Σχόλια 7 Μαΐου 2019

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχόλια 7 Μαΐου 2019

Γράφει η Πέλλη Ζωγοπούλου

Επιτέλους, μπήκαμε στην τελική ευθεία των εκλογών. Μόνο είκοσι μέρες μέχρι την ώρα της κάλπης, αν –και για να ακριβολογούμε, η τελική περίοδος ξεκίνησε λίγο πριν από το Πάσχα. Ακριβώς,  κάπου εκεί στην Εβδομάδα των Παθών όπου άναψαν τα ανταγωνιστικά, αυτοδιοικητικά μίση και πάθη και οι άνθρωποι ξημεροβραδιάζονταν στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης –για να αλληλοϋποστηριχτούν, να αλληλοσπαραχτούν, να υβριστούν και γενικώς να υπερισχύσει ο ένας του άλλου σε αυτό που θεωρούν δημόσιο διάλογο…

Και ειλικρινά; Ήταν για να τους συμπονά  κανείς, καθώς βράδυ, πρωί στο fb τους έβρισκες! Ε, λοιπόν αυτοί ή άεργοι εκ πεποιθήσεως είναι ή εξαιρετικά προνομιούχοι  εργαζόμενοι.

Και τα έβαλαν και μαζί μας… Ε! -που θα την γλυτώναμε! Όπως με πληροφόρησαν, κάποιος -στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,  μας αποκάλεσε λαθρόβιο έντυπο  που συντηρούμαστε από την τοπική διαπλοκή! Τςςςςς! Βαρύς χαρακτηρισμός, ε;

Και κάποια  αλλοδαπή κυρία ή μήπως ημεδαπή με αλλοδαπό όνομα ; –βλέπετε δεν τα καλοξέρω αυτά- έβαλε άτεχνα λέξεις στη σειρά για να σχηματίσει υποτίθεται μια βαρύγδουπη πρόταση και να… μας αποκαλέσει χωριάτες που κάνουν κουτσομπολιά κομμωτηρίου… Ουπς! Αυτός όμως είναι ελαφρότερος χαρακτηρισμός από τον προηγούμενο, έτσι; Και λιγάκι ρατσιστικός, θα λέγαμε, ε;

Τώρα να πάρουμε μετρητοίς τα γραφόμενά τους και να τους παρεξηγήσουμε; Μπα, δε βαριέστε… Αρκετά σοβαρά έχουν πάρει οι ίδιοι τον εαυτό τους, μην τους βαρύνουμε κι άλλο. Στο κάτω-κάτω κι εμείς δεν πρόκειται να κάτσουμε ήσυχα, έτσι δεν είναι; Οπότε, ας εκτονωθούν οι άνθρωποι, εμάς δεν μας πολυενοχλεί –προς το παρόν!

Κι όλα αυτά γιατί; -θα αναρωτηθείτε και με το δίκιο σας. Πολύ απλό, γιατί σταματήσαμε να τους στηρίζουμε! Και γιατί το κάνατε; -θα επιμείνετε. Να σας απαντήσουμε: έχετε ρίξει καμιά ματιά, κατά Νέο Ψυχικό μεριά; Αν όχι διαβάστε και φρίξτε. Παρεμπιπτόντως, μια και μπαίνετε στον κόπο, ρίξτε κι από μια ματιά σε Φιλοθέη και Ψυχικό. Όλο και κάτι θα καταλάβετε.

 

Τι συμβαίνει στο Νέο Ψυχικό;

Εκεί  γύρω στο καλοκαίρι με φθινόπωρο του 2017 ξεκινούν οι πρώτες συνειδητές αμφισβητήσεις, καθώς διαπιστώνουμε ότι το να διασχίσει κανείς το Νέο Ψυχικό από την Τζαβέλα έως την Ξενοπούλου ή τη Σικελιανού, σε ώρες αιχμής –πρωί ή μεσημέρι… ισοδυναμεί με ένα μικρό θαύμα! Μπλοκάρει η 25ης Μαρτίου από τα διερχόμενα και ντόπια αυτοκίνητα που στη συνέχεια ακινητοποιούνται σχεδόν στη Λ. Δημοκρατίας, για να σταματήσουν οριστικά μπροστά στην πλατεία της Αγίας Σοφίας και στο κύμα των εποχούμενων που ξεχύνεται από τη Δημ. Βασιλείου! Φρίκη, κυριολεκτικά.

Θα μου πείτε: τότε καταλάβατε ότι το Νέο Ψυχικό κατασπαράχθηκε από τη διαμπερή κυκλοφορία; -τότε καταλάβατε ότι οι περίφημες κυκλοφοριακές μελέτες έμειναν στο επίπεδο υποσχέσεων;

Όχι ακριβώς… τότε συνειδητοποιήσαμε ότι η απερχόμενη Δημοτική Αρχή, παρά τις ηχηρές διακηρύξεις της,  αδυνατούσε να διαχειριστεί την κατάσταση κι ότι, ατυχώς, δεν θα μπορούσε  ούτε στο μέλλον!  Και συνειδητοποιήσαμε παράλληλα ότι το εμπορικό τρίγωνο του Φάρου πνίγηκε από τα καταστήματα! –από αυτά τα καταστήματα που είχαν υποσχεθεί ότι ποτέ δεν θα γίνονταν…

Τότε ήταν που άρχισαν να αντηχούν ψεύτικες οι δικαιολογίες που έλεγαν, όπως: «Δεν φταίμε εμείς! Οι προηγούμενες διοικήσεις είχαν ορίσει την περιοχή σαν εμπορικό κέντρο κι έτσι ακριβώς εξελίχθηκε! Τι ζητάτε τα ρέστα από εμάς;».

Τότε συνειδητοποιήσαμε ότι έκαναν τις ευθύνες μπαλάκι και τις έριχναν προς κάθε κατεύθυνση αρκεί να τις αποποιούντο οι ίδιοι!

Τότε ρίξαμε μια δεύτερη ματιά –πιο ενδελεχή, και σημειώσαμε τη θλιβερή κατάντια του Πράσινου… Με ό,τι συνεπάγεται αυτό για ένα προάστιο που χρωστούσε τον ημιαστικό χαρακτήρα του στο τεχνητό πράσινο!

Ρίξαμε και άλλες ματιές σε δρόμους, πεζόδρομους, βούνερφ, παρτέρια, πεζοδρόμια…  Όλα βρισκόντουσαν σε μια κατάσταση ημιαποσύνθεσης  και έμπαιναν σε μια παρατεταμένη περίοδο αναμονής για διόρθωση… Ακόμα περιμένουν!

Ρίξαμε κι άλλη μια ματιά σε κληροδοτήματα και μεγάλα έργα… Όλα είχαν παραταχθεί στη σειρά και είχαν σκεπαστεί από τη σκιά των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων!

Παρεμπιπτόντως, κάποια μέλη της απερχόμενης διοίκησης έχουν το θράσος να ταράζουν την ηρεμία των κληροδοτημάτων και να υπόσχονται ότι αν τους δοθεί εκ νέου η εξουσία θα τα αξιοποιήσουν μετά το 2020 φυσικά…

Ναι, αλλά μάλλον θα έπρεπε να προσέχουν τι λένε. Οι φήμες οργιάζουν κι αν τις πιστέψουμε, οι αποθανόντες κληροδοτήσαντες μάλλον αγριεύτηκαν από την αδράνεια και την ανικανότητα  και δυσαρεστήθηκαν  συνάμα! Και μπρρρρ…!!! Θεός φυλάξοι. Είναι να παίζει κανείς με αυτά;

Και τέλος είδαμε και τους τελευταίους ελεύθερους χώρους να χάνονται… Ακριβώς! Χάθηκε η προοπτική να αποκτήσει η περιοχή του Φάρου ένα πάρκο τεσσάρων στρεμμάτων, ένα πνεύμονα πρασίνου, στην ουσία. Και χάθηκε λόγω εγγενούς ανικανότητας! Ω, ναι! Την εποχή που θα έπρεπε να αρπάξουμε, με τα δυο μας χέρια, ό,τι μας έδιναν και  να το κατοχυρώσουμε, αναλωθήκαμε στις αμφισβητήσεις και τις ενστάσεις μήπως και πάρουμε λίγα μέτρα παραπάνω… Και τελικά άλλαξε ο νόμος και τα χάσαμε όλα! Κι κανείς δεν ίδρωσε, εδώ που τα λέμε, και μια χαρά το ξεπέρασαν και το ξέχασαν! Κι απ’ ό,τι είδατε μια χαρά πάνε για άλλα και για μια ακόμα τετραετία, αν τους κάτσει!

Ε, δεν αντέχω θα το πω: κάποιοι άνθρωποι είναι δεδομένα χοντρόπετσοι! Κι όχι δεν εννοώ κανέναν! Απλή μνεία στις μειωμένες ευαισθησίες κάνω.

 

Τι συμβαίνει στο Ψυχικό;

Α, μπα! Τίποτα το ιδιαίτερο!  Απλά, εκείνη η Παλιά Αγορά έγινε το γεφύρι της Άρτας… πόσα χρόνια τώρα φτιάχνεται ο αύλειος χώρος της; Δεν θυμάμαι, αλλά τα τελευταία πέντε σίγουρα.

Κι η οδός Δάφνης και το πρόβλημα παρκινγκ των κατοίκων; Ε, δε θα ‘ναι ένα, δυο χρόνια που ταλαιπωρούνται χωρίς λύση;

Και η Νέα Αγορά και το κυκλοφοριακό; -που διαμαρτύρονται οι περίοικοι, αλλά λύση δεν υπάρχει;  Και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος; -που φοβούνται ότι θα προσελκύσουν υπερτοπική πελατεία; Και ποιος να ενδιαφερθεί και ποιος να τους καθησυχάσει;

Και τέλος το ξενοδοχείο στην καρδιά του Ψυχικού… Μια λαβωματιά ίσα και κατά πάνω στις φλογερές –πλην κούφιες, διακηρύξεις περί διατήρησης της φυσιογνωμίας των προαστίων μας!

 

Τι συμβαίνει στη Φιλοθέη;

Τα πάντα και τίποτα! Mε τους κατοίκους να διαμαρτύρονται για την κατάσταση στην Άνω Αγορά, με το κυκλοφοριακό,  με τα θεοσκότεινα άλση –είναι πρόβλημα μην το παραβλέπετε, και με το Κυριακίδειο και το σχολείο να βουλιάζουν κάθε που ξεχειλίζει ο Ποδονίφτης…!

Και με την απερχόμενη διοίκηση να πιπιλάει την ίδια δικαιολογία που λέει και για το Φάρο, δηλαδή: τι φταίμε εμείς; Φταίνε αυτοί που πήγαν κι έχτισαν εκεί που υπερχειλίζει το ρέμα!

Μ’ άλλα λόγια… να αγαπιόμαστε!  Τώρα, γιατί διεκδικούν τη διοίκηση ενός Δήμου, ενώ δε συμφωνούν με τα έργα και τις ημέρες των προκατόχων τους, είναι απορίας άξιο! Παρεμπιπτόντως δεν σκοτίζονται και πολύ, αφήνουν τα πράγματα ως έχουν και μόλις πλημμυρίσει ο Ποδονίφτης τρέχουν να διορθώσουν τις καταστροφές… Στο κάτω-κάτω δε φταίνε αυτοί! Ο τελευταίος φταίχτης, αν θυμάμαι καλά, ήταν η Περιφέρεια!

 

Να γιατί δεν τους στηρίζουμε

Μετά από όλα αυτά είναι να τους στηρίξει κανείς;  Δηλαδή δεν έχουν κάνει τίποτα καλό; -θα ρωτήσετε; Πολλά καλά και διάφορα, θα απαντήσουμε. Έχασαν όμως στα σημεία. Στα κρίσιμα εκείνα σημεία που άπτονται των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε Κοινότητας και προσδίδουν το γενικότερο χαρακτήρα του Δήμου.

Καλά και τώρα σας ήρθε να ξακρίσετε τις λεπτομέρειες και να τοποθετηθείτε απέναντι; Στις προηγούμενες εκλογές που είσαστε; -Θα ρωτήσετε, και με το δίκιο σας. Εδώ είμαστε και τους στηρίζαμε… -θα απαντήσουμε. Βλέπετε είχαμε πειστεί ότι μπορούσαν να τα καταφέρουν. Ε, και δεν είχαμε κι άδικο. Άμα θέλουν έχουν ένα τρόπο να πείθουν, μα ένα τρόπο αξεπέραστο!  Πώς τα κάνουν; – πώς τα φτιάχνουν; – ο Θεός κι η ψυχή τους, αλλάζουν όμως άρδην την κατάσταση και προβάλλουν τα θέλω τους σαν πραγματικότητα! Λογικό ήταν τότε* να… ψαρώσουμε. Το παράλογο, όμως, θα ήταν να μην έχουμε ξυπνήσει ως τα σήμερα!

(όπου τότε*, δείτε την περίοδο μετά το 2010 και λίγο πριν τις εκλογές του 2014 -που είχαν πάρει το απάνω χέρι, σαν οι μοναδικοί υπερασπιστές των κηπουπόλεων! Η φράση: «τι ξέρετε εσείς από αυτά;» ειπωμένη με την ανάλογη συγκατάβαση και το πολύ αφ’ υψηλού βλέμμα με το απαραίτητο  πετάρισμα του ματιού, καθήλωνε τους όποιους διεκδικητές! Θυμάστε; Τότε που δεν δέχονταν ούτε επιχειρηματία στο συνδυασμό τους –πολλώ μάλλον μεσίτη-  με τη δικαιολογία ότι η Φιλοθέη δεν τα σηκώνει αυτά…! Θου Κύριε, αλλά δεν αντέχω θα το γράψω: τι θα έλεγε τότε η Φιλοθέη αν ήξερε τι της έμελλε; ΣΟΣ πνιγόμαστε θα ανέκραζε, αφήστε τις καλλιγραφίες και κάντε κάτι, γιατί την επόμενη φορά που θα πλημμυρίσει ο Ποδονίφτης και θα υποχωρήσει ένα τοιχίο του σχολείου μπορεί να είναι τα παιδιά μας μέσα!).

 

Εναλλακτικά σενάρια και… πράσινα άλογα! 

Μια ακόμα απόδειξη ότι η απερχόμενη διοίκηση έχει τον τρόπο της και να πείθει και να ψαρώνει τον κόσμο! –ή τουλάχιστον, τώρα πια, απλά το προσπαθεί∙ καθώς δεν είναι εύκολο να πείσει. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να ομολογήσουμε ότι ένα στυλ… το διαθέτει!

Γιατί τι ήταν τώρα αυτό το εναλλακτικό προεκλογικό κέντρο, με την πράσινη συνείδηση; Το είδατε; Χα, χα, χαααα! Πώς στο καλό το σκέφθηκαν, να δώσουν «πράσινη-οικολογική» διάσταση στον τρόπο που έκλεισαν το γιαπί μιας οικοδομής; Μόνο αυτοί μπορούσαν να το κάνουν! Ε, τους βγάζω το καπέλο, όχι γιατί μας έπεισαν, αλλά γιατί θεώρησαν ότι μπορούσαν να μας πείσουν! Αν παρατηρήσετε, κατά καιρούς  η  αυτοπεποίθησή τους, άνευ λόγου, χτυπάει κορυφή!

Μα καλά τι έγινε;  -θα αναρωτηθείτε, όσοι δεν έτυχε να περάσετε από την 25ης Μαρτίου τελευταίως. Ευχαρίστως να σας ενημερώσω, λοιπόν: ως φαίνεται, η απερχόμενη διοίκηση έψαχνε κτίριο κατάλληλο για εκλογικό κέντρο. Και πού το έψαχνε; Ως είθισται στην 25ης Μαρτίου, καθώς είναι η καρδιά του Νέου Ψυχικού και ως εκ τούτου του εκλογικού σώματος αυτού του προαστίου. Και ψάχνοντας ανακαλύπτει ότι δεν υπάρχει τίποτα ελεύθερο…. Ένα κατάστημα ελεύθερο υπάρχει απέναντι από το 2ο Δημοτικό, αλλά αυτό ούτε πλησιάζεται καθώς απ’ ότι ακούστηκε δεν το νοικιάζει ο ιδιοκτήτης. Το τελευταίο ελεύθερο κτίριο δεν το πρόλαβαν, το πήρε ο Δημήτρης Γαλάνης.

Γιατί δεν το πρόλαβαν; Α, πού να ξέρω; Είτε άργησαν να κουνηθούν –έχουν και ράθυμους ρυθμούς, είτε έχουν καβούρια στην τσέπη κι ο άλλος πλειοδότησε! Εικάζουμε.

Όπως και να ‘χει κατάστημα και δη ισόγειο, ως συνηθίζεται, δεν υπήρχε. Οπότε; Οπότε ή θα κατέληγαν στην αξιοπρεπέστατη λύση που οδηγήθηκε ο Νίκος Κανελλάκης, εκλογικό σε κατάστημα στο εμπορικό κέντρο της Λ. Κηφισίας, ή θα αυτοσχεδίαζαν. Και αυτοσχεδίασαν! Και να είναι καλά οι άνθρωποι, γελάσαμε πολύ!

Γιατί τι έκαναν; Ως είπαμε κατάστημα ελεύθερο δεν βρήκαν. Ένα γιαπί μιας οικοδομής βρήκαν στην 25ης Μαρτίου –που δεν γνωρίζουμε καν αν πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις για εκλογικό κέντρο.

Τέλος πάντων, ας τα αφήσουμε αυτά για τους ειδήμονες και ας τονίσουμε ότι και η οικοδομή δεν είναι κακή επιλογή, γιαπί; Γιαπί! Αυτό βρήκαν με αυτό θα πορεύονταν και θα βολεύονταν, αφού σώνει και καλά θέλανε κι αυτοί να βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Πήραν λοιπόν το γιαπί και το επένδυσαν με πράσινο σκούρο ύφασμα –μάλλον κάτι σαν ύφασμα εξωτερικού χώρου- και κάλυψαν ανοίγματα, χώματα και χτισίματα.  Τοποθέτησαν κι ένα isobox -πώς τα λένε αυτά;- κι έτοιμο το εκλογικό! Και στοίχημα ότι θα το κάνουν ακόμα πιο όμορφο. Κι όλα μια χαρά, αν δεν σκέφτονταν να επενδύσουν την κατάσταση με οικολογικό περιτύλιγμα! Αυτό ήταν που απογείωσε τις αντιδράσεις όλων μας και μας χάρισε πολύ γέλιο κι αστείες στιγμές!

Τελικά, δεν αντέχουν τα τετριμμένα, τα συνηθισμένα –βρε αδελφέ- και πρέπει ολίγον να τα παραλλάξουν, έτσι για να δυνηθούν να ανταπεξέλθουν σε μια πραγματικότητα που, αλλοίμονο, κοινωνικά δεν τους ταιριάζει!

 

Μια ολίγον κατηφορική πορεία…

Θυμάστε εν έτει 2010 που έκανε την παρουσίαση του συνδυασμού της η απερχόμενη διοίκηση του Παντελή Ξυριδάκη; Θα σας θυμίσω, στο Κολλέγιο Αθηνών με πολλούς -πολλούς καλεσμένους, με τους κήπους ειδικά διαμορφωμένους και με ένα καταπληκτικό catering! Ήταν η εποχή της ανόδου της. Η νίκη ήταν δική της, φαινότανε και την πήρε. Το 2014 θυμάστε που; Στο καλύτερο ελεύθερο ακίνητο της 25ης Μαρτίου (το προσέφερε σπόνσορας) και της χρησίμευσε και ως εκλογικό κέντρο. Τότε η νίκη δεν ήταν δεδομένη –ο Δημήτρης Μαναός ταρακούνησε επικίνδυνα τα νερά- υπήρχε όμως κεκτημένη ταχύτητα ακόμα που υπερίσχυσε τη δεύτερη Κυριακή.

Φέτος, φευ, ούτε Κολλέγιο, ούτε Νέο Ψυχικό… Όχι, χρησιμοποιήθηκε κινηματογραφική αίθουσα εκτός Δήμου, σε όμορο Δήμο βέβαια με τη δικαιολογία ότι δε χώραγε ο κόσμος κι ότι θα προβάλλονταν ειδικά εφέ. Μμμμμ, γεγονός –που κακώς παραβλέψανε- είναι ένα: στο Δήμο μας δεν βρέθηκε ούτε ένας χώρος γι αυτούς. Και δεδομένης της μειωμένης πλέον ταχύτητας λόγω τριβής, η προοπτική νίκης παίζεται και οι επικρατέστεροι μάλλον θα είναι έκπληξη! Όπως και να το δούμε, όμως, η εννεαετής πορεία της απερχόμενης διοίκησης γέρνει ολίγον προς τα κάτω!

 

Μια ακόμα υποψηφιότητα

Πού; Στο τοπικό ψηφοδέλτιο του Ψυχικού, όπου ο Αλέξανδρος Καριώτης  κατεβάζει ξεχωριστό ψηφοδέλτιο και ζητά να πάρει τη διοίκηση της Κοινότητας ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι Δήμαρχος. Να τονίσουμε ότι είναι ο πρώτος που το κάνει, στα επόμενα χρόνια, όμως, δεν θα είναι ο τελευταίος.

Πολύ έξυπνη κίνηση κι αντικειμενικά σωστή, καθώς ο εν λόγω κύριος διαθέτει μια τεράστια εμπειρία γύρω από τα θέματα Ψυχικού. Και όχι μόνο, καθώς είναι σε θέση να φέρει και προτάσεις και να διεκδικήσει λύσεις και επιτέλους να αλλάξει την πραγματικότητα και την καθημερινότητα του προαστίου.

Κι αυτά τα γράφει κάποια, που αρκετές φορές στο παρελθόν, μέσα από τη στήλη, ήρθε σε κόντρα με τον πρώην αντιδήμαρχο. Άλλο το ένα όμως κι άλλο η τωρινή υποψηφιότητα. Κι οφείλουμε να είμαστε, έστω και υποκειμενικά δίκαιοι –όχι για άλλο λόγο, αλλά για να τα ‘χουμε καλά με τον εαυτό μας. Οπότε του ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις