Δημοτικά Σχόλια 18 Οκτωβρίου 2019

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Δημοτικά Σχόλια 18 Οκτωβρίου 2019

Γράφει η Πέλλη Ζωγοπούλου

Τα παραλειπόμενα του Δημοτικού Συμβουλίου

 

Κλειστός Δήμος!

Πόσο ανθεκτικοί είναι στην πολιτική κριτική; Ποιοι; Μα η μείζων αντιπολίτευση φυσικά! Ως συμπολίτευση, αν θυμάμαι καλά, αποδείχθηκαν… βράχοι αντοχής και ανοχής, όταν η όποια κριτική αφορούσε την αντιπολίτευση! Αντιπολίτευση, τώρα, οι ίδιοι… Μμμμ! Ας πούμε απλά ότι πολύ νωρίς έχασαν την περίφημη ψυχραιμία τους!

Γιατί; Τι έγινε; Απλά, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο στις εννιά του μήνα ο Παντελής Ξυριδάκης και η ομάδα του ξεσπάθωσαν για το πρωτοσέλιδο των «Τοπικών νέων» και ειδικότερα για τον τίτλο του. Να σας θυμίσω ότι ήταν μια συνέντευξη του Δημάρχου, λίγο ιδιότυπα γραμμένη, με τίτλο: «Παρέλαβα ένα Δήμο κλειστό».

Και; Και πολύ ενοχλήθηκαν γιατί πίστευαν ότι… ανοιχτό και σε πλήρη δράση τον παρέδωσαν!

Κλειστός ήτανε; Ε, όταν είναι κλειστό το Αθλητικό Κέντρο και το κολυμβητήριο, όταν έχουν κλείσει οι αθλητικοί χώροι στα σχολεία, όταν υπάρχουν τόσο τρανταχτές ελλείψεις ασφαλείας στα σχολικά κτίρια, δεν τον λες και ανοιχτό, ε; Όταν στα δημόσια κτίρια το ιδιοκτησιακό, οι νομιμοποιήσεις αυθαιρεσιών, οι έλεγχοι στατικής επάρκειας πάνε κι έρχονται εννιά χρόνια τώρα, χωρίς λύση, ε! –δε γίνεται λόγος και για εύρυθμη λειτουργία! Πώς να το κάνουμε!

 

Τι είπανε;

Και τι δεν είπανε! Ο Παντελής Ξυριδάκης κατηγόρησε την εφημερίδα για πολιτική καμένης γης, για κοντόφθαλμη πρακτική και ένα σωρό ακόμα. Ο κύριος Γάτος ακολουθώντας  κατά πόδας τον πρώην Δήμαρχο, έκανε λόγο για γενικεύσεις και για δημιουργία εντυπώσεων, φανερά ενοχλημένος από την τακτική μας! Ως διευκρίνισε, μάλιστα, οι διαδικασίες ελέγχου στατικής επάρκειας και πυρασφάλειας είχαν προχωρήσει!

Ε, δε γίνεται! Κινητικά προβλήματα θα έχουν! –γιατί επί εννιά χρόνια προχωρούν και προχωρούν και στο τέλος ποτέ δεν έφθασαν!

Την ωραιότερη ατάκα, όμως, μας έκανε τη χάρη να την επαναλάβει ο Παντελής Ξυριδάκης λέγοντας: κολώνες πάντα έπεφταν και πάντα θα πέφτουν (!) –για δεύτερη φορά και σε δεύτερο συνεχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Ελπίζω να μην του γίνει συνήθεια η ατάκα και την επαναλαμβάνει κάθε τρεις και λίγο.  Όχι ότι κακοπέφτει στη στήλη –το βούτυρο στο ψωμάκι μας θεωρείται- αλλά όπως και να το δούμε είναι σκέτη πρόκληση!

Γιατί την επανέλαβε όμως, ενώ κατάλαβε τη θυμηδία που προκάλεσε την πρώτη φορά κι ότι κυριολεκτικά έγινε viral στα αυτοδιοικητικά παραλειπόμενα; Ειλικρινά δεν ξέρω… μπορώ μόνο να εικάσω ότι με την επανάληψη ενισχύει τη θεωρία του περί  μη αυτονόητης καθημερινότητας, ενώ ταυτόχρονα διευκρινίζει ότι δεν κυριολεκτεί για τις κολώνες, αλλά παρουσιάζει μια άλλη οπτική και μια διαφορετική φιλοσοφία! Λέω, εγώ τώρα…

Μάλλον, όμως, αυτό εννοούσε∙  γιατί παραβλέποντας τις όποιες αντιδράσεις προκάλεσε η επανάληψη συνέχισε ακάθεκτος: Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί είμαστε μικρός Δήμος με μεγάλες ανάγκες και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αυξήσουμε το μπάτζετ των 25 εκατομμυρίων ευρώ. Γεγονότα συμβαίνουν και θα συμβαίνουν! Η καθημερινότητα δεν είναι αυτονόητη! Όμως, όπως δούλευε πάντα ο Δήμος, δούλεψε και ως την τελευταία ημέρα.

 

Τι του είπανε;

Κάποιοι γέλασαν αυθόρμητα στο άκουσμα, δεν περίμεναν να δευτερώσει την ατάκα και κάποιοι… απλά θύμωσαν και το ‘δειξαν!

Όπως ο Νίκος Κανελλάκης που μεταξύ άλλων είπε: Συγνώμη Παντελή Ξυριδάκη, αλλά δεν μπορούμε να λέμε ότι πάντα πέφτουν κολώνες και πάντα θα πέφτουν! Αυτό δεν είναι διοίκηση του Δήμου! Δεν είναι αντιμετώπιση! Γι αυτό έχασες τις εκλογές!

Κι ο Δημήτρης Φωτιάδης που συμπλήρωσε: χαίρομαι για την τοποθέτηση Κανελλάκη. Ξέρετε κύριε Ξυριδάκη τι ατάκα είπατε; Θα μας κυνηγάει όλη μας τη ζωή! Δεν μπορώ να παραδεχτώ ότι οι κολώνες πέφτουν! Δεν πέφτουν! Δεν είναι τυχαίο ότι ο Δήμος είναι κλειστός! Το Αθλητικό Κέντρο είναι η ψυχή του Νέου Ψυχικού!

Και να σχολιάσουμε κι εμείς ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο δίνουμε απαντήσεις επί των πραγματικών γεγονότων και δεν αναπτύσσουμε τις φιλοσοφικές μας θεωρίες, ειδικότερα όταν τα συμβάντα μας υπερβαίνουν! Ήθελα να ήξερα τι θα έλεγαν και τι θα έκαναν, αν μετά το τραγικό γεγονός της 4ης Αυγούστου στη Χίο, δεν είχαν υποχρεωθεί να κλείσουν το Αθλητικό Κέντρο. Αν η κολώνα αντί να πέσει από τη μια έπεφτε από την άλλη και μέσα στην πισίνα που κολυμπούσαν πέντε άτομα… Τι εφιάλτης! Θα μου πείτε, τώρα, ότι θα αυτοσχεδίαζαν ανάλογα με τις εξελίξεις, αλλά όπως και να είχε κάτω δεν θα το έβαζαν!

Μήπως είναι σνομπ και κακομαθημένοι; Ιδέα δεν έχω! –αλλά αν είναι… αναρωτιέμαι, γιατί; Τι εννοώ; Θα σας εξηγήσω: δεν ξέρω αν οι ιδιότητές τους, η καταγωγή τους, το όνομά τους, η οικονομική τους κατάσταση, ίσως… και ο τόπος κατοικίας  τους υποστηρίζουν τον όποιο σνομπισμό τους, αλλά η πολιτική τους πορεία δεν τον στηρίζει με τίποτα!

 

Κι ο Δήμαρχος τι είπε;

Θύμωσε κι αυτός –και δικαιολογημένα, το να πέφτουν πυλώνες φωτισμού από έλλειψη συντήρησης και δη σε πολυσύχναστους χώρους συνάθροισης δημοτών είναι ολωσδιόλου τρομακτικό. Αλλά όταν οι κατ’ εξοχήν υπεύθυνοι, αντί να απολογηθούν ή έστω να δικαιολογηθούν ζητάνε τα ρέστα κι από πάνω, τότε είναι κι ανεύθυνο και εξοργιστικό!

Γιατί μην αμφιβάλλετε ότι το χάλι των πυλώνων το γνώριζαν! Βεβαίως και το γνώριζαν! Εδώ, ως είπε ο Δήμαρχος, ο συντηρητής  δυο χρόνια αρνιόταν να αλλάξει τις λάμπες φωτισμού στους πυλώνες, γιατί φοβόταν για την ασφάλειά του!

Και φυσικά ο Δημήτρης Γαλάνης  δεν χαρίστηκε τα είπε έξω από τα δόντια, ειδικότερα όταν τόνισε: η θέση μας αυτή είναι, να μην πέφτουν πυλώνες σε δημόσιους χώρους. Θεωρώ ότι η ασφάλεια των παιδιών μπαίνει πάνω απ’ όλα! Εσείς μπορεί να λυπάστε για το άρθρο που γράφτηκε, εμείς λυπόμαστε γιατί πέφτουν οι πυλώνες!

Τώρα, καλά τα είπε, το αν ίδρωσε το αυτί κανενός από όσα άκουσε δεν ξέρω!

 

Ασφάλεια και υπάλληλοι

Ευκαιρίας δοθείσης πήρε το λόγο και ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης κύριος Μπονάτσος και αναρωτήθηκε για τις συνθήκες ασφάλειας των υπαλλήλων. Συγκεκριμένα είπε: ο Δήμος είναι φορέας με δεκάδες υπαλλήλους. Μπήκε ποτέ κανείς στη διαδικασία να δει αν τηρούνται τα στοιχειώδη για τους υπαλλήλους; Υπάρχουν σχεδιασμοί έκτακτης ανάγκης; Όλα αυτά τα χρόνια φτιάξατε ένα πλάνο; Αυτά είναι θέματα που τέθηκαν από την αρχή σε εμάς.

Και τι του είπαν; Σιγά μην μπαίνανε στον κόπο να απαντήσουν, αλλά και τι να πουν;

 

Κάποιοι τοξικοί άνθρωποι

Και για να ξεφύγουμε από τα παραλειπόμενα του Δημοτικού Συμβουλίου, ας περάσουμε στα δρώμενα του face book, όπου ως διαπιστώνουμε όλοι μπήκε για τα καλά στην αυτοδιοικητική πραγματικότητα. Κάποιοι, μάλιστα, το χρησιμοποιούν για να προωθήσουν τα αιτήματά τους προς τη διοίκηση του Δήμου. Δεν είναι κακό, τουναντίον προσφέρει μια αμεσότητα θα λέγαμε, αν κάποιοι άλλοι μπορούν να στηθούν σε εικοσιτετράωρη βάση  να το παρακολουθούν και να ανταποκρίνονται. Κι αυτό, ας πούμε, ότι  είναι ένα από τα θετικά του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Γιατί έχει και τα αρνητικά του. Λογικό, ανάλογα με τη χρήση που του γίνεται. Υπάρχουν, λοιπόν, κάποιοι τοξικοί θα λέγαμε άνθρωποι –σε αυτοδιοικητικό επίπεδο- που το χρησιμοποιούν για να κριτικάρουν και να αμαυρώσουν όσους δεν συμπαθούν. Κάποτε, όχι πολλά χρόνια πριν, πέταγαν μαύρα στους δρόμους –ξέρετε, ανώνυμα ασπρόμαυρα φεϊγ βολάν συνήθως με προσβλητικό για τους αναφερόμενους περιεχόμενο. Τώρα κάνουν απλά αναρτήσεις ! Πιο κόσμιες από τα μαύρα ίσως, αλλά αδιαμφισβήτητα κακεντρεχείς!

Κι ως μας πληροφόρησαν, κάποιοι παρέλαβαν στη γλώσσα τους γνωστό δημόσιο πρόσωπο, έβαλαν στο στόχαστρο την ιδιωτική  δουλειά του και του αλλάζουν τον αδόξαστο! Γιατί; Γιατί έτσι θέλουν, ποιος θα τους εμποδίσει; Άντε αν το παρατραβήξουν ο διαχειριστής του μέσου να διαγράψει το περιεχόμενο.

Αναρωτιέμαι, όμως: ποιοι μιλάνε και για ποιον μιλάνε! Ποιος ο βίος, ο δημόσιος εννοείται,  και η πολιτεία του ενός και ποιοι των άλλων! Τι έχουν προσφέρει σε αυτό τον τόπο οι μεν και ο δε! Και δεν τους προτρέπω να κάνουν την αυτοκριτική τους, όχι βέβαια! –γιατί δεν περιμένω ότι είναι σε θέση να κάνουν κάτι… τόσο ξένο γι αυτούς!

 

Εργοτάξιο Φιλοθέης

Ε, μα κι αυτή η στήλη ανεκδιήγητη είναι! Όλο ξεφεύγει από το Δημοτικό Συμβούλιο κι όλο εκεί γύρω γυρίζει! Συγνώμη, αλλά τώρα πρόσεξα τις σημειώσεις μου, και μιας και πιο πάνω κάναμε λόγο για ασφάλεια υπαλλήλων, θα σας αναφέρω τι είπε η Αντιδήμαρχος Πρασίνου κυρία Ζέπου Χαρλαύτη για το εργοτάξιο της Φιλοθέης.

Αν μπορείτε κάντε το εικόνα: Πρόκειται για 500 τ.μ. ανοικτού χώρου με μια επικλινή στέγη -που καλύπτει μέρος του χώρου κι όπου τα κεραμίδια της ξεφτίζουν από την πολυκαιρία και πέφτουν στο δρόμο και που όταν βρέχει βρέχονται όσοι είναι από κάτω κι όταν κάνει κρύο κρυσταλλιάζουν οι άνθρωποι! Κι ένας αύλειος χώρος σπαρμένος με εκατό περίπου κάδους  σπασμένους και τους κορμούς από πέντε, έξι θεόρατα δέντρα κομμένα –που προφανώς δεν είχαν που να τους πετάξουν, κι άντε να βρεθεί ξυλοκόπος να τους κάνει καυσόξυλα! Και να μη χωράνε τα αυτοκίνητα του Δήμου να περάσουν… Και στην άκρη ένα μικρό παράπηγμα φτιαγμένο από τους υπαλλήλους για να στεγάσουν εαυτούς και εργαλεία! Και όχι δεν διαβάζουμε την Καλύβα του Μπάρμπα Θωμά, όχι! –για την έμπρακτη έκφραση ενδιαφέροντος της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής προς τους υπαλλήλους Πρασίνου και Καθαριότητας πρόκειται!

Και μετά αναρωτιούνται γιατί οι υπάλληλοι με την παρούσα διοίκηση και με Αντιδήμαρχο τον Γιώργο Παπαχρόνη υπερβαίνουν εαυτόν και κάνουν όσα δεν διανοούντο να κάνουν με τους προηγούμενους!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις