Δηλώνουμε υποχρεωτικά το κατοικίδιό μας

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Δηλώνουμε υποχρεωτικά το κατοικίδιό μας

Ειδικό μητρώο οικόσιτων κατοικιδίων έχει δημιουργηθεί –όπως είναι υποχρεωτικό- στον Δήμο μας προκειμένου να καταγραφούν τα στοιχεία των ιδιοκτητών σε μια διαδικτυακή βάση δεδομένων. Παράλληλα η τοποθέτηση  microchip στα ζώα συντροφιάς αποτελεί προϋπόθεση για τη διασφάλιση της ιχνηλασιμότητάς τους.

Το μητρώο ανήκει στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού και από την αρχή της λειτουργίας του σημειώνει αργά βήματα συμμετοχών.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος κυρία Αλίκη Γκιζελή μας δήλωσε ότι βάσει του νόμου η καταγραφή είναι υποχρεωτική. Συγκεκριμένα μας είπε τα εξής:

Οι ιδιοκτήτες υποχρεούνται από το νόμο (άρθρο 5 Ν.4039/12, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 46 Ν.4235/14) να προσκομίσουν στο Δήμο όπου διαμένουν, αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής σήμανσης (microchip) και καταγραφής του ζώου τους καθώς και να προχωρήσουν στην έκδοση βιβλιαρίου υγείας τους (εάν δεν υπάρχει). Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα κάθε ζώου,  η αντιστοίχιση των στοιχείων του με τον ιδιοκτήτη του, περιορίζεται το φαινόμενο της εγκατάλειψης των δεσποζόμενων ζώων, διευκολύνονται τα προγράμματα περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και δημιουργείται ένα σημαντικό εποπτικό εργαλείο για τις αρμόδιες αρχές, κατά το σχεδιασμό και τη διαχείριση προγραμμάτων ελέγχου για τη δημόσια υγεία (π.χ. ιός της λύσσας).

Η σήμανση και η καταγραφή αφορά όλους τους σκύλους και όλες τις γάτες. Ειδικά στην περίπτωση των σκύλων, συμπεριλαμβάνονται οι κυνηγετικοί σκύλοι, οι σκύλοι φύλαξης ποιμνίων και οι σκύλοι ειδικού σκοπού (σκύλοι έρευνας και διάσωσης, σκύλοι οδηγοί).

Ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού ενημερώνει πως οι ιδιοκτήτες ζώων πρέπει υποχρεωτικά να προσκομίσουν αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής σήμανσης, στη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, στο Δημοτικό κατάστημα του Νέου Ψυχικού, οδός Τερτσέτη 44,  τηλέφωνα επικοινωνίας: 213 2014656 .

Ο Δήμος θα χορηγεί ΒΕΒΑΙΩΣΗ η οποία θα υποδεικνύεται σε κάθε διενεργούμενο έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες (αστυνομία, κλπ), προς αποφυγή κυρώσεων όπως αυτές ορίζονται από το νόμο.

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις