Το χρονικό των λουκέτων στους αθλητικούς μας χώρους

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Το χρονικό των λουκέτων στους αθλητικούς μας χώρους

Κατεπείγουσα επιστολή απέστειλε προς τους Δημάρχους όλης της χώρας ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος στις αρχές Αυγούστου, αναφορικά με την ανάγκη διενέργειας ελέγχου των αθλητικών χώρων και των χώρων αναψυχής σε συνέχεια του θλιβερού συμβάντος στη Χίο, όπου ένας νέος έχασε τη ζωή του λόγω κατάρρευσης μιας μπασκέτας. Ο Υπουργός ζητούσε επίσης να έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι μέχρι τέλους Αυγούστου.

Στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού έκλεισαν άμεσα όλοι οι αθλητικοί χώροι και παρέμειναν με τα λουκέτα στις πόρτες χωρίς να προγραμματιστεί διενέργεια ελέγχου, ξεχνώντας ότι σχολεία και αθλητικοί χώροι θα έπρεπε να λειτουργήσουν κανονικά από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

 

Την Τετάρτη 28 Αυγούστου στο κολυμβητήριο που βρίσκεται εντός του Αθλητικού Κέντρου του Νέου Ψυχικού έπεσε – ευτυχώς πριν τις 8 το πρωί – ο πυλώνας φωτισμού που βρισκόταν ακριβώς δίπλα από το φυλάκιο του ναυαγοσώστη.

Ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Γαλάνης και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Νίκος Ζερβός βρέθηκαν άμεσα στο χώρο, ενώ απαγορεύθηκε η πρόσβαση σε αθλητές και πολίτες προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλειά τους. Η νέα δημοτική αρχή ανέθεσε άμεσα σε διαπιστευμένους και εξειδικευμένους εξωτερικούς συνεργάτες τον έλεγχο όλων των αθλητικών χώρων του Δήμου, συμπεριλαμβανομένων και των αύλειων των σχολείων που έχουν τέρματα ποδοσφαίρου, μπασκέτες κτλ.

Για την εξέλιξη του θέματος ρωτήσαμε τον κ. Ζερβό, ο οποίος μας ενημέρωσε για τον κάθε χώρο ξεχωριστά.

Αθλητικό Κέντρο Νέου Ψυχικού

Κολυμβητήριο

«Ελέγξαμε τους πυλώνες φωτισμού του κολυμβητηρίου και τους αφαιρέσαμε γιατί ήταν πλήρως διαβρωμένοι. Πρόκειται για πυλώνες που είχαν τοποθετηθεί πριν από πάρα πολλά χρόνια και έκτοτε δεν είχαν αλλαχθεί ή ελεγχθεί. Η αυξημένη υγρασία λόγω γειτνίασης με την πισίνα, καθώς και οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για την απολύμανση του χώρου επιβαρύνουν και διαβρώνουν πιο γρήγορα τα σίδερα (Χαρακτηριστικά, από τα 4mm πάχος του στύλου σε κάποια σημεία είχε απομείνει μόνο 1,5mm!).

Παράλληλα, πληροφορηθήκαμε ότι το κολυμβητήριο λειτουργούσε ακόμα χωρίς αδειοδότηση, καθώς ο φάκελος που κατατέθηκε στα τέλη Ιουνίου στην Περιφέρεια ήταν ελλιπής. Επιπλέον, κατά την επίσκεψη-έλεγχο του Υγειονομικού στο τέλος Ιουλίου παρατηρήθηκαν και λειτουργικές ελλείψεις: για παράδειγμα, δεν λειτουργούσαν όλες οι ντουζιέρες, δεν λειτουργούσαν τα ποδόλουτρα και το φαρμακείο δεν ήταν πλήρες σε είδη και ποσότητες, αλλά περιείχε και ληγμένα φάρμακα.

Έχουμε κινητοποιηθεί όλοι και επιδιώκουμε έως την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου να έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες στο κολυμβητήριο και να έχει συμπληρωθεί ο φάκελος, ώστε να αποσταλεί εκ νέου στην Περιφέρεια. Τότε θα ζητήσουμε από το Υγειονομικό να γίνει αμέσως επίσκεψη επανελέγχου, ώστε να πάρουμε το πράσινο φως για τη λειτουργία του κολυμβητηρίου.

Το επόμενο βήμα μας θα είναι η ενίσχυση της πυρασφάλειας και πυρανίχνευσης στους χώρους του Αθλητικού Κέντρου. Ο εξοπλισμός μας βρίσκεται εντός του πλαισίου του νόμου, όμως θα προτιμούσα σε αυτόν τον τομέα να βρεθούμε και ένα βήμα μπροστά.

Γήπεδα μπάσκετ Αθλητικού Κέντρου

Απομακρύνθηκαν από τα γήπεδα όλοι οι ιστοί φωτισμού εκτός από δύο, καθώς κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκαν φθορές και υπήρχε κίνδυνος πτώσης. Από τις έξι μπασκέτες οι δύο κρίθηκαν ακατάλληλες. Θα απομακρυνθούν άμεσα και θα αντικατασταθούν. Το ένα γήπεδο που δεν παρουσιάζει πρόβλημα θα δοθεί άμεσα για χρήση.

Κυριακίδειο Φιλοθέη

Οι μπασκέτες και οι πυλώνες φωτισμού στο Κυριακίδειο βρέθηκαν σε άριστη κατάσταση και το Κυριακίδειο ήδη λειτουργεί κανονικά.

Γήπεδα ΑΕΨ Ψυχικό

Στο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ της ΑΕΨ οι μπασκέτες κρίθηκαν ακατάλληλες, ενώ για το κλειστό περιμένουμε από ώρα σε ώρα τα πορίσματα. Και στην περίπτωση αυτή οι μπασκέτες θα απομακρυνθούν και θα αντικατασταθούν

Λύκειο Νέου Ψυχικού

Μετά τον έλεγχο αφαιρέθηκαν οι δύο μπασκέτες ως ακατάλληλες. Έφεραν φθορές στις βάσεις τους και δεν ήταν ασφαλείς για τους μαθητές μας. Θα αφαιρεθούν επίσης τα τέρματα του ποδοσφαίρου για τους ίδιους λόγους

Χρήση και αποκαταστάσεις

Ερωτηθείς περαιτέρω για τα χρονοδιαγράμματα εκτέλεσης ελέγχων και αποκαταστάσεων, ο αντιδήμαρχος μας είπε τα εξής:

Ο έλεγχος του αθλητικού εξοπλισμού έχει ολοκληρωθεί και αναμένονται τα οριστικά πορίσματα για τους υπόλοιπους χώρους πλην αυτών στους οποίους ήδη αναφέρθηκα. Με βάση τα προκαταρκτικά ευρήματα ο αθλητικός εξοπλισμός είναι ασφαλής και οι αθλητικοί χώροι – συμπεριλαμβανομένων αυτών των σχολείων – θα αποδεσμευθούν για χρήση τις προσεχείς ημέρες.

Είναι επίσης σε εξέλιξη ο έλεγχος των ιστών φωτισμού σε όλους τους αθλητικούς χώρους και τα σχολεία του Δήμου.

Ως προς την αντικατάσταση των μπασκετών: Συντάσσονται ήδη τα έγγραφα για τις προδιαγραφές του νέου εξοπλισμού και σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τις διαδικασίες  που θα εξασφαλίζουν την ταχύτερη προμήθειά του. Σημειώνω πως εργαζόμαστε με τον παλιό προϋπολογισμό, που σημαίνει πως δεν υπάρχει πρόβλεψη για κάποιες δαπάνες ή τα διαθέσιμα κονδύλια έχουν εξαντληθεί. Όλα πια «τρέχουν» με ρυθμούς ιδιαίτερα γρήγορους. Θεωρώ πως την προσεχή εβδομάδα θα έχουν ολοκληρωθεί οι εσωτερικές διαδικασίες για τις προμήθειες και την ανάθεση τους.

Σκοπός μας είναι και οι χώροι που απαιτούν αντικατάσταση εξοπλισμού να λειτουργήσουν το ταχύτερο δυνατόν, ιδανικά το 1ο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Η προμήθεια πυλώνων φωτισμού θα είναι πιο χρονοβόρα, γιατί πιθανόν να χρειαστεί διαγωνισμός.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις