Στα κουνούπια λένε και φέτος ΝΑΙ!

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Στα κουνούπια λένε και φέτος ΝΑΙ!

Του ιατρού

Ανδρέα Κόμη,

Γυναικολόγου,

Υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου

Συνδυασμός
“Προάστιο Πρότυπο”

Υποψήφιος Δήμαρχος

Δημήτρης Γαλάνης

 

 

Αγαπητοί συνδημότες, όταν δημοσιεύτηκε το προηγούμενο άρθρο μου για την έντονη και επικίνδυνη παρουσία κουνουπιών στο Ρέμα της Φιλοθέης ήδη από τον Χειμώνα, δεν μπορούσα να φανταστώ την απήχηση που θα είχε -δυστυχώς-  και στις άλλες δύο κοινότητες του Δήμου μας. Επίσης, για να είμαι απολύτως ειλικρινής και λόγω της ιατρικής μου ιδιότητας, θα χαιρόμουν να άκουγα στο δρόμο « Γιατρέ είσαι λίγο υπερβολικός ή δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα» .

Επιβεβαιώνεται όμως, πέραν πάσης αμφιβολίας πως, εκτός της ευρύτερης περιοχής της Φιλοθέης με τις όποιες ιδιαιτερότητες φυσικής βλάστησης και του ρέματος, πολύ έντονη παρουσία του προβλήματος εντοπίζεται ήδη στην ευρύτερη περιοχή και του Παλαιού Ψυχικού (ακόμα και στα Δημοτικά κτίρια) αλλά και του Νέου Ψυχικού! Αν σκεφτούμε πως βρισκόμαστε ακόμα στον Απρίλιο, το μέλλον προμηνύεται άκρως δυσοίωνο και επικίνδυνο για την υγεία μας…..

Εγώ προσωπικά, αλλά και ο Συνδυασμός μας, γινόμαστε σε καθημερινή βάση αποδέκτες παραπόνων και προβληματισμών από συνδημότες μας, που μας τονίζουν πως «η κατάσταση έχει ξεφύγει».

Δεν μιλάμε πλέον για την προνυμφοκτονία σε χώρους πρασίνου (παιδικές χαρές, σιντριβάνια, πλατείες κ.ά.), τον έλεγχο και καθαρισμό των  φρεατίων του Δήμου και ήπιες τακτικές αντιμετώπισης του προβλήματος. Ο πληθυσμός των κουνουπιών που «εδρεύει» από τώρα στο Δήμο μας έχει ξεφύγει τόσο αριθμητικά αλλά και σε διαστάσεις!!!!

Η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας (08/02/2019 Δ1α/Γ.Π.οικ. 11059) με θέμα «Προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών, σχέδιο δράσης, σχετική ενημέρωση και προφύλαξη του κοινού για το έτος 2019» προς τους δήμους, σαφώς ορίζει για την αντιμετώπιση προνυμφών και κουνουπιών:

Α. «‘Όπου κρίνεται απαραίτητο για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, μπορεί να πραγματοποιείται καταπολέμηση των τελείων εντόμων, καθώς και εφαρμογή ειδικών επεμβάσεων, όπως π.χ. υπολειμματικών ψεκασμών εσωτερικών χώρων ή ψεκασμών κατά τη χειμερινή περίοδο, όταν αυτό απαιτείται από τις συνθήκες».

Το πρόβλημα στον Δήμο μας τα τελευταία χρόνια είναι εντονότατο και πιθανώς θα έπρεπε να είχαν αρχίσει ψεκασμοί ίσως από τον χειμώνα για να έχουμε αποτελέσματα.

Β. «Η χαρτογράφηση των εν δυνάμει εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών, η οικολογική χαρτογράφηση των εκτεταμένων φυσικών υγροτοπικών συστημάτων με τη συνεχή επικαιροποίησή της, οι τακτικές δειγματοληψίες για τον εντοπισμό προνυμφών κουνουπιών και εν συνεχεία οι ψεκαστικές παρεμβάσεις ανάλογα με τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών είναι απαραίτητες για τη διαχείριση και καταπολέμηση των κουνουπιών».

Άραγε στο Δήμο μας υπάρχει χαρτογράφηση που επικαιροποιείται συνεχώς όπως ορίζει η εγκύκλιος;

Γ. Για την καταπολέμηση των προνυμφών:

«Η ακριβής χρονική στιγμή έναρξης των εργασιών καθορίζεται από τον τακτικό έλεγχο των χαρτογραφημένων εστιών ανάπτυξης (μόνιμων ή εποχιακών) από νωρίς την άνοιξη, για την ανίχνευση προνυμφών κουνουπιών. Η καταπολέμηση διαρκεί καθ’ όλη την περίοδο εκκόλαψης προνυμφών και σε κάθε περίπτωση μέχρι τουλάχιστον τις αρχές Οκτωβρίου (ανάλογα και με τις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες)»

Δ. Για την καταπολέμηση των ακμαίων (ώριμων) κουνουπιών:

«Σε περιοχές υψηλού κινδύνου θα πρέπει κατά τη διάρκεια του χειμώνα να εντοπίζονται τα καταφύγια διαχείμασης των τελείων εντόμων (π.χ. καταλύματα ζώων και άλλα οικήματα), σύμφωνα με την σχετ. 9 εγκύκλιο και τα σημεία αυτά να ψεκάζονται με κατάλληλα βιοκτόνα πριν την άνοιξη, ώστε να εξοντώνεται ο πληθυσμός που δίνει την πρώτη γενιά».

Από ανησυχία αλλά και από περιέργεια, έκανα μια αναζήτηση στο σύστημα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» όπου μετά λύπης μου διαπίστωσα ότι :

  1. Στις 27/3/2019 ο Δήμος αποφάσισε να εγκρίνει τη δαπάνη «Απεντόμωση και μυοκτονία σε κτίρια δημοτικού ενδιαφέροντος» με τη διάθεση πίστωσης ύψους € 10.287,16 (ΑΔΑ: ΩΝ8ΥΩΗ8-Σ13) !!!      
  2. Στις 21/3/2019 ο Δήμος αποφάσισε να εγκρίνει τη δαπάνη «Καταπολέμηση κουνουπιών» με τη διάθεση πίστωσης ύψους € 14.743,60 (ΑΔΑ: ΨΦΞΞΩΗ8-9Χ5)  !!!

Αν, προς στιγμή, ξεχάσω την επαναλαμβανόμενα απαράδεκτη χρονοκαθυστέρηση των ενεργειών της απερχόμενης Δημοτικής μας Αρχής για ένα τόσο σοβαρό γεγονός που αφορά την Δημόσια Υγεία, μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει με ποιά λογική:

  1. Αξιολογήθηκε και αποφασίστηκε η διάθεση 10.287,16 ευρώ για «Απεντόμωση και μυοκτονία σε κτίρια δημοτικού ενδιαφέροντος», ενώ για την «Καταπολέμηση κουνουπιών» που θεωρώ πως αφορά το σύνολο των τριών Κοινοτήτων του Δήμου μόλις 14.743,60 ευρώ;
  2. Τελικά ο πλούσιος Δήμος μας των 7.500.000 ευρώ σε χρηματικά διαθέσιμα, όπως επαίρεται ο Δήμαρχός μας, προτιμά να δαπανά πολλαπλάσια ποσά σε πλείστες όσες εκδηλώσεις, επιχορηγήσεις και αυτοπροβολές, παρά έγκαιρα και με υπευθυνότητα να καλύπτει το ελάχιστο στους Δημότες του, που είναι το υπέρτατο αγαθό της Υγείας.

Αποδεικνύεται τελικά, πως η απερχόμενη Δημοτική Αρχή, πέραν των όποιων ετήσιων τυπικών δράσεων της Περιφέρειας Αττικής και εδώ εφησυχάστηκε (γιατί άραγε;) ή αδιαφόρησε επιδεικτικά. Αδιαφόρησε για ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα που επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής στο Δήμο μας.

Ειλικρινά λυπάμαι γιατί το παρελθόν και όχι μόνο, θα έπρεπε να τους είχε διδάξει πως η πρόληψη λύνει τα προβλήματα και όχι η καταστολή. Πολύ φοβάμαι όμως, πως και αυτή τη χρονιά, ούτε η τυχόν καταστολή θα είναι πάλι αρκετή….

Αυτήν την στιγμή με το παρόν άρθρο επικοινωνώ τους δικούς σας προβληματισμούς, αυτούς που καθημερινά στην επαφή μου μαζί σας, μου μεταφέρετε

Τελειώνοντας, θα επαναλάβω τα αυτονόητα:

Ζούμε σε έναν δήμο με αξεπέραστη φυσική ομορφιά. Θέλουμε μόνο το καλύτερο για τους συνδημότες μας γιατί δεν αρκεί και δεν πρέπει να συμβιβαζόμαστε πια με το μέτριο.

Θέλουμε να χαιρόμαστε στην καθημερινότητά μας τον περίπατο, την βόλτα με τα παιδιά μας χωρίς τον κίνδυνο της μόλυνσης.

Με όλο το αίσθημα ευθύνης που αναλογεί στην υποψηφιότητά μου με τον συνδυασμό «ΠΡΟΑΣΤΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ», αλλά και στην επαγγελματική μου ιδιότητα ως γιατρός, δεσμεύομαι ότι θα υπάρχει συνέπεια λόγων και πράξεων.

  • Για μένα δεν ισχύουν τα «θα» και οι απλές προεκλογικές υποσχέσεις.
  • Ως υποψήφιος εντοπίζω, γνωρίζω και ακούω αυτά, που εσάς, αλλά και όλους μας απασχολούν, ως αποτέλεσμα των λαθών, των ελλείψεων αλλά και της αδιαφορίας της απερχόμενης διοίκησης και είμαι ήδη έτοιμος να προβώ σε λύσεις.
  • Ο δήμος μας έχει απίστευτες δυνατότητες.
  • Ήρθε η ώρα να τις αξιοποιήσουμε.
  • Ήρθε η ώρα να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της ζωής μας, μέσα στην αξεπέραστη φυσική ομορφιά του Δήμου μας.
  • Εμπιστευθείτε με και εμπιστευθείτε μας.

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις