Μείωση μαμούθ των τελών κατά 10%!

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Μείωση μαμούθ των τελών κατά 10%!

Της Πέλλης Ζωγοπούλου

Ψηφίστηκαν ομόφωνα τα Δημοτικά Τέλη για το 2020 και στις τρεις Κοινότητες

 

Με το καλημέρα σας! – στο Δήμο, ο Δημήτρης Γαλάνης μειώνει τα Δημοτικά Τέλη, εφαρμόζοντας, κατά γράμμα, τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. 

 Υπέρ πάντων οι δημότες, είχε δηλώσει ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης προεκλογικά και το αποδεικνύει, για μια ακόμα φορά, εφαρμόζοντας για το 2020 τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση τελών από αρχής του Καλλικράτιου Δήμου! «Πιστεύουμε ότι ο Δήμος μπορεί να αντέξει αυτή τη μείωση, καλυτερεύοντας παράλληλα το επίπεδο παροχής υπηρεσιών προς τους δημότες του. Στόχος μας είναι να αναπτυχθεί μια σχέση εμπιστοσύνης, ειλικρινείας και σεβασμού με τους δημότες» αναφέρει ο Δήμαρχος, κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, ξαφνιάζοντας ευχάριστα με την απόφασή του, για κατακόρυφη μείωση τελών.

Να σημειωθεί ότι, παρά τις όποιες αντιπολιτευτικές τοποθετήσεις εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης,  υπήρξε σύμπλευση με τη βασική γραμμή  μειώσεων του Δημήτρη Γαλάνη, καθώς το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα! Ο αρχηγός της ελάσσονος αντιπολίτευσης, μάλιστα,  ο κύριος Κανελλάκης, δεν παρέλειψε να συγχαρεί τη Δημοτική Αρχή τονίζοντας ότι εκτός άλλων η συγκεκριμένη μείωση γίνεται στην αρχή της θητείας της, κι όχι στο τέλος για καθαρά προεκλογικούς λόγους.

Επίσης η Οικονομική Επιτροπή με απόφασή της εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο τη μείωση των δημοτικών τελών  ή και την απαλλαγή για τις ευπαθείς κοινωνικά  ομάδες όπως τους απόρους, τα άτομα με αναπηρία, τους πολύτεκνους, τρίτεκνους κ.λπ.

Η συνεδρίαση

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, καθώς διεξήχθη σε πνεύμα ήρεμης κι αξιοπρεπέστατης πολιτικής αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση, που οδήγησε στην ομόφωνη υπερψήφιση των Δημοτικών Τελών.

Την ίδια ώρα η Δημοτική Αρχή του Δημήτρη Γαλάνη αναγγέλλει πρωτόγνωρες μειώσεις, ύψους 10%  και για τις τρεις Κοινότητες, ενώ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει ταυτόχρονη αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών καθαριότητας.

Η μείζων αντιπολίτευση, δια στόματος του αρχηγού της Παντελή Ξυριδάκη, αθροίζει τις μειώσεις τελών των τελευταίων εννιά ετών της δικής της διοίκησης, δηλώνει ότι με τα τέλη δε γίνεται πολιτική, ονομάζει την απόφαση μείωσης τεχνοκρατική κι όχι πολιτική και επιμένει ότι έτσι έπρεπε να γίνει.

Κάθετα αντίθετος, με την τεχνοκρατική λογική,  εμφανίζεται ο Νίκος  Κανελλάκης που δηλώνει  ότι η απόφαση μείωσης τελών είναι καθαρά πολιτικό θέμα.

Αν και οι τοποθετήσεις των τριών αρχηγών υπήρξαν όχι απλά μονόλογοι, αλλά και απαντήσεις στους διαλόγους που διημείφθησαν  κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, πάμε μαζί να δούμε, σε γενικές γραμμές,  τι είπαν:

Τι είπε ο Δήμαρχος

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του επί των τελών ο Δημήτρης Γαλάνης, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Θεωρώ ότι είναι καιρός η νέα Δημοτική Αρχή  να δείξει ότι αυτά που έλεγε προεκλογικά μπορεί να τα υλοποιήσει! Το 10% είναι η μεγαλύτερη μείωση που έγινε από την αρχή του Καλλικράτειου Δήμου. Το βασικότερο, όμως είναι ότι επιστρέφουμε ένα ποσόν στους δημότες. Πρέπει να ξέρετε ότι φέτος πήραμε 40 μόνιμους υπαλλήλους στην Καθαριότητα. Θα ήθελα να τονίσω ότι κατά τη σύνταξη των τελών, λάβαμε υπόψη την αύξηση των υπαλλήλων και το ανάλογο κόστος.

Με απασχόλησε, επίσης, και το Ε9 –που ανέφερε ο κύριος Ξυριδάκης. Σωστή σκέψη, κι αν του χρόνου προκύψουν άλλα χρήματα, εδώ θα είμαστε να τα δώσουμε και πάλι στον κόσμο.

Εκείνο, όμως, που μας απασχολεί ιδιαίτερα είναι: η δυνατότητά μας να προσφέρουμε υψηλές παροχές και υπηρεσίες στους κατοίκους, επιστρέφοντας παράλληλα χρήματα. Αυτές είναι οι προθέσεις μας και στόχος μας είναι να χτίσουμε μαζί με δημότες και κατοίκους, μια σχέση εμπιστοσύνης, ειλικρινείας, σεβασμού.

Ως προς το επίπεδο της ανταποδοτικότητας, τώρα, το έχουμε κουβεντιάσει με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, τον κύριο Παπαχρόνη, και μου έχει υποσχεθεί ότι θα τηρήσει τη σχέση που λέει: μου δίνεις το ευρώ σου, αλλά στο γυρίζω πίσω!

Κάνουμε μια γενναία μείωση σήμερα. Πιστεύω ότι στο τέλος της τετραετίας θα έχουμε και αποτελεσματικότητα και μειωμένα Τέλη. Σε κάθε περίπτωση, για αυτά που λέμε, εδώ θα είμαστε και του χρόνου, για να κριθούμε.

Καταλαβαίνω, επίσης, και τη συλλογιστική του κυρίου Ξυριδάκη. Αλλά το πλεόνασμα, που επικαλείται και που επί των ημερών του δεν επιστρέφονταν στους κατοίκους το δίνουμε τώρα!

Κι εσείς μπορούσατε να το επιστρέψετε στον κόσμο, αλλά δεν το κάνατε. Εγώ μπορώ να το κάνω τώρα και το κάνω! Επιλέγω να κτίσω αυτή τη σχέση με δημότες, κατοίκους!».

Τι είπε η μείζων αντιπολίτευση

Ο κύριος Παντελής Ξυριδάκης τοποθετούμενος, μεταξύ άλλων είπε, ότι οι μειώσεις τελών της εννιαετίας αθροιστικά έφτασαν στην Φιλοθέη το32% και στο Ψυχικό και Νέο Ψυχικό το 27%. Οι σταδιακές μειώσεις, όπως τόνισε, είχαν να κάνουν με την αγωνία είσπραξης των εσόδων. Αυτή τη φορά επιχειρείται μια μείωση της τάξης του 10% ανέφερε. Θεωρητικά, θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη ανησυχία, όμως φέτος το Ε9 πέφτει μέσα στο ΤΑΠ και θα υπάρξουν μεγάλες αυξήσεις εσόδων. Οπότε, φέτος το σύστημα αντέχει το 10% -παρότι δεν πρέπει να το φέρνουμε ποτέ στα όρια του, γιατί δεν ξέρουμε πως πάει η καθημερινότητα.

Συμφωνούμε σε αυτή τη μείωση, δήλωσε, γιατί λόγω του Ε9 δεν έχουμε πια να ανησυχούμε για εισπράξεις.

Επέμενε, ωστόσο, ότι με τα Τέλη δεν κάνουν πολιτική κι ότι η φετινή μείωση προέκυψε από το πλεόνασμα της προηγούμενης χρονιάς. Ενώ δεν παρέλειψε να συμπληρώσει ότι όποιες χρονιές, επί των ημερών του, υπήρχαν πλεονάσματα, συμψηφιζόντουσαν με την επόμενη χρονιά και κατέληξε στο  συμπέρασμα ότι η απόφαση μείωσης δεν ήταν πολιτική, αλλά τεχνοκρατική κι απαραίτητη.

Προσέθεσε ότι δεν τίθεται θέμα να χτιστεί νέα σχέση με δημότες, κατοίκους, καθώς η υπάρχουσα είναι συγκεκριμένη και επανήλθε στο 10% λέγοντας ότι εφόσον υπήρχε πλεόνασμα ήταν υποχρεωτικό να γίνει η εν λόγω έκπτωση.

Τι είπε ο αρχηγός της ελάσσονος αντιπολίτευσης

Τοποθετούμενος επί των τελών, μεταξύ άλλων, ο κύριος Κανελλάκης ανέφερε: «Πολιτικά ρωτάω αν ο Δήμος αντέχει τόση μείωση. Προσωπικά, πιστεύω ότι μπορεί να την κάνει, όπως επίσης πιστεύω ότι μπορεί να κάνει ακόμα καλύτερη δουλειά! Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο δημότης, κάτοικος  πληρώνει για να γίνεται η δουλειά του, με όσο το δυνατό λιγότερα χρήματα και να έχει ταυτόχρονα το καλύτερο αποτέλεσμα!

Συγχαρητήρια, επειδή εκτός άλλων είμαστε ακόμα στην πρώτη χρονιά κι όχι στην τελευταία και προεκλογική –όπου συνηθίζονται οι παροχές.

Θα ήθελα, επίσης, να προσθέσω ότι για εμένα η απόφαση είναι καθαρά πολιτική κι όχι τεχνοκρατική!

Να σας θυμίσω ότι πέρυσι είχα πει ότι καλός Δήμαρχος είναι αυτός που μπορεί να κάνει καλό προϋπολογισμό! Δηλαδή, παίρνω 100 ευρώ από τους δημότες και προσφέρω ανάλογες των 100 ευρώ υπηρεσίες. Κι όχι χρειάζομαι 100 και εισπράττω 110!».

 

Πίνακες Τελών Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού

1) Δημοτική  Κοινότητα  Ψυχικού

Οι προτεινόμενοι συντελεστές για το έτος 2020 είναι οι ακόλουθοι:

 1. Στεγασμένοι και φωτισμένοι χώροι οικιών γενικά : από 1,86€ ανά τ.μ. σε 1,67 ανά τ.μ. (μείωση 10%)
 2. Στεγασμένοι και φωτισμένοι χώροι, εκτός από κατοικία, ήτοι: καταστήματα γενικά, ιδιωτικά σχολεία, γραφεία, βιοτεχνίες και λοιπές επαγγελματικές στέγες με επιφάνειες μέχρι 6.000 τ.μ : από 7,92€ ανά τ.μ. σε 7,13 € ανά τ.μ. (μείωση 10%)
 3. Στεγασμένοι και φωτιζόμενοι χώροι της ανωτέρω περιπτώσεως 2, αλλά επιφάνειας μεγαλύτερης των 6.000 τ.μ για κάθε μέτρο τετραγωνικής επιφάνειας μετά τα 6.000 τ.μ : από 4,76€ ανά τ.μ. σε 4,28 € ανά τ.μ. (μείωση 10%)
 4. Για μη στεγασμένους χώρους (ακάλυπτοι), που χρησιμοποιούνται ή όχι, αλλά με οποιοσδήποτε τρόπο εξαρτημένους από την επιχείρηση ή επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, επιφάνειας μέχρι 6.000 τ.μ : από 5,45€ ανά τ.μ. σε 4,91€ ανά τ.μ. (μείωση 10%)
 5. Για μη στεγασμένους χώρους κ.λ.π. της προηγούμενης 4ης περίπτωσης αλλά επιφάνειας μεγαλύτερης των 6.000 τ.μ για κάθε μέτρο τετραγωνικής επιφάνειας μετά τα 6.000 τ.μ : από 1,62€ ανά τ.μ. σε 1,46€ ανά τ.μ. (μείωση 10%)

 

2)  Δημοτική  Κοινότητα  Νέου  Ψυχικού

Οι προτεινόμενοι συντελεστές του τέλους καθαριότητας και φωτισμού για το 2020 κατά κατηγορία είναι οι ακόλουθοι:

 1. Κατοικίες από 1,36€ ανά τ.μ. σε 1,22€ ανά τ.μ. (μείωση 10%).
 2. Γενικής χρήσης Α΄ από 6,79€ ανά τ.μ. σε 6,11€ ανά τ.μ. (μείωση 10%)
 3. Λοιποί χώροι γενικής χρήσης Β΄ από 6,18€ ανά τ.μ. σε 5,56€ ανά τ.μ. (μείωση 10%)
 4. Μη στεγασμένοι χώροι από 6,79€ ανά τ.μ. σε 6,11€ ανά τ.μ. (μείωση 10%)

Όσον αφορά την Γενική χρήση προσδιορίζονται σε δύο κατηγορίες:

– Α΄ κατηγορία που περιλαμβάνει την επαγγελματική στέγη με πρόσωπο στις Λ. Κηφισίας, στα Ο.Τ.4,5,7,8, Δημ.Βασιλείου, Εθνικής Αντιστάσεως, Ομήρου, Στρατήγη, Λ.Μεσογείων Ο.Τ.16 και Σούπερ Μάρκετ Σκλαβενίτης.

– Β΄ κατηγορία, που περιλαμβάνει την επαγγελματική στέγη για την υπόλοιπη περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Ν. Ψυχικού.

 

3) Δημοτική  Κοινότητα Φιλοθέης

Οι προτεινόμενοι συντελεστές τέλους καθαριότητας και φωτισμού για το έτος 2020 κατά κατηγορία είναι οι ακόλουθοι:

 1. για τις κατοικίες από 1,86€ ανά τμ. σε 1,67€ ανά τ.μ. (μείωση 10%)
 2. για τους λοιπούς στεγασμένους και μη χώρους διαφόρων χρήσεων από 6,33€ ανά τμ. σε 5,70€ ανά τ.μ. (μείωση 10%)

 

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις