Εμείς δεν θα ξεχάσουμε το Νέο Ψυχικό

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Ομιλία ορόσημο στην Αγία Σοφία για τα σχέδια και τις δεσμεύσεις του υποψήφιου Δημάρχου Δημήτρη Γαλάνη για το Νέο Ψυχικό

 Εμείς δεν θα ξεχάσουμε το Νέο Ψυχικό

Συνθήματα Νίκης, δεσμεύσεις, πολιτικό κάλεσμα για αλλαγή σελίδας από τον επικρατέστερο διεκδικητή του Δημαρχιακού Θώκου

Σε έντονα φορτισμένη από συνθήματα και συναισθήματα ατμόσφαιρα και σε ένα πρωτόγνωρα συγκινημένο πλήθος μίλησε -την Τρίτη 14 Μαΐου στην πλατεία της Αγίας Σοφίας στο Νέο Ψυχικό, ο υποψήφιος Δήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού Δημήτρης  Γαλάνης.

Η ομιλία ξεσήκωσε, κυριολεκτικά, το πλήθος κόσμου που είχε συρρεύσει στην πλατεία, καθώς κάθε λέξη της άγγιζε τις ευαισθησίες των Νεοψυχικιωτών, για τον όμορφο τόπο τους που κατάφορα παραμελήθηκε, επί εννέα χρόνια,  από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή.

Παράλληλα με τις εξαγγελίες των άμεσων σχεδίων του και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε και για τις τρεις Κοινότητες, ο Δημήτρης Γαλάνης κράτησε αμείωτο -επί μία ώρα και κάτι, το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων που μετά από εννιά χρόνια έλλειψης έργου κι αδιαφορίας ,  ξεκινούσαν και πάλι να ελπίζουν ότι ο τόπος τους μπορεί, επιτέλους, να γίνει ένα  Προάστιο Πρότυπο!

Η συγκέντρωση

Σε μια γεμάτη πλατεία με πάνω από πεντακόσιους, καταμετρημένους, παρευρισκόμενους μίλησε από καρδιάς ο Δημήτρης Γαλάνης,  ευαισθητοποιώντας όλους ακόμα και τα μικρά παιδιά!

Ο παλμός της συγκέντρωσης υπήρξε πρωτοφανής, ενώ ο υποψήφιος Δήμαρχος –αφήνοντας στην άκρη τους ήπιους τόνους ίσως για πρώτη φορά, έδειξε ένα εξαιρετικά δυναμικό και διεκδικητικό χαρακτήρα φορτίζοντας ταυτόχρονα συγκινησιακά  την ατμόσφαιρα, καθώς φαινόταν ότι γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα του Νέου Ψυχικού, αλλά έχει να προτείνει και λύσεις.

Το αυτοδιοικητικό παρελθόν

Να υπενθυμίσουμε ότι πρόκειται για τον επικρατέστερο διεκδικητή του δημαρχιακού θώκου. Πράγματι, αν και πρωτοεμφανιζόμενος ως αρχηγός, ο Δημήτρης Γαλάνης, διαθέτει  ένα εξαιρετικό αυτοδιοικητικό παρελθόν με μεγάλη συμμετοχή στη διαμόρφωση της διοικητικής υποδομής του Δήμου. Ο σχεδιασμός κι η έναρξη Κεντρικού Ηλεκτρονικού Πρωτοκόλλου, η ενοποίηση του Δημοτολογίου, η κατάρτιση Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, αλλά και τα καταστατικά Νομικών Προσώπων, ο Κανονισμός Οργάνωσης του Δήμου, ο Κανονισμός Επιτροπής Διαβούλευσης, η μέριμνα των ΚΕΠ, ο σχεδιασμός κι η έναρξη παρακολούθησης των νομικών υποθέσεων του Δήμου ηλεκτρονικά και άλλα πολλά ακόμη πέρασαν αποκλειστικά από τα χέρια του κυρίου Γαλάνη  -και μάλιστα χωρίς τον παραμικρό κραδασμό, δηλαδή χωρίς οι δημότες να σταματήσουν να εξυπηρετούνται.

Αν σε αυτά προσθέσουμε τη συγχώνευση των τριών Δημοτικών Επιχειρήσεων σε μία –τη ΔHΚΕΦΙΨ και την κατάρτιση Κανονισμού Λειτουργίας της, τη συγχώνευση κι ενοποίηση των Σχολικών Επιτροπών σε δύο Νομικά Πρόσωπα, τη σύσταση του ΟΚΑΠΑ, τη Μέριμνα Δημότη –που  υλοποιήθηκε για πρώτη φορά επί αντιδημαρχίας του, θα καταλάβουμε το πραγματικό μέγεθος της συμμετοχής του, στη διοικητική υποδομή του Καλλικράτιου Δήμου. Κι αν θέλουμε ας θυμηθούμε ότι είχε, επίσης, την ιδέα για την μεταφορά των ΕΛΤΑ Φιλοθέης στο Πέτρινο και την εγκατάσταση των ΚΕΠ  στο χώρο των πρώην ΕΛΤΑ.

Η ομιλία

Ξεκινώντας ο υποψήφιος δήμαρχος, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε τους παραπάνω από 500 παρευρισκομένους και υποσχέθηκε ότι θα τιμήσει την εμπιστοσύνη τους, έτσι ώστε όλοι μαζί να μπορέσουν να πρωταγωνιστήσουν στη νέα εποχή που ξεκινάει για το Νέο Ψυχικό, το Ψυχικό και τη Φιλοθέη. Μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Η παρουσία σας μας τιμά και μας συγκινεί. Όχι μόνο εμένα, όλους μας στο συνδυασμό μας. Γιατί αυτή δεν είναι μια προσπάθεια ατομική, είναι μια προσπάθεια συλλογική. Μια προσπάθεια που την κάνει η πιο δυνατή ομάδα που είδε ποτέ ο Δήμος μας!

Η παρουσία σας μας γεμίζει ευθύνη. Ευθύνη να κάνουμε καλά τη δουλειά μας. Αλλά η παρουσία σας μας δίνει και πάρα πολλή δύναμη. Δύναμη ακριβώς την ώρα που την χρειαζόμαστε: Στην τελική ευθεία των εκλογών.

Φίλες και φίλοι, φτάσαμε πλέον στην τελική ευθεία.

Φτάσαμε λίγο πριν το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για το προάστιό μας! Για τον πιο όμορφο Δήμο όλης της Αττικής.

Στις 26 Μαΐου έρχεται η ώρα να αλλάξουμε σελίδα στον Δήμο μας! Έρχεται η ώρα να φτιάξουμε όλοι μαζί ένα Προάστιο Πρότυπο!

Φίλες και φίλοι,

Δεν είναι τυχαίο που επιλέξαμε αυτή την εμβληματική πλατεία του Νέου Ψυχικού για να παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας. Το κάναμε για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι το Νέο Ψυχικό είναι η πιο ξεχασμένη, η πιο αδικημένη από τον απερχόμενο Δήμαρχο κοινότητα του προαστίου μας. Εμείς όμως το είπαμε από την πρώτη στιγμή: Θα πάμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπροστά. Όλοι μαζί! Εμείς δεν ξεχνάμε κανέναν!

Κι ο δεύτερος λόγος είναι ότι αυτό το σημείο που βρισκόμαστε συγκεντρώνει έντονα τις αντιφάσεις του Δήμου μας σήμερα. Από εδώ έχουμε πρόσβαση στη φυσική ομορφιά και τον μοναδικό πολεοδομικό χαρακτήρα του Νέου Ψυχικού.

Αλλά ταυτόχρονα, βλέπουμε και τις εικόνες εγκατάλειψης από τον Δήμο, την κυκλοφοριακή επιβάρυνση, το άλυτο πρόβλημα στάθμευσης, τον κακό φωτισμό, το απεριποίητο πράσινο, τα τσακισμένα πεζοδρόμια και το κακοσυντηρημένο οδόστρωμα. , Ε, αυτό πρέπει να αλλάξει.  Αρκετά πια!

Από εμένα δεν θα ακούσετε μεγάλα λόγια και υπερβολές. Μόνον την αλήθεια.

Και η αλήθεια είναι πως όσοι ζούμε στο Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού, είμαστε άνθρωποι που στη ζωή μας και για τους δικούς μας ανθρώπους θέλουμε το καλύτερο δυνατό. Ξέρουμε ότι ο Δήμος μας έχει τεράστιες δυνατότητες και πρέπει επιτέλους να τις αξιοποιήσει.

Βλέπουμε, όμως, ότι όσο περνούν τα χρόνια, η φυσιογνωμία του Προαστίου μας κινδυνεύει. Ό,τι δεν πηγαίνει προς το χειρότερο, έχει κολλήσει σε μια μέτρια κατάσταση.

Κακά τα ψέματα… Ο κύριος Ξυριδάκης ό,τι είχε να δώσει το έδωσε.

Ακόμα και πολίτες που τον είχαν εμπιστευτεί, σήμερα είναι απογοητευμένοι.

Βλέπουν πως οι εξαγγελίες του έμειναν στα λόγια. Στασιμότητα. Φαινόμενα αδιαφορίας. Αδυναμία προγραμματισμού. Έλλειψη οράματος. Δεν παράγεται πλέον κανένα ουσιαστικό έργο.

Αρκεί να σας αναφέρω μόνο το εξής: Στις προηγούμενες εκλογές, ο κ. Ξυριδάκης είχε κυκλοφορήσει ένα έντυπο με 50 κοστολογημένα, έτσι μας έλεγε, έργα τα οποία υποσχόταν ότι θα πραγματοποιούσε στην 5ετία που πέρασε.

Ξέρετε πόσα πραγματοποίησε τελικά από τα 50; Μόνο τα 13!

Κι από αυτά, μάλιστα, τα 6 ήταν ετήσιες τακτικές συντηρήσεις και άλλα 3 για την εσωτερική λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου. Τις οποίες συγγνώμη που θα το πω, ήταν δικό μου έργο.

Από εκεί και πέρα; Υποσχέθηκε παρεμβάσεις στο κυκλοφοριακό. Δεν έγιναν.

Υποσχέθηκε αστικές αναπλάσεις. Δεν έγιναν.

Υποσχέθηκε ανανέωση του στόλου καθαριότητας. Δεν έγινε.

Υποσχέθηκε αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων. Δεν έγινε.

Από όσα υποσχεθήκατε κύριε Ξυριδάκη, δεν έγινε τίποτα! Μετά από 9 χρόνια κανένα έργο! Πλήρης αδιαφορία! Δεν το λέω εγώ. Το λέει η πραγματικότητα.

Πρόσφατα, έπεσε στα χέρια μου ο «απολογισμός δράσης» του. Και κατάλαβα ότι διαφωνώ πριν καν διαβάσω τις αναρίθμητες ανακρίβειες του κειμένου, βλέποντας απλώς το εξώφυλλο.

Γιατί εκείνος μιλάει για μια «πόλη», έτσι βλέπει τον Δήμο μας… Μια πόλη.

Ενώ εμείς οραματιζόμαστε προάστιο. Ένα Προάστιο Πρότυπο. Σε αυτό αξίζουμε να ζούμε. Κι αυτή η διαφωνία μας, εξηγεί όλες τις άλλες διαφορές στις θέσεις μας.

Είναι φυσικό να μην σε νοιάζει η ακραία κυκλοφοριακή επιβάρυνση στον Φάρο.

Είναι λογικό να μην προβληματίζεσαι που η στάθμευση γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Γιατί όταν θεωρείς πως είσαι Δήμαρχος σε μια πόλη, επόμενο είναι να μην πάρεις είδηση ότι στο Παλιό Ψυχικό λειτουργεί ολόκληρο ξενοδοχείο.

Ε τι να κάνουμε… Συμβαίνουν αυτά στις πόλεις!

Μόνο που εμείς, ΔΕΝ θέλουμε να ζούμε σε μια πόλη. Εμείς θέλουμε να ζούμε σε ένα προάστιο. Ένα Προάστιο Πρότυπο!

Ξέρετε, είχα την τύχη να ζήσω την καθημερινότητα του Νέου Ψυχικού, όταν ανέλαβα να στήσω την Αντιδημαρχία της Κοινωνικής Πρόνοιας στο Δήμο μας και εγκαταστάθηκα για δυόμιση  χρόνια στο παλαιό Δημαρχείο, στην οδό Τερτσέτη.

Πέραν από την ομορφιά του, ήρθα σε άμεση επαφή και με τους κατοίκους. Και ξέρετε κάτι εγώ περπατάω στους δρόμους και στις γειτονιές.

Είδα ότι είναι μια από τις τελευταίες περιοχές με έντονο χαρακτήρα παλιάς γειτονιάς.

Γι’ αυτό και σήμερα καταλαβαίνω καλά το παράπονο και την αγωνία των ανθρώπων του. Το Νέο Ψυχικό αποτελεί τον πυρήνα του προβλήματος που έχει δημιουργήσει ο κ.Ξυριδάκης και ακούει στο όνομα «Πόλη για να ζεις»…

Πράγματι πλέον ζούμε σε μια πόλη. Γύρω μας οι καφετέριες και τα εστιατόρια αυξάνονται ανεξέλεγκτα, οι θέσεις στάθμευσης για τα αυτοκίνητά μας έχουν εξαφανιστεί και ας μην μιλήσουμε καλύτερα για το καθημερινό κυκλοφοριακό κομφούζιο…

Σε καμία κοινότητα δεν παρουσίασε έργο ο απερχόμενος Δήμαρχος, αλλά ιδίως το Νέο Ψυχικό το ξέχασε εντελώς!

Οι κάτοικοί του, κάποτε αισθάνονταν ότι κάποιος νοιάζεται και τους φροντίζει…

Ιδίως στα χρόνια του ιστορικού του Δημάρχου, του σπουδαίου Θάνου Βεζυργιάννη. Ενός ανθρώπου που με τιμά με τη φιλία του. Και δεν σας κρύβω, τον συμβουλεύομαι συχνά. Μου έχει δώσει αυτό το προνόμιο και το αξιοποιώ όσο μπορώ.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, όλοι εδώ στο Νέο Ψυχικό αισθάνθηκαν ξεχασμένοι.

Έργα έχουν χρόνια να γίνουν. Ακόμα και απλά προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται. Ο οικιστικός του χαρακτήρας αλλοιώνεται. Η φυσιογνωμία του προαστίου κινδυνεύει…

Να σας πω και άλλα, συγκεκριμένα ζητήματα; Ο παιδικός σταθμός της Αγίας Βαρβάρας περιμένουμε περισσότερο από δύο 4ετίες να επαναλειτουργήσει.

Το Κτήριο Βαλλιάδη αυτό το εμβληματικό κτήριο, σε πλήρη εγκατάλειψη! Το Σούρλειο παραμένει αναξιοποίητο. Η πλατεία Χρυσοχόου πλήρως εγκαταλελειμμένη.

Χάθηκε ακόμα και η μεγάλη ευκαιρία για πάρκινγκ, στις Φιστικιές. Ευκαιρία που είχε δημιουργήσει ο Θάνος Βεζυργιάννης. Το έργο είχε εγκριθεί, αλλά τα χρόνια που πέρασαν ο Δήμος δεν έκανε τίποτα. Αδράνεια κι αδιαφορία.

Δεν μπορούμε να τα επιτρέψουμε άλλο αυτά. Κάθε κομμάτι του Δήμου μας έχει ξεχωριστή σημασία και κανένα δεν επιτρέπεται να μείνει πίσω. Είναι  δέσμευσή μας: Εμείς δεν θα ξεχάσουμε το Νέο Ψυχικό!

Στη συνέχεια, ο υποψήφιος δήμαρχος παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο και τις προτεραιότητές του για την επόμενη ημέρα, ξεκινώντας από τους 5 πιο σημαντικούς άξονες των πρώτων 180 ημερών, οι οποίοι αφορούν τη διατήρηση της φυσιογνωμίας του Προαστίου, την άμεση επαναλειτουργία ενός ακόμα αστυνομικού τμήματος, την ενίσχυση της καθαριότητας και τη φροντίδα του παραμελημένου πρασίνου, την επαύξηση του φωτισμού των κοινόχρηστων χώρων, καθώς και την πρόθεση να δοθεί μια μεγάλη «μάχη εναντίον των κακοτεχνιών και της λακκούβας».

Αμέσως μετά προχώρησε στην παρουσίαση του Προγράμματός του, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε αυτή την προσπάθεια, ο Συνδυασμός Προάστιο Πρότυπο δεσμεύτηκε ότι θα βασιστεί πρωτίστως σε 8 απαράβατες αρχές:  Στην Ποιότητα ζωής, στην Ασφάλεια, σε ένα καθαρό Πράσινο Προάστιο, σε πιο Χαμηλά Τέλη, σε πιο Υψηλή Ανταποδοτικότητα, σε πιο Αποτελεσματική Διοίκηση, σε Ενότητα και Σεβασμό στο συμπολίτη μας!

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις