Επιστροφή στον περασμένο αιώνα

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Επιστροφή στον περασμένο αιώνα

βιβλίο Βαγγέλη

Το «επιστροφή στον περασμένο αιώνα» είναι ένα ιστορικό για το Ελληνορώσων βιβλίο, με στοιχεία λαογραφικά. Είναι δε μοναδικό γιατί καταγράφει όλες τις πρώτες οικογένειες που εγκαταστάθηκαν σαν να λέμε έχει φτιάξει ένα μικρό γενεαλογικό δέντρο για την καθεμιά. Είναι  αποτέλεσμα πολυετούς συλλογής  πληροφοριών.

Ο Βαγγέλης Μενεμενόγλου άνοιξε τα δικά του κουτιά μνήμης για να αποδώσει όσο πιο πιστά και αντικειμενικά μπορούσε την εποχή του 50,60,70 αλλά παράλληλα έκανε και τον δικό του απολογισμό ζωής. Χωρίς συγγραφικά κλισέ μας δίνει την ακτινογραφία μιας άλλης εποχής.

«…στο νούμερο 9, Γαρέφη και Κώττα, έχουμε την ταβέρνα του Φώτη και της Παναγιώτας Σακαβέλη. Κάθε βραδάκι, ο Μπαγιαντέρας και ο Βαμβακάρης (μέσω γραμμοφώνου), έφερναν με τους ναργιλέδες και τους αμανέδες τους, πίσω τις «Χαμένες Πατρίδες». Κάθε μέρα χτυπούσαν κάρτα, ο Μπάρμπα Χατζής, ο Χαρίλαος, ο Εμπιές, ο Σωκράτης, ο Κώστας ο «πρεζάκιας» (παρατσούκλι), ο Καρτασίμ, ο Ξύστρας, ο Τανάλιας, κ.ά. Απ’ έξω από την ταβέρνα, στεκόταν ο γραφικός, άστεγος, πειναλέος καλλιτέχνης ο Στέλιος ο Μπότης ο οποίος ζωγράφιζε με εξαίρετο ταλέντο πάνω στα πεζοδρόμια με κιμωλία, ό,τι έβλεπε, περιμένοντας το μισόκιλο και να την κάνει «ταράτσα» με όσα περισσέψουν από τα τραπέζια…»

Το βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε από  τον κύριο Μενεμενόγλου στο τηλ. 694 2031221.

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις