Ρημάζει η κληρονομιά του Νέου Ψυχικού!

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Ρημάζει η κληρονομιά του Νέου Ψυχικού!

(Σούρλειο, Βαλλιάδη, Βρεφονηπιακός Σταθμός Αγ. Βαρβάρας κ.ά.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γράφει ο : Δημήτρης Γαλάνης , Υποψήφιος Δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού

Επικεφαλής Συνδυασμού «ΠΡΟΑΣΤΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ»

Η θητεία κάθε Δημάρχου κρίνεται από τα έργα που έχει να επιδείξει. Ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού είναι ένας πλούσιος Δήμος τόσο σε φυσική ομορφιά όσο και σε ακίνητα. Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή δεν κατάφερε να αναδείξει κανένα νέο έργο. Το Νέο Ψυχικό είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα! Δυστυχώς όμως ο απερχόμενος Δήμαρχος το παραδίδει σε χειρότερη κατάσταση από αυτή που το παρέλαβε το 2011.

Όλα τα ακίνητα του Δήμου και δη αυτά που θα μπορούσαν να δώσουν πνοή στο Νέο Ψυχικό ως ένα Προάστιο Πρότυπο παραμένουν εγκαταλελειμμένα και αναξιοποίητα.

Καταρχήν  τα τρία εμβληματικά κτήρια – σημεία αναφοράς του Ν. Ψυχικού:

Κληροδότημα Σούρλου. Το κτίριο και οι συλλογές του (αρχαία αντικείμενα, έπιπλα, πίνακες κτλ.) περιήλθαν δια δωρεάς στον τότε Δήμο Νέου Ψυχικού το 2002. Βρίσκεται επί της οδού Γ. Σεφέρη 1, μπροστά στο Πλατεία Αγ. Σοφίας, και αποτελείται από υπόγειο, υπερυψωμένο ισόγειο και 1ο όροφο. Σήμερα το ακίνητο είναι πλήρως εγκαταλελειμμένο και σε κακή κατάσταση (υπάρχουν σχετικές φωτογραφίες από τεχνική έκθεση που υποβλήθηκε τον Ιούνιο του 2017 στο Δημοτικό Συμβούλιο). Παραμένει κλειστό, όπως παρελήφθη το 2011 από τον νέο Δήμο, ενώ έχει χαθεί σχεδόν το σύνολο των συλλογών. Έχει εξαγγελθεί πολλές φορές η μετατροπή του σε Μουσείο. Σχετική μελέτη είχε εκπονηθεί το 2009, αλλά παρέμενε επί χρόνια στα συρτάρια της Δημοτικής Αρχής. Πρόσφατα, για καθαρά προεκλογικούς λόγους, ανασύρθηκε και προτάθηκε για ένταξη στο ΕΣΠΑ (με προϋπολογισμό 1.950.000€ !). Όπως είχε συμβεί και το 2014. Πέραν από Μουσείο ή Πολιτιστικό Κέντρο, τμήμα του ισογείου του θα μπορούσε να εξυπηρετήσει και ΚΕΠ.

 

Κτίριο Βαλλιάδη. Πρόκειται για διατηρητέο βιομηχανικό κτίριο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής. Βρίσκεται επί της οδού Ρήγα Φεραίου, απέναντι από το Αθλητικό Κέντρο του Νέου Ψυχικού. Σήμερα χρησιμοποιείται ως κτίριο βοηθητικών χρήσεων από την Υπηρεσία Καθαριότητας. Ίσως είναι το σημαντικότερο ανεκμετάλλευτο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου. Είχε αποφασιστεί να γίνει Πολιτιστικό Κέντρο και μάλιστα εκπονήθηκε σειρά σχετικών μελετών από τον πρώην Δήμο Νέου Ψυχικού αλλά και από το ΤΕΕ. Το 2015 ο απερχόμενος Δήμαρχος εξήγγειλε την επικαιροποίηση και συμπλήρωση των υφιστάμενων μελετών και τη συνακόλουθη δρομολόγηση του έργου. Η τύχη των νέων μελετών αγνοείται, όπως και η μελλοντική τύχη του κτιρίου.

Πέραν της αισθητικής αναβάθμισης που θα προσφέρει η ανακαίνισή του, είναι ένα κτίριο το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει τη δυναμική της περιοχής και να στεγάσει έναν σημαντικό πόλο πνευματικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Είναι κρίμα να παραμένει κουφάρι και να απαξιώνεται όλη αυτή η αισθητική αρχοντιά!

 

Βρεφονηπιακός σταθμός Αγ. Βαρβάρας. Βρίσκεται στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, κοντά στη Αγ. Βαρβάρα. Παραμένει κλειστός εδώ και χρόνια. Είχε εκπονηθεί μελέτη για τη μετατροπή του σε Βρεφονηπιακό Σταθμός Ολοκληρωμένης Φροντίδας (ΒΣΟΦ), έργο το οποίο θα έδινε ανάσα στο χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης θέσεων για βρέφη στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου. Η διοίκηση παλινωδεί, εξαγγέλλοντας πότε τη συντήρηση και επαναλειτουργία του και πότε την μελέτη πρότασης για κατεδάφιση και εκ νέου ανοικοδόμηση του, χωρίς επί χρόνια να έχει γίνει το παραμικρό. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, η Δημοτική Αρχή αδυνατεί να διαχειριστεί το θέμα.

Υπάρχουν ακόμα: ένα διαμέρισμα στην οδό Γρυπάρη και ένα οικόπεδο στο Δήμο Γαλατσίου, τα οποία θα μπορούσαν να δημοπρατηθούν και τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για την αξιοποίηση των παραπάνω ακινήτων.

Το Ν. Ψυχικό πρέπει να προχωρήσει! Έχει μεγάλη κληρονομιά, έχει φυσικό πλούτο και χρειάζεται ικανούς ανθρώπους με όραμα και διάθεση! Το αξίζει!

Φανταστείτε πως θα ήταν σήμερα το Νέο Ψυχικό αν είχαν γίνει τα παραπάνω έργα!

Φανταστείτε το με συντηρημένα παρτέρια και καθαρό! Με καλύτερο φωτισμό! Πιο ανθρώπινο! Πιο ασφαλές!

Αυτό το Νέο Ψυχικό ονειρεύομαι να φτιάξω!

Και είναι δέσμευση μου ότι θα το πετύχω!

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις