Με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου ο εορτασμός της Αγίας Σοφίας

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου ο εορτασμός της Αγίας Σοφίας

 

 

Διήμερη λαμπρή γιορτή

 

 

 

 

 

Με την πρέπουσα λαμπρότητα τιμήθηκε στο Νέο Ψυχικό η μνήμη της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων Αυτής, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης στον επιβλητικό Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού.

Την εορτή τίμησε με την παρουσία του, στη λειτουργία του εσπερινού της παραμονής ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος  Αθηνών και πάσης Ελλάδος κύριος Ιερώνυμος.

Τον εσπερινό παρακολούθησε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Προαστίου και πλήθος κόσμου.

Το πρωί της 17ης Σεπτεμβρίου τελέσθηκε  πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία προεξήρχε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κορίνθου κύριος Διονύσιος, πλαισιωμένος από τον Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου πατέρα Νεκτάριο Τσολίδη, τον Προϊστάμενο του Ναού Αρχιμανδρίτη Ιωαννίκιο Κουλιανόπουλο, τους Εφημερίους Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλο Κλαδίτη και Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Χριστοδούλου, κληρικούς διαφόρων Ιερών Μητροπόλεων και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κύριος  Διονύσιος έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στο Νέο Ψυχικό. Κατάγεται από την γνωστή προσφυγική οικογένεια Μάνταλου και η  παρουσία του έκανε το κλίμα συγκινητικό για τον ίδιο αλλά και τους προσκυνητές.

Μετά το πέρας της Λειτουργίας ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κορίνθου κύριος  Διονύσιος ευχαρίστησε τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο κύριο Ιερώνυμο για την άδεια και ευλογία να ιερουργήσει στην πατρίδα του, το Νέο Ψυχικό  διότι τα τελευταία χρόνια ως Επίσκοπος δύσκολα μπορεί να απομακρυνθεί από την Κόρινθο.

Στην ομιλία του μνημόνευσε τον παππού του Νικόλαο Μάνταλο, ηγετική φυσιογνωμία των προσφύγων από το Μελί με μεγάλη ανιδιοτελή προσφορά στην δημιουργία του προσφυγικού συνοικισμού, όπως επίσης και τον πατέρα του αείμνηστο Γεώργιο Μάνταλο που υπηρέτησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως Πρόεδρος Κοινότητας του Νέου Ψυχικού. Σε άλλο σημείο του λόγου του αναφέρθηκε στην ανοικοδόμηση και των δυο ναών του προαστίου μας της Αγίας Σοφίας και του Αγίου Γεωργίου. Στην δυσκολία που αντιμετώπισαν οι κληρικοί μας για να βρουν χρήματα. Σε αυτό το σημείο θυμήθηκε τους άοκνους αγώνες του Πατέρα Τρύφωνα και εξέφρασε την χαρά του που είδε τον γιο του Γιώργο Παπαχρόνη στην θέση του αντιδημάρχου να υπηρετεί τους ανθρώπους του Νέου Ψυχικού. Η ομιλία του Σεβασμιοτάτου ήταν πολύ συγκινητική. Ο Ιερός Ναός γέμισε από ανθρώπους που ήρθαν να τον δουν: παιδικοί φίλοι, συγγενείς και γείτονες από το Νέο Ψυχικό.

Ο Δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού κ. Δημήτριος Γαλάνης απένειμε στον Σεβασμιότατο  Μητροπολίτη Κορίνθου κύριο Διονύσιο σε ανάμνηση της σημερινής του παρουσίας στην πόλη, τιμητική πλακέτα, ευχόμενος ο Θεός να του δίνει υγεία και δύναμη για να συνεχίζει το πλούσιο έργο του.

Σας παραθέτουμε τον λόγο του:

Σεβασμιότατε

Προκαθήμενε της Αγιοτάτης και Αποστολικής Εκκλησίας της Κορίνθου.

Σήμερα, ως νέος Δήμαρχος της γενέτειράς σας, του Νέου Ψυχικού, κατά την μεγάλη εορτή της πόλεώς μας, την εορτή της Πολιούχου Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων αυτής Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης, σας υποδεχόμεθα και ζητάμε την ευλογία σας για το δύσκολο έργο που αναλάβαμε.

Σας υποδεχόμεθα, όχι μόνο, ως τον Ιεράρχη με το πλούσιο έργο που έχετε αναπτύξει, όλα αυτά τα χρόνια της μακράς εκκλησιαστικής διακονίας σας, ούτε μόνο ως τον μαχητή των παραδόσεων των ιερών και οσίων του έθνους και της θρησκείας μας.

Αλλά σας υποδεχόμεθα, με πραγματική αδελφική αγάπη και σεβασμό, ως τον εγγονό, ενός εκ των πρώτων οικιστών και δημιουργών του προσφυγικού συνοικισμού της πόλεως του Νέου Ψυχικού, ηγετική φυσιογνωμία των προσφύγων, από το «Μελί» της Μικράς Ασίας – Ιωνίας, του: Αειμνήστου Νικόλαου Μάνταλου, ενός άνδρα, με μεγάλη ανιδιοτελή προσφορά στη νέα του πατρίδα, όπως επίσης και ως τον υιό του: Αειμνήστου Γεωργίου Μάνταλου, σεβαστού πατρός σας, μετέπειτα προέδρου της κοινότητας Νέου Ψυχικού, ενός πραγματικού εργάτη για την προκοπή της πόλεώς μας.

Άγιε Δέσποτα

Σε ανάμνηση της σημερινής ημέρας και της παρουσίας στην πόλη μας, δεχόμενοι την ευλογία σας, ως Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού σας απονέμουμε τιμητική πλακέτα, ευχόμενοι ο Πανάγαθος Θεός να σας δίδει υγεία, ώστε να ποιμένετε άξια τους κατοίκους της Μητροπόλεώς σας στην Κορινθία όπως επίσης προσδοκούμε και σε περαιτέρω συνεργασία με τον Δήμο μας επ’ αγαθώ όλων μας.

Σας ευχαριστούμε για τη σημερινή παρουσία σας.

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις