Μπορούμε και καλύτερα! Υγεία, Κοινωνική Πολιτική και Πρόνοια με όραμα και ευαισθησία

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Μπορούμε και καλύτερα! Υγεία, Κοινωνική Πολιτική και Πρόνοια με όραμα και ευαισθησία

Του ιατρού Ανδρέα Κόμη, Γυναικολόγου,

Υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου

με το Συνδυασμό “Προάστιο Πρότυπο”

και υποψήφιο Δήμαρχο τον Δημήτρη Γαλάνη

 

Αρχικά, αφού ευχηθώ σε όλους η Ανάσταση του Θεανθρώπου  να μας προσφέρει Υγεία, Αγάπη και άπειρη Υπομονή για την δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουμε, θα ήθελα να αναφερθώ στο πιο σημαντικό ίσως κομμάτι της Αυτοδιοικητικής Δράσης, αυτό της Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας.

Για να ξεκαθαρίσουμε τις έννοιες, η Κοινωνική Πολιτική στοχεύει στην κοινωνική ανάπτυξη, υποβοηθώντας με την συνεχή καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των κοινωνικά αδύναμων συμπολιτών μας ενώ η Κοινωνική Πρόνοια έχει να κάνει με την παροχή βοήθειας προκειμένου να ξεπεραστούν άσχημες καταστάσεις στις οποίες έχουν βρεθεί συμπολίτες μας στο πεδίο της οικονομίας, της υγείας και της ηθικής.

Στην παρούσα συγκυρία η οικονομική κρίση έχει «λυγίσει» την ελληνική κοινωνία. Οι καθημερινές ανάγκες των συμπολιτών μας συνεχώς αυξάνονται αντί να μειώνονται. Η φτωχοποίηση και η οικονομική αδυναμία ολοένα «χτυπάει» και περισσότερες πόρτες.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από την αρχή της κρίσης στην πατρίδα μας, βλέπουμε το εξής δυσανάλογο: αύξηση των ποσοστών φτώχειας, ανεργίας και ανέχειας και ταυτόχρονη μείωση των κοινωνικών και προνοιακών παροχών του κράτους.

Αναμφίβολα η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει και πρέπει να προσφέρει τον αντίκτυπο κάθε καινούργιας τάσης στην κοινωνική προστασία. Ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις θα πρέπει να αναπτύξει μια στρατηγική φροντίδας, που στηρίζεται σε συστηματική έρευνα και σχεδιασμό, να επαναπροσδιορίσει το περιεχόμενο των κοινωνικών υπηρεσιών και να αναπτύξει σύστημα ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Το 2014, ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού, κατέθεσε αίτηση για πιστοποίησή του από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την ένταξή του στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ.,  την οποία και έλαβε, σηματοδοτώντας έτσι την πολιτική βούληση να εργασθεί για την προαγωγή της Υγείας των πολιτών του και την βελτίωση της ποιότητας ζωής, αξιοποιώντας  τα πλέον έγκυρα Διεθνή πρότυπα.

Οι βασικοί στόχοι του ανωτέρω προγράμματος είναι :

 1. Ένα ασφαλές φυσικό περιβάλλον υψηλής ποιότητας.
 2. Ένα σταθερό βιώσιμο οικοσύστημα.
 3. Μια πολυδιάστατη δυναμική και καινοτόμο οικονομία.
 4. Η αντιμετώπιση των βασικών αναγκών όλων των κατοίκων της πόλης.
 5. Ένα άριστο επίπεδο υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και φροντίδας των αρρώστων προσιτό και προσβάσιμο σε όλους.
 6. Ένα υψηλό επίπεδο υγείας.
 7. Η σύνδεση με το παρελθόν, με την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά των κατοίκων της πόλης.
 8. Η δημιουργία κλίματος κοινωνικής αλληλεγγύης.
 9. Ένα υψηλό βαθμό συμμετοχής και ελέγχου των πολιτών στις αποφάσεις που επηρεάζουν την ζωή, την υγεία και την ευημερία τους.

Η Υγεία των πολιτών, δεν είναι απλά η έλλειψη ασθένειας, αλλά η κατάσταση της πλήρους σωματικής, πνευματικής, κοινωνικής  και ψυχικής ευεξίας, που με βεβαιότητα επηρεάζεται άμεσα από το περιβάλλον του προαστίου στο οποίο ζούμε. Και αυτό το περιβάλλον επηρεάζεται σε όλα τα επίπεδα από τις παρεχόμενες υπηρεσίες, δράσεις, ενέργειες και φροντίδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή του Δήμου.

Με πολύ ανθρώπινη προσέγγιση και μακριά από οποιαδήποτε αντιπολιτευτική διάθεση απέναντι στην απερχόμενη Δημοτική Αρχή, ας αναρωτηθούμε σαν άνθρωποι και δημότες :

 • Σε τι ποσοστό έχουν καλυφθεί οι προαναφερθέντες στόχοι;
 • Εάν ήμασταν άνεργοι, άποροι, με προβλήματα υγείας, ανήκαμε γενικότερα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που έχρηζαν καθημερινής και πολυδιάστατης υποστήριξης και συμπαράστασης,  πόσο ικανοποιημένοι θα ήμασταν από τις κοινωνικές δομές και το επίπεδο της Κοινωνικής Πρόνοιας που υπάρχει στο Δήμο μας ;
 • Υπάρχουν δύο Δημοτικά Ιατρεία ( τύποις τουλάχιστον ) που χάρη στον εθελοντισμό συναδέλφων διαφόρων ειδικοτήτων «εξυπηρετούν» κατόπιν τηλεφωνικών ραντεβού τις ιατρικές ανάγκες συνδημοτών μας. Βέβαια, το να μην υπάρχει π.χ. ένας ουρολόγος ( κυρίως για τους άνδρες ) είναι θέμα….
 • Υπάρχει ουσιαστική βοήθεια στους Ανέργους ; Από ψυχολογική υποστήριξη (συνεχής και εντατική δράση ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών ) μέχρι ένα γραφείο ευρέσεως εργασίας; Αυτό προϋποθέτει βέβαια σοβαρή και υπεύθυνη συνεννόηση της Δημοτικής Αρχής με τους επαγγελματικούς φορείς του Δήμου μας και αγαστή συνεργασία… Έχουν αναρωτηθεί κάποιοι πόσες μεγάλες και επώνυμες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου μας ; Δεν έχει σημασία αν ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού σε σχέση με άλλους Δήμους έχει 10, 100 ή 1.000 ανέργους λιγότερο. Και ένας να υπάρχει και δη οικογενειάρχης, το πρόβλημα πολλαπλασιάζεται με αρνητικές επιπτώσεις σε πολλαπλά επίπεδα.
 • Υπάρχει το Κοινωνικό Παντοπωλείο το οποίο πρωτίστως εξυπηρετεί απόρους συμπολίτες μας και άτομα που χρήζουν βοηθείας για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες τους. Πάλι ο εθελοντισμός και η καλή διάθεση για προσφορά των συνδημοτών μας καλύπτει τρύπες και ανάγκες….

Σημαντικό ρόλο στην κοινωνική πολιτική ενός Δήμου θα πρέπει να έχει η κοινωνική αγωγή των πολιτών, ξεκινώντας από τις μικρές ηλικίες, προωθώντας τον Εθελοντισμό και την προσφορά στον συνάνθρωπο, έτσι ώστε οι αυριανοί δημότες του να είναι ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι απέναντι στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά, προσφέροντας «χείρα βοηθείας» στους «μη έχοντες» της διπλανής πόρτας.

Θα ήθελα να αναφερθώ και στους ηλικιωμένους, στην ευαίσθητη Τρίτη ηλικία. Τους «απόμαχους» της ζωής, που δυστυχώς βάλλονται καθημερινά και υποβάλλονται σε ταλαιπωρίες που δεν αξίζουν. Εκείνο το μόνο που αξίζουν είναι ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ! Θα πρέπει να ενισχύσουμε τους χώρους αναψυχής τους καθώς επίσης και τα ιατρεία του Δήμου μας, με ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, προκειμένου να παρέχουμε άμεσα άρτιες ιατρικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας έως και απλή συνταγογράφηση φαρμάκων.

Δυστυχώς η Κοινωνική Πολιτική και Πρόνοια του Δήμου μας είναι επιεικώς δυσλειτουργική. Το να δίνεις ένα επίδομα δυο φορές το χρόνο σε άπορους συνανθρώπους μας και  να τους προσφέρεις ένα «Γεύμα Αγάπης» κάθε Χριστούγεννα (υπό την αιγίδα  του Δημάρχου και της οικογένειάς του  !!!) σίγουρα δεν επαρκούν.

Πόσες φορές τα τελευταία χρόνια οι αρμόδιες Υπηρεσίες έβγαλαν ανακοινώσεις για το τι πραγματικά χρειάζονταν ;

Σκέφτηκαν να συνεργαστούν σε εβδομαδιαία βάση με τους υπευθύνους των Λαϊκών Αγορών και π.χ. από μία ώρα και μετά οι πραγματικά χρήζοντες βοήθεια και στήριξη συνάνθρωποί μας να προμηθεύονται τρόφιμα σε πολύ χαμηλές τιμές ή και δωρεάν ;

Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσω τον ελλιπή συντονισμό και τις όχι και τόσο καλές σχέσεις μεταξύ κάποιων αρμόδιων υπαλλήλων, όπως μαθαίνω, δυστυχώς το πρόσημο είναι αρνητικό.

Αυτό που πιστεύω είναι πως εάν τα τελευταία χρόνια υπήρχε πιο οργανωμένη και ορθολογική χρήση και διάθεση όχι πακτωλού χρημάτων, η καθημερινότητα πολλών συνανθρώπων μας που ανήκουν σε πραγματικά ευπαθείς ομάδες, θα είχε βελτιωθεί σε μέγιστο βαθμό.

Όταν όμως οι αρμόδιοι δεν έχουν ως άμεση προτεραιότητα τη βοήθεια, την ενίσχυση και την υποστήριξη στον κάθε αναξιοπαθούντα ή έχοντα ανάγκη συνδημότη μας, αρκούνται στην μετριότητα και συμβιβάζονται με το  ελάχιστο επιθυμητό αποτέλεσμα, δεν δικαιούνται να πανηγυρίζουν για το πλήθος πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων και δράσεων, για τη γενναιόδωρη οικονομικά υποστήριξη φιλοζωικών οργανώσεων και την χρηματοδότηση πλήθους σωματείων του Δήμου μας.

«Κοινωνική πολιτική και αλληλεγγύη στην πράξη χρειάζεται αδελφέ και όχι λόγια! Ό,τι άλλο,  είναι ασπιρίνες σε καρκινοπαθή»

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις