Παρέλαβα έναν κλειστό Δήμο

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Παρέλαβα έναν κλειστό Δήμο

Γράφει η Πέλλη Ζωγοπούλου

Γρήγορες και συντονισμένες κινήσεις της διοίκησης Γαλάνη για να προχωρήσει ομαλά η λειτουργία του Δήμου

 

Χρόνια προβλήματα σκάνε στα χέρια της νέας διοίκησης.  Ασφάλεια δημοτών και επαναλειτουργία δημόσιων χώρων είναι για μένα αδιαπραγμάτευτα δηλώνει ο νέος Δήμαρχος

 

 

Η είδηση με δυο λιτά λόγια αναφέρει ότι: «Στις 28 Αυγούστου έπεσε πυλώνας της ΔΕΗ στο Αθλητικό Κέντρο Νέου Ψυχικού. Μετά από σχετικούς  ελέγχους αύλειοι χώροι σχολείων, όπως και το Αθλητικό Κέντρο με όλους τους δημόσιους χώρους παρέμειναν κλειστά, λόγω επικινδυνότητας».  Αν και δεν προκαλεί τον ανάλογο πανικό στους δημότες και χρήστες, εν τούτοις πυροδοτεί μια σειρά εσπευσμένων κινήσεων, εκ μέρους της διοίκησης,  για να εξασφαλιστεί το αυτονόητο: το δικαίωμα των πολιτών στην ασφάλεια!

Οι κραδασμοί, ωστόσο, του γεγονότος φτάνουν μέχρι το Δημοτικό Συμβούλιο, στο τέλος Σεπτέμβρη, και η κατ’ εξοχήν υπεύθυνη παράταξη, της μείζονος αντιπολίτευσης, ζητάει και τα ρέστα από την είκοσι πέντε ημερών διοίκηση!

Κι εδώ ο Δημήτρης Γαλάνης αποδεικνύει ότι μπορεί να χειριστεί αποτελεσματικά τις πιεστικές καταστάσεις –που του κληροδότησαν, ώστε να εξασφαλίσει τη συνέχεια, αλλά και την ομαλή λειτουργία του Δήμου.

Το σκηνικό

Αν και δεν περίμενε ποτέ να βρει την πλήρη εγκατάλειψη και τις ανύπαρκτες συντηρήσεις σε ζωτικούς και άκρως χρηστικούς δημόσιους χώρους του Δήμου, και οι δυσάρεστες εκπλήξεις διαδέχονταν η μια την άλλη, εν τούτοις η ομάδα «σήκωσε τα μανίκια», συντόνισε τις κινήσεις της και προχώρησε ολοταχώς σε αλλαγές κι επανορθώσεις!

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο του Σεπτέμβρη «Δε νομίζω άλλη Δημοτική Αρχή να έχει βρεθεί σε τόσο δύσκολη θέση. Να ανοίγουν τα σχολεία στις 11/9 και την πρώτη του μήνα να  μην λειτουργούν γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις!

Κυριολεκτικά, με το καλημέρα κληθήκαμε να δώσουμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα του Δήμου, που δεν γνώριζαν ότι υπάρχουν ούτε οι δημότες, αλλά ούτε κι εμείς οι ίδιοι! Αυτό που φώναζα, ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή έχει εγκαταλείψει το Δήμο, ήταν τελικά πολύ μεγαλύτερο από αυτό που περιμέναμε και βρήκαμε. Παρέλαβα ένα κλειστό Δήμο. Ένα Δήμο σε πλήρη εγκατάλειψη με ανύπαρκτες συντηρήσεις, αλλά και με τραγικές ελλείψεις, όπως αυτές τις πυρασφάλειας σε σχολεία και δημόσιους χώρους ευρείας χρήσης».

Πρόκειται για τη στιγμή που αυτοί που χρώσταγαν –τουλάχιστον μια εξήγηση, για το χάλι κτιρίων κι εγκαταστάσεων ή έστω μια δικαιολογία για την παρατεταμένη ανεπάρκεια που επέδειξαν- προκλητικά ρωτούσαν πότε θα ανοίξει το Αθλητικό. Ήταν ακριβώς οι ίδιοι, που ως διοίκηση κατέθεσαν ελλιπή φάκελο αδειοδότησης του Αθλητικού Κέντρου στο τέλος  Ιουνίου  στην Περιφέρεια!

Και είναι αυτά ακριβώς τα γεγονότα που -δεδομένων των πιεστικών αναγκών- φέρνουν στην επιφάνεια όλη τη δυναμική της ομάδας και την δυνατότητα ελέγχου των καταστάσεων, του Δημήτρη Γαλάνη. Είναι ο Αντιδήμαρχος Νίκος Ζερβός που ξεκινά την προσπάθεια να καλύψει εμπρόθεσμα ανάγκες και ελλείψεις, ενώ λέει στο Δημοτικό Συμβούλιο: «Ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη για μένα, να διαπιστώσω ότι δεν υπήρχαν μελέτες πυρασφάλειας σε κανένα σχολείο! Γίνονται έλεγχοι, για να διαπιστωθεί τι υπάρχει σε κάθε σχολείο και ξεκινάμε αμέσως κατάθεση αιτήσεων, για χρηματοδότηση μελέτης-έργου πυρασφάλειας. Επίσης, τα σχολεία στα οποία  δεν έχει γίνει έλεγχος στατικής επάρκειας, θα φροντίσουμε να τα εντάξουμε στο πρόγραμμα».

Κι είναι ο Δήμαρχος  που -προ των εκπλήξεων που βρέθηκε, οδηγήθηκε στην παραδοχή: «Αυτό δεν θεωρείται μια φυσιολογική κατάσταση, δεν πρόκειται για τη συνέχεια ενός Δήμου, καθώς ο Δήμος που παραλαμβάνουμε δεν λειτουργεί. Θα επισπεύσουμε όσο μπορούμε τις δράσεις μας, καθώς καταλαβαίνουμε τους δημότες και τις ανάγκες τους. Αλλά κι αυτοί πρέπει να καταλάβουν ότι για εμάς  η μεγαλύτερη υποχρέωση που έχουμε  είναι η ασφάλειά τους και γι αυτούς  είναι το μεγαλύτερο δικαίωμά  τους. Οι δημότες πρέπει να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς όταν χρησιμοποιούν δημόσιους χώρους. Τα ευρήματα των ελέγχων σε αθλητικούς χώρους και σχολεία, όπως επίσης και προοπτική που δημιούργησε  ο πεσμένος πυλώνας της ΔΕΗ δίπλα στην πισίνα δεν μας αφήνουν περιθώρια χρόνου, αλλά ούτε και δεύτερης σκέψης. Συντονίζουμε κινήσεις, κάνουμε ήδη καταγραφή χώρων και αναγκών και  προχωρούμε σε υλοποιήσεις, για να ανοίξουν οι χώροι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Για μένα, η ασφάλεια των δημοτών και η επαναλειτουργία των δημόσιων χώρων είναι αδιαπραγμάτευτα».

Οι δυνατότητες του Κλεισθένη

Και πώς θα τα καταφέρει όλα αυτά με τη μειωμένη δυναμική λόγω απλής αναλογικής, που διαθέτει στο Δημοτικό Συμβούλιο; -τη στιγμή, μάλιστα που παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις της αντιπολίτευσης δεν είναι καθόλου σίγουρες οι συναινέσεις; Όπως λέει δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερες δυσκολίες∙ και τον πιστεύουμε, καθώς έδειξε ότι γνωρίζει πολύ καλά να ελέγχει τις ισορροπίες και να φέρνει τα αποτελέσματα που επιθυμεί. Ο ίδιος δηλώνει: «Ο Κλεισθένης μέχρι τον Αύγουστο έδινε την απλή αναλογική, ως τρόπο εκλογής και την ενισχυμένη εκπροσώπηση της παράταξης του Δημάρχου στις Επιτροπές, Οικονομική και Ποιότητα Ζωής. Δηλαδή εννεαμελείς Επιτροπές, ενώ ο Δήμαρχος και δυο Αντιδήμαρχοι παίρνουν εξ οφίτσιο τις τρεις θέσεις. Οι λοιπές έξι κατανέμονται σε όλους ανάλογα με το ποσοστό εκπροσώπησης.

Η τροποποίηση του Αυγούστου το μόνο που έκανε ήταν να μειώσει τα μέλη των Επιτροπών από εννέα σε επτά –οπότε πέντε ήταν οι εναπομείνασες θέσεις και μοιράστηκαν ανάλογα με το ποσοστό- και να δώσει στις Επιτροπές μεγαλύτερη εξουσία σε σχέση με το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο δικός μας Δήμος ήταν από την αρχή σε καλή ρότα, ως προς την κυβερνησημότητα. Τώρα, αυτά που λέγονται είναι… εντυπώσεις χωρίς ουσία! Αυτοί που διοίκησαν με λυμένα χέρια κάνουν σήμερα μαθήματα δημοκρατικότητας!».

Σας παραθέτουμε τα πορίσματα των ελέγχων του αθλητικού εξοπλισμού στα σχολεία του Δήμου μας:

[pdf-embedder url=”http://top-nea.gr/wp-content/uploads/2019/10/1.ΣΧΟΛΙΚΗ-ΕΠΙΤΡΟΠΗ-Β΄ΒΑΘΜΙΑΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ-1.pdf” title=”1.ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Β΄ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ”]

[pdf-embedder url=”http://top-nea.gr/wp-content/uploads/2019/10/ΣΧΟΛΙΚΗ-ΕΠΙΤΡΟΠΗ-Α΄ΒΑΘΜΙΑΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.pdf” title=”ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Α΄ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ”]

 

 

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις