Ένας ήρωας του ’40 στο Λύκειο Φιλοθέης

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Ένας ήρωας του ’40 στο Λύκειο Φιλοθέης

Με έναν ξεχωριστό τρόπο γιόρτασε το Λύκειο Φιλοθέης την 28η Οκτωβρίου του 1940.

 

Το Λύκειο της Φιλοθέης οργάνωσε φέτος μια ξεχωριστή εκδήλωση. Ο Λυκειάρχης και το διδακτικό προσωπικό αποφάσισαν φέτος να μεταφέρουν με τρόπο βιωματικό μια ιστορία του 1940 και μέσα από αυτή να μεταδώσει γνώσεις, αρχές και αξίες στους μαθητές, αποτίοντας φόρο τιμής στην Ελληνική Σημαία και στον Ήρωα Ιωάννη Φιλιππάτο.

 

 

Προσκεκλημένος της όμορφης γιορτής, ο Βασίλης Φιλιππάτος, γιος του Ιωάννη ήρωα του 1940. Ο κύριος Φιλιππάτος καθήλωσε τους 260 μαθητές με την αφήγηση της ζωής του πατέρα του.

 

Ο Ιωάννης Φιλιππάτος έχασε και τα δυο του πόδια στον πόλεμο, από προχωρημένα κρυοπαγήματα. Επέζησε όμως και ξεκίνησε το δρόμο επιστροφής προς την πατρίδα. Στη διάρκεια του ταξιδιού του και καθώς το καΐκι που τον μετέφερε διένυε τον ισθμό της Κορίνθου, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει. Αισθανόταν απελπισμένος.

 

Φτάνοντας στο λιμάνι της Κεφαλλονιάς τον περίμενε η μητέρα του και η 20 χρονών αρραβωνιαστικιά του. Το θέμα του ανάπηρου άντρα έκανε τις δυο γυναίκες να κλάψουν, να θρηνήσουν αλλά να σταθούν δίπλα του. Και κυρίως η αρραβωνιαστικιά του, η οποία τον παντρεύτηκε και έκανε μαζί του 6 παιδιά!

Ο ήρωας Ιωάννης Φιλιππάτος ταλαιπωρήθηκε πολύ στη ζωή του. Αναγκάστηκε να υποβληθεί σε πολλά χειρουργεία και πέθανε μόλις στα 63 του χρόνια. Παρ’όλη την αναπηρία του δεν παραιτήθηκε ποτέ από τη ζωή. Εργάστηκε, παντρεύτηκε, έδωσε στην Ελλάδα 6 απογόνους και ποιος ξέρει πόσα παιδιά και…χρόνια μετά ένας άντρας με κομμένο πόδι στέκεται στο περίπτερό του. Ο γιος του Βασίλης, τότε μικρός, κοιτάζει παραξενεμένος έναν άλλον άντρα, που σε αυτόν –ευτυχώς- λείπει μόνο το ένα πόδι. «Τζιοβάννι, Τζιοβάννι»! «Ω τι χαρά ήταν αυτή στο πρόσωπο του πατέρα μου! Για πότε βγήκε έξω και αγκαλιάστηκε με τον…τελικά ιταλό στρατιώτη, τον οποίο είχε κουβαλήσει στους ώμους του για να του σώσει τη ζωή, στα χιονισμένα βουνά της Ηπείρου».

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης, παρών στη σχολική εορτή, φανερά συγκινημένος από την ιστορία του προσκεκλημένου, απέτισε φόρο τιμής στον ήρωα Φιλιππάτο, προσφέροντας στο γιό του Βασίλη μια ελληνική σημαία.

Στη συνέχεια οι μαθητές, οι οποίοι υπέγραψαν ως οι «260 ψυχές» του Λυκείου, απένειμαν τιμητική πλακέτα προς τον εκλιπόντα ήρωα για «την αγάπη προς την πατρίδα που μας κληροδότησε και την αντρειοσύνη που μας διδάσκει».

Μια συγκλονιστική ιστορία που διδάσκει ότι οι ήρωες, γεννούν με τη σειρά τους άλλους ήρωες. Μεγαλύτερους, ίσους ή και μικρότερους. Αλλά ήρωες. Ο κύριος Βασίλης, ήταν ο πρωταγωνιστής της γιορτής και έδωσε σε όλους εμάς το μεγάλο μήνυμα της αγάπης προς τον συνάνθρωπο, το μήνυμα-δύναμη ζωής του να μην παραιτείσαι, καθώς και αυταπάρνηση, δημιουργώντας στους νέους ανθρώπους ένα πρότυπο που τόσο έχουν ανάγκη σήμερα, ώστε κι αυτά με τη σειρά τους να προχωρήσουν στη ζωή τους με ιδανικά.

Η όλη εκδήλωση πλαισιώθηκε με τραγούδια από μαθητές, απαγγελίες ποιημάτων και αφηγήσεις χρονικών.

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις