4η συνάντηση της Ομάδας  Φιλαναγνωσίας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

4η συνάντηση της Ομάδας  Φιλαναγνωσίας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου

Το  Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 18:00, διοργανώνεται η 4η συνάντηση  «φιλαναγνωσίας», στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στο Νέο Ψυχικό.

Το βιβλίο που θα παρουσιαστεί αυτή τη φορά έχει τίτλο «Φιλοθέου Πάρεργα» του Νικόλαου Μαυροκορδάτου.

Tο «Φιλοθέου Πάρεργα» (1717-1719) είναι το πρώτο «νεοελληνικό μυθιστόρημα» που συνέγραψε ο Φαναριώτης ηγεμόνας Νικόλαος Μαυροκορδάτος. Το έργο γράφτηκε σε αρχαΐζουσα ελληνική γλώσσα και θεωρείται το εναρκτήριο έργο του πρώιμου ελληνικού διαφωτισμού και το πρώτο νεωτερικό κείμενο της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Η υπόθεση ξετυλίγεται στην αρχή του 18ου αι. στην πολυπολιτισμική, ειρηνική και ακμάζουσα Κωνσταντινούπολη της περιόδου των «Τουλιπών». Ο αφηγητής-Φιλόθεος κάνει περίπατο με φίλους του στην πλατεία του Ιπποδρόμου (Άτ-Μεϊντάν) στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί συναντούν ξένους που είναι ντυμένοι περσικά και μιλούν ιταλικά…. 300 χρόνια μετά τη συγγραφή του το μυθιστόρημα μεταφράστηκε, παρουσιάστηκε και εκδόθηκε στα νέα ελληνικά.

Ομιλήτρια θα είναι η κυρία Σίσσυ Παπαθανασίου, Ιστορικός Πολιτισμού, Διευθύντρια Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, Θεατρολόγος.

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις