Αξιοποίηση Πολιτιστικής Κληρονομιάς: ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Αξιοποίηση Πολιτιστικής Κληρονομιάς: ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

Ίδιες υποσχέσεις

Μηδενικό αποτέλεσμα  

Μπάμπης Μπονάτσος

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Φιλοθέης-Ψυχικού

με το συνδυασμό “Προάστιο Πρότυπο”

και υποψήφιο Δήμαρχο τον Δημήτρη Γαλάνη

 

 

Αγαπητοί φίλοι, έστω και λίγο καθυστερημένα λόγω της περιόδου  εορτασμού του Πάσχα, θα ήθελα να αναφερθώ στην 18η Απριλίου, ημέρα η οποία έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών ΙCOMOS ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η επέτειος αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού γύρω από τα μνημεία  κάθε χώρας και τα προβλήματά τους, αλλά και στο να προωθηθεί η προστασία και ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή.

Τα αναξιοποίητα κτίρια Βαλιάδη και Σούρλειο στο Νέο Ψυχικό σίγουρα δεν είναι μνημεία.  Αν όμως υπήρχε αξιοπιστία και σοβαρότητα από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή, σήμερα θα προσέφεραν πολλά στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή των Δημοτών με πολλαπλά οφέλη για το Δήμο μας.

Δύο βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις από το 2010, που επαναδιατυπώθηκαν το 2014 και που με περισσό πολιτικό θράσος  εξακολουθούν και σήμερα να αποτελούν υποσχέσεις προς υλοποίηση!!!             

Ο απερχόμενος Δήμαρχος ικανοποιείται με το να μιλά για « Ώριμες Μελέτες» αξιοποίησης των ανωτέρω κτιρίων, ενώ οι αρχηγοί της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης πολλάκις τον κατηγορούσαν ότι περνούν τα χρόνια και τα κτίρια μένουν αναξιοποίητα. Συγκεκριμένα, ο νυν υποψήφιος του συνδυασμού του Δημάρχου «Συμμαχία Πολιτών», κ. Παντελής Χαροκόπος, ως αρχηγός της ελάσσονος αντιπολίτευσης –την τελευταία τετραετία- ανάμεσα σε άλλες διαμαρτυρίες του, το 2017 συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής: Πέρασαν 6 χρόνια και καμία από τις προεκλογικές υποσχέσεις δεν υλοποιήθηκε – και – στην αξιοποίηση κτιρίων όπως

« Κτίριο Βαλιάδη : Διαμόρφωση σε πρότυπο Πολιτιστικό Κέντρο, με χώρους για την νεολαία, θεατρική και κινηματογραφική λέσχη, εκθεσιακό χώρο, πινακοθήκη, χώρο εκδηλώσεων και συζητήσεων, Δημοτικό Ωδείο και φιλοξενία Ανοιχτού Πανεπιστημίου…..

Σούρλειο : Αξιοποίηση του κληροδοτήματος για δημιουργία μουσείου, περιοδικές εκθέσεις…..»

– Για το ΚΤΙΡΙΟ ΒΑΛΙΑΔΗ όλοι « χαίρονται » που παραμένει ένας  χώρος στάθμευσης του  στόλου (sic) των απορριμματοφόρων του Δήμου μας, ενώ χιλιάδες ευρώ διαχρονικά σπαταλήθηκαν σε μελέτες επί μελετών….

– Για το “ΣΟΥΡΛΕΙΟ” από το 2009 υπήρχε οριστική πρόταση μελέτης για την διαμόρφωση και την αλλαγή χρήσης του από κατοικία σε πολιτιστικό κέντρο. ΄΄…Οποιαδήποτε παρέμβαση είναι σύμφωνη με τη διαθήκη του  Κ. Σούρλου, δωρητή του κτιρίου στο Δήμο Νέου Ψυχικού, με την επιθυμία να κατασκευαστεί ένας πολιτιστικός χώρος που θα φιλοξενεί αφενός εκθέματα από την ιδιωτική του συλλογή καθώς και περιοδικές εκθέσεις. Προτείνεται η κατασκευή δύο επιπέδων εκθεσιακών χώρων, η δημιουργία υπαιθρίων χώρων…. Σημαντική επίσης προσθήκη αποτελεί η βιβλιοθήκη στο ημιυπόγειο της οικοδομής…΄΄

Όπως αντιλαμβανόμαστε, σε όλα το απόλυτο μηδέν.

  • Πόσα χρήματα κόστισαν όλες οι μελέτες, επικαιροποιημένες και μη, στους Δημότες;
  • Πόσα οφέλη θα είχε ο Δήμος αν είχε αξιοποιήσει το κτίριο Βαλιάδη με τις πολλαπλές χρήσεις του;
  • Τελικά πόσο σεβάστηκαν τους κληροδότες;

Και για να μην ξεχνάμε:

Η Εργατική Πρωτομαγιά ή Παγκόσμια Ημέρα των Εργατών γιορτάζεται  ανά τον κόσμο με διαδηλώσεις και πορείες, με σκοπό την προβολή των κοινωνικών και οικονομικών επιτευγμάτων της διεθνούς εργατικής τάξης. Με αφορμή λοιπόν την ημέρα εορτασμού των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας, έστω και τώρα νοιώθω την ανάγκη και την υποχρέωση να  ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους στο Δήμο μας που προσπαθούν να βελτιώσουν τη δική μας καθημερινότητα. Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το δικαίωμα στην εργασία είναι ιερό και αναφαίρετο για όλους. Με κοινωνικές δράσεις, όραμα και ελπίδα ας στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας που το έχουν στερηθεί, μας έχουν ανάγκη !!!

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις