Προτεραιότητα: η αναδόμηση της καθημερινότητας!

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Προτεραιότητα: η αναδόμηση της καθημερινότητας!

Ελάτε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε ένα Προάστιο Πρότυπο. Ελάτε να φτιάξουμε ένα Προάστιο που αξίζει να ζεις.

Δημήτρης Γαλάνης

Το πρόγραμμα των πρώτων 180 ημερών.

Δεσμευόμαστε να διαχειριστούμε την καθημερινότητα με κύριο μέλημα τη διατήρηση της φυσιογνωμίας του προαστίου.

 

 

Τις  προγραμματικές του δεσμεύσεις –λίγο πριν στηθούν οι κάλπες- επανέλαβε  ο Δημήτρης Γαλάνης, καλώντας ταυτόχρονα δημότες και κατοίκους  σε μια συμφωνία εμπιστοσύνης που περιλαμβάνει τις επτά και μία απαράβατες αρχές της ιδρυτικής του διακήρυξης με πρωταρχικό στόχο την αναδόμηση της καθημερινότητας.

Παράλληλα έδωσε το στίγμα της υποψηφιότητάς του και της στρατηγικής του, τονίζοντας τη διαφορά φιλοσοφίας ανάμεσα σε αυτόν και στην απερχόμενη Δημοτική Αρχή.

Να τονίσουμε ότι ο Δημήτρης Γαλάνης είναι ο κυριότερος διεκδικητής των φετινών εκλογών, καθώς το πρόγραμμά του απαντά στα προβλήματα του ενιαίου Δήμου και καλύπτει όλα τα κενά που αφήνει πίσω της η απερχόμενη διοίκηση. Μιλώντας, μάλιστα, στα «Τοπικά Νέα» δεσμεύτηκε για ένα πρόγραμμα 180 ημερών για να επιλύσει όλα τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Η συνομιλία

Αναφέρατε μια βασική διαφορά ανάμεσα στα δικά σας σχέδια για το Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού  και σε αυτά της απερχόμενης διοίκησης. Για εξηγείστε μας τι εννοείτε;

«Αρχικά να διευκρινίσω ότι για εμένα ο Δήμος δεν είναι μια γενική κι αφηρημένη έννοια. Ο Δήμος είναι οι άνθρωποί του, όλοι όσοι τον κατοικούν, εργάζονται σε αυτόν ή τον επισκέπτονται. Και ήρθε η ώρα να πάρουν όλα όσα δικαιούνται. Στα πλαίσια αυτά και σε αντίθεση με την απερχόμενη διοίκηση -που ονειρεύεται «μια πόλη που αξίζει να ζεις» με ό,τι συνεπάγεται αυτό, από γενικότερες οχλήσεις, κυκλοφοριακό, υπερτοπικά καταστήματα, ανεπίτρεπτες χρήσεις  κ.λπ. εμείς ονειρευόμαστε να προσφέρουμε στους κατοίκους ένα προάστιο που υπερτερεί η ασφάλεια, το πράσινο, η καθαριότητα, η  ελεγχόμενη κυκλοφορία και οι  ήπιες χρήσεις που εξυπηρετούν τους δημότες. Όπως βλέπετε υπάρχει διαφορά τρόπου σκέψης, διαφορά φιλοσοφίας».

 

Η αλήθεια είναι ότι σήμερα έχουμε στο Δήμο ανεπίτρεπτες χρήσεις. Τι προτίθεστε να κάνετε γι αυτό;

«Θεωρούμε ότι οι ανεξέλεγκτες επαγγελματικές χρήσεις έχουν αλλοιώσει τον χαρακτήρα του προαστίου. Η λογική της απερχόμενης δημοτικής αρχής είναι μια ηττοπαθής στάση απέναντι στην υπάρχουσα κατάσταση. Απλά αποδέχεται ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Εμείς θα προτάξουμε ότι ως προάστιο που υποστηρίζεται από εγκεκριμένα Πολεοδομικά Διατάγματα, έχουμε υποχρέωση να δημιουργούμε αναχώματα στις υπερτοπικές χρήσεις».

 

Έχετε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα, διαχείρισης της καθημερινότητας, για τους πρώτους έξι μήνες της διοίκησης, αν αναλάβετε το Δήμο. Τι περιλαμβάνει;

«Στόχος μας είναι να χειριστούμε την καθημερινότητα με κύριο μέλημα τη διατήρηση της φυσιογνωμίας του προαστίου. Και η διατήρηση αυτή να έχει άμεση απήχηση στην καθημερινότητα, μέσα από πράσινο, καθαριότητα, ασφάλεια, φωτισμό, οδοστρώματα, δρόμους, άλση, Παιδικές Χαρές.

Όλα τα παραπάνω για εννιά χρόνια δεν φροντίστηκαν και δεν έγινε τίποτα γι αυτά. Πήγαμε πίσω!».

 

Γιατί αντιλαμβάνεστε τη στάση της απερχόμενης διοίκησης σαν πισωγύρισμα;

«Γυρίζει κανείς σε άλλους Δήμους και βλέπει πως χειρίστηκαν την καθημερινότητα τους. Για παράδειγμα οι Παιδικές Χαρές ανακαινίστηκαν με σύγχρονα όργανα και πιστοποιήθηκαν σε ευρωπαϊκά πρότυπα. Κήποι, αλσύλια, πλατείες, παρτέρια είναι εντελώς περιποιημένα. Ο στόλος τους ανανεωμένος και καθαρός!

Σε μας τα άλση παραμένουν εντελώς απεριποίητα χωρίς καμιά φροντίδα σε μόνιμη βάση. Είμαστε ο Δήμος με τα πιο παλιά απορριμματοφόρα. Κανένα από τα κληροδοτήματα δεν αξιοποιήθηκε και οι μελέτες παραμένουν σε πλήρη εγκατάλειψη. Το 2014 μας είπαν ότι είχαν προγραμματιστεί 54 κοστολογημένα έργα και μάλιστα μας δήλωσαν ότι λένε μόνο αυτά, γιατί θέλουν ό,τι λένε να το κάνουν. Τελικά από τα 54 έργα έγιναν μόνο τα δέκα ή έντεκα».

 

Να γυρίσουμε στο πρόγραμμα των πρώτων έξι μηνών και να επιμείνουμε στο τι περιλαμβάνει.

«Έχουμε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα με σαφείς προτεραιότητες και χρονοδιαγράμματα, για να επιλύσουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας. Πρώτο μας μέλημα η ασφάλεια, που δίχως αυτή οτιδήποτε καθίσταται άκυρο.  Για χάρη της ασφάλειας λοιπόν, θα προσπαθήσουμε να φέρουμε πίσω το ένα από τα δύο Αστυνομικά Τμήματα που κλείσανε.

Ιδιωτική Ασφάλεια: Θα επιμείνουμε για αποτελεσματικότερη φύλαξη και παρουσία της ιδιωτικής ασφάλειας.

Φωτισμός: βγαίνει σε δημοπρασία, χωρίς να έχει γίνει μελέτη για τα σημεία που δεν είναι επαρκής. Αυτό θα έπρεπε να ήταν το πρώτο που θα έκαναν.

Άμεση προτεραιότητα στο πράσινο: Στοχεύουμε στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του πρασίνου με συχνά κλαδέματα και σωστό πότισμα.

Κουνούπια: για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα των κουνουπιών, οι εργολαβίες θα πρέπει να  γίνονται έγκαιρα ώστε τον Μάρτιο, παράλληλα με την Περιφέρεια,  να γίνονται οι πρώτοι ψεκασμοί.

Δημοτικά Τέλη: όσα εισπράττονται τόσα να αποδίδονται στους δημότες, ειδάλλως να μειώνονται στο ποσό που αποδίδονται. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε ετήσια απολογιστικά έσοδα ύψους επτά εκατομμυρίων ευρώ και να δίνουμε μόνο τα πέντε!

Καθαριότητα: υπογειοποίηση κάδων, συντήρηση οχημάτων, ανανέωση στόλου. Επιπλέον εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας, όπως αισθητήρες στους κάδους και προγραμματισμός.

Η παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες και δη η ηλεκτρονική επικοινωνία δημοτών με Δήμο να μπει σε άμεση εφαρμογή.

 

Όχι και λίγα, για τους πρώτους έξι μήνες. Για να ακριβολογούμε έχετε πιάσει των παλμό των αναγκών του Δήμου.

«Μιλάμε για ένα Δήμο που οι δημότες του είναι περήφανοι που ζουν σε αυτόν, η διαχείριση όμως της καθημερινότητας και τα αποτελέσματα υλοποίησης έργων είναι κάτω του μετρίου! Αυτό ερχόμαστε να ανατρέψουμε. Γιατί όπως έχουμε επανειλημμένα δηλώσει, αν υπάρχει ένα Προάστιο στην Αττική που μπορεί να είναι αληθινό πρότυπο, είναι το δικό μας. Έχει φυσική ομορφιά, κύρος, είναι δίπλα στο κέντρο. Και φυσικά έχει και πόρους. Όλα αυτά δημιουργούν μοναδικές προϋποθέσεις να παράγουμε σοβαρό έργο. Αλλά γι’ αυτό χρειάζεται όραμα, σχέδιο και όρεξη. Όχι μια ρηχή διαχείριση, να περνάει ο χρόνος και να μαζεύουμε ψήφους. Αυτή ακριβώς την πορεία ερχόμαστε να αντιστρέψουμε. Και πιστεύουμε ότι τώρα διορθώνονται τα πράγματα. Σε τέσσερα χρόνια δεν θα διορθώνεται τίποτα!».

 

Τελειώνοντας να κάνω λίγο το συνήγορο του διαβόλου… Πιστεύετε ότι θα τα καταφέρετε; Ρωτάω, γιατί έτσι λένε όλοι κι άμα εκλεγούν –για όποια δυσκολία συναντούν, κάνουν τις ευθύνες μπαλάκι και τις πετούν.

«Είμαστε μια δυνατή ομάδα, με πολύ δυνατά βιογραφικά ενεργών δημοτών. Από τα μέλη μας οι δέκα έχουν ιδιαίτερη εμπειρία στα αυτοδιοικητικά. Πέρασαν από τις πιο νευραλγικές θέσεις στο Δήμο κι έχουν να επιδείξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Όλοι μαζί, κι εφόσον με εμπιστευτούν οι δημότες με την ψήφο τους, είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε τον Δήμο από τη σημερινή απραξία και το τέλμα και μέσα στις πρώτες 180 ημέρες να είναι ορατή η διαφορά στην καθημερινότητα, αλλά και στην έναρξη υλοποίησης έργων.

Όσο για το θέμα των ευθυνών θεωρώ ότι ο Δήμαρχος οφείλει να βρίσκει λύσεις κι όχι να βρίσκει δικαιολογίες μεταθέτοντας τις ευθύνες σε άλλους!

Να συμπληρώσω, επίσης, ότι ο Δήμαρχος πρέπει να γυρίζει να συναναστρέφεται, να περπατάει έξω στους δρόμους, ώστε να καταγράφει τα προβλήματα και να αφουγκράζεται τη ζωή του προαστίου. Κι αυτό πρόκειται να κάνω».

Γράφει η Πέλλη Ζωγοπούλου

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις