Αν είσαι από τζάκι… οφείλεις να γνωρίζεις

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Αν είσαι από τζάκι… οφείλεις να γνωρίζεις

Μεγάλη διαμάχη έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε καταναλωτές και επιστήμονες, σχετικά με την καύση των τζακιών και σομπών, που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με επικίνδυνες ουσίες αλλά κυρίως, μολύνουν τον άνθρωπο που περιφέρεται σε αυτήν την ατμόσφαιρα, είτε σε ανοιχτούς, είτε σε κλειστούς χώρους.

Ναυτία, πονοκέφαλος, κόπωση, εμετοί, είναι μερικά από τα συμπτώματα που οι ειδικοί μας προειδοποιούν ότι φέρνει μαζί της αυτή η ρύπανση, ενώ είναι πολύ εύκολο- αν διαθέτεις λίγο χιούμορ- να μπερδευτείς και να πιστέψεις ότι με αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είσαι και… έγκυος!

Ακόμα πιο… ακραία είναι η ανακοίνωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που αναφέρει ότι  «τα προϊόντα της καύσης προκαλούν κυρίως καρδιοαγγειακές παθήσεις και προβλήματα στο αναπνευστικό, ενώ περισσότερο κινδυνεύουν τα παιδιά και οι ευπαθείς ομάδες». Και βέβαια η… μπάλα, παίρνει μαζί της(σε μικρότερο βαθμό), και άλλες πηγές θέρμανσης όπως τα ενεργειακά τζάκια και τις ηλεκτρικές σόμπες. Σίγουρα μερικά από τα πιο πάνω θέματα, βασίζονται στην αλήθεια, καθότι η επιστήμη στηρίζεται στην έρευνα και στα στοιχεία που απορρέουν από αυτήν. Ας δούμε όμως μία άλλη πλευρά της αλήθειας. Εκείνη που λέει- πάλι με αδιαμφισβήτητη επιστημονική έρευνα- ότι, τρία στοιχεία καθορίζουν την αγορά ξύλων και παραγώγων αυτού:

Μία στις δύο πολυκατοικίες στην Αθήνα δεν βάζουν πια πετρέλαιο λόγω της οικονομικής δυσπραγίας. Στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο  πρώην(2008-2018) επικεφαλής της Εταιρίας Παροχής Αερίου, κος Χρήστος Μπαλάσκας. Ποσοστό 54% το 2018. Φανερά ανεβασμένο από τα αντίστοιχα του 2013( 33%) και του 2016 (44%).

Οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και οι ενοικιαστές,  καταφεύγουν πλέον σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης για να ζεσταθούν (ξυλόσομπες, σόμπες ηλεκτρικές και κλιματιστικά).

Καυσόξυλα 15 ευρώ πιο ακριβά από το 2017 και η τιμή συνεχώς σε ανοδική πορεία. Γιατί; Γιατί η Ελλάδα δεν έχει τόση ξυλεία διαθέσιμη και πραγματοποιεί εισαγωγές που κοστίζουν. Πιο σημαντικό όμως, είναι η μεγάλη ζήτηση σε πέλετ. Τα pellets ανήκουν στην κατηγορία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η καύση τους έχει μηδενικό ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και δεν συνεισφέρει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αμ πώς;. Να κάτι που οι επιστήμονες δεν αναφέρουν στις εκθέσεις τους. Ο κόσμος ψάχνει, ανακαλύπτει και χρησιμοποιεί τις νέες καθαρές μεθόδους θέρμανσης για το τζάκι του(που δεν έχει τα χρήματα να το μετατρέψει σε ενεργειακό), και που είναι σαφώς πιο οικονομικές και υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την σελίδα B2Green(https://www.b2green.gr/) ,  το AgroBioHeat είναι ένα νέο ευρωπαϊκό έργο για την προώθηση της θέρμανσης με αγροτική βιομάζα στην Ευρώπη. Άρχισε το 2019 και συνεχίζεται.

Ρεύμα. Αυτός ο μεγάλος μπελάς! Με μία και μόνο ανάρτηση της, η bloger Δάφνη Γεωργαδάκη γράφει την ουσία στο Douleutaras.gr (https://blog.douleutaras.gr/).

«Για αρχή, είναι ανάγκη να γίνει μια γενική παραδοχή. Δεν υπάρχει μια τέλεια πηγή θέρμανσης, η οποία να μας ζεσταίνει επαρκώς, να μην κοστίζει και ταυτόχρονα να μην επιβαρύνει το περιβάλλον. Συνήθως, για να βελτιστοποιήσουμε την απόδοση των πηγών θέρμανσης του σπιτιού, χρειαζόμαστε ένα συνδυασμό πηγών. Έτσι, το αρχικό κόστος για αγορά και εγκατάσταση της επιλογής μας θέρμανσης είναι μεγαλύτερο, αλλά με την πάροδο του χρόνου βλέπουμε πως πληρώνουμε συγκριτικά λιγότερα. Συνεπώς, ακόμα και η οικονομική θέρμανση με ρεύμα θα πραγματοποιηθεί με πλήρη επιτυχία, αν συνδυαστεί και με κάποια άλλη πηγή θέρμανσης».

Τώρα τελευταία υπάρχει η πρόταση το κράτος να χρηματοδοτήσει την αλλαγή του παραδοσιακού τζακιού με ενεργειακά. Αν η επιταγή πλησιάζει την πραγματικότητα του κόστους και αφορά όλο τον πληθυσμό- και όχι συγκεκριμένες ομάδες- τότε όλα καλά. Αν όχι, τότε χρειάζεστε αρκετό πέλετ για έναν ήπιο χειμώνα στην πόλη!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις