ΕΝΦΙΑ: η τιμωρία της προκοπής συνεχίζεται

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Άρθρο Ιωάννας Καλαντζάκου- Τσατσαρώνη

Δικηγόρος- τ. Αντιπρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Υποψήφια Βουλευτής Ν.Δ- Βόρειος Τομέας, Β’ Αθηνών

 

ΕΝΦΙΑ: η τιμωρία της προκοπής συνεχίζεται

 

 

 

 

Άνθρακες αποδείχτηκε ο «θησαυρός» της μείωσης του ΕΝΦΙΑ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Μία ακόμη ψευδής υπόσχεση, μία ακόμη προεκλογική «ελάφρυνση» που αποδείχθηκε κάλπικη. Ο εξοντωτικός φόρος ακινήτων μειώνεται μεσοσταθμικά μόνο κατά 10%. Και η μείωση στον βασικό φόρο αφορά μόνο ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσίας συνολικής αξίας 60.000 ευρώ, αυτούς που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί εκλογικούς του πελάτες. Ακόμη και γι’ αυτούς, ωστόσο, η μείωση θα είναι ασήμαντη, τάξεως 20 μέχρι 50 ευρώ, από δε το 2020 θα την εξανεμίσει η προγραμματισμένη αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Μικρή μείωση, που υπολογίζεται το πολύ  σε 50 ευρώ ετησίως, θα δουν και οι ιδιοκτήτες με περιουσία αξίας μέχρι 200.000 ευρώ λόγω αύξησης του ορίου πάνω από το οποίο επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος. Όμως οι 450.000 Έλληνες της μεσαίας τάξης, με περιουσία άνω των 250.000 ευρώ, δεν θα δουν την παραμικρή ελάφρυνση: θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ – το 40% του συνολικού ΕΝΦΙΑ! Η δήμευση της περιουσίας τους θα συνεχιστεί.

Οι κάτοικοι του Ψυχικού δεν έχουν ανάγκη αναλύσεων ως προς τη φορολογική αγριότητα του ΕΝΦΙΑ. Την έχουν υποστεί και την υφίστανται από πρώτο χέρι, αφού το Ψυχικό, λόγω των εξωπραγματικών αντικειμενικών αξιών – που ακόμη δεν έχουν αποκατασταθεί όσο θα έπρεπε – επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή. Πλήθος ανθρώπων αναγκάστηκαν να πουλήσουν τα  ακίνητά τους λόγω αδυναμίας να καταβάλλουν τον ΕΝΦΙΑ. Οι δε πωλήσεις γίνονταν σε τιμές χαμηλότερες κατά 40% και πλέον σε σχέση με τις αντικειμενικές! Ακόμη, όμως, και αυτή η διέξοδος της αναγκαστικής πώλησης με τεράστια ζημία, για πολλούς δεν υπήρχε. Η καθίζηση της αγοράς και ο δυσβάστακτος φόρος περιορίζουν το αγοραστικό ενδιαφέρον, ακόμη και όταν τα ακίνητα προσφέρονται προς πώληση σε τιμή ευκαιρίας.

Ο ΕΝΦΙΑ είναι φόρος άδικος, αλλά και αντιαναπτυξιακός. Τιμωρεί τη δημιουργικότητα και την επένδυση. Τιμωρεί την προκοπή. Όσοι αποταμίευσαν και επένδυσαν σε ακίνητα, πληρώνοντας φόρους εισοδήματος και μεταβίβασης και ενισχύοντας την οικοδομική δραστηριότητα, θυματοποιούνται. Για να γίνει αντιληπτή η αδικία, αρκεί η σύγκριση εκείνου που επένδυσε σε ακίνητο με εκείνον που αποταμίευσε σε καταθέσεις ή ισοδύναμες ρευστές τοποθετήσεις. Ο τελευταίος φορολογείται μόνο για τους τόκους που εισπράτει, για τους καρπούς του κεφαλαίου του. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων φορολογούνται και στους καρπούς (στα νοίκια που τυχόν εισπράττουν) αλλά και στο κεφάλαιο της αποταμίευσής τους – στην αξία των ακινήτων τους είτε αυτά τους αφήνουν εισόδημα είτε όχι. Με τον δε συμπληρωματικό φόρο, οι δημιουργικότεροι, που έχουν ακίνητη περιουσία 250 χιλιάδων και πάνω, τιμωρούνται ακόμη περισσότερο με πρόσθετη φορολογία που κλιμακώνεται μέχρι 1,15%!

Ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να μειωθεί δραστικά. Με το πρόγραμμά της, η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευθεί να τον μειώσει κατά 30% εντός διετίας για όλους – και έχει πλήρως κοστολογήσει το πώς θα το πράξει. Είναι η μόνη δίκαιη λύση μέχρι την πλήρη επανεξέταση του φόρου επί των ακινήτων. Θα ανακουφίσει σημαντικά τη μεσαία τάξη, που έχει ισοπεδωθεί από τη φορολογία και την κατάρρευση των εισοδημάτων της. Και είναι η μόνη αναπτυξιακή λύση. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα ενθαρρύνει την επένδυση και θα ενισχύσει την ανάκαμψη στον οικοδομικό τομέα. Θα ξαναχτίσει στους πολίτες την πεποίθηση ότι η δημιουργικότητα δεν τιμωρείται. Ότι οι κόποι τους δεν δημεύονται για να χρηματοδοτούνται προεκλογικές προσλήψεις και επιδόματα, που θα ήταν αχρείαστα αν είχε συνεχισθεί η αναπτυξιακή τροχιά στην οποία βρισκόταν η χώρα το 2014 και δεν είχε επιβαρυνθεί το δημόσιο χρέος από την καταστρεπτική πολιτική της τελευταίας τετραετίας..

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις