιπράντης μας είπε ότι «στην θάλασσα και τα πλοία δεν υπάρχει ρατσισμός και σωβινισμός. Όλοι οι λαοί έφτιαξαν τα δικά τους πλοία και όλοι οι λαοί αντέγραψαν από τους άλλους. Και εμείς αντιγράψαμε και άλλοι μας αντέγραψαν. Οι ναυτικοί από τα αρχαία χρόνια, πάντα έβλεπαν τα άλλα πλοία στα λιμάνια  και «έκλεβαν» ιδέες. Για αυτό και η ναυσιπλοΐα προχώρησε τόσο πολύ»

 

(*)Να πούμε πληροφοριακά ότι η βραχονησίδα Yassi Ada (Ελληνικά νήσος Πλάτη) στην οποία βρέθηκε το ναυάγιο αυτό, διεξήχθησαν οι δίκες και ο απαγχονισμός του 13ου πρωθυπουργού της Τουρκίας Αλί Αντνάν Ερτεκί Μεντερές (1899-1961), ύστερα από ακόμα ένα στρατιωτικό πραξικόπημα  στην Τουρκία (27/5/1960).

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις