Ιστορικό ντοκιμαντέρ

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Ιστορικό ντοκιμαντέρ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) σε συνεργασία με τους Μικρασιατικούς Συλλόγους Φιλοθέης – Ψυχικού, Μελισσίων και Πεύκης θα πραγματοποιήσει την προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Στην Εξορία του Ερζουρούμ – Άσκαλε  1943», στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης (Χρυσοστόμου Σμύρνης & Ρήγα Φεραίου), στις 4 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα.  Μετά την προβολή οι τρεις σύλλογοι έχουν διοργανώσει για τους παρευρισκόμενους μια μουσική βραδιά με τραγούδια και χορό από τις χαμένες πατρίδες.

Το ντοκιμαντέρ βασίζεται στο ημερολόγιο του Κ. Κιουρκτσόγλου  που περιγράφει με άμεσο τρόπο τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εξαναγκάστηκαν να υπηρετήσουν στα εργατικά τάγματα δεκάδες υπόχρεοι του φόρου περιουσίας.  Η σκηνοθεσία είναι της Καλλιόπης Λεγάκη, το  σενάριο της Ειρήνης Σαρίογλου και η μουσική της Ελένης Καραΐνδρου. Η Αφήγηση πραγματοποιείται από τον Μιχάλη Γιαννάτο και την Ειρήνη Σαρίογλου.

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ

…Αμέσως μετά την επιβολή του σχετικού νόμου ─ γνωστού και ως βαρλίκι─ η επιχείρηση και το σπίτι του Κ. Κιουρκτσόγλου εκποιούνται από το τουρκικό κράτος. Τον Ιανουάριο του 1943, αδυνατώντας να καταβάλει τον φόρο των 200.000 λιρών, οδηγείται στην εξορία, στα βάθη της Ανατολής, μαζί με δεκάδες άλλους Ρωμιούς, Αρμένιους και Εβραίους, όπου υπηρετεί με μια υποτυπώδη αμοιβή, και προσπαθεί να αποπληρώσει τον υπέρογκο φόρο που του αναλογεί. Ο νόμος του φόρου περιουσίας απαγόρευε ρητά το δικαίωμα προσφυγής σε ένδικα μέσα.

Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Πρόεδρο του Μικρασιατικού Συλλόγου Φιλοθέης Ψυχικού «Άγιος Γεώργιος», κυρία Ντίνα Μακαντάση: 693 2425409

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like: