«Όλοι Είμαστε Ένα»

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

 «Όλοι Είμαστε Ένα»

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα κατά του εκφοβισμού εφαρμόζεται στα σχολεία μας

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα εφαρμόζεται τον Απρίλιο σε όλα τα δημοτικά σχολεία του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού. Το πρόγραμμα έχει θέμα τον σχολικό εκφοβισμό, πραγματοποιείται από την Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας,  Πολιτισμού και  Αθλητισμού του Δήμου μας, και είναι πιστοποιημένο από το Υπουργείο Παιδείας.

 

Η καινοτομία του έγκειται στο γεγονός ότι «δάσκαλος»  είναι ο τετράποδος Ιγκόρ. Ένα πανέμορφος ημίαιμο, καναδέζικο λυκόσκυλο, που κάνει τα παιδιά να τον προσέχουν καθ’ όλη τη διάρκεια του μαθήματος.

 

 

 

 

Ενημερωθήκαμε για το πρόγραμμα από την αρμόδια αντιδήμαρχο Μάρω Τρέζου. «Πιστεύω ότι είναι το καλύτερο πρόγραμμα που έχει υλοποιηθεί στον Δήμο μας, μέχρι σήμερα, καθώς «χτίζει» προσωπικότητες και συμπεριφορές. Η κυρία Λήδα Δαουτοπούλου, δημιουργός του προγράμματος με επισκέφτηκε στο γραφείο μου πριν λίγο καιρό και μου έκανε την πρόταση να το φέρουμε στον δήμο μας. Από την αρχή έδειξα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Άλλωστε πιστεύω στην ευεργετική επίδραση των ζώων στο σπίτι. Αυτό που είδα στο βίντεο που μου παρουσίασε ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου. Πιστεύω πια ότι είναι ικανό να αλλάξει μακροπρόθεσμα την ποιότητα της κοινωνίας. Οι τάξεις που θα «ευεργετηθούν» από αυτό, είναι η Δ’ η Ε’ και η ΣΤ’ δημοτικού και των έξι σχολείων του Δήμου. Θα δημιουργηθούν μικρά τμήματα και η διάρκεια του προγράμματος θα είναι 60’ λεπτά ανά τμήμα. Ο στόχος και η ευχή της, στο μέλλον να  εφαρμοστεί σε όσο περισσότερες τάξεις παιδιών και εφήβων του Δήμου.»

 

Το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα

 

Με την βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων, τα παιδιά μαθαίνουν διασκεδάζοντας, βασικούς «καλούς τρόπους» γύρω από τα ζώα και κατ’ επέκταση γύρω από τους ανθρώπους. Η διαδραστική φύση του προγράμματος σε συνδυασμό με τα ειδικά σχεδιασμένα «παιχνίδια» τοποθετούν τα παιδιά τόσο στην θέση του «δυνατού», όσο και στην θέση του «αδύναμου» και κατ’ επέκταση ταυτίζονται, κατανοούν, και μαθαίνουν σταδιακά  να:

– Συμπεριφέρονται ισορροπημένα, με σεβασμό και ευγένεια,

– Ελέγχουν την παρορμητικότητά τους και να έχουν υπομονή,

– Έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους αλλά και να λειτουργούν σαν ομάδα,

– Είναι υπεύθυνα, να παίρνουν αποφάσεις και να τις υλοποιούν,

– Έχουν ενσυναίσθηση, κατανόηση και αγάπη για τον διπλανό τους,

– Είναι ασφαλή και να επικοινωνούν σωστά με ανθρώπους και σκύλους, να ξέρουν πως να λένε «όχι», να θέτουν όρια.

 

 

Πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας για να εργάζεται με παιδιά. Ακόμη και στην περίπτωση που ένα παιδί έχει ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντί του, ο σκύλος είναι ειδικά εκπαιδευμένος ώστε να μην αντιδράσει.

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις