Ελαιόλαδο –  Ελιές

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Ελαιόλαδο –  Ελιές

Κάποτε, ο Κέκροπας, βασιλιάς της Αθήνας έκανε το διαιτητή ανάμεσα στη θεά Αθηνά και στο Θεό Ποσειδώνα, για το ποιος από τους δύο θα έδινε το όνομά του στην πόλη αυτή. Ο μύθος λέει ότι ο Ποσειδώνας χτύπησε τη γη και ανάβλυσε θαλασσινό νερό,  ενώ η Αθήνα ήταν που φύτεψε ένα δένδρο ελιάς και έτσι έδωσε το όνομά της στην πόλη.

Στην αρχαία Ελλάδα, οι Ελλανοδίκες, οι κριτές των Ολυμπιακών αγώνων, για να τιμήσουν τους νικητές των αθλημάτων, έφτιαχναν για τον καθένα ένα στεφάνι από κλαδί αγριελιάς και το πρόσφεραν ως βραβείο. Το στεφάνι αυτό, το οποίο λεγόταν «κότινος» ήταν η μοναδική επιβράβευση αλλά και μία μεγάλη τιμή με συμβολική αξία για κάθε νικητή. Ακόμη, το λάδι χρησιμοποιείτο για τις θεραπευτικές και καλλωπιστικές του ιδιότητες, ενώ ακόμη, ήδη από την εποχή εκείνη, οι Έλληνες το είχαν ανακαλύψει ως φωτιστικό καύσιμο.

Η πιο σημαντική χρήση του ελαιόλαδου ήταν, φυσικά, ο ρόλος του στην διατροφή. Ο Όμηρος το αποκαλεί «υγρό χρυσάφι» και αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής διατροφής μέχρι σήμερα, αναδεικνύοντας και ανακηρύσσοντας το μεσογειακό διαιτολόγιο  ως το πιο ευεργετικό σύστημα διατροφής.

Ακολουθώντας  το ημερολόγιο των αγροτικών εργασιών, περί τα τέλη Νοεμβρίου  είναι η εποχή του «ράβδου», δηλαδή του ραβδίσματος των ελαιόδεντρων και της παραγωγής του λαδιού της χρονιάς.

Από την πλευρά μου σας συμβουλεύω να εντάξετε τόσο τις νοστιμότατες και θρεπτικές  ελιές, όσο και το ελαιόλαδο στη διατροφή σας με οποιονδήποτε τρόπο θέλετε και σας αρέσει, και για το λόγο αυτό θέλω να μοιραστώ μαζί σας μερικές από τις αγαπημένες μου συνταγές με ελαιόλαδο.

Τρεις ευφάνταστες συνταγές για να σας ανοίξει η όρεξη!!

  1. Παίρνουμε ένα φύλλο σφολιάτας και το κόβουμε σε λωρίδες πλάτους 4 εκατοστών.  Τις αλείφουμε με πάστα ελιάς και τις πασπαλίζουμε με τριμμένο τυράκι έμενταλ. Τυλίγουμε τις λωρίδες σε ρολάκια, τα αλείφουμε με κρόκο αυγού και λίγο ελαιόλαδο και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι. Τα ψήνουμε για 12 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C.
  2. Ενώνουμε πάστα ελιάς και ίση ποσότητα από ταχίνι. Προσθέτουμε φύλλα φρέσκου βασιλικού ή δυόσμου. Ανάλογα με την εποχή ψιλοκόβουμε μέσα στο μείγμα μας και φρέσκα αχλάδια, ή μήλα, η φιρίκια ή (γιατί όχι?) και βερίκοκα. Τέλος, πασπαλίζουμε το μείγμα μας με μπόλικο πιπέρι, και το περιχύνουμε με ελαιόλαδο και λίγο μηλόξυδο. Το σερβίρουμε σαν ένα δροσερό ορεκτικό.
  3. Ενώνουμε δύο κουταλιές πάστα ελιάς με δύο κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό, το ξύσμα από ένα λεμόνι, λίγη ρίγανη, το χυμό από ένα πορτοκάλι και 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μας μαζί και τα σερβίρουμε σαν ντιπ, το οποίο συνοδεύουμε με κριτσίνια ή μπαστουνάκια καρότου, σέλερι ή αγγούρι.

 

Ώρα για σούπα ζεστή ζεστή και θρεπτική! Λαδάτος τραχανάς με φέτα!

Υλικά 

– 14 κουταλιές σούπας γλυκός τραχανάς

–  1 λίτρο ζωμός κοτόπουλου

–  10 – 12 στίγματα κρόκου Κοζάνης

– Μισό ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο

–  100 γρ. φέτα τριμμένη

– Αλάτι, φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι.

Διαδικασία

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε τον τραχανά, τα 800 ml  από το ζωμό κοτόπουλου  και τον κρόκο Κοζάνης. Σιγοβράζουμε τον τραχανά σε μέτρια φωτιά για περίπου 12 – 15 ανακατεύοντας συχνά. Αν πήξει πολύ πριν τελειώσει το μαγείρεμα του και χρειαστεί,  προσθέτουμε και τον υπόλοιπο ζωμό. Στα τελευταία 3 λεπτά του μαγειρέματος δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλατοπίπερο. Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε πάνω από τον τραχανά την τριμμένη φέτα.

 

Κουλουράκια για τον καφέ μας ή για τους φίλους μας!  

Υλικά 

– 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

–  70 γρ. ζάχαρη άχνη

– 100 γρ. ελαιόλαδο

– 100 γρ. λευκό ξηρό κρασί

– 50 γρ. τσίπουρο

– 50 γρ. κονιάκ

–  1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη.

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο C. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υγρά και την άχνη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη μέχρι να ενωθούν. Προσθέτουμε το αλεύρι και την κανέλα και ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να φτιάξουμε ένα σφιχτό ζυμάρι. Πλάθουμε κουλούρια στο σχήμα της αρεσκείας μας. Τα αραδιάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά. Αφήνουμε τα κουλουράκια να κρυώσουν και τα φυλάμε σε δοχείο που κλείνει ερμητικά. Είναι σχετικά άγλυκα, αλλά πολύ αρωματικά και τέλεια για τον καφέ ή το τσάι μας.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις