Εθισμός στην Τεχνολογία και το Διαδίκτυο: μία μάστιγα της εποχής

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Εθισμός στην Τεχνολογία και το Διαδίκτυο: μία μάστιγα της εποχής

….Ή πώς οι οθόνες, μεταμορφώνουν παιδιά, εφήβους ακόμη και ενήλικες…σε ψηφιακούς παθολογικούς χρήστες…

 

 Ενδιαφέρον αρνητικό, προκαλεί η αναφορά, ότι μέχρι την ηλικία των 6 ετών ένα παιδί,  θα έχει ξοδέψει περισσότερο χρόνο να κοιτά μία οθόνη, παρά να μιλήσει στον πατέρα του σε όλη του τη ζωή!!

Αυτός είναι και ο λόγος που οι γονείς που είναι περισσότερο προσεκτικοί με την τεχνολογία είναι οι σχεδιαστές τεχνολογίας και οι μηχανικοί. Ο Steve Jobs ήταν γνωστός για το πόσο ελεγχόμενη τεχνολογία επέτρεπε στα παιδιά του.

Βλέπουμε τις επιθετικές εκρήξεις θυμού όταν παίρνουμε τις συσκευές μακριά, καταθλιπτική διάθεση, καθώς και ελλειπή ικανότητα συγκέντρωσης όταν τα παιδιά παύουν να δέχονται αδιάκοπα ερεθίσματα από τις συσκευές τους. Ακόμα χειρότερα: βλέπουμε παιδιά που βαριούνται, που είναι απαθή, αδιάφορα και βαρετά όταν δεν έχουν μια συσκευή στα χέρια τους.

Η τεχνολογία είναι τόσο υπερδιεγερτική που ανεβάζει τα επίπεδα ντοπαμίνης όσο τα ανεβάζει το σεξ.

Ωστόσο πρέπει να έχουμε υπόψη μας, ότι τίποτα δεν είναι μόνο καλό ή μόνο κακό. Όταν ξεπερνιέται ένα όριο, όλα είναι δυνητικά επιβλαβή. Έτσι όλα είναι θέμα μέτρου, σωστής χρήσης και αντιμετώπισης,

 Το  τι μαθαίνουν τα παιδιά, εξαρτάται από το τι παρακολουθούν. Ο Edward Murrow είπε ότι η τεχνολογία μπορεί  να εκπαιδεύσει και να εμπνεύσει, αναπτύσσει την περιέργεια στα παιδιά, ανοίγει ένα παράθυρο σε μακρυνούς κόσμους, τα ταξιδεύει στο φεγγάρι ή στο βυθό της θάλασσας. στο βαθμό που οι άνθρωποι έχουν αποφασίσει να τη χρησιμοποιήσουν προς αυτή την κατεύθυνση και αυτόν το σκοπό. Αλλιώς είναι απλά φώτα και καλώδια μέσα σε ένα κουτί.

Πώς προστατεύουμε τα παιδιά από το να ξεπεράσουν το όριο; Δεν είναι εύκολο. Ωστόσο:

  • Το κλειδί είναι να αποτρέψετε νωρίς, από τα 3- 4 χρόνια του τα παιδιά να “κολλήσουν” σε οθόνες. Αυτό σημαίνει Lego αντί για playstation, βιβλία αντί για iPads, φύση και άθληση αντί για τηλεόραση.
  • Να σκεφτούν και τη δική τους διαδικτυακή συμπεριφορά, καθώς αποτελούν τα κατεξοχήν πρότυπα για τα παιδιά και τους εφήβους
  • Καθορίστε τον χρόνο παρακολούθησης, ώστε να μην ξεπερνά για παιδιά 3 – 5 ετών την μισή ώρα, για παιδιά 6- 9 ετών την μία ώρα και για παιδιά 10 -13 ετών την μιάμιση ώρα ποιοτικού προγράμματος
  • Αποφύγετε να τοποθετείτε τηλεοράσεις ή ηλεκτρονικούς υπολογιστές στα παιδικά δωμάτια. Είναι προτιμότερο να τα τοποθετείτε σε ένα κοινόχρηστο χώρο, όπου θα μπορείτε και να έχετε έλεγχο της χρήσης τους.

Ελευθερία-Έρη Κεχαγιά

Σύμβουλος Οικογένειας – Ψυχοθεραπεύτρια

τηλ: 210 2020119 – e-mail: info@psychiki-ygeia.gr – www.psychiki-ygeia.gr

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις