Μικρή αρχή   Μεγάλων αλλαγών!

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Μικρή αρχή   

Μεγάλων αλλαγών!

Της Πέλλης Ζωγοπούλου

Ρεαλιστικό Τεχνικό Πρόγραμμα και εξορθολογισμένο  Προϋπολογισμό καταθέτει για το 2020 η νέα Δημοτική Αρχή

Προτεραιότητα στην ασφάλεια των δημοτών. Θα υλοποιήσουμε όλο το Τ.Π. Με το χρηματικό υπόλοιπο θα γίνουν έργα, δηλώνει ο Δημήτρης Γαλάνης

 Το πρώτο της το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του έτους 2020 κατέθεσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου, η νέα Δημοτική Αρχή. Και τα δύο θέματα ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία.

Να τονίσουμε ότι το φετινό Τεχνικό Πρόγραμμα (Τ.Π) ανέρχεται στα 1.063.171,10 ευρώ  εκ των οποίων οι 779.121,10 ευρώ θα καλυφθούν εξ ιδίων πόρων. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι πρόκειται για ένα εφικτό να υλοποιηθεί Τεχνικό Πρόγραμμα -που εκτός του ότι καλύπτει τις προεκλογικές υποσχέσεις της νέας διοίκησης, απαντά και στις ανησυχίες των δημοτών για τα θέματα ασφαλείας.

«Είναι ένα απόλυτα ρεαλιστικό Τ.Π.» δηλώνει ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης. «Μπορεί να έχουμε βάλει ως στόχο τα μισά κονδύλια από τα πέρυσι, αλλά θα προσπαθήσουμε να τα υλοποιήσουμε σχεδόν όλα! Κι όσο για τα χρηματικά υπόλοιπα δεσμευόμαστε ότι θα τα κάνουμε έργα».

ο Αντιδήμαρχος Νίκος Ζερβός εξηγεί το Τεχνικό Πρόγραμμα

«Πρόκειται για το πρώτο Τ.Π της νέας Δημοτικής Αρχής» ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Ζερβός συμπληρώνοντας ότι κάποια έργα έρχονται από το παρελθόν, ενώ κάποια άλλα αντικατοπτρίζουν το όραμά τους για το μέλλον.

Η συζήτηση

Με μια κίνηση ματ -που μάλλον αποσκοπούσε στον εντυπωσιασμό, παρά στο αποτέλεσμα-ξεκίνησε  την τοποθέτησή της η μείζων αντιπολίτευση, δηλώνοντας ότι κατέθεσε στο Πρωτόκολλο επιστολή, όπου ζητά αναβολή του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς παρέλαβαν τις εισηγήσεις μόλις δυο μέρες πριν (Δευτέρα με Τετάρτη) γεγονός που τους εμπόδισε να εκπονήσουν εγκαίρως δική τους αντιπρόταση.

Εντελώς διαφορετικά τοποθετήθηκε ο αρχηγός της ελάσσονος αντιπολίτευσης κύριος Νίκος Κανελλάκης, ο οποίος εστίασε στην ουσία του Τεχνικού Προγράμματος  -που αφορούσε την ασφάλεια των πολιτών, ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί όλους τους μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας για τη συμμετοχή τους στην κατάρτισή του.

Στους κλασσικούς αντιπολιτευτικούς τόνους του ΚΚΕ, κινήθηκε ο Γιάννης Καβαλάρης, θίγοντας ωστόσο καίρια θέματα ασφαλείας.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις του κυρίου Χαροκόπου και της Κατερίνας Πετρίτση Μουράντ –που εκτός από τις βολές ενάντια στον κοινό στόχο: την πλειοψηφία, δεν δίστασαν να διασταυρώσουν τα ξίφη και μεταξύ τους, ξεχνώντας ίσως ότι ανήκουν, πλέον, στον ίδιο συνδυασμό!

Ας πάμε, όμως, μαζί να δούμε τι είπαν:

Τοποθετούμενος επί του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού προγράμματος ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης σχετικά μας ανέφερε: «Έχουμε ένα εξορθολογισμένο Προϋπολογισμό. Τα χρήματα των δημοτών είναι έτσι κατανεμημένα, ώστε να πιάσουν τόπο, για να γίνουν έργα και συντηρήσεις στον Δήμο μας. Και το κάθε ευρώ που θα δώσει ο δημότης να επιστρέφει στο δημότη.

Στόχος μας είναι, του χρόνου τέτοια εποχή να έχει εκτελεστεί ο Προϋπολογισμός μας σε ποσοστό πάνω από 90%. Κι αυτό θα είναι και η επιτυχία μας».

Μιλώντας σχετικά με το πρώτο Τεχνικό Πρόγραμμα που κατέθεσε, αλλά και απαντώντας στις τοποθετήσεις των αρχηγών, αλλά και των λοιπών συμβούλων, είπε: «Από το περίπου ενάμισι εκατομμύριο ευρώ που είχατε υπολογίσει, πέρυσι, κύριε Ξυριδάκη, καταφέρατε να εκτελέσετε τις 251.000 ευρώ. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι μέχρι τέλος του έτους δεν θα έχετε ξεπεράσει τις 350.000 ευρώ! Τι να το κάνω, λοιπόν, το ενάμισι εκατομμύριο; Γιατί το βάλατε;

Εμείς, από αυτό που εσείς προεκτιμήσατε, βάζουμε τα μισά. Και θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα! Και του χρόνου, εδώ θα είμαστε να κριθούμε. Όσο για τα χρήματα, τόσες φορές το φώναξα από αυτή εδώ την αίθουσα: τα οικονομικά του Δήμου είναι ό,τι μας παραδώσατε: 5,5 εκατομμύρια ευρώ! Και με το χρηματικό υπόλοιπο δεσμεύθηκα ότι θα κάνουμε έργα!

Γιατί στο Προάστιο υπάρχουν έργα που πρέπει να γίνουν! Ο Ποδονίφτης πονάει! Το ψάξαμε σαν θέμα∙ διαβάσαμε τη μελέτη, φέραμε ειδικούς και διαπιστώσαμε ότι αντέχει λιγότερο νερό, από όσο έρχεται. Οπότε, αποφασίσαμε να κάνουμε τοπική παρέμβαση. Βέβαια, είναι απαραίτητη και η άδεια της Περιφέρειας∙ καθώς για να γίνει η όποια επέμβαση, θα πρέπει να υπάρχει συνολική μελέτη. Εν προκειμένω, όμως, έχουμε έντονο πρόβλημα και είναι απαραίτητη μια τοπική παρέμβαση. Αποσπάσαμε μια πρώτη διαβεβαίωση από την Περιφέρεια ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα ως τοπικό. Κι έτσι θα κινηθούμε».

Απαντώντας στη συνέχεια στις προκλήσεις αντιπάλων, διαβεβαίωσε την κυρία Μουράντ ότι το να είναι σε θέση να υλοποιήσει τις μελέτες δεν λέγεται τύχη, όπως η σύμβουλος ισχυρίζεται, αλλά ικανότητα!

Ως προς τον φωτισμό του Δήμου με Led και τον ανάλογο διαγωνισμό δήλωσε ότι: δεν συναινεί σε ένα έργο που για την υλοποίησή του θα εκχωρηθούν τα ανταποδοτικά τέλη για 12 χρόνια! Χαρακτηριστικά ανέφερε: « Είμαστε στο 2020 και μέχρι το 2032 θα πληρώνουμε! Θα χάσουν οι δημότες δώδεκα χρόνια και τα λεφτά τους! Κι ενδιαμέσως θα έχει αλλάξει η τεχνολογία! Και εν τω μεταξύ θα έχουν δεσμευθεί τρεις Δημοτικές Αρχές, που δεν θα μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα! Ε, αυτό δεν θα το κάνω!».

Μιλώντας με τη σειρά του ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης, κύριος Παντελής Ξυριδάκης, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Μελετώντας το Τ.Π. και κάνοντας σύγκριση με το περυσινό, βλέπω ότι είναι το μισό σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση από ίδιους πόρους. Πέρυσι επρόκειτο για 1, 5 εκατομμύρια ευρώ, φέτος για 750 χιλιάδες! Την ίδια ώρα πάμε για να αναλάβουμε υποχρεώσεις, για το 2021, ύψους 4,1 εκατομμυρίων! Αυτός ο Δήμος που οριακά μπορεί να διαθέσει 750 χιλιάδες, από ίδιους πόρους, αναρωτιέμαι πώς θα μπορέσει να πληρώσει 4,1 εκατομμύρια! Η πορεία αυτού του Δήμου είναι φθίνουσα. Αν δεν έρθουν χρήματα από το κεντρικό κράτος , δεν μπορούμε να τα  αυξήσουμε εμείς! Έτσι, το να εγγράφουμε για το 2020 δέκα χιλιάδες ευρώ και να βάζουμε 400 χιλιάδες για το 2021 είναι απαράδεκτο!

Είναι επίσης σαφές, ότι όλα τα έργα που υποβάλλονται αυτή τη στιγμή, έχουν γίνει έγκαιρα από την Τεχνική Υπηρεσία γι αυτό και είμαστε οι πρώτοι που καταθέσαμε στο Φιλόδημος!  Για την αξιοποίηση του Σούρλειου και για όλα αυτά τα μεγάλα έργα και σημαντικά έργα έχουν γίνει αιτήσεις χρηματοδοτήσεων.

…Πέρυσι η αντιπολίτευση διάλεξε το δρόμο της καταψήφισης του Τ. Π που υποβάλλαμε. Πέρυσι το 1,5 εκατομμύριο ήταν μικρό! Φέτος οι 750 χιλιάδες τι είναι; Το μισό του μικρού;».

Εντελώς διαφορετική η τοποθέτηση του αρχηγού της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κυρίου Νίκου Κανελλάκη, που συμφώνησε με τη γραμμή της Δημοτικής Αρχής και συνεχάρη τους συναδέλφους του μηχανικούς της Τ.Υ. για τη δουλειά τους στην εκπόνηση του Τεχνικού Προγράμματος. Συγκεκριμένα είπε: «Φύγαμε από τις εποχές που κάναμε μεγαλεπήβολα Τεχνικά Προγράμματα και μπήκαμε σε πιο ρεαλιστικές καταστάσεις.

Μου αρέσει που παρουσιάζουν ένα προσγειωμένο Τ.Π και μ’ αρέσει και ο Νίκος Ζερβός γιατί ξέρω πως εργάζεται.

Έχω ένα, δυο αστερίσκους που θα τους πω, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα ψηφίσω το Τ.Π.  Λοιπόν, αρχικά είμαι απέναντι από το νόμο που ευλογεί τις παρανομίες του δημοσίου για το δημόσιο, δηλαδή: τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Και κατά δεύτερο τα απορριμματοφόρα δεν θα έπρεπε να στεγάζονται στου Βαλλιάδη. Μπορεί να χρήζει επισκευών, αλλά πρόκειται για διατηρητέο κτίριο.

Πέραν της άποψης, όμως, θα κρίνω και την προσπάθεια.  Και η προσπάθεια ξεκινάει σήμερα.  Με τον Παντελή Ξυριδάκη βρεθήκαμε απέναντι με θεμελιώδεις διαφορές. Με τον Δημήτρη Γαλάνη είναι διαφορετικά. Και δεν είναι καν προεκλογική περίοδος.

Εν προκειμένω θεωρώ ότι το σύνολο του Τ.Π. είναι στη σωστή κατεύθυνση και ανταποκρίνεται στα αιτήματα ασφαλείας των πολιτών. Αθλητικές παρεμβάσεις, στατική επάρκεια κτιρίων, ασφαλτοστρώσεις, πυροπροστασία, ρέμα Ποδονίφτη. Όσο για αυτό που συνέβη με τα Led είναι σκάνδαλο! Άριστα έπραξε που το απέσυρε ο Δήμαρχος!

Μπορεί, λοιπόν, να είναι μικρό το Τ.Π. αλλά και ο Δήμος αυτό που έχει να αντιμετωπίσει σε πρώτη φάση είναι η ασφάλεια των δημοτών.

Συγχαρητήρια σε όλους τους μηχανικούς της Τ.Υ. καλή επιτυχία, καλό έργο και είμαι σίγουρος ότι ο επικεφαλής τους εμπνέει!».

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο κύριος Γιάννης Καβαλάρης, αρχηγός της «Λαϊκής Συσπείρωσης» όπου μεταξύ άλλων ανέφερε: «Παρατηρώ τους διαλόγους και το γνωστό πινγκ-πονγκ ανάμεσα σε πρώην και νυν… Πέρυσι είχα πει: καταραμένη φτώχεια! Είναι γιατί αν βάλουμε τα ποσά κάτω και πάμε να υλοποιήσουμε τα 73% του Τ.Π.  διαπιστώνουμε ότι οι πόροι προέρχονται από τις τσέπες των δημοτών. Αυτό σημαίνει ότι ο δημότης πληρώνει από την τσέπη του για τα αυτονόητα. Για να ασφαλτοστρωθούν οι δρόμοι, να συντηρηθούν τα σχολεία.

Ζούμε σε μια χώρα, όπου θρηνούμε θύματα από τα φυσικά φαινόμενα. Δεν είναι έργο πολυτελείας, αλλά έργο που θα προσφέρει στην ανθρώπινη ζωή, στις υποδομές των Δήμων, στις περιουσίες των ανθρώπων.

Είναι απαίτησή μας να έχουμε την ασφάλεια που πρέπει. Να μην κινδυνεύουμε από πλημμύρες, φωτιές, σεισμούς! Είναι πολυτέλεια αυτό; Έχουμε καταντήσει, όμως, να αποδεχόμαστε αδικίες που γίνονται εις βάρος μας. Δεν μπορούμε να το ανεχθούμε αυτό, γι αυτό θα καταψηφίσω το Τεχνικό Πρόγραμμα».

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις