Ανικανότητα ή Αδράνεια;

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Υποχρεωτική διετής φοίτηση στο Νηπιαγωγείο.

Εμείς ως Δήμος τι κάναμε;

 

Ανικανότητα

ή

Αδράνεια;

 

 

 

Ανήκουμε στους 27 Δήμους της Επικράτειας που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις επιταγές της κοινής Υπουργικής Απόφασης για τα Νηπιαγωγεία. Μας υπολείπονται 100 θέσεις

Στο Δημοτικό συμβούλιο που έγινε την Τετάρτη στις 13/3, γίναμε μάρτυρες μίας τοποθέτησης από πλευράς του Δημάρχου,  κυρίου Παντελή Ξυριδάκη, όπου έδειξε να αγνοεί τις εξελίξεις πάνω σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, αυτό της Υποχρεωτικής Διετούς Φοίτησης των παιδιών στα νηπιαγωγεία.

Μιλάμε για την εφαρμογή του Ν. 4521/2018 που επιβάλει την δίχρονη φοίτηση των παιδιών στο νήπιο. Μια κοινή υπουργική απόφαση που έρχεται να απελευθερώσει θέσεις από τους παιδικούς σταθμούς για να καλυφθούν εκ νέου με μικρότερα παιδιά έως και βρέφη. Ένας νόμος που ξεκίνησε να εφαρμόζεται την σχολική χρονιά 2018-2019 και βεβαίως, θα συνεχίζεται να εφαρμόζεται.

Η συνεδρίαση και οι διάλογοι

Αρχικά, θα προσπαθήσουμε να σας βάλουμε λίγο στο κλίμα της συνεδρίασης. Ένα τέταρτο περίπου από την έναρξη και ενώ γινόταν συζήτηση γύρω από την έκβαση της υπόθεσης του γηπέδου στο Ο.Τ. 150, μπαίνει στην αίθουσα του συμβουλίου ο αρχηγός της Λαϊκής Συσπείρωσης,  κύριος  Γιάννης Καβαλάρης.

Εκείνη τη στιγμή, τον λόγο είχε ο κύριος  Παντελής Χαροκόπος και αναφερόταν στο σχέδιο που υπήρχε, στον πρώην Δήμο Νέου Ψυχικού, για τον συγκεκριμένο χώρο. Όπως ανέφερε ο π. Δήμαρχος πρόκειται για έναν χώρο που δεσμεύτηκε να γίνει αθλητικός χώρος και Νηπιαγωγείου, προκειμένου να καλυφθεί το θέμα του μικρού αύλειου χώρου που έχουν τα ήδη υπάρχοντα νηπιαγωγεία μας.

Ο κύριος  Καβαλάρης, ακούγοντας την τελευταία φράση λέει :« Πάνω στην ώρα ήρθα. Θα ήθελα να ενημερωθώ για την Υποχρεωτική Δίχρονη Προνηπιακή Εκπαίδευση. Τι έχουμε κάνει κύριε Δήμαρχε για αυτό το θέμα; Έχουν γίνει ενέργειες από τον Δήμο για να χρηματοδοτηθούμε; »

Απαντώντας ο Δήμαρχος, στον κύριο Καβαλάρη, μεταξύ άλλων ανέφερε:  « Θα μπορούσε να ακουμπάει το θέμα των Νηπιαγωγείων στο Δήμο, αλλά δεν ακουμπάει (!!!). Λίγοι Δήμοι το υλοποίησαν την προηγούμενη χρονιά, λίγοι θα είναι έτοιμοι τον Σεπτέμβριο …και άλλοι σε τρία χρόνια από την υπογραφή του νόμου (!!!). Έχουμε περιθώριο δηλαδή άλλες δυο χρονιές (!!!). Μας λείπουν 100 θέσεις, θα δούμε τι θα κάνουμε»

Στη συνέχεια, και για ένα τέταρτο περίπου, μιλούσε γενικά εξηγώντας  ότι πρόκειται  μια κατάσταση δύσκολη και περίεργη. Θα μείνουν, ως είπε,  θέσεις κενές στους παιδικούς σταθμούς, άνθρωποι άνεργοι κ.λπ -χωρίς να μας λέει όμως,  τι έχουμε κάνει ή τι πρόκειται να κάνουμε εμείς ως Δήμος.

Κάπου εκεί ο κύριος Καβαλάρης τον διακόπτει λέγοντάς του : «Τελικά έχετε ασχοληθεί με το ζήτημα ή το αφήνετε στην επόμενη διοίκηση;».

Φυσικά, δεν υπήρξε απάντηση, αλλά στην πορεία της συζήτησης ο Δήμαρχος ανέφερε: «Δύο οικόπεδα ελεύθερα υπάρχουν: το Ο.Τ.150 στο Νέο Ψυχικό και άλλο ένα στο Ψυχικό στην οδό Κισάβου. Ψάχνουμε, ακόμα δεν ξέρουμε τι θα γίνει.  Αυτό είναι θέμα του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας (!!!). Και στο κάτω- κάτω δεν θα τους λύσω εγώ το πρόβλημα. Να το λύσει ο νομοθέτης! (!!!)» .

Δεν θυμάμαι στα τόσα χρόνια λειτουργίας της εφημερίδας τη χρήση τόσων πολλών σημείων στίξης, κυρίως θαυμαστικών. Δυστυχώς εδώ τοποθετήθηκαν, όχι για να επιβραβεύσουν ή να τονίσουν σε υπερθετικό βαθμό μία θετική δράση αλλά για να καταδείξουν μία επιεικέστατα ασαφή και γεμάτη άγνοια τοποθέτηση του πρώτου τη τάξει Αιρετού Άρχοντα  σε ένα από τα πιο σοβαρά και μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος, προβλήματα του Δήμου μας.

Πριν αρχίσουν κάποιοι καλοθελητές και «παπαγαλάκια» να μας κατηγορούν για κακόβουλες προθέσεις, αντιπολιτευτικό μένος ή για φιλοκυβερνητική στάση (ναι, ναι μη γελάτε!), ας διαβάσουν πολύ προσεκτικά τα κύρια σημεία από δύο επίσημα  Δελτία Τύπου του Υπ. Παιδείας που εξεδόθησαν στις 23/04/2018 και 28-02-2019 σχετικά με το θέμα.

Δελτίο Τύπου 23-4-2018

Σε 184 δήμους της χώρας αρχίζει το σχολικό έτος 2018 – 2019 η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση σε εφαρμογή  του άρθρου 33 του νόμου 4521/2018 που αποτελεί διαχρονικό αίτημα των εκπαιδευτικών, των παιδαγωγών και των γονέων.

Η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση γίνεται υποχρεωτική σταδιακά από το ερχόμενο σχολικό έτος και σε κάθε περίπτωση εντός τριετίας, κατά δήμους κατόπιν εισήγησης που διατυπώνεται μετά από γνώμη της τριμερούς Επιτροπής. Η Τριμερής  Επιτροπή αποτελείται από τους οικείους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως Προέδρους, τους οικείους Δημάρχους και τους Προέδρους των οικείων Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. 

 Δελτίο Τύπου28-2-2019

Εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης σε 298 από τους 325 δήμους της χώρας με την ένταξη επιπλέον 114 δήμων για το σχολικό έτος 2019-20.

Με βάση τα παραπάνω, για το σχολικό έτος 2019-2020 αναμένονται 155.000 μαθητές στα δημόσια νηπιαγωγεία σε σύνολο 184.026 γεννήσεων. Προκύπτει δηλαδή ένα ποσοστό 84% νηπίων και προνηπίων που θα φοιτούν στη δημόσια δίχρονη προσχολική εκπαίδευση από το σχολικό έτος 2019-20.

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μεριμνά και προχωρά στην αντιμετώπιση των εκτάκτων αυξημένων αναγκών σχολικής στέγης που προκύπτουν σε εφαρμογή του σχετικού νόμου, με τις παρακάτω ενέργειες:

Χρηματοδότησε με 4 εκατ. 85 χιλ. ευρώ την προμήθεια 70 προκατασκευασμένων αιθουσών νηπιαγωγείου (με προδιαγραφές ΚΤΥΠ) μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε χώρους υφιστάμενων σχολικών μονάδων, οι οποίες έχουν υποδειχθεί από τους αρμόδιους Δήμους μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλαν προς το ΥΠΠΕΘ.

Εξέδωσε Υπουργική Απόφαση επικαιροποιώντας το πλαίσιο των απαραίτητων προδιαγραφών μίσθωσης αιθουσών νηπιαγωγείου, τηρώντας απαρέγκλιτα όλες τις προδιαγραφές που συνδέονται με την ασφάλειά τους, με σκοπό την υποστήριξη των δήμων ως προς την ανεύρεση κατάλληλων χώρων.« ….Από τη νέα σχολική χρονιά (2019-2020 ), 155 χιλιάδες μαθητές, δηλαδή το 84% των νηπίων και προνηπίων, θα φοιτούν στη δημόσια και δωρεάν Προσχολική Εκπαίδευση. Επιπλέον, ενισχύεται και διευρύνεται ο αντισταθμιστικός ρόλος του νηπιαγωγείου και εξυπηρετούνται ποιοτικά και σε μεγαλύτερο βαθμό οι συνολικότερες ανάγκες της ελληνικής οικογένειας, καθώς δημιουργούνται περισσότερες θέσεις για παιδιά μικρότερης ηλικίας (από μηνών έως 4 ετών) στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς».

 Συμπερασματικά

Τα παραπάνω στοιχεία δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν. Σε ένα τόσο σοβαρό και φλέγον ζήτημα που αφορά πάρα πολλές οικογένειες Δημοτών μας, η επίσημη Δημοτική μας Αρχή «κατάφερε» :

1)Να μην έχει τα αντανακλαστικά και την ικανότητα να δημιουργήσει, διεκδικήσει ακόμα και απαιτήσει, όλες εκείνες τις κατάλληλες προϋποθέσεις και συνθήκες που απαιτούνταν, προκειμένου να είναι συνεπής στην εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης στα Νηπιαγωγεία από την σχολική χρονιά 2018-2019.  Προφανώς οι πρώτοι 184 Δήμοι που το κατάφεραν ήταν «πιο εύρωστοι οικονομικά, πιο έξυπνοι ίσως και πιο τυχεροί »

2) Να έχει αδιαφορήσει και καθυστερήσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην μπορεί να εφαρμόσει τον Νόμο ούτε κατά την σχολική περίοδο 2019-2020 . Εδώ ίσως θα έπρεπε να παραδειγματισθεί από την στάση και τις κινήσεις των 114 επιπλέον Δήμων που κατάφεραν να ενταχθούν.

3) Να βρίσκεται στους  27 Δήμους οι οποίοι, για απαράδεκτους πλέον λόγους, δεν έχουν βρει τον τρόπο να συμβαδίσουν με τους 298  «συναδέλφους τους ».

Ερωτηματικά

Στα πλαίσια της καλόπιστης κριτικής που επιβάλλεται να ασκείται, αναφύονται εύλογα ερωτηματικά, που αναζητούν πιεστικά απαντήσεις, τα εξής:

Η Δημοτική Αρχή γνώριζε ή όχι, το Νόμο  4521/2018 για να τον εφαρμόσει από την σχολική περίοδο 2018-2019; 

Αν όχι, πράγμα αδύνατο γιατί όλοι οι Δήμοι της Επικράτειας είχαν έγκαιρα ενημερωθεί, τότε γιατί υπήρξε πλήρης αδιαφορία από τους αρμοδίους;

Αν ναι, στην περίπτωση που τα Νηπιαγωγεία μας δεν επαρκούσαν -και βεβαίως δεν θα μπορούσαμε άμεσα να φτιάξουμε νέα, ποιες ενέργειες έγιναν με τις τριμερείς επιτροπές και ποιες αποφάσεις ελήφθησαν;

Γιατί δεν ενημέρωσε και γιατί τελικά δεν προσπάθησε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα με το να αναβαθμίσει την οργανικότητα των υπαρχόντων νηπιαγωγείων και παράλληλα να προετοιμαστεί για την επόμενη σχολική χρονιά ;

Γιατί δεν έπραξε τα δέοντα ώστε ο Δήμος μας να είναι πανέτοιμος να ανταποκριθεί στην επερχόμενη σχολική περίοδο 2019-2020;

Θλιβερή πραγματικότητα

Η απάντηση που εμείς δίνουμε (καθώς λύσεις υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν όπως επιβεβαιώνει η επιτυχημένη συμμετοχή του 99,2% των Ο.Τ.Α.)  είναι θλιβερή και αποκαρδιωτική :

Ακόμα και σήμερα (προαναφερθέν Δ.Σ.),φαίνεται πως οι αρμόδιοι δεν έχουν ασχοληθεί (πέραν των κοινωνικών εκδηλώσεων και εμφανίσεων στο πλαίσιο των επερχόμενων Αυτοδιοικητικών εκλογών) και δεν τους απασχολεί το καθημερινό και υπαρκτό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη οικογένεια, η σύγχρονη εργαζόμενη μητέρα, η οποία απευθύνεται στον Δημοτικό Παιδικό Σταθμό για να αναλάβει την φροντίδα του βρέφους της.

Όμως οι Παιδικοί μας σταθμοί που θα μπορούσαν να την εξυπηρετήσουν, έχουν μεγάλο αριθμό παιδιών ηλικίας 4-5 ετών, τα οποία θα μπορούσαν, βάσει νόμου, από τη σχολική περίοδο 2018-2019 να βρίσκονται στο Νηπιαγωγείο!

Ας αναλογιστούμε πόσες θέσεις θα απελευθερώνονταν, προκειμένου να καλύψουν ανάγκες επίβλεψης και φροντίδας βρεφών.

Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες των τελευταίων ετών, έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στην καθημερινότητά μας. Πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών εργάζεται ( ή αναγκάζεται να εργασθεί ), οι παππούδες και οι γιαγιάδες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να συνεισφέρουν όπως παλιά, τα χρήματα που απαιτούνται για έναν ιδιωτικό παιδικό σταθμό σε μηνιαία βάση προσεγγίζουν, αν δεν υπερβαίνουν, τον βασικό μισθό, επομένως ο Δημοτικός Παιδικός Σταθμός, σε σχέση με το παρελθόν, αποτελεί προτεραιότητα και βασική επιλογή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις