Με ένα κατάστημα Alpha Bank ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Με ένα κατάστημα Alpha Bank ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού

Γράφει ο Νίκος Μενεμενόγλου

Οι ουρές στα ΑΤΜ θα ενταθούν

Μετά το κλείσιμο της Εθνικής Τράπεζας, στην συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου και Παρίτση, στο Νέο Ψυχικό, ήρθε και η ώρα ακόμα ένα κατάστημα αυτή τη φορά της Alpha Bank στην συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου και Ξάνθου να αναστείλει την λειτουργία του. Την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, αφού λειτούργησε για αρκετό καιρό υποστελεχωμένο, μπήκε οριστικό λουκέτο.

Σήμερα έχει μείνει το ΑΤΜ που μέχρι και αυτήν την ώρα που γράφεται το άρθρο δυστυχώς δεν λειτουργεί. Θα λειτουργήσει για κάποιο διάστημα  και αυτό έως ότου μεταφερθεί σε κάποια άλλη τράπεζα;  Σημαντικό θεωρείται ότι μέσα σε ένα χρόνο η συγκεκριμένη τράπεζα «μετράει» τέσσερα λουκέτα στον δήμο μας. Συγκεκριμένα τρία στο Νέο Ψυχικό όπου εξυπηρετούταν οι κοινότητες Νέου και Παλιού Ψυχικού και ένα στην Φιλοθέη στα σύνορά της με το Μαρούσι.

Συνολικά παρακολουθώντας τις εξελίξεις με τα «συναινετικά λουκέτα» των τραπεζών, Φιλοθέη, Ψυχικό και Νέο Ψυχικό βρίσκονται σήμερα με σχεδόν μείον οκτώ υποκαταστήματα συστημικών τραπεζών.

Οι πελάτες της Alpha Bank θα εξυπηρετούνται από το κατάστημα του Φάρου, που βρίσκεται μόλις 50 μέτρα από το σούπερ μάρκετ ΑΒ. Δηλαδή σε σημείο σχεδόν αδύνατο να παρκάρεις!

Οι συνέπειες βέβαια δεν είναι μόνο η έλλειψη παρκινγκ από το πλήθος πελατών που θα εισρέουν στην μοναδική τράπεζα και ο κίνδυνος κλήσης, αλλά και η εμπορική κίνηση που θα μειωθεί δραματικά από τους κατοίκους του δήμου μας. Ο Φιλοθεάτης θα προτιμήσει να εξυπηρετηθεί από καταστήματα της Νέας Ιωνίας ή του Αμαρουσίου, ο Ψυχικιώτης ίσως από του Γαλατσίου. Γιατί η αγορά πάντα λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Βγαίνεις από το σπίτι για μία δουλειά και προσπαθείς να τις κάνεις όλες.

Το θολό τοπίο

Όπως όλα δείχνουν, η απόφαση της ΕΚΤ (Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) με την σύμφωνη γνώμη των Ελληνικών τραπεζών για μείωση των καταστημάτων, είναι ήδη σε πλήρη εφαρμογή και υπολογίζεται ότι μέχρι το 2021 θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα συγχώνευσης των συστημικών τραπεζών. Το «παιχνίδι» βρίσκεται πια σε πλήρη εξέλιξη, αλλά μόνο η ΕΚΤ είναι ξεκάθαρη στην θέση της. «Η Ελλάδα δεν δικαιούται βάση του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) να διαθέτει τόσες πολλές τράπεζες και πρέπει να συγχωνευθούν». Το πώς θα γίνει αυτό δεν είναι βέβαια δική τους αρμοδιότητα- όπως και σε σχεδόν καμία άλλη πτυχή των απαιτήσεών τους που δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη της κοινωνικής ισορροπίας. Οι ίδιες οι τράπεζες (κυρίως οι συστημικές Eurobank, Εργασίας, Εθνική και Alpha Bank) υποστηρίζουν ότι η εντολή της ΕΚΤ δεν έχει καμία σχέση με την απόφαση τους και στηρίζονται στην υπόθεση ότι οι νέες συνήθειες(e banking- ηλεκτρονικές υπηρεσίες κλπ) δεν θέλουν τόσο ανθρώπινο δυναμικό και υποκαταστήματα αφού πραγματοποιούνται on line.

Εκπόνησαν λοιπόν (οι τράπεζες), μεγαλεπήβολα σχέδια για την καταρχήν μείωση των υποκαταστημάτων και βέβαια… των υπαλλήλων τους.  Και τα προβλήματα αρχίζουν ήδη να είναι ορατά.  Σχεδόν κανένας υπάλληλος δεν θέλει να αποχωρήσει οικειοθελώς κάτω από αυτήν  την οικονομική δυσπραγία. Δύσκολα ένας εργαζόμενος π.χ. 40 ή 45 χρονών θα φύγει από τη δουλειά, την ώρα που είναι αμφίβολο ότι μπορεί να εξασφαλίσει ανάλογο εισόδημα από άλλη εργασία. Ταυτόχρονα, οι απολαβές από τα προγράµµατα εθελουσίας εξόδου είναι σήμερα σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση µε το παρελθόν.

Από την πλευρά των ηλικιωμένων που αποτελούν μεγάλο μέρος της  πελατείας των τραπεζών, έχει αρχίσει ήδη η γκρίνια. Οι ουρές και η ταλαιπωρία ήδη έχουν αρχίσει να είναι ορατές, όταν τα υποκαταστήματα φεύγουν από τις γειτονιές και μεταφέρονται σε κεντρικά σημεία με δύσκολη πρόσβαση.

Ο χειμώνας λοιπόν προβλέπεται δύσκολος και το θέμα θα μας απασχολήσει και πάλι.

 

 

 

 

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις