Σχόλια 20 Σεπτέμβρη 2019

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχόλια 20 Σεπτέμβρη 2019

Γράφει η Πέλλη Ζωγοπούλου

 

Η πρώτη σύναξη του Δημοτικού Συμβουλίου της νέας διοικητικής περιόδου, για τις δημαιρεσίες, και… ε, όσο να ‘ναι, η σύνθεσή του ξαφνιάζει∙ καθώς η άλλοτε ισχυρή ομάδα διοίκησης μεταφέρθηκε στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Με απόλυτη αξιοπρέπεια, να λέγεται. Αλλά, άλλο αξιοπρέπεια, άλλο είμαι στην τσίτα κι άλλο δε γελάνε τα χείλη τους. Ε, δεν είναι κι εύκολο –τι λέτε και σεις;

 

Με εξαίρεση, βέβαια, την Κατερίνα Πετρίτση Μουράντ∙ που  κινείται πάντοτε με τον ίδιο αέρα νικητή και το ίδιο μεγάλο χαμόγελο! Και γιατί όχι; -η ίδια πέτυχε το στόχο της, η ομάδα της έχασε.

Παρεμπιπτόντως, το ίδιο μεγάλο χαμόγελο θα έπρεπε να είχαν οι κ.κ. Χαροκόπος και Δελακουρίδης καθότι νικητές. Ακριβώς, ως συνεργαζόμενοι, στο  Νέο Ψυχικό,  έγειραν αποφασιστικά την παλάντζα υπέρ της παράταξής τους. Αν δεν ήταν αυτοί; Μη ρωτάτε!

Ο Γιάννης, βέβαια, χαμογελάει ολόκληρος, αλλά αυτός είναι νέος, ωραίος, αισιόδοξος κι ευτυχής νιόπαντρος! Οι μεγάλοι, τώρα, βλέπουν από διαφορετική σκοπιά τα πράγματα.

Είναι η Τ.Α. χόμπι;

Ποιος το λέει; Επανειλημμένα το έχει αναφέρει ο Παντελής Ξυριδάκης, και στις δημαιρεσίες είπε: θεωρώ ότι η ενασχόληση με τα κοινά είναι χόμπι, ευγενές σπορ, και επ’ ουδενί είναι δρόμος για την πολιτική σκηνή της χώρας μας.

Αν και συμφωνώ ως προς το δεύτερο σκέλος, ομολογώ ότι αυτά περί χόμπι… δεν τα πολυκαταλαβαίνω, γι αυτό κι έψαξα να βρω τι είναι χόμπι. Βρήκα, λοιπόν, ότι είναι: η ερασιτεχνική απασχόληση κάποιου με κάτι που του δίνει μεγάλη ευχαρίστηση, γίνεται στη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου  και συνήθως διώχνει την ένταση και την κούραση της καθημερινότητας. Δεν επιφέρει χρηματική αμοιβή, διότι αν υπάρχει αμοιβή τότε μιλάμε για εργασία. (πηγές: λεξικό Μπαμπινιώτη και Βικιπαίδεια).

Τώρα για μένα, αν σας ενδιαφέρει η γνώμημου, η ενασχόληση με τα κοινά είναι μια πολύ σοβαρή εργασία –με πλήρες ωράριο κι ατελείωτες υπερωρίες, αμειβόμενη ή όχι, που προϋποθέτει: βαθιά αγάπη για τον τόπο που ζούμε και το Περιβάλλον κι έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο, την καθημερινότητά του και τις ανάγκες του. Επιπλέον είναι ο διάμεσος ανάμεσα στην Κεντρική Πολιτική Σκηνή και τους πολίτες.

Οπότε αυτά τα περί χόμπι και ευγενών σπορ δεν μπορώ να τα καταλάβω, εκτός κι αν εννοούμε τον χομπίστα δήμαρχο σε αντιδιαστολή με τον εργαζόμενο δήμαρχο.

Αν έχετε άλλη γνώμη, δεν θα τα χαλάσουμε. Κι αν θέλετε να μας την πείτε, ευχαρίστως να φιλοξενηθεί από τη στήλη, αν μπορείτε να την εκφράσετε με εκατό περίπου λέξεις.

 

Εκλογή προεδρείου

Κι αφού ειπώθηκαν οι καθιερωμένες ευχές από Δήμαρχο κι αντιπολίτευση, εκλέχθηκε το προεδρείο: Κλαίρη Σινανιώτη πρόεδρος, Γιάννης Δελακουρίδης  αντιπρόεδρος και Μαρία Χριστίνα  Παλαιολόγου γραμματέας. Τα έχετε μάθει ήδη, το ξέρω, αλλά δεν έχετε μάθει και τα άλλα. Δηλαδή; Να κανείς δεν σας ανέφερε μέχρι τώρα, για το χόμπι, για παράδειγμα ή κανείς δεν έγραψε τι είπε ο Νίκος Κανελλάκης  όταν του ζητήθηκε να προτείνει πρόσωπο της παράταξής του για τη θέση του γραμματέα.

Τι είπε; Το καλυτερότερο! Επί λέξει είπε: διαμαρτυρόμαστε για την τροποποίηση του νόμου που μετατρέπει την απλή αναλογική σε υπερενισχυμένη, καθώς δίνει υπερεξουσίες  στο δήμαρχο! Λέμε όχι στη θέση του γραμματέα, λέμε ναι στη δίκαιη εκπροσώπηση! Άρα, δεν προτείνουμε γραμματέα.

Και μια κάποια ιλαρότητα την προκάλεσε, γιατί ήταν αστείο να ακούς τέτοιες αντιπολιτευτικές κορώνες από δεξιό και δη δεξιό φίλα προσκείμενο στον Κυριάκο Μητσοτάκη!

Μας πήρε κάποια δεύτερα για να συνειδητοποιήσουμε ότι τα άλλα δυο εκλεγμένα μέλη της παράταξης ανήκουν στο ΣΥΡΙΖΑ, οπότε  ο αρχηγός εξέφρασε τη θέση όλων κι όχι τη δική του. Και σωστά έπραξε. Έχω, όμως την αίσθηση ότι η Ενωμένη Δημαρχία Πολιτών μας επιφυλάσσει ωραίες στιγμές στο μέλλον.

 

Η αθωότητα των νέων

Δεδομένη, καθώς οι νέοι σύμβουλοι -εντελώς άπραγοι με τις «ευέλικτες» συμπεριφορές,  κινούνται  με βάση τη δική τους προσωπική θεώρηση και δεν έχουν μάθει ακόμα να διαβάζουν μέσα από τα μεγάλα «φιλικά» χαμόγελα και τις πλατιές συναινέσεις στα λόγια. Όπως δεν έχουν μάθει ακόμα πρόσωπα και πράγματα και πόσο επιφυλακτικοί πρέπει να είναι με τους ανθρώπους, που συνηθίζουν οι παρατάξεις να φέρνουν στο θεωρείο του Δημοτικού Συμβουλίου…

 

Η πρώτη και το Πράσινο

Ο λόγος για την Ελένη Χαρλαύτη την πρώτη σε ψήφους εκλεγμένη. Να τονίσουμε ότι ενώ μπορούσε να διεκδικήσει τη θέση της προέδρου στο Δημοτικό Συμβούλιο, λόγω πρωτιάς,  αιτήθηκε την Αντιδημαρχία Πρασίνου. Γιατί; Μα γιατί της αρέσει!

Και; Και έφερε τα πάνω κάτω∙ κυριολεκτικά! Πήρε από κοντά το συνεργείο της εργολαβίας –που έναντι αδρής αμοιβής έχει αναλάβει τη συντήρηση πρασίνου στο Δήμο-  και του άλλαξε τα φώτα!

Πρώτη φορά είδα εργάτες πρασίνου να δουλεύουν και να ιδρώνουν! Ειλικρινά, πρώτη φορά τους είδα σήμερα 18 Σεπτέμβρη στην πλατεία της Αγίας Σοφίας να κλαδεύουν, να κουρεύουν, να τρέχουν πάνω κάτω  και να σκουπίζουν τον ιδρώτα τους!

Μέχρι σήμερα και για εννιά χρόνια, όπου και να τους συναντούσα δούλευαν αργά-αργά, με το ραχάτι τους, κι αναποτελεσματικά! Κοίταζες το παρτέρι πριν επέμβουν, το κοίταζες τρεισήμισι λεπτά μετά –τόσο κρατούσε η επέμβαση- και ήτανε το ίδιο, με τα αγριόχορτα σε πρωτοκαθεδρία, γιατί οι αλλοδαποί εργάτες τα πέρναγαν για καλλωπιστικά! Και φυσικά τότε, κανείς δίπλα τους για να τους επιτηρεί, ενώ τώρα η αντιδήμαρχος από πίσω να λέει τι θέλει και να μην ανέχεται ημίμετρα.

Και η πλατεία; Τζάμι, δεν υπήρξε ποτέ τόσο φροντισμένη. Ίσως μόνο όταν πρωτοφτιάχθηκε. Και όπως με πληροφόρησαν και οι πλατείες Χρυσοχόου και Αγίου Γεωργίου αγνώριστες γίνανε! Και καθαρίστηκε και ο εξωτερικός χώρος, ο μικρός κήπος δηλαδή, του Σούρλειου. Κι απ’ όσο πρόσεξα περάσανε κι από τον πεζόδρομο δεξιά της εκκλησίας κι άρχισαν να δουλεύουν κι εκεί.

Α, και να τονίσουμε ότι η πλατεία της Αγίας Σοφίας δεν καθαρίστηκε  προ της επίσημης γιορτής της εκκλησίας, στα πεταχτά και στα γρήγορα όπως συνηθιζόταν, ίσα-ίσα για να είναι καθαρή και περιποιημένη ανήμερα και μετά την ξεχνάγανε για ένα χρόνο!  Εδώ οι χοντρές δουλειές ξεκίνησαν μια μέρα μετά, αφού σκοπός δεν ήταν τα μάτια του κόσμου, αλλά λειτουργική,  περιποιημένη πλατεία και καλοκλαδεμένο πράσινο.

Δεν ξέρουμε αν θα συνεχιστούν οι επεμβάσεις αντιδημάρχου και συνεργείου στο Νέο Ψυχικό ή αν θα περάσουν στις άλλες δυο Κοινότητες και θα ξαναγυρίσουν. Δεν ξέρουμε καν πως θα εξελιχτεί η κατάσταση (καήκαμε βλέπετε στο γιαούρτι…) οπότε βλέποντας και κάνοντας και γράφοντας, φυσικά.  Όπως και να ‘χει όμως, για ένα πράγμα παρακαλάμε: μακάρι να κρατήσει αυτό το κέφι για δουλειά και προσφορά όλη την τετραετία!

 

Μήπως να διεκδικούσαμε τους δικούς μας;

Ποιους; Μα τους εργάτες πρασίνου που είχε ο πρώην Δήμος Νέου Ψυχικού. Άτομα έμπειρα, ικανά που γνωρίζουν από την καλή και την ανάποδη τι σημαίνει περιποίηση πρασίνου σποραδικά φυτεμένου, σε παρτέρια. Πού ήτανε; Πού είναι; -να λέτε, καθώς επί τέως διοικήσεως και με δεδομένη την ενιαία αντιμετώπιση των Κοινοτήτων, κάπου στα δυο άλλα προάστια τοποθετήθηκαν κι έγιναν ακριβοθώρητοι για το Νέο Ψυχικό.

Ε, στα πλαίσια της ενότητας και της ισότιμης αντιμετώπισης των Κοινοτήτων κ.λπ. κ.λπ ας έρθουν κι από το Νέο Ψυχικό, καιρός είναι πια!  Εξ άλλου το Νέο Ψυχικό τώρα πια τους έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλο προάστιο. Το άφησαν να ρημάξει, μην το ξεχνάμε.

 

Ο κακεντρεχής

Μμμ… ναι, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (τώρα πια…) που μόνο για ό,τι είναι δικό του και ό,τι κάνει ο ίδιος έχει καλή κουβέντα! Για οτιδήποτε άλλο, το χρυσό μου, φαρμάκι στάζει! Κι όχι τίποτα άλλο άρχισε να έχει υπερεκκρίσεις πάλι!

Τέλος πάντων, βιαστικός να στηλιτεύσει τα εκτός τάξης και ηθικής και συγκεκριμένης πολιτικής ανέφερε ότι η αντιδήμαρχος καθάρισε το Σούρλειο και κάτι τρέχει στα γύφτικα -που λέμε στο χωριό μου. Λες και το Σούρλειο ήταν όλες οι ανάγκες του Νέου Ψυχικού∙ έτσι είπε. Τώρα που είδε ότι δεν ήταν μόνο το Σούρλειο, τι να λέει;

 

Ό,τι αφήσεις σε αφήνει !

Ο λόγος για την κολώνα δημοτικού φωτισμού που κατέρρευσε στο Αθλητικό Κέντρο Νέου Ψυχικού, καθώς αυτή και οι όμοιές της ποτέ δεν συντηρήθηκαν… Έτσι είναι, για να γίνουν συντηρήσεις σωστές και συνολικές κάποιοι πρέπει να δουλέψουν. Κι εδώ κάποιοι δούλεψαν, κάποιοι άλλοι ουδέποτε δούλεψαν, κάποιοι δούλεψαν επιλεκτικά και πλημμελώς  και κάποιοι δημότες είναι τόσο θυμωμένοι που μου ζήτησαν να γράψω: Α.Κ πες αλεύρι! Το Αθλητικό Κέντρο σε γυρεύει!

Αν καταλάβατε, παιχνιδάκι λεκτικό που παραπέμπει σε άλλες εποχές και σε λαϊκές γειτονιές και είναι λίγο απίθανο να το γνωρίζει το αστεράκι των βορείων προαστίων! – που μας το καρφίτσωσαν με το έτσι θέλω στο πέτο κι έκανε κι ό,τι ήθελε στο Νέο Ψυχικό!

Και τα λένε αυτά οι δημότες γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι για να υπάρξει αποτέλεσμα χρειάζεται και βούληση δημάρχου και συνεργασία υπηρεσιών!

Προς διευκρίνιση και για να μη θεωρηθεί ότι το Αθλητικό ήταν πάντα αποκλειστική ευθύνη του ΟΚΑΠΑ,να τονίσουμε ότι η αρχική πρόεδρός του Νέλλη Λάβδα, την πρώτη διοικητική περίοδο, όχι μόνο δούλεψε, ατελείωτες  υπερωρίες τράβαγε! Κι έφτιαξε και τι δεν έφτιαξε!  Από τις δομές υγείας μέχρι το Αθλητικό και το Κυριακείδιο, από τις Υγιείς Πόλεις μέχρι τους Παιδικούς Σταθμούς και άλλα πολλά. Και ούτε τα ξεχνάμε, ούτε τα παραβλέπουμε. Από εκεί και πέρα κάπου αντικαταστάθηκε , ε… και τα δύο τελευταία χρόνια που ξαναγύρισε μόνη της κουπί τράβαγε –τι να πρωτοκάνει;

 

Με τη Δ. Βασιλείου;

Εντάξει, πρώτος μήνας είναι, πρώτες μέρες ανάληψης των νέων καθηκόντων, άλλα δύο παραμελημένα προάστια περιμένουν να πάρουν σειρά –μην τα θέλουμε κι όλα δικά μας! Προς Θεού, άμα βλέπουμε ότι γίνεται δουλειά μπορούμε να περιμένουμε, αλλά τα κολωνάκια καταμεσής της Δ. Βασιλείου που τοποθέτησε ο πρώην αντιδήμαρχος κύριος Καριώτης και υποσχέθηκαν, κι αυτός κι ο πρώην Δήμαρχος, να τα κάνουν παρτέρια και τελικά τα παρατήσανε, θυμάστε;  Ε, απλά μας κουράσανε!

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις