Σχόλια 4 Οκτωβρίου 2019

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχόλια 4 Οκτωβρίου 2019

Γράφει η Πέλλη Ζωγοπούλου

Avanti o popolo, Bandiera rossa…

Το θυμάστε το παλιό ιταλικό εμβατήριο,  που γράφτηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα από τον Carlo Tuzzi, και καθιερώθηκε σαν επαναστατικό έμβλημα σοσιαλιστών και κομμουνιστών;

Εμείς το θυμηθήκαμε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Σεπτέμβρη, και στο πρώτο θέμα, όπου θεωρήσαμε ότι ήταν η καταλληλότερη μουσική υπόκρουση για τα τεκταινόμενα.

Ακριβώς! Καθώς η επαναστατική διάθεση –υποτίθεται αντιστρόφως ανάλογη προς τα πολιτικά φρονήματα των ομιλούντων- κλιμακωνόταν και ξέσπαγε σε ένα παραλήρημα κατά της δεξιάς και της πρόσφατης  επέμβασης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην διοίκηση των ΟΤΑ!

Να σας θυμίσω ότι η απλή αναλογική απαιτούσε ευρύτατες συναινέσεις και συνεργασίες μεταξύ  των παρατάξεων των δημοτικών Συμβουλίων. Γεγονός που –δεδομένων των ανταγωνιστικών διαθέσεων που επικρατούν- μάλλον οδηγούσε σε ακυβερνησία. Ε, αυτό πρόλαβαν η παρούσα κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενισχύοντας τις δυνατότητες των Δημάρχων. Κι αυτό ήταν που κακοφάνηκε στις αντιπολιτεύσεις γενικώς, αλλά και στη δική μας επίσης, καθώς αυτοί… άλλα ονειρευόντουσαν!

Ωραίο, ειλικρινά πολύ ωραίο! Ειδικά εκεί που ο Νίκος Κανελλάκης είπε: να το ξέρετε ότι οι πολίτες δεν έχουν ψηφίσει με απλή αναλογική, αλλά Δημάρχους με υπερεξουσίες! –το είχε τονίσει και στο προηγούμενο συμβούλιο και συνεχίζει ακάθεκτος: εκλεκτοί συνάδελφοι έχουν προσφύγει στο ΣτΕ! Στο τσακ ήμουνα να προσφύγω κι εγώ! Αυτός ο νόμος θα πέσει! Συμφωνώ με το Γιάννη Καβαλάρη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», όταν κληθήκαμε να βγάλουμε Δημοτική Αρχή το κάναμε με συγκεκριμένο σύστημα –απλή αναλογική,  με αυτό έπρεπε να πορευτούμε!

Κάπου εδώ προσθέτει και τη γνώμη του ο κύριος Μαζαράκης -ομολογώ ότι δεν την καλοάκουσα και μεταξύ μας δεν την καλοκατάλαβα, αλλά δεν πειράζει, και υπερθεματίζει η κυρία Αλεξοπούλου λέγοντας ότι συμφωνεί με τους προλαλήσαντες, κι ότι έτσι όπως τα έκαναν  πρόκειται  για  την πλήρη παραχάραξη του νόμου!

 

Είναι σοβαροί;

Δεν ξέρω, κι εγώ πρώτη τους βλέπω τόσο… αντιδεξιούς –να πούμε τώρα; Ε, ας το πούμε, γιατί καταλληλότερη λέξη δε βρίσκω! Και αποφασισμένους, επίσης, να χύσουν αίμα στην αρένα τους βλέπω!

Τςςςςς, με τρομάζουν! Λογικά,  θα έπρεπε να δείξουμε κατανόηση και να τους χαϊδέψουμε το κεφάλι, καθότι την πρώτη φάση της αντιπολιτευτικής τους εφηβείας περνάνε  οι περισσότεροι… νωρίς είναι ακόμα.

Από την άλλη πάλι, τα καλά και συμφέροντα προπορεύονται κι από την ιδεολογία ακόμα, αφού δείχνουν ότι είναι έτοιμοι να συμμαχήσουν με τους όποιους αρκεί να έχουν τη δυνατότητα να αντιπολιτευτούν ή και να προκαλέσουν –ποιος ξέρει;

 

Τι είπε ο Δήμαρχος;

Τι να πει, με όλα αυτά που άκουσε; Είπε ότι αυτός είναι ο νόμος και είμαστε υποχρεωμένοι να τον σεβαστούμε και συγκεκριμένα είπε: «Ψηφίστε ό,τι θέλετε για να δείξετε τη δυσαρέσκειά σας, αλλά αυτός ο Δήμος πρέπει να διοικηθεί. Και σκεφθείτε ότι σε οποιαδήποτε αναμέτρηση του παρελθόντος με το 43% που πήραμε θα είχε λυθεί αυτόματα το πρόβλημα!».

Αυτά είπε και να είστε βέβαιοι ότι εδώ καλά τα είπε.

 

Άρχισαν ανάποδα!

Για την Ενωμένη Δημαρχία Πολιτών, ναι, άρχισαν λιγάκι ανάποδα τα πράγματα∙ καθώς με τις ενστάσεις που έγιναν η κυρία Ζαφειρίνα Καρατζά πήρε τη θέση του κυρίου Καραγιάννη. Ορκίστηκε πολύ γρήγορα και πρόλαβε, μάλιστα, να λάβει μέρος στο Δημοτικό Συμβούλιο της 25ης Σεπτεμβρίου, όπου πριν ακόμα αρχίσει δήλωσε την ανεξαρτητοποίησή της από την παράταξη που εκλέχθηκε!

Και; Ε, και ο Νίκος Κανελλάκης δεν το πήρε και τόσο ψύχραιμα… Μεταξύ μας δίκιο είχε, δε φτάνει που από την αμιγή παράταξή του εκλέχθηκε μόνο αυτός –οι άλλοι δυο σύμβουλοι προέρχονται από τους Ενεργούς Πολίτες- με το καλημέρα ανεξαρτητοποιήθηκε η κυρία και ενδέχεται στην πορεία να το επαναλάβει και ο κύριος Μαρούδας!

Αιιιιι! Όσο να ‘ναι πονάει…!  -δε βρίσκετε; Εκεί, λοιπόν, δεν άντεξε ο Νίκος και το τι έσυρε δε λέγεται!

Ξεκίνησε λέγοντας ότι του προκαλεί ερωτηματικά και περιέργεια η κίνηση Καρατζά, μίλησε για προσωπική στρατηγική και κατέληξε λέγοντας: ας κάνει ό,τι θέλει και μακριά από εμάς! Εμείς σαν παράταξη θα συνεχίσουμε, είτε μείνουμε με δυο συμβούλους είτε με έναν!

Και η κυρία Καρατζά τι είπε; Απολύτως τίποτα! Έμεινε αξιοθαύμαστα αμέτοχη, λες και το θέμα δεν την αφορούσε. Και πολύ καλά έπραξε, όλες οι προκλήσεις δεν θέλουν απάντηση!

 

Θέλουν χώρο να στεγάσουν…

Τις παρατάξεις τους! Ναι, πάντα γραφεία ζητούσε η αντιπολίτευση, από τον εκάστοτε Δήμαρχο. Και σημειώστε ότι σήκωνε το αίτημα αντιπολιτευτική παντιέρα, αλλά γραφεία, όσο θυμάμαι -από τον πρώην Δήμο Νέου Ψυχικού και τον Καλλικρατικό- ποτέ δεν απόκτησαν!

Εν προκειμένω τα ζήτησε ο κύριος Κανελλάκης, αλλά όλοι τα θέλουν. Αφήστε που έκανε –πώς να το πούμε;- ένα λεκτικό παιχνιδάκι λέγοντας ότι από τα χιλιάδες τετραγωνικά που διαθέτει ο Δήμος, ζητάμε μόνο δέκα για ένα μικρό γραφείο… Και συμπλήρωσε: Θεωρώ ότι θα λυθεί άμεσα το θέμα και πιστεύω ότι θα λειτουργήσει και  η δημοκρατία –που θα έπρεπε να λειτουργεί ούτως ή άλλως.

Δηλαδή, δε λειτουργούσε η δημοκρατία; Κάτι μου διαφεύγει εδώ… Δεν κατάλαβα τι εννοούσε ο κύριος Κανελλάκης, εσείς καταλάβατε;

Αν δεν καταλάβατε, όμως, δεν πειράζει. Ας ξεκινήσουμε να τα βλέπουμε κι εμείς πιο χαλαρά τα πράγματα – όπως τα βλέπουν κι οι αιρετοί μας! Στο κάτω-κάτω για μια μεγάλη παρέα πρόκειται που εναλλάσσεται στην εξουσία και που ό,τι και να λένε στηρίζονται μεταξύ τους!

Ακριβώς, οπότε ψυχραιμία κι αν έχουν προβλήματα θα τα βρούνε μόνοι  τους, δεν θα το κάνουμε εμείς για χάρη τους!

Τι είπε ο Δήμαρχος για τα γραφεία; Α, είπε ότι όταν εν μέσω καλοκαιριού, και ως εκλεγμένος Δήμαρχος πλέον,  ζήτησε από τον απερχόμενο ένα μικρό γραφείο  του το αρνήθηκε γιατί δεν υπήρχε χώρος. Θεωρεί λοιπόν ότι αφού κι αυτός όταν το αιτήθηκε δεν το πήρε, μάλλον έχουν δυσκολίες -αλλά, παρ ’όλα αυτά θα δούνε τι μπορούν να κάνουν.

 

Οι συναινέσεις, ο κύριος Χαροκόπος και ο ταύρος!

Όπου ο πρώην Δήμαρχος Νέου Ψυχικού, ως είπε, διαπίστωσε: ότι ενώ ζητάει, η παρούσα διοίκηση, συναίνεση δεν είναι διατεθειμένη να την προσφέρει. Και μακάρι να κάνει λάθος, αλλά μάλλον δεν κάνει και εδώ είναι και θα δούνε στην πορεία -και συνεχίζει ακάθεκτος: βλέπω ότι μπήκες πολύ δυνατά, σαν ταύρος σε υαλοπωλείο και συζητιέται ότι μπήκες απότομα και με το προσωπικό! Τώρα οι αλλαγές που κάνατε… τι να πω; -είναι θέμα δικό σας!

Ουπςςς! Τώρα αυτό τι ήτανε; Καρφί φια τις μετακινήσεις των διευθυντών από τη μια υπηρεσία στην άλλη; Παραπονέθηκαν άραγε οι διευθυντές κι ο κύριος Χαροκόπος το έκανε θέμα; Ή μήπως σοφή έμμεση παραίνεση εμπειρότερου προς νεότερο; -του στυλ: χαμήλωσε τόνους γιατί αν θέλουν να σε σαμποτάρουν έχουν τους τρόπους!

Ειλικρινά δεν ξέρω, την απορία μου εκφράζω –μπορεί να μην ισχύει τίποτα από τα δυο.

Και τι είπε ο Δήμαρχος; Α, αυτός, απ’ ότι  φαίνεται δεν μασάει από δυσαρέσκειες! Έξω από τα δόντια τα είπε, περιφρουρώντας τα όρια του και διεκδικώντας το δικαίωμά του να διοικήσει ως θέλει, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ένα ποσοστό του 61% που πήρε, τη δεύτερη Κυριακή, οφείλεται στη δυσαρέσκεια των δημοτών για τον τρόπο λειτουργίας του Δήμου. Και προσέθεσε: το να αλλάξεις τους τέσσερεις από τους έξι διευθυντές, δεν αλλάζει και πολλά πράγματα∙  δείχνει, όμως, ότι κάνουμε μια προσπάθεια. Κι εγώ θέλω να την κάνω!

Ξεκάθαρα πράγματα, ε;

 

Η συνέχεια και το ρημαδιό

Και καλά τα είπε ο κύριος Χαροκόπος μέχρι εκεί, για το πότε θα λειτουργήσει το Αθλητικό Κέντρο του Νέου Ψυχικού, όμως, τι ήθελε και ρώταγε; Γιατί; Μα γιατί άνοιξε τους ασκούς των παραλείψεων και της αδιαφορίας θα λέγαμε, αφού η απερχόμενη διοίκηση γνώριζε ότι τα σχολεία ανοίγουν έντεκα μόλις μέρες μετά την ανάληψη της νέας Δημοτικής Αρχής κι ότι ο χρόνος για διορθώσεις κι επισκευές δε φτάνει με τίποτα!

Και; Και ξεκίνησε ο Νίκος Ζερβός να λέει και να λέει και τελειωμό δεν είχε και παρέλαβε τη σκυτάλη ο Δημήτρης Γαλάνης και έτσι μάθαμε ότι τα σχολεία μας πυρασφάλεια δεν είχαν, έλεγχοι στατικής επάρκειας των κτιρίων δεν είχαν γίνει ποτέ, το κολυμβητήριο άδεια λειτουργίας δεν είχε, από τις έξι κολώνες φωτισμού του Αθλητικού οι τέσσερεις κρίθηκαν επικίνδυνες και βγήκαν, εξ αυτών η μία έγειρε  κι έπεσε –κι αν δείτε τη φωτογραφία θα ανατριχιάσετε, καθώς αν έγερνε από την άλλη μεριά, όσοι κολυμπούσαν εκείνη την ώρα στην πισίνα… δεν τη γλύτωναν με τίποτα, επίσης δυο μπασκέτες στο Αθλητικό κρίθηκαν επικίνδυνες και βγήκαν, μία θέλει επισκευή, ενώ στο Λύκειο Νέου Ψυχικού κρίθηκε επικίνδυνος και ακατάλληλος όλος ο αθλητικός εξοπλισμός ήτοι οι μπασκέτες και τα τέρματα ποδοσφαίρου!

Κι εδώ, θα το γράψω δεν το συζητάω, μήπως θυμάστε ότι όταν γράψαμε πριν μήνες για την κατάληψη του Λυκείου ένα από τα αιτήματα των παιδιών ήταν και η αλλαγή στις ακατάλληλες μπασκέτες; Και μήπως θυμάστε ότι κάποια ένθερμα παπαγαλάκια της απερχόμενης διοίκησης επιτέθηκαν με ιδιαίτερο μένος στην εφημερίδα γιατί έπαινε το μέρος των παιδιών και παρουσίαζε τα αιτήματά τους;  Το θυμάστε;

 

Η Αντίδραση…!

Εδώ μάλλον κάτι δεν κατάλαβα καλά… Πάει να μου γίνει συνήθεια αυτή η μειωμένη αντίληψη, ε; Αλλά θα το γράψω κι αν καταλάβετε κάτι εσείς γράψτε μου!

Το ότι δεν δέχθηκαν τις ευθύνες και δεν απολογήθηκαν για τα όσα συμβαίνουν, οι πρώην διοικούντες είναι φανερό. Μάλιστα κάποια στιγμή ο κύριος Μαζαράκης παραβλέποντας τα όσα λέγονταν δήλωσε ότι το ακόμα κλειστό Αθλητικό Κέντρο κάτι λέει!

Παρεμπιπτόντως, αυτοί δεν θέλανε άλλο Δήμαρχο, τον Χάρι Πότερ θέλανε!

Κι εκεί παίρνει το λόγο ο Παντελής Ξυριδάκης και… κόπηκε η επαφή μου με την πραγματικότητα. Σε ποιο σημείο; Στην αρχή κι όταν είπε:  δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό που συμβαίνει. Η συνέχεια της διοίκησης γίνεται σιγά-σιγά. Κολώνες πάντα πέφτουν και πάντα θα πέφτουν…

Οϊμέ! Τι είπε; Προφανώς κι άλλα θα είπε, αλλά μετά την ατάκα για τις κολώνες έμεινα κάγκελο με το στυλό στο χέρι. Και δεν την άκουσα μόνο εγώ, αλλά και η διπλανή μου και οι άλλοι πιο δίπλα κι όλοι το ίδιο τα χάσαμε… Τι είδους αντιμετώπιση είναι αυτή;

Τώρα, πείτε μου: φταίω εγώ που δεν καταλαβαίνω;

 

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου

Όπου ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής, διορισμένος επί διοίκησης Ξυριδάκη έρχεται στο συμβούλιο παίρνει το λόγο και ζητάει, επίσης το λόγο για τα κλειδιά που αλλάχθηκαν και δεν μπορούσε να μπει στο κτίριο για να κάνει εγγραφές μαθητών. Δε θα σταθούμε στα πρακτικά, όπως ότι αλλάχθηκαν όλα τα κλειδιά σε όλα τα δημόσια κτίρια, ούτε αν ο κύριος Μακαντάσης είχε υπογεγραμμένη σύμβαση με ΟΚΑΠΑ ή όχι. Αυτά είναι για τους διοικούντες. Θα επισημάνω απλά ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν τσαγανό και τραβάνε το δίκιο τους, όπως οι ίδιοι το θεωρούν, μέχρι τέλους! Αν μου αρέσει; Μμμμ, μετά από όσα έχουμε τραβήξει, ως εφημερίδα επί εικοσαετίας και τραβάμε ακόμα, το ζηλεύω! Θα τον θυμάμαι τον κύριο Μακαντάση.

 

Ο συμπαραστάτης του δημότη

Όπου τα πάντα αλλάζουν, οι Δημοτικές Αρχές επίσης, αλλά ο συμπαραστάτης του δημότη παραμένει για τρίτη διοικητική περίοδο ο ίδιος! Αν το δείτε σα γεγονός από μια συγκεκριμένη οπτική γωνία έχει την πλάκα του, αλλά μας δένει και τα νεύρα κόμπο!

Και για να μην παρεξηγηθούμε, δεν έχουμε τίποτα με τον κύριο Δρομάζο, προς Θεού, και μια χαρά τη δουλειά του την έκανε και στις δυο προηγούμενες περιόδους! Αυτές εδώ οι σελίδες πολιτική κάνουν, δεν ασχολούνται με πρόσωπα, εντάξει;

Λοιπόν στην ψηφοφορία που έγινε ο προτεινόμενος κύριος στο σύνολο 26 ψήφων πήρε τους 22! Τι μας λέει αυτό; Ότι με δεδομένο, ότι ο Γιάννης Καβαλάρης και η παράταξή του είναι αντίθετοι με το θεσμό και ο κύριος Κανελλάκης και η παράταξή του να υποθέσουμε, δεν συμφωνούσαν με το προτεινόμενο πρόσωπο, ο εν λόγω υποψήφιος υπερψηφίστηκε από τους συνδυασμούς Γαλάνη και Ξυριδάκη!

Άφεριμ, στα παιδιά όταν θέλουν τα βρίσκουν! Κι  όχι δεν κάνω λάθος, μια μεγάλη, μεγάλη παρέα είναι κι όπου δει και χρειάζεται αλληλοστηρίζονται! Εντάξει;

Κι επειδή η θέση είναι έμμισθη και την παίρνει το ίδιο πρόσωπο για τρίτη φορά θα δηλώσω απλά ότι… θέλω και εγώ! Τι; Να γίνεις συμπαραστάτης του δημότη; -θα ρωτήσετε; Όχι καλέ, δεν διαθέτω τα προσόντα! Αλλά αν κάποιος εκτός συνδυασμών με την ευχή της συμπολίτευσης και της μείζονος αντιπολίτευσης παίρνει τέτοιο πόστο θέλω κι εγώ κάτι ανάλογο και με την ευχή τους -γιατί όχι;  Φαντάζομαι, όμως,  ότι και σεις φίλτατοι αναγνώστες θα θέλετε, ε; Και γιατί όχι;

Έτσι είναι, δεν μπορεί να παίρνουν πάντα οι ίδιοι. Και τόνισε ο κύριος Κανελλάκης ότι ο εν λόγω κύριος –και να με συγχωρεί ο κύριος Δρομάζος, αλλά θα επαναλάβω η επίθεση δεν είναι προσωπική-  υπήρξε συνεργάτης του γραφείου Γαλάνη και πρώην νομικός σύμβουλος της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Και ήρθαν και δύο δημότισσες μία κυρία δικηγόρος και η πρώην αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου κυρία Γαβριέλλα Χριστοδούλου  και τόνισαν την αντίθεσή τους με τη διαδικασία λέγοντας ότι ο συμπαραστάτης πρέπει να είναι του δημότη και όχι των δημάρχων. Και θα συμφωνήσω μαζί τους.

Και θα συμπληρώσω ότι ο κύριος Κανελλάκης καλά τα είπε, αλλά αν δεν απατώμαι στο συνδυασμό του υπάρχει εξαίρετο πρόσωπο εγνωσμένου κύρους με όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για συμπαραστάτης του δημότη! Βεβαίως, κι ούτε καν τον πρότεινε για να υπάρχει έστω δεύτερος υποψήφιος! Εμ, τότε τι λέει και σκίζεται;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις