Σχόλια 13 Δεκεμβρίου 2019

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχόλια 13 Δεκεμβρίου 2019

Γράφει η Πέλλη Ζωγοπούλου

Αρχικά, να ευχηθούμε και από τη στήλη καλά Χριστούγεννα και μια νέα Ευτυχισμένη Χρονιά για εσάς και όσους αγαπάτε.

Κι ύστερα να περάσουμε στα δρώμενα του Δημοτικού Συμβουλίου. Πριν, όμως, θα ήθελα να κάνω μια, δυο γενικότερες επισημάνσεις. Να, όπως… ότι ένα  μεγάλο μέρος από το δημοτικό γίγνεσθαι, αλισβερίσι με τα λόγια; -να το πούμε; Ε, ας το πούμε αλισβερίσι -σχήμα λόγου είναι βέβαια, καθότι στα δημοτικά δεν υπεισέρχονται οικονομικοί παράγοντες- μεταφέρθηκε στο face book. Είναι κακό; -θα ρωτήσετε; Μμμμ, πάντως κι ό,τι καλύτερο δεν το λες με τίποτα!

Από κλειστές ομάδες αποτελείται το τοπικό fb, και τα ίδια σχεδόν πρόσωπα παίζουν σε όλες -και μάλιστα χωρίς κανένα έλεγχο ως προς τις κακίες που ξεστομίζουν. Τώρα βέβαια, υπάρχουν και οι μια χαρά άνθρωποι και από σεβασμό σε αυτούς ίσως αξίζει να συνεχιστεί. Ας προσέξουν, όμως, οι  ενδιαφερόμενοι αυτοδιοικητικοί∙ κάποια στιγμή, κάποιος θα κληθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά –κι όσο ξεροψημένα και λαχταριστά κι αν φαίνονται… στην πραγματικότητα καίνε! Λέω εγώ τώρα.

Και τι άλλο ήθελα να πω; Α, μάλιστα, ότι το προ-προηγούμενο συμβούλιο στις 20 του Νοέμβρη  είχε μια ευχάριστη ιδιαιτερότητα∙ όλα του τα θέματα ψηφίστηκαν ομόφωνα! Ακριβώς, ομόφωνα! –και στη δεκαετία  του Καλλικράτιου Δήμου είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Αλλά και στα εικοσιένα χρόνια που ασχολούμαστε με τα αυτοδιοικητικά δεν το έχουμε δει άλλη φορά. Ρώτησα, επίσης, και τον Δημήτρη Φωτιάδη -που είναι από τους πιο παλιούς κι έμπειρους συμβούλους, κι ούτε κι αυτός είχε δει ξανά κάτι τέτοιο!

Μακάρι να το ξαναδούμε, γιατί ομοφωνία σημαίνει: σύμπνοια, συμμετοχή, συνεργασία, ανακατάταξη αξιών, παραμερισμό προσωπικών φιλοδοξιών μπρος το κοινό συμφέρον και πολλά άλλα ακόμα. Εν προκειμένω έχουμε μια μεμονωμένη περίπτωση, οπότε θα την θεωρήσουμε τυχαία. Κάτι ήταν όμως κι αυτή!

 Μια μικρή αναδρομή

Όχι μεγάλη, όχι! –να, θα πάμε πίσω μόλις ένα χρόνο. Ίσαμε πέρυσι τέτοια εποχή κι αυτό για να θυμηθούμε το περυσινό αντίστοιχο Δημοτικό Συμβούλιο. Και είναι απαραίτητο, γιατί αυτοί οι αυτοδιοικητικοί, με την επιλεκτική τους μνήμη και τον άκρατο εγωισμό τους, θα μας τρελάνουν τελικά!

Τι έγινε, λοιπόν, πέρυσι;

Η απερχόμενη  Δημοτική Αρχή του Παντελή Ξυριδάκη έφερε ένα φτωχό, αόριστο και χωρίς όραμα Τ.Π. –όπως το αποκάλεσε σύσσωμη η αντιπολίτευση, συμπεριλαμβανομένων και των μελών του τότε συνδυασμού Χαροκόπου, που σήμερα κοσμούν με την παρουσία τους την παράταξη του πρώην.

«Μικρές τακτοποιήσεις, μικρών θεμάτων» το είχε αποκαλέσει τότε ο Νίκος Κανελλάκης.

Και εκτός από τις εν λόγω τακτοποιήσεις είχε και θέματα που είχαν δρομολογηθεί πριν το 2011 και μέχρι το τέλος της εννεαετούς θητείας  τους δεν κατάφεραν να τα υλοποιήσουν. Να τονίσουμε ότι όσα αφορούν την ασφάλεια των πολιτών συμπεριελήφθησαν και στο φετινό Τ.Π.

Ευχολόγιο το είχε χαρακτηρίσει πέρυσι  ο κύριος Μαναός, χωρίς ιεράρχηση το περιέγραφε ο Γιάννης Καβαλάρης, χωρίς διεκδικήσεις επεσήμανε ο Δημήτρης Γαλάνης  τονίζοντας ότι το βάρος της εκτέλεσης έπεφτε στο 2020, πού είναι ο Ποδονίφτης και πού οι μελέτες έργων; -αναρωτιόταν ο Νίκος Ζερβός, συντηρητικό κι αόριστο το χαρακτήριζε ο Γιάννης Δελακουρίδης, στο Νέο Ψυχικό δεν φτιάξατε ούτε ένα αύλειο χώρο τους κατηγορούσε τότε ο κύριος Χαροκόπος, ενώ όλοι μαζί στην κατακλείδα των τοποθετήσεών τους αναρωτιόντουσαν τι θα γίνει με την μεταφορά του Τμήματος Ασφαλείας στη Φιλοθέη –άλλο πάλι κι αυτό!

Και σημειώστε ότι από αυτό το φτωχό Τ.Π. δεν υλοποιήθηκε το 2019 σχεδόν τίποτα!

Και; Και έρχονται φέτος οι ημέτεροι και διαμαρτύρονταν και ζητούσαν αναβολή του συμβουλίου, γιατί δεν τους έφτανε ο χρόνος να εκπονήσουν και να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις…! Δηλαδή επί της ουσίας, τι περισσότερο θα έκαναν, σε λίγες ημέρες, απ’ ότι δεν πρόλαβαν να κάνουν τα τελευταία εννιά χρόνια; Απολύτως τίποτα! –έτσι για να λέμε τα πράματα με το όνομά τους. Τυπικά βέβαια θα ήταν νομότυποι –και πολύ φοβάμαι ότι, γι αυτούς, μόνο οι τύποι μετράνε… Ατυχώς! Άντε, λοιπόν, να πάει έτσι μπροστά αυτός ο Δήμος…

 

Επιστροφή

Στο σήμερα και στα δρώμενα του συμβουλίου –όχι ότι είναι καλύτερα, αλλά τι να κάνουμε; Με τους αυτοδιοικητικούς που έχουμε πορευόμαστε, -έτσι δεν είναι;

Κι όπου το όλο παιχνίδι παίχθηκε ανάμεσα σε πρώην και σε νυν –Δημάρχους εννοείται- κι όπου η επίθεση της μείζονος αντιπολίτευσης προς τον Δημήτρη Γαλάνη κορυφώθηκε με το επιχείρημα: μιλάτε εσείς  που υπήρξατε για επτά χρόνια μέλος της διοίκησης Ξυριδάκη και τα περισσότερα αντιδήμαρχος;

Και το παπαγάλισαν όλοι οι παραταξιακοί,  από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο ομιλητή κι όταν το είπε κι ο Παντελής Χαροκόπος του απάντησε ο Δήμαρχος γελώντας: και ήμουνα από τους λίγους αντιδημάρχους που πάνω που πήγαινα να κάνω έργο έφευγα από τη θέση μου! Έχετε δίκιο, όμως, άργησα… Έφυγα μόνο δυο χρόνια πριν τις εκλογές! Ελπίζω, εσείς να φύγετε νωρίτερα!

Καλό; Εξαιρετικό, τηρουμένων, μάλιστα, των αναλογιών υπήρξε μια πολύ επιεικής απάντηση και με νόημα. Για όποιον την κατάλαβε.

Κατά τα άλλα; Α, και το Τμήμα Ασφαλείας της Φιλοθέης τέθηκε επί τάπητος και ζητήθηκαν και τα ρέστα(!) και για του Βαλλιάδη μιλήσανε και μια κόντρα Μουράντ με Γαλάνη είχαμε –όπου η κυρία της Φιλοθέης χρωμάτισε τη συμπεριφορά της με μαύρο, και Χαροκόπος –Μουράντ τα τσουγκρίσανε, α!- και είχε έρθει και ο πρώην αντιδήμαρχος Τ.Υ. κύριος Καριώτης και πήρε το λόγο και μίλησε στο συμβούλιο –αυτό κι αν ήτανε!-  και μια ακόμα ατάκα του Παντελή Ξυριδάκη ακούστηκε -εφάμιλλη του κολώνες πάντα έπεφταν και πάντα θα πέφτουν. Αλλά όλα αυτά θα τα πούμε παρακάτω.

Κατά τα άλλα; Ε, δεν υπάρχουν άλλα! Ίσως, μόνο, να σχολιάσουμε ότι η νυν πρόεδρος, κυρία Σινανιώτη, δεδομένης της απειρίας της, δεν τα πάει καθόλου άσχημα. Μια χαρά κουλαντρίζει την κατάσταση κι ας λέει η κυρία Αλεξοπούλου ότι δεν τηρείται η διαδικασία –λες και επί των ημερών της τηρείτο!

Ίσως πάλι, μια ιδέα πιο αυστηρή χρειάζεται να γίνει∙ εκεί ακριβώς που ο καθένας παίρνει το λόγο αυθαίρετα και κινδυνεύει το συμβούλιο να γίνει μπάχαλο. Δεν είναι, βέβαια, εύκολο να μπουν σε αντιπολιτευτικά καλούπια όσοι είχαν πρωτύτερα την εξουσία και ευλογούσαν απλόχερα τις τοποθετήσεις τους με αφθονία χρόνου. Το ξέρουμε, αλλά η προσπάθεια πρέπει να γίνει. Εξάλλου θέμα χρόνου είναι όλα σε αυτή τη ζωή –που θα πάει; Θα το συνηθίσουν!

 

Τμήμα Ασφαλείας στη Φιλοθέη

Και δίωξης ναρκωτικών, παρακαλώ, όπου ο Δημήτρης Γαλάνης κάνει σκληρό παζάρι με τον αρχηγό –της ΕΛ.ΑΣ να υποθέσω-  κύριο Καραμολάκο, κι όπου προσπαθεί να ξεφορτωθεί τη δίωξη και ας μείνει έστω η Διεύθυνση Ασφαλείας.

Και ποιος τα έφερε αυτά στη Φιλοθέη; Ο Παντελής Ξυριδάκης και να μην ακούσω κιχ, παρακαλώ! Μας είχε διαλύσει πέρυσι τον εγκέφαλο με τις συναντήσεις κορυφής που είχε! Μέχρι και στο Τ.Π. ενέγραψε την διαμόρφωση του κτιρίου της Αστυνομίας στη Φιλοθέη, για να τους υποδεχθεί. Και φέτος κι αυτός και οι δικοί του ζητούσαν και τα ρέστα και ρωτούσαν τι σκοπεύει να κάνει η παρούσα διοίκηση…!

Εμ, ανοίξανε την όρεξη της ΕΛ.ΑΣ, εμ, αναρωτιούνται και τι πρόκειται να γίνει!  Σαν τι, δηλαδή, περιμένουν;

Τέλος πάντων, ας δούμε πως θα το διαπραγματευθεί ο Δημήτρης Γαλάνης και ποιες ακριβώς υπηρεσίες θα εγκατασταθούν κι επανερχόμαστε.

 

Μουράντ VS Γαλάνη!

Και είμαστε ακριβώς στη στιγμή όπου ο Δήμαρχος εξηγεί τι είπε στη συνάντηση με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Προφανώς κάτι δεν αρέσει στην κυρία Μουράντ και κουνάει, μάλλον επικριτικά, το κεφάλι. Τώρα μπορεί να το κούνησε και ψυχοπονιάρικα, τι να πω; -θα σας γελάσω, γιατί δεν καλοέβλεπα από τη γωνία που καθόμουνα. Βλέπετε, άργησα λίγο να πάω και βρήκα τη θέση μου στο τραπέζι –που ακούμπαγα να γράψω- κατειλημμένη από γνωστό πρώην αντιδήμαρχο, που έκανε αναπάντεχη επίσκεψη. Οπότε κάθισα αλλού, έγραφα στο πόδι και η ενδιάμεση κολώνα μου έκοβε τη θέα.

Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, ο Δήμαρχος το νόημα της κυρίας Μουράντ και της λέει: μη μου κουνάτε το κεφάλι, εγώ θα έπρεπε να το κουνάω –εννοώντας προφανώς με όσα βρήκε και τραβάει τα μαλλιά του για να τα διορθώσει.

Και τι απαντάει η κυρία; Έχετε καταντήσει γραφικός κύριε Δήμαρχε! –είπε.

Τςςςςς! –και πάλι Τςςςς! Γιατί, φίλτατοι αναγνώστες, δεν είναι τι είπε, δεν είναι ο χαρακτηρισμός, δεν είναι το ρήμα που χρησιμοποίησε –που παραπέμπει σε άθλια κατάληξη, αλλά και ο τρόπος που το είπε! Και πιστέψτε με δεν το είπε, το έφτυσε!

Απαντήθηκε η πρόκληση κατά του θεσμού; Γιατί ακριβώς περί αυτού πρόκειται, μιας και δεν έθιξε μόνο τον Δημήτρη Γαλάνη, αλλά και τα όσα ως εκλεγμένος Δήμαρχος εκπροσωπεί.

Και τέλος πάντων, όταν εκνευρίζονται οι αιρετοί μας δεν είναι ανάγκη να κατρακυλάνε  μονοκοπανιά όλη την κλίμακα αξιών και συμπεριφορών και να προσγειώνονται στο τελευταίο σκαλοπάτι… Σίγουρα, μπορούν να αντιπαρατεθούν και με πιο ευγενικό τρόπο! Λέω, εγώ, τώρα…

Μιας κι αναρωτιέστε, όμως, να σας πληροφορήσω ότι ο Δήμαρχος δεν απάντησε. Και πολύ σωστά έπραξε. Δεν χρήζουν όλες οι επιθέσεις ανταπόδοσης. Οπότε κι εμείς δεν θα ασχοληθούμε άλλο. Να επισημάνω, όμως, ότι πολύ ευγενικά της απάντησε σε όλα όσα τον ρώτησε.

 

Κόντρα Μουράντ –Χαροκόπου

Και μεταξύ άλλων, να σου και αναφέρεται και το κτίριο Βαλλιάδη στη συζήτηση. Ξέρετε, αγαπητοί αναγνώστες, το πρώην εργοστάσιο περιέλιξης μοτέρ, στο Νέο Ψυχικό που έχει κριθεί διατηρητέο, θυμάστε;  Κι όπου εδώ και πολλά χρόνια φυλάσσονται τα απορριμματοφόρα και οι σκούπες και τα σχετικά με την καθαριότητα. Κι όπου εδώ, κι επίσης, πολλά χρόνια πάει κι έρχεται στα Τεχνικά Προγράμματα και ποτέ δεν φτιάχτηκε, καθώς εκτός άλλων χρειάζεται κι ένα σωρό λεφτά για να γίνει, τουτέστιν: χρηματοδοτήσεις!

Ε, αυτό βρήκαν τώρα πρόχειρο, αυτό ζητήσανε από την τρίμηνη διοίκηση να κάνει! Τι κι αν λέει ο Δημήτρης Γαλάνης ότι είναι σημαντικό να γίνει μεν, αλλά αυτά είναι προβλήματα χρόνων που δεν λύνονται από τη μια στιγμή στην άλλη -αφήστε που έχει ταυτιστεί με μια Δημοτική Αρχή που το πηγαινοφέρνει εδώ και εννιά χρόνια και λύση δεν βρίσκεται, αυτοί επιμένουν να μπει σαν προτεραιότητα!

Η αλήθεια, τώρα, είναι ότι κι αυτός… τους τσιγκλίζει, κι αυτοί τσιμπάνε κι αντεπιτίθενται. Άντε, όμως, να πάμε παρακάτω.

Α, για μισό λεπτό, να ανοίξω μια παρένθεση και συνεχίζουμε: δηλαδή, καλό είναι να δρομολογηθεί και του Βαλλιάδη, αλλά προέχουν τα έργα ασφαλείας –που επίσης επί εννεαετία δε γίνανε! Ας προηγηθούν λοιπόν, ο Ποδονίφτης και οι παροχετευτικές παρεμβάσεις που σχεδιάζει η παρούσα διοίκηση να μην πνιγεί ο κόσμος, ας ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό για  να μπορούν να παρέμβουν σε σχολεία, ας ασχοληθούν πρώτα με την στατική επάρκεια των δημόσιων κτιρίων, τα ασανσέρ, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, την πυρασφάλεια, τις ελλείψεις σχολείων γενικώς, εν ολίγοις όλα όσα απαραίτητα  η προηγούμενη διοίκηση δεν έκανε  και το Πολιτιστικό Κέντρο Βαλλιάδη θα ακολουθήσει!  Και ας κλείσουμε την παρένθεση για να προχωρήσουμε.

Ε, το κτίριο Βαλλιάδη και το ποιας Κοινότητας οχήματα φιλοξενούνται ήταν η αφορμή για τη σύγκρουση Μουράντ-Χαροκόπου. Και κοκκοροχτυπήθηκαν λες και δεν ανήκαν στον ίδιο συνδυασμό!

Τι κι αν είπε ο Δημήτρης Γαλάνης ότι κι αυτός δεν θέλει η μια Κοινότητα να εξυπηρετείται εις βάρος άλλης κι ότι θα έρθει το θέμα σύντομα και τότε θα ζητήσει τη συνδρομή τους για λύσεις, αυτοί δεν κατάλαβαν τίποτα και συνέχισαν ακάθεκτοι και την κόντρα και την επίθεση στο Δήμαρχο.

Εκεί ακριβώς ζήτησε κι ο Παντελής Χαροκόπος να βρεθεί χώρος για τα οχήματα σε άλλο Δήμο, επί πληρωμή.

Αν είναι δυνατόν! Ξαναγυρνάμε στα χιλιοειπωμένα! Και κάνουμε λες και δεν ξέρουμε ότι ο κάθε Δήμος οφείλει να διαχειρίζεται μόνος του τα απορρίμματά του και τα συμπαρομαρτούντα τους και να μην τα φορτώνει σε άλλους –ούτε επί πληρωμή!

 

Η νέα ατάκα

Που ήρθε να συμπληρώσει: το κολώνες πάντα πέφτουν και πάντα θα πέφτουν! Κι αυτή πίσω δεν πάει, το ίδιο ειδικό βάρος έχει και ο ίδιος άνθρωπος την ξεστόμισε. Τι είπε λοιπόν, ο Παντελής Ξυριδάκης;

Α, εκεί που κονταροχτυπιόντουσαν οι άλλοι πετάγεται και λέει ότι επί των ημερών του είχε νύχτες που εξ αιτίας της Φιλοθεης (εννοείται και των προβλημάτων) δεν κοιμότανε. Χαίρεται, λοιπόν, που τώρα δεν θα κοιμάται άλλος!

 Όπερ μεταφραζόμενο σημαίνει ότι το ενδιαφέρον και η αγωνία για την τύχη μιας Κοινότητας σταματάει με την εκλογή της διάδοχης κατάστασης. Κι όστις ξενύχταγε αγχωμένος, γυρίζει χαλαρά πλευρό και κοιμάται, καθώς μεταβίβασε το πρόβλημα στον επόμενο!  Ωραίο; Άπαιχτο!

 

Για μισό λεπτό! Τι μας λέτε;

Και την αμέσως επόμενη στιγμή η κυρία Μουράντ μας ξαφνιάζει δυσάρεστα καθώς απευθυνόμενη στο Δήμαρχο λέει: είσαι τυχερός γιατί παίρνεις 4-5 εκατομμύρια ταμειακό υπόλοιπο και γιατί έχεις έτοιμη δουλειά να υλοποιήσεις!

Κι εδώ δεν μετράει ούτε ο απεχθής και κυνικός ενικός που χρησιμοποιήθηκε, ούτε το πως τα είπε, ούτε το ύφος, ούτε το στυλ, αλλά το τι εννοούσε!

Για μισό λεπτό, παρακαλώ! –ο Παντελής Ξυριδάκης από πού τα έφερε τα λεφτά; Από το σπίτι του; Καλοθύμητο  κυρία, αλλά χρήματα των δημοτών είναι!  -που αν δεν τα χρησιμοποιήσει κανείς στη διάρκεια της θητείας του για επενδύσεις, οφείλει να τα έχει ως ταμειακό υπόλοιπο! Ταμάμ; Γιατί λοιπόν, θεωρείται  τυχερή η επόμενη Δημοτική που τα βρήκε; Το φυσιολογικό και το σωστό δεν ήταν να τα βρει;

 Όσο για την έτοιμη  δουλειά, τι να πω; Επιχείρηση είναι ο Δήμος κι άφησε ο ένας στον άλλον μαλλί να ξάνει; Αφήστε που ακόμα καλύτερο θα ήταν να είχαν υλοποιηθεί οι «έτοιμες δουλειές»  για να εφαρμόσει ο επόμενος το όραμά του! Έτσι για να απολαύσει και κάτι ο δημότης! –κι όχι να τρέχει η νυν διοίκηση να μπαλώσει τις τρύπες που επί εννεαετία άφηνε ανοικτές η πρώην!

Τελικά, δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη η ήττα, ε;

 Αν θέλετε, όμως, ας προσέχετε τι λέτε. Αν πάλι δεν θέλετε, δεν πειράζει. Η στήλη εδώ θα είναι για να τα σηκώνει τα περίεργα. Μεταξύ μας, η στήλη μπορεί να αργεί, αλλά διαλείμματα κάνει -δεν παραιτείται, εντάξει;

 

Αναπάντεχη παρουσία

Όχι ότι έχει ανάγκη πρόσκλησης ο όποιος πολίτης για να παραστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο! Αλλοίμονο! Πολλώ μάλλον ο πρώην αντιδήμαρχος και νυν Κοινοτικός Σύμβουλος! Και πάλι αλλοίμονο!

Αλλά, λέμε τώρα, ότι δεν περιμέναμε να τον δούμε τον κύριο Καριώτη στην ψήφιση Προϋπολογισμού και Τεχνικού Προγράμματος, και μεταξύ μας; -δεν καλοκατάλαβα τι ήρθε να κάνει!

Ήρθε, όμως, και ζήτησε τον λόγο και τον πήρε και άρχισε να κριτικάρει το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δημήτρη Γαλάνη και να δηλώνει ότι είναι απαράδεκτο αποφάσεις του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου να μην περιλαμβάνονται στο παρόν Τ.Π. Σα να ήταν ακόμα αντιδήμαρχος! Μίλησε ήρεμα, βέβαια, γιατί σαν αντιδήμαρχος βρυχάτο, αλλά και πάλι όλα αυτά μας ωθούν να διαπιστώσουμε, για μια ακόμα φορά,  ότι τελικά δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη η ήττα…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις