Θέλω κι εγώ… ΜΗΛΟΠΙΤΑ

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Θέλω κι εγώ… ΜΗΛΟΠΙΤΑ

 

Έφτασε ο Νοέμβρης και ετοιμάζουμε μηλόπιτες, το γλύκισμα με τα πολλά πρόσωπα που αγαπούν μικροί και μεγάλοι, και αποτελεί μία σταθερή αξία για τον ουρανίσκο. Κλασική ανάποδη μηλόπιτα, στρούντελ με φύλλο κρούστας παραγεμισμένο με μήλα αλλά και κουλουράκια μήλου χωρίς ζάχαρη. Θα σας παρουσιάσω συνταγές που δεν χρειάζονται μίξερ και που μπορεί να τις φτιάξει κάθε οικογένεια. Θα ενθουσιαστείτε από τη γεύση τους.

 

Πανεύκολο στρούντελ με γέμιση μήλου

Υλικά

2 φύλλα σφολιάτας

2-3 μεγάλα μήλα (κατά προτίμηση ξινόμηλα)

1/2 κουτ. γλυκού κανέλα

2 κουτ. σούπας ζάχαρη

2 κουτ. σούπας αλεύρι

1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια

2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη

2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη

1 αυγό

λίγο νερό

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190C. Καθαρίστε τα μήλα και ψιλοκόψτε τα. Στη συνέχεια τα βάζετε σε ένα μπολ και ανακατεύετε με κανέλα, 1 κουτ. σούπας λευκή ζάχαρη, 1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη και 1 κουτ. σούπας αλεύρι. Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε τα καρύδια με την υπόλοιπη ζάχαρη και την φρυγανιά. Χωρίστε τα υλικά των δύο μπολ για τα δύο φύλλα σφολιάτας που θα χρησιμοποιήσετε. Απλώστε ένα φύλλο ζύμης, πασπαλίστε το με το μείγμα των καρυδιών και από πάνω απλώστε τα μήλα. Ρολάρετε και κλείστε τις άκρες της ζύμης καλά. Βάλτε τα ρολά σε ένα ταψί φούρνου καλυμμένο με λαδόχαρτο. Χαράσσετε ελαφρά ανά δέκα εκατοστά το κάθε ρολό. Αλείφετε τα ρολά με χτυπημένο αυγό μαζί με λίγο νερό. Ψήστε στους 180C για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

 

Κουλουράκια μήλου

Υλικά

2 μήλα κόκκινα

3/4 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο

2 ποτήρια κρασιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1/2 κουτ. γλυκού κανέλα

2 κουτ. γλυκού μέλι

1/2 ποτήρι κρασιού καρύδια

1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:

Αφαιρείτε τη φλούδα από τα μήλα, τρίβετε τα μήλα στον τρίφτη και τα τοποθετείτε σε ένα κατσαρολάκι με 5 κουταλιές σούπας νερό. Τα βράζετε 10 λεπτά μέχρι να πολτοποιηθούν. Στη συνέχεια, προσθέτετε το μέλι και την κανέλα και ανακατεύετε. Αφήνετε να κρυώσει το μείγμα, προσθέτετε το λάδι, το αλάτι, τα καρύδια και τέλος το αλεύρι. Ζυμώνετε όλα μαζί τα υλικά. Πλάθετε κουλουράκια σε ό,τι σχήμα θέλετε και τα τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 20- 25 λεπτά.

 

Νηστίσιμο κέικ με μήλα (κρατήστε το)

Υλικά

3 καρότα μεγάλα τριμμένα στο χόνδρο τρίφτη

2 μήλα τριμμένα στο χόνδρο τρίφτη

1 ποτήρι ζάχαρη

1/3 ποτήρι νερού χυμό πορτοκαλιού

3/4 ποτήρι νερού ηλιέλαιο

8 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες

360 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κουτ. γλυκού κανέλα

2 κουτ. σούπας κονιάκ

1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση:

Σε μπολ χτυπάτε το ηλιέλαιο με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί και το μείγμα να πάρει πιο ανοιχτόχρωμη απόχρωση. Στη συνέχεια προσθέτετε τα υλικά ένα- ένα και τελευταίο το αλεύρι κοσκινισμένο (χωρίς μίξερ). Βάζετε το μείγμα σε ένα ταψάκι που έχετε αλείψει με σπορέλαιο και πασπαλίσει με αλεύρι και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C για 45- 60 λεπτά.

 

Καλή επιτυχία

Μαριλού

 

Μαγειρέψτε τις συνταγές μου και στείλτε μου τις φωτογραφίες τους στο marilou.man@hotmail.com

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις