Φυσικό Αέριο: Ζήτηση, τοποθέτηση και οικονομία

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Φυσικό Αέριο: Ζήτηση, τοποθέτηση και οικονομία

Με το πετρέλαιο θέρμανσης να εκτινάζεται στα ύψη, αλλά και τις ηλεκτρικές σόμπες να κοστίζουν σε ρεύμα, η λύση τα τελευταία χρόνια, δείχνει να είναι το φυσικό αέριο. Το φυσικό αέριο δείχνει να παίρνει την μερίδα του λέοντος όσο ισχύουν οι πτωτικές τάσεις στο κόστος ανά κιλοβατώρα. Μέσα σε σχεδόν ένα έτος, η τιμή έπεσε από το 5,6 λεπτά/κιλοβατώρα, σε 5,1.

Είναι όμως όλα τα γρανάζια της μηχανής λαδωμένα;

Σαφώς και όχι. Η μηχανή που ονομάζεται «σφυγμός της αγοράς και των καταναλωτών», «φωνάζει» ότι είναι καιρός η εταιρία να προχωρήσει σε κάποιες μικρές αλλαγές για να συντονιστεί με τις ανάγκες των νοικοκυριών, που ζητάνε φυσικό αέριο αλλά … δεν μπορούν να το έχουν. Χιλιάδες αιτήσεις περιμένουν για μήνες ολόκληρους να ικανοποιηθούν. Κυρίως γιατί τα προαπαιτούμενα είναι πολλά και αυστηρά.

Αν πάμε λίγο πίσω (2018), θα δούμε ότι το νομοθετικό πλαίσιο άλλαξε και έγινε πιο ευνοϊκό. Μέχρι τότε, για να τοποθετηθεί φυσικό αέριο, π.χ σε μία πολυκατοικία, χρειαζόταν η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών. Τον Οκτώβριο του 2018 επιτράπηκε να αυτονομηθούν τα διαμερίσματα, και πολλοί ιδιοκτήτες έτρεξαν αμέσως να αιτηθούν μόνοι τους, εφόσον το φυσικό αέριο περνούσε κάτω από το σπίτι τους. Η ζήτηση εκτινάχθηκε στα ύψη.

Το δεύτερο και πιο μεγάλο στοίχημα

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που χρειάζεται άμεση λύση την νέα χρονιά, είναι να ισχύσει το ίδιο και για τους δρόμους. Αυτό που ισχύει μέχρι τώρα, είναι ότι θα πρέπει να συμπληρωθεί ικανοποιητικός αριθμός αιτήσεων για να αρχίσει ένα έργο τοποθέτησης φυσικού αερίου.

Αν λοιπόν δεν ανέβει ο αριθμός αιτήσεων, έργο δεν αρχίζει. Σε παλαιότερο φύλλο των «Τοπικών Νέων», είχαμε τονίσει την ανάγκη να επεκταθεί το φυσικό αέριο σε οδούς που εφάπτονται με τον κεντρικό αγωγό. Αυτό θα εξυπηρετούσε κατοίκους οι οποίοι έχουν κάνει αίτηση για το φυσικό αέριο, αλλά είναι σε μία άβολη αναμονή, γιατί κανένας άλλος στα λίγα μέτρα του δρόμου (από τον κεντρικό αγωγό μέχρι το σπίτι τους), δεν ενδιαφέρεται να τοποθετήσει φυσικό αέριο και έτσι η εταιρία δεν δραστηριοποιείται. Πρέπει όμως δικαίως να τονίσουμε, ότι η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), ενέκρινε πρόσφατα και το πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου διανομής στην Αττική μέχρι και το 2022, που δίνει έμφαση στην προσέλκυση νέων πελατών, αλλά… και σε όσους έχουν κοντινή πρόσβαση στον αγωγό. Ίδωμεν!

Στις πρώτες θέσεις πυκνότερου δικτύου διανομής φυσικού αερίου ο δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού αλλά….

Τα τελευταία 6 χρόνια, ο δήμος Φιλοθέης- Ψυχικού κατατάσσεται ανάμεσα στις πρώτες θέσεις πυκνότερου δικτύου φυσικού αερίου.

Στην Κοινότητα του Νέου Ψυχικού όμως, υπάρχουν προβλήματα λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης που επικρατεί με τις λιγοστές αιτήσεις. Ένα παράδειγμα είναι το κομμάτι που περικλείεται από τους δρόμους ΥΨΗΛΑΝΤΟΥ – ΤΖΑΒΕΛΛΑ – 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.  Ο κεντρικός αγωγός είναι σχετικά κοντά αλλά οι αιτήσεις είναι ελάχιστες.

Τα τελευταία δύο χρόνια ο κύριος Χατζηπέρης, κάτοικος της παραπάνω περιοχής καταβάλλει προσπάθειες να συγκεντρώσει αιτήσεις. Αρωγός σε αυτό είναι  ο πρόεδρος του Τοπικού Κοινοτικού Συμβουλίου κύριος Νίκος Στρατηγός που ανέλαβε την πρωτοβουλία να βοηθήσει στην ενημέρωση αλλά κυρίως στην διαδικασία τοποθέτησης παροχής για όσους ενδιαφέρονται αλλά διστάζουν. Με έδρα το γραφείο του στο παλιό Δημαρχείο Νέου Ψυχικού στην οδό Τερτσέτη 44 στον πρώτο όροφο, θα περιμένει καθημερινά από τις 09.00 μέχρι τη 13.00, όσους δημότες επιθυμούν να δηλώσουν ενδιαφέρον για το φυσικό αέριο στις οικίες τους και βέβαια να συμπληρώσουν την σχετική αίτηση. Ο αυξημένος αριθμός αιτήσεων σε μία και μόνο περιοχή, θα συμβάλλει στην άμεση έναρξη εργασιών. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 2132014630.

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις