Η ανάγκη της αυστηροποίησης του Ποινικού Κώδικα

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Η ανάγκη της αυστηροποίησης του Ποινικού Κώδικα

της Ζωής Ράπτη*

Ζωή Ράπτη

Η απορρύθμιση και το χάος που άφησε πίσω της, στον τομέα της δημόσιας τάξης, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι δύσκολο να περιγράφει με ακρίβεια καθώς και να αποτιμηθεί η αρνητική επίδραση που έχει η έξαρση της εγκληματικότητας στην καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών. Δεν είναι μόνο οι κάτοικοι της περιοχής των Εξαρχείων που μπορούν να αφηγηθούν πολλά εξωφρενικά για τη ζωή στην «εμπόλεμη ζώνη» της παραβατικότητας αλλά και πολλοί άλλοι. Είναι στ’ αλήθεια λίγες οι γειτονιές της πατρίδας μας που έχουν μείνει ανέγγιχτες από το μείζον αυτό πρόβλημα.

Είναι τόσα πολλά τα περιστατικά, και τέτοια η ένταση και η αγριότητα τους ώστε το αστυνομικό δελτίο βρίθει ειδήσεων που σε άλλες εποχές θα γίνονταν πρωτοσέλιδες αλλά στις ημέρες μας δεν δημοσιεύονται ούτε σε μονόστηλα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επίθεση που δέχθηκαν οι δεκατετράχρονοι μαθητές Γυμνασίου στο Αιγάλεω από ομάδα νεαρών εξοπλισμένων με πέτρες και ξύλα. Τα θύματα της επίθεσης ξυλοδάρθηκαν πολύ άσχημα, μέχρι λιποθυμίας, και οι δράστες αφαίρεσαν τα φορητά τηλέφωνα και τα παπούτσια τους.

Οι οργανωμένες και ανοργάνωτες συμμορίες καταστρέφουν ανθρώπινες ζωές και στιγματίζουν συνειδήσεις για χρόνια πολλά προκαλώντας σωματικά και ψυχικά τραύματα, τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να επουλωθούν. Φυσικά αυτό δεν έγινε αυτόματα, δεν είναι κάτι που προέκυψε στην τύχη, ούτε αποτελεί ένα «παιδί της εποχής».

Άλλες χώρες έχουν κατορθώσει να περιορίσουν την εγκληματικότητα και να προστατέψουν την ζωή, την τιμή και την περιουσία των πολιτών τους και κάποιες άλλες έχουν κάνει πολλά βήματα πίσω. Μία από αυτές είναι η δική μας χώρα, η οποία την περίοδο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατέστησε τον ποινικό κώδικα -αν μου επιτραπεί ο νεολογισμός- «φιλοπαραβατικό». Δηλαδή, αντί να λειτουργεί αποτρεπτικά για την τέλεση νέων εγκλημάτων να λειτουργεί ενθαρρυντικά!

Όλο το ενδιαφέρον και η μέριμνα είναι για τους παρανόμους και όχι για τους νομίμους! Κι αυτό οφείλεται σε διάφορες ξεπερασμένες και εκτός λογικής ιδεοληψίες. Η κοινωνία δεν υπάρχει και δεν μπορεί να περιστρέφεται γύρω από το καλώς έχειν όσων παραβιάζουν το νόμο. Ο συλλογικός βίος έχει άλλους σκοπούς: πρέπει να εξυπηρετεί και να προάγει την συμμόρφωση με το νόμο, την αλληλεγγύη, τον σεβασμό και τον αναβιβασμό της καθημερινότητάς μας σε υψηλότερα επίπεδα και όχι την κατρακύλα στην άβυσσο του εγκλήματος. Με λίγα λόγια, υποχρέωση τις συντεταγμένες πολιτείας είναι να επαναφέρει την τη λογική και το αίσθημα του δικαίου στον ποινικό κώδικα. Η αυστηροποίηση των ποινών σε μια σειρά από αδικήματα είναι εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη. Οι λογικές τύπου Παρασκευόπουλου βλάπτουν σοβαρά την Ελλάδα μας.

Αυτό θα πράξει η Κυβέρνηση της ΝΔ το αμέσως επόμενο διάστημα αυστηροποιώντας πολλές ποινικές διατάξεις με το νομοσχέδιο που θα επιφέρει τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

* η Ζωή Ράπτη είναι Βουλευτής Βορείου Τομέα Β΄ Αθηνών και

Αν.Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις