ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Γιώργος Παπαχρόνης

Υποψήφις Δημοτικός Σύμβουλος Φιλοθέης-Ψυχικού

με το συνδυασμό “Προάστιο Πρότυπο” και

Υποψήφιο Δήμαρχο τον Δημήτρη Γαλάνη

 

 

 

Στις 26 Μαΐου έχουμε τις πιο κρίσιμες εκλογές του Δήμου μας μετά την ενοποίηση των τριών παλιών Δήμων. Στις εκλογές του 2010 δεν ξέραμε που βρισκόμαστε. Είμαστε στην αρχή της οικονομικής κρίσης, που τότε άρχιζε να χτυπάει τα νοικοκυριά. Από την άλλη ξαφνικά, με μια ιδέα του ανεκδιήγητου, όπως και μετά αποδείχθηκε περίτρανα, Ραγκούση, βρεθήκαμε σε έναν ενιαίο Δήμο χωρίς καμία προετοιμασία. Πορευτήκαμε έτσι στον νέο Καλλικρατικό Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού με βάση την πεπατημένη από τις τρεις κοινότητες. Δεν αλλάξαμε πολλά πράγματα παρά τις προσπάθειες κάποιων από εμάς. Σκέφτομαι τώρα πως αν τότε ο Δημήτρης Γαλάνης δεν έπαιρνε πάνω του το θέμα της ενοποίησης των υπηρεσιών των πρώην Δήμων, ίσως να κουβαλούσαμε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό τις δυσλειτουργίες που κληρονομήσαμε. Δυσλειτουργίες που φαίνονται για παράδειγμα στο μη ενοποιημένο ακόμα σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων και την ανακύκλωση, παρ’ όλες τις προσπάθειες που προσωπικά έκανα. Και μιλάμε για τον πιο βασικό τομέα του Δήμου.

Στις εκλογές του 2014 η παράταξη Ξυριδάκη εξελέγη από κεκτημένη ταχύτητα, αλλά κι από αδιαφορία των πολιτών για τις τοπικές υποθέσεις. Σε μια χώρα βαθιά πλέον μέσα στην κρίση ποιος ασχολιόταν με τις τοπικές εκλογές; Επιτρέψτε μου εδώ να σας δώσω κάποια στοιχεία. Στις 25 Μαΐου του 2014 έγινε ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές. Στον Δήμο μας ψήφισαν 17.515 για τις δημοτικές εκλογές, και 18.385 για τις ευρωεκλογές. Τον δε πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, μια βδομάδα πριν, είχαν ψηφίσει ακόμα λιγότεροι: 15.698. Δηλαδή 1000 περίπου ψηφοφόροι πήγαν στο εκλογικό τμήμα την ίδια μέρα για να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, αλλά δεν ψήφισαν για τις δημοτικές εκλογές. Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε και 2000 περίπου που ψήφισαν λευκό και άκυρο. Δηλαδή 3.000 ψηφοφόροι πήγαν στο εκλογικό τμήμα, μπήκαν δηλαδή στον κόπο να βγουν από το σπίτι τους, και δεν επέλεξαν κανέναν για Δήμαρχο. Καταπληκτικό;

Κι όμως, στο Δήμο μας δεν προσέρχονται οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές στον ίδιο βαθμό και με το ίδιο ενδιαφέρον που ψηφίζουν στις εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές. Κι αυτό είναι μια ακόμα ιδιομορφία του Δήμου μας. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά αν δει κανείς τις εθνικές εκλογές του 2012 (περίπου 20.000 ψήφισαν) και του 2015 (περίπου 19.500 ψήφισαν) και φυσικά τις ευρωεκλογές του 2014 (18.000 περίπου), που έγιναν την ίδια μέρα με τις δημοτικές εκλογές. Αν πάει δε κανείς στις δημοτικές εκλογές του 2010, που έγιναν μόνες τους, θα δει πως ακόμα λιγότεροι πήγαν να ψηφίσουν: 15.500 περίπου.

Τα παραπάνω μας δείχνουν πως ο δημότης μας δεν ενδιαφέρεται για το ποιος είναι Δήμαρχος, όσο ενδιαφέρεται για το ποιος τον κυβερνά από τη θέση του Πρωθυπουργού. Κι αυτό είναι λογικό ως ένα σημείο. Από την άλλη όμως μήπως πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία σ’ αυτόν που ασχολείται με την καθημερινότητα μας; Πολλοί κάτοικοι του Δήμου μας διαμαρτύρονται, και δικαίως, για την κατάσταση των δρόμων μας, του πράσινου, για το επίπεδο της καθαριότητας και γενικότερα των υπηρεσιών του Δήμου. Αλλά ένα μεγάλο ποσοστό δεν πάει να ψηφίσει. Ίσως θεωρεί πως τίποτε δεν θ’ αλλάξει. Ίσως έχει πειστεί από την ρητορική Ξυριδάκη πως για όλα φταίει το κεντρικό κράτος και η Περιφέρεια κι αυτός δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Κι όμως. Πρέπει να πιστέψουμε πως μπορούμε ν’ αλλάξουμε την κατάσταση στον Δήμο μας με τη συμμετοχή μας. Πρέπει να κερδίσουμε, εμείς που ασχολούμαστε με τις τοπικές υποθέσεις, την εμπιστοσύνη του κόσμου χωρίς δικαιολογίες. Πρέπει ν’ αλλάξουμε εποχή. Τώρα είναι μοναδική ευκαιρία. Όλοι εσείς στις 26 Μαΐου, που θα έρθετε στο εκλογικό τμήμα για να αποφασίσετε με την ψήφο σας το μέλλον της χώρας, πάρτε στα χέρια σας και το μέλλον του Δήμου μας. Είναι στα δικά σας χέρια να κάνουμε το Δήμο μας καλύτερο. Με την δική σας συμμετοχή θα τα καταφέρουμε. Θα φτιάξουμε το Δήμο μας ένα Προάστιο Πρότυπο.

Αποφάσισα να διεκδικήσω την ψήφο σας κι αυτή την φορά γιατί πραγματικά πιστεύω πως μπορούμε ν’ αλλάξουμε τα πράγματα στο Δήμο μας. Θέλω να βοηθήσω με την πείρα μου, κοντά σε ανθρώπους που για πρώτη φορά ασχολούνται, να φέρουμε καινούργιο αέρα στο Δήμο. Είμαι σίγουρος πως θα τα καταφέρουμε. Πάντα σας κοιτούσα στα μάτια, στα εύκολα και στα δύσκολα, στα σωστά και τα λάθη. Σας κοιτάω λοιπόν στα μάτια και σας λέω πως τώρα είναι η ευκαιρία μαζί να μπούμε στην καινούργια εποχή. Η μη συμμετοχή είχε σαν αποτέλεσμα την ακινησία. Πιστεύαμε πως δεν είναι στο χέρι μας να φτιάξουμε το Δήμο. Κι όμως είναι στο χέρι μας. Η δική μας ομάδα είναι η απόδειξη της δύναμης της συμμετοχής. Ελάτε στις 26 Μαΐου να βάλουμε το Δήμο σε μια νέα εποχή. Ψηφίστε Προάστιο Πρότυπο και για Δήμαρχο τον Δημήτρη Γαλάνη. Θα είμαστε όλοι μαζί.

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις