21 Μαθητές του Λυκείου Νέου Ψυχικού Διπλωμάτες για τρεις ημέρες

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

21 Μαθητές του Λυκείου Νέου Ψυχικού Διπλωμάτες για τρεις ημέρες

To Γενικό Λύκειο Νέου Ψυχικού συνεχίζοντας την παράδοση ετών, συμμετείχε και φέτος με επιτυχία, στην 9η Μαθητική Προσομοίωση-Συνδιάσκεψη Μοντέλου των Ηνωμένων Εθνών των Εκπαιδευτηρίων «Ο ΠΛΑΤΩΝ» (9ο PS-MUN).

Το Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών (γνωστό ως «Μοντέλο UN» ή απλά “MUN”) είναι ένα εκπαιδευτικό συνέδριο – προσομοίωση των οργάνων και των εργασιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο στόχος είναι να εκπαιδεύσει τους συμμετέχοντες σχετικά με την αγωγή του πολίτη, τα τρέχοντα γεγονότα και τη διπλωματία.  Σε αυτό οι συμμετέχοντες μαθητές ή φοιτητές έχοντας κατανοήσει τον τρόπο λειτουργίας του ΟΗΕ, χωρίζονται σε ομάδες οι οποίες αναλαμβάνουν το ρόλο διπλωματών διαφόρων κρατών-μελών του ΟΗΕ,  ερευνούν τα διεθνή ζητήματα της επικαιρότητας και στα πλαίσια των επιτροπών και οργάνων του ΟΗΕ, δημιουργούν συμμαχίες και προτείνουν λύσεις με μορφή “ψηφισμάτων”. Η θεμελιώδης ιδέα του Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών είναι ότι: «η πολιτική δραστηριότητα πρέπει να βιώνεται και όχι μόνο να παρατηρείται». Πριν το τριήμερο συνέδριο, οι μαθητές έχουν ερευνήσει διάφορα διεθνή ζητήματα, έχουν γνωρίσει τις θέσεις των χωρών που εκπροσωπούν ως προς αυτά και έχουν συντάξει τις προτάσεις τους (resolutions), πάντα με γνώμονα το κοινό συμφέρον και την ειρηνική επίλυση των κρίσεων. Έτσι, καλλιεργούν πολλές διαφορετικές δεξιότητες όπως την επιχειρηματολογία μπροστά σε κοινό, με συγκεκριμένους κανόνες και ύφος, την στρατηγική σκέψη, την ικανότητα ανάλυσης και κριτικής, καθώς και τη χρήση της αγγλικής εφόσον οι προσομοιώσεις διεξάγονται σε αυτή τη γλώσσα.

Το φετινό MUN  πραγματοποιήθηκε  στις 1, 2 και 3 Μαρτίου 2019, στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων «Ο ΠΛΑΤΩΝ», με 21 μαθητές και μαθήτριες από όλες τις τάξεις του Λυκείου μας και συμβούλους τις καθηγήτριες Αγγλικής Γλώσσας, κ.κ.  Σάγου Ζαχαρούλα και Σταυρακάρα Λουλούδα.

Η αποστολή υπήρξε ενθουσιώδης και οι εμπειρίες των παιδιών μοναδικές και πολυεπίπεδες, καθώς βίωσαν την πολιτική δραστηριότητα στην πράξη, αναλαμβάνοντας το ρόλο των διπλωματών. Εκπροσώπησαν με επιτυχία και δυναμισμό τις τρεις χώρες που τους ανατέθηκαν, τη Βενεζουέλα, τη Δανία και την Ιαπωνία, στις διάφορες επιτροπές που επέλεξαν, επιχειρηματολογώντας και προτείνοντας λύσεις σε τρέχοντα διεθνή ζητήματα όπως η προώθηση της Πράσινης Οικονομίας, ο έλεγχος της χρηματοδότησης ένοπλων ομάδων, το θέμα της παγκόσμιας φοροδιαφυγής, την προστασία των προσφύγων από το δουλεμπόριο κ.α.

Οι μαθητές του ΓΕΛ Νέου Ψυχικού που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη προσομοίωση είναι οι εξής:  Παπαλέξη Αργυρώ,Α4, Σγούντζου Παναγιώτα,Α4, Τσαμουράς Αντώνης,Α4, Γεωργουλέα Ευγενία, Β1, Δράζιου Ασημίνα,Β1, Μέμα Έντισον,Β1, Εξωμανίδη Φαίδρα,Β2 Ηλιοπούλου Μαρία,Β2, Μπενάκης Νικόλαος,Β2, Μυτιληναίου Ειρήνη,Β3, Πολυχρόνου Έλλη,Β3, Μαυραγάνης Δημήτριος, Β4, Οικονόμου Ειρήνη,Β4, Ραβιόλου Σοφία,Β4, Τσαλούχος Σπυρίδων, Β4, Αγιασσώτης Κωνσταντίνος, Γ1, Μουσταφά Τζούλια, Γ3, Μπίλιου Αλεξάνδρα, Γ3, Ρουμελιώτη Ελένη, Γ4, Τσάνου Χριστίνα, Γ4, Φύριος Εμμανουήλ, Γ4.

Μπράβο σας παιδιά!

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις