ΑΜΠΕΛΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

ΑΜΠΕΛΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ

Γράφει η Μαριλένα Μανιατοπούλου

Από τώρα και μέχρι το τέλος του Οκτώβρη όλα τα σταφύλια ακολουθούν τον δρόμο για τα σύγχρονα πατητήρια, για να δώσουν αρχικά το μούστο και στην συνέχεια τα νέα κρασιά.

Είτε στην πρώτη είτε στη δεύτερη εκδοχή ο πολύτιμος χυμός των σταφυλιών αλλά και το κρασί, θα πρωταγωνιστήσουν στην κουζίνα μας.

Είναι η εποχή που στους φούρνους θα αρχίσουν να μοσχομυρίζουν οι πρώτες μουσταλευριές και στα σπίτια (κυρίως στην επαρχία) οι νοικοκυρές θα βράζουν το μούστο με στάχτη για να φτιάξουν πετιμέζι ώστε να το χρησιμοποιήσουν σε γλυκά, σε κρασάτα φαγητά, σαν μαρινάτα ή γλυκαντικό, σε μπισκότα, σε χαλβάδες, στις πετιμεζόπιτες ακόμα και στο γνωστό σε όλους γιαγιαδίστικο γλυκό κουταλιού σταφύλι. Όλα τα οινομαγειρέματα θα γεμίσουν με την παρουσίασή τους τις κατσαρόλες μας και θα συνοδεύσουν τους απογευματινούς καφέδες.

Ωραίες γεύσεις για μερικές από τις ωραιότερες μέρες του χρόνου. Ας εκμεταλλευτούμε, λοιπόν, την οξύτητα του κρασιού στην κατσαρόλα μας για να νοστιμίσουμε τα φαγητά μας.

Φιλέτα κοτόπουλου με κρασάτη σάλτσα

Υλικά

Πέντε φιλέτα κοτόπουλου από μπούτι ή στήθος

½ μπουκάλι κόκκινο κρασί

τέσσερα μικρά κρεμμυδάκια

δύο- τρία κόκκους μπαχάρι

ένα κλωνάρι δεντρολίβανο

λίγο λάδι για το τηγάνισμα

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση

Ρίχνετε σε μία κατσαρόλα τα κρεμμύδια καθαρισμένα και ψιλοκομμένα, το δεντρολίβανο, τους κόκκους μπαχάρι και το κρασί και βράζετε μέχρις ότου μείνει η ποσότητα του υγρού περίπου ένα ποτήρι του κρασιού. Ζεσταίνετε το λάδι και τηγανίζετε τα φιλέτα. Μόλις τηγανιστούν, ρίχνετε τη σάλτσα του κρασιού μέσα στο τηγάνι και «δένετε» για τρία λεπτά σε σιγανή φωτιά. Έτοιμο!

Αν θέλετε συνοδεύεται με πουρέ πατάτας (ιδανικό)

 


Κορμός με μουστοκούλουρα ( Mosaic)

Υλικά

300γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

150 ml ( ½ ποτήρι νερού) ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο

3κ.σ. μέλι

3κ.σ. κακάο

250γρ. μουστοκούλουρα χοντροκομμένα

½ ποτήρι κρασιού κονιάκ ή λικέρ σοκολάτα

μία χούφτα καρύδια (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Λιώνετε τη σοκολάτα σε bain marie (μπεν μαρί) και προσθέτετε το λάδι της αρεσκείας σας. Ανακατέβετε μέχρις ότου να ενσωματωθούν και να γίνουν σαν μία απαλή κρέμα όλα τα υλικά. Προσθέτετε το κονιάκ ή λικέρ σοκολάτα και συνεχίζετε να ανακατεύετε. Στη συνέχεια ρίχνετε το κακάο, το μέλι, τα μουστοκούλουρα και αν θέλετε τα καρύδια. Στρώνετε σε μία φόρμα μία μεμβράνη αντικολλητική και χύνετε το μείγμα. Αφήνετε τέσσερις ώρες στο ψυγείο (όχι στην κατάψυξη).

 


Αχλάδια σε μαυροδάφνη και κρέμα βανίλιας

 Υλικά

6 μέτρια σφιχτά αχλάδια

τέσσερις κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

δύο ποτήρια νεριού μαυροδάφνη (γλυκό κόκκινο κρασί)

βανίλια

δύο γαρίφαλα

ένα ξυλάκι κανέλα

μία δόση κρέμα βανίλιας φτιαγμένη με ένα φάκελο άνθος αραβοσίτου και όσο γάλα υποδεικνύει η συσκευασία

 Εκτέλεση

Καθαρίζετε τα αχλάδια ολόκληρα αφήνοντας άθικτο το κοτσάνι τους. Βάζετε σε κατσαρόλα το κρασί, τη βανίλια, τη ζάχαρη, το γαρίφαλο και το ξυλάκι κανέλας. Τοποθετείτε τα αχλάδια όρθια μέσα στην κατσαρόλα και τα βράζετε 15’- 20’. Στη συνέχεια, τα αφήνετε να κρυώσουν και τα βάζετε στο ψυγείο. Σερβίρετε σε έξι ποτήρια την κρέμα βανίλιας και όταν σφίξει, ρίχνετε από πάνω τα αχλάδια και λίγο σιρόπι.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις