Τι λέει ο νόμος για τις κοπές δέντρων;

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Τι λέει ο νόμος για τις κοπές δέντρων;

 

 

Οι κάτοικοι έχουν ερωτήσεις και ο Δήμος οφείλει να τις απαντήσει

«Αντικαθίστανται τα δέντρα;». Με αυτήν την ερώτηση επικοινώνησε μαζί μας η κ. Μαίρη Φούντα εκπαιδευτικός, που ζει στο Νέο Ψυχικό. Η κυρία Φούντα αναρωτιέται αν τα δέντρα που κόβονται λόγω ηλικίας, επικινδυνότητας αλλά και ασθενειών, αντικαθίστανται με νεότερα. Και αν τελικά υπάρχει φύτευση δέντρων, θα γίνει μελλοντικά στο σημείο που υπήρχε το προηγούμενο δέντρο ή κάπου αλλού; Θα είναι το ίδιο ή κάποιο άλλο; Ερώτηση που χρήζει απάντησης από τον αρμόδιο  Αντιδήμαρχο και υποσχόμαστε να την φιλοξενήσουμε.

 

Είναι πάντως γεγονός ότι η δενδροφύτευση δεν περισσεύει στο Νέο Ψυχικό που είναι και η λιγότερο πράσινη Κοινότητα από τις τρείς του Δήμου.

 

Τι λέει ο νόμος για τις κοπές δέντρων;

Να τονίσουμε από την πλευρά μας, ότι οι αιτήσεις για κοπές δέντρων έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Κυρίως, λόγω της υπέρμετρης υγρασίας που αλλοιώνει το έδαφος και υπέδαφος, με αποτέλεσμα τα δέντρα να λυγίζουν και να προκαλούν φθορές σε εγκαταστάσεις νερού καθώς και σε μάντρες ή γκαραζόπορτες. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα δέντρα που υπάρχουν στον οικιστικό ιστό  χρειάζονται ειδική άδεια για να κοπούν, σε σχέση πάντα με τα δέντρα που υπάρχουν στα δάση και που η υλοτομία απαγορεύεται ρητά από τον Νόμο. Υπάρχει μια παρεξηγημένη αντίληψη από τους δημότες ότι μπορεί η διαδικασία κοπής να είναι απλή, αλλά αυτό είναι λάθος γιατί εμπλέκονται πολλές Υπηρεσίες και φορείς. Ειδικότερα στα πεύκα.

Ευθύνη για την αλλοιωμένη αυτή οπτική των δημοτών, έχει βέβαια και ο ίδιος ο Δήμος. Στην περίπτωση του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού το πεδίο είναι ελεύθερο στον κάθε έναν δημότη να πιάνει πριόνι και να κόβει…τις νερατζιές γιατί αυτές είναι τα μεγάλα θύματα μιας και έχουν παρατηθεί στην τύχη τους πολλά χρόνια τώρα.  Γιατί… το ακούσαμε και αυτό από κυρία που το πεύκο της έχει κυριολεκτικά «ξηλώσει» την μάντρα.

«Αφού πληρώνω από την τσέπη μου κηπουρό για να κουρεύω τα δέντρα που ανήκουν στον Δήμο ενώ φορολογούμαι για να μου παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες, τότε θα κόψω και το πεύκο»

Σε μια τέτοια περίπτωση, η ερώτηση προς την δημοτική αρχή είναι πράγματι πολύ απλή.

«Έχει δικαίωμα πάνω στα δέντρα ο κάθε ένας δημότης που πληρώνει από την τσέπη την περιποίηση τους στον ιδιώτη κηπουρό;»

Αν όχι, τότε γιατί δεν αναλαμβάνει ο Δήμος και η Υπηρεσία Πρασίνου; Αν στον κάτοικο, δημιουργείται άτυπα η υποχρέωση να πληρώσει δις, ίσως τότε θεωρεί και δικαίωμά του να κόψει και το δέντρο που τον ενοχλεί.

 

Σε κάθε περίπτωση και περιμένοντας απαντήσεις από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο σας παραθέτουμε όσα ισχύουν:
Νέο ΦΕΚ για τη διαδικασία έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας με αλλαγές ως προς την κοπή δέντρων. 

Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/69701/4461, ΦΕΚ Β’ 4520/16.10.2018

ζ) Για την κοπή δένδρων μέσα σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια ή σε Ζ.Ο.Ε. καθώς και σε οικισμούς προϋφιστάμενους του ν.δ. 17.7.1923 (Α’ 223) και οικισμούς οριοθετημένους με το από 24. 5.1985 π.δ., κατατίθενται:

α. Για την κοπή δένδρων σε κοινόχρηστο χώρο πόλης ή οικισμού:

1) Αίτηση της αρμόδιας υπηρεσίας.

2) Αιτιολογημένη Τεχνική Έκθεση του αρμόδιου γεωπόνου, δασολόγου, ή αρμόδιου γεωτεχνικού επιστήμονα στην οποία περιγράφονται οι λόγοι για την κοπή δέντρων και ότι αυτά δεν προστατεύονται από τις διατάξεις για την προστασία των δασών και των δασικών γενικά εκτάσεων ή από διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας ή της νομοθεσίας για τις προστατευόμενες περιοχές ή άλλης συναφούς νομοθεσίας.

3) Τοπογραφικό διάγραμμα ή αντίγραφο τοπογραφικού διαγράμματος ή απόσπασμα ρυμοτομικού ή άλλο διάγραμμα, στο οποίο θα σημειώνεται η θέση των δέντρων που θα κοπούν και τυχόν μελλοντικές θέσεις φύτευσης δέντρων.

4) Απόφαση του αρμόδιου οργάνου του οικείου δήμου.

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like: