Μια συζήτηση με τον Χαράλαμπο Μπονάτσο για την επίσημη επιστροφή του στα Αυτοδιοικητικά μέσα από το συνδυασμό του Δημήτρη Γαλάνη

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Μια συζήτηση με τον Χαράλαμπο Μπονάτσο για την επίσημη επιστροφή του στα Αυτοδιοικητικά μέσα από το συνδυασμό του Δημήτρη Γαλάνη

 

Ένα δυνατό «χαρτί»!


Θεωρητικά παραμένει ο Νεοψυχικιώτης τρίτης γενιάς, που λατρεύει την πόλη του και μοιράζεται στιγμές, γεγονότα και καταστάσεις με τους ανθρώπους της. Στην πράξη είναι ο ενεργός πολίτης που πιστεύει ότι οι  συμμετοχικές διαδικασίες και οι συλλογικές δράσεις μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα της πόλης και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. «Όλοι μαζί μπορούμε να επιτύχουμε αυτό που θεωρούμε αδύνατον!» δηλώνει.

Πολίτης του κόσμου έχει ξεπεράσει προ πολλού τα τοπικιστικά όρια, βλέπει το Δήμο και τις τρεις Κοινότητες σφαιρικά και είναι έτοιμος –στο πλευρό του αρχηγού,  να δώσει μάχες διεκδίκησης. Προσόντα, που δεν μπορούμε επ’ ουδενί  να αποδώσουμε ούτε στη σημερινή Δημοτική Αρχή, αλλά και ούτε στην πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς η τοπικιστική τους αντίληψη ουσιαστικά καπελώνει την ευρύτερη έννοια του Καλλικράτη.

Περπατάει ήδη στις πόλεις μας, γνωρίζει τα προβλήματα, διαθέτει όραμα –που τόσο μας έχει λείψει οκτώ χρόνια- και είναι έτοιμος, όπως δηλώνει, να υπηρετήσει τους κατοίκους  χωρίς διακρίσεις, αφήνοντας κατά μέρος τις όποιες προσωπικές φιλοδοξίες! Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πολύ δυνατό χαρτί στα χέρια του κάθε αρχηγού συνδυασμού! Ο ίδιος δηλώνει ότι ο Δημήτρης Γαλάνης ταιριάζει με τη νοοτροπία του και αποφάσισε να συμπορευτεί μαζί του.

Ποιος είναι

Πρωτοεμφανίζεται στα αυτοδιοικητικά δρώμενα το 2002 διεκδικώντας τη θέση του Νομαρχιακού Συμβούλου, δίπλα στον υποψήφιο Νομάρχη  Θάνο Βεζυργιάννη.  Τότε παίρνει 9.500 ψήφους, ρεκόρ για πρωτοεμφανιζόμενο υποψήφιο!

Το 2006 μεταπηδά  στην Αυτοδιοίκηση Α΄  Βαθμού και εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος, στον πρώην Δήμο Νέου Ψυχικού και στο πλευρό του Παντελή Χαροκόπου.  Παίρνει το βάπτισμα του πυρός σαν μέλος της Δημαρχιακής Επιτροπής, αργότερα γίνεται πρόεδρος της Επιτροπής Πρόνοιας και στην πορεία Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Παιδείας. Εξαιρετικά επιτυχημένος, να προσθέσουμε σε ό,τι και αν καταπιάστηκε.

Την περίοδο του Καλλικράτη, μένει επισήμως έξω από τα αυτοδιοικητικά δρώμενα, αν και ουσιαστικά μετέχει ενεργά σε αυτά ως πρόεδρος, επί τρεις συνεχόμενες θητείες,  του ιστορικού Μορφωτικού Εξωραϊστικού Ομίλου (ΜΕΟ) του Νέου Ψυχικού.

Την ίδια εποχή αναδεικνύεται και η ανθρωπιστική πλευρά του Χαράλαμπου Μπονάτσου, καθώς ενεργεί κατά τα πρότυπα του αείμνηστου πατέρα του, Γιώργου Μπονάτσου, και προσεγγίζει με αφάνταστη διακριτικότητα κι απαράμιλλη ευαισθησία κι ευγένεια τις πιεστικές κι αξεπέραστες ανάγκες των συνδημοτών του. Παράλληλα, εκδηλώνεται και το ενδιαφέρον του για το Περιβάλλον, καθώς αντιμετωπίζει το πράσινο του Δήμου, με το δέοντα σεβασμό, αναλαμβάνοντας δενδροφυτεύσεις, συντηρήσεις και όχι μόνο.

 

Η συζήτηση

Μετά από μια πολύ επιτυχημένη θητεία στην Αυτοδιοίκηση, παραμένετε  από το 2011 θεατής  στα δρώμενα του Καλλικράτιου Δήμου. Γιατί; «Παρέμεινα  εκτός δράσης, καθώς δεν έβαλα υποψηφιότητα,  είναι αλήθεια. Θεατής, όμως, με την έννοια του παρακολουθώ παθητικά, δεν υπήρξα ποτέ. Δεν έπαψαν ποτέ να με ενδιαφέρουν τα κοινά. Επίσης, μέσα από το ΜΕΟ του Νέου Ψυχικού –του οποίου υπήρξα και πρόεδρος και μέλος, με το ίδιο ακριβώς ενδιαφέρον- παρακολουθούσα τα τεκταινόμενα στο Δήμο μας με ιδιαίτερη προσοχή. Εξάλλου σαν Όμιλος είχαμε αξιοσημείωτες αντιδράσεις, ειδικά όταν θίγονταν τα συμφέροντα του Νέου Ψυχικού.

Για να απαντήσω στην ερώτησή σας, όμως, θα σας πω ότι οι λόγοι που δεν έθεσα υποψηφιότητα, για δυο αυτοδιοικητικές περιόδους, ήταν καθαρά προσωπικοί. Πρεσβεύω ότι πρώτα κλείνει κανείς τα ανοιχτά μέτωπα και μετά ξανοίγεται σε άλλα, καινούργια. Έτσι για να μπορεί να προσφέρει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων του».

Τώρα επανέρχεστε και μάλιστα θεαματικά, στο πλευρό ενός μαχητικού και πολλά υποσχόμενου αυτοδιοικητικού, του Δημήτρη Γαλάνη. Να θεωρήσουμε ότι τελείωσαν απλά κάποιες προσωπικές υποχρεώσεις ή υπήρξαν κι άλλα γεγονότα που σας ώθησαν να θέσετε υποψηφιότητα; «Βλέποντας την κατάσταση, που έχει οδηγηθεί η περιοχή, από μια Διοίκηση που παραμένει μέσα στα γραφεία κάνοντας διεκπεραιωτική δουλειά, σκέφθηκα πως ήταν ώρα να επανέλθω.  Στο πλευρό ενός ανθρώπου που με έχει πείσει ότι δεν θα παραμείνει μέσα στο γραφείο… περιμένοντας αναφορές, αλλά θα βγει έξω, για να δει, να διαπιστώσει και να κινηθεί μαχητικά όπου χρειαστεί».

Απ’ ότι καταλαβαίνω, καταλογίζετε κάποια πράγματα στη σημερινή Δημοτική Αρχή; «Φρονώ ότι σε ένα Δήμο η διαδικασία διοίκησης θα πρέπει να είναι συμμετοχική, καθώς πιστεύω ότι: όλοι μαζί μπορούμε να επιτύχουμε αυτό που θεωρούμε αδύνατο! Κι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμιά συμμετοχή, καμιά συλλογικότητα -Αντίθετα!  Ακόμα και η Επιτροπή Διαβούλευσης –που είναι θεσμοθετημένη, ουσιαστικά δε λειτουργεί, έχει απαξιωθεί. Στα έξι χρόνια που υπήρξα πρόεδρος του ΜΕΟ –κι ως εκ τούτου μέλος της Επιτροπής, απ’ ότι θυμάμαι σπανίως συνεδρίαζε. Κι όταν συνεδρίαζε τα πράγματα ήταν προαποφασισμένα από τη Δημοτική Αρχή».

Έχετε σαφή αντιπολιτευτική εικόνα… «Όχι αντιπολιτευτική, σαφή εικόνα της πραγματικότητας έχω! Μην ξεχνάτε ότι προεκλογικά είχαν υποσχεθεί λαγούς με πετραχήλια και δεν έκαναν τίποτα! Την πρώτη τετραετία δώσαμε όλοι πίστωση χρόνου στη Δημοτική Αρχή,  αλλά τη δεύτερη είχαμε απαιτήσεις».

Δώστε μας κάποια παραδείγματα από την καθημερινότητα στις πόλεις μας. «Το κυκλοφοριακό, που στοιχειώνει κυριολεκτικά την περιοχή του Νέου Ψυχικού και δη του Φάρου και της Αγίας Σοφίας μέχρι σχεδόν τις εξόδους του προαστίου. Και το θέμα της στάθμευσης επίσης. Αν και απ’ ότι διάβασα στην εφημερίδα σας και στο Ψυχικό έχουν τα ίδια άλυτα, επί οκταετία, προβλήματα.

Να επανέλθω, όμως, και να θυμίσω και σε εσάς ότι επί Δημαρχίας Χαροκόπου  είχαμε κάνει αρκετές συναντήσεις με τον συγκοινωνιολόγο κύριο Ηλιόπουλο.  Τότε, είχε προτείνει κάποια πράγματα. Σήμερα, βλέποντας την επικαιροποιημένη πρόταση Ηλιόπουλου διαπιστώνουμε ότι ο άνθρωπος προτείνει τα ίδια πράγματα, αλλά έχει ως προαπαιτούμενο τις θέσεις στάθμευσης!

Αυτοί πήραν κι εφάρμοσαν επιλεκτικά όσα ήθελαν!

Ως προς τα καγκελάκια, τώρα, στην περιοχή του Φάρου, θα σας δηλώσω ότι είμαι υπέρ της κίνησης να μη παρκάρουν αυτοκίνητα επάνω στο πεζοδρόμιο. Όχι όμως τα κάγκελα να εμποδίζουν και την ελεύθερη διέλευση των πεζών!».

Φαντάζομαι ότι και οι ίδιοι το ξέρουν, όμως το κάνουν… Πού νομίζετε ότι εντοπίζεται το πρόβλημα; «Το πρόβλημα είναι ο τρόπος που διαχειρίζονται αυτά τα ίδια τα προβλήματα. Αγνοούν ή δείχνουν να αγνοούν ότι η βελτίωση των συνθηκών σε ένα Δήμο προέρχεται μέσα από συλλογικές διαδικασίες! Για παράδειγμα, έκατσαν ποτέ να ενεργοποιήσουν τις συνοικιακές συνελεύσεις; Κάλεσαν ποτέ κόσμο να συζητήσουν τα προβλήματα μιας περιοχής;

Ποτέ, θεωρούν ότι όλα τα ξέρουν –και φυσικά κάνουν λάθη. Λογικό, βέβαια, όταν κανείς, εκτός άλλων,  δεν βγαίνει και από το γραφείο του, πώς θα έχει εικόνα του τι συμβαίνει εκεί έξω; Θα προσθέσω ότι ο Δήμαρχος ουδέποτε με είχε πείσει ότι θα μπορέσει να διαχειριστεί τα προβλήματα αυτά, έστω κι αν εξειδικεύεται περισσότερο στη διαχείριση των καταστάσεων από την υλοποίηση οραμάτων!».

Προβλήματα, όμως, υπάρχουν σε όλο το Δήμο. Τι άλλο έχετε εντοπίσει; «Είδα, μετά λύπης μου, ότι η μορφή των κηπουπόλεων δεν προστατεύθηκε  ποτέ. Βλέπουμε ακόμα επαγγελματικές χρήσεις με έδρα Ψυχικό ή Φιλοθέη. Εδώ κι η επαναλειτουργία της Παλιάς Αγοράς θα δημιουργήσει προβλήματα. Και φυσικά δεν έχουμε τι να πούμε για το ξενοδοχείο του Ψυχικού… μια ανεπίτρεπτη χρήση στην καρδιά της κηπούπολης –που ίσως να είχε αποφευχθεί αν έδιναν περισσότερη σημασία στις καταγγελίες των δημοτών ή έστω έβγαιναν από τα γραφεία τους για να διαπιστώσουν τι συμβαίνει στην πόλη τους!

Χάσαμε επίσης τους ελεύθερους χώρους μας που είχαμε δώσει μάχες για να τους δεσμεύσουμε και να τους κρατήσουμε. Το Νέο Ψυχικό με βάση αυτούς σχεδιάστηκε και θα είναι αδύνατο να λειτουργήσει –ειδικά έτσι που αναπτύχθηκε υδροκεφαλικά ο Φάρος- χωρίς ελεύθερους χώρους. Κι εδώ είχατε προβάλει δεόντως τις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής. Και σήμερα τι βλέπουμε;  Οκτώ χρόνια μετά και παρά τις διπλές προεκλογικές δεσμεύσεις  βρισκόμαστε με άδεια χέρια… Όχι γιατί άλλαξε η νομοθεσία –που σίγουρα άλλαξε, αλλά γιατί οι διεκδικήσεις γίνονται μαχητικά στο δρόμο κι όχι κατ’ εντολή σε δικηγόρους μέσα από τα γραφεία!

Και η δράση της Δημοτικής Αστυνομίας ακόμα, επιλεκτικά και χωρίς εμφανές, τουλάχιστον, σκεπτικό καθορίζεται. Έχετε δει περισσότερο αστυνομευμένη περιοχή από τη Δημ. Βασιλείου στο Φάρο; Μα ο Φάρος δεν είναι μόνο η Δημ. Βασιλείου… Και κατ’ αντιστοιχία όλο το Νέο Ψυχικό κι όλος ο Δήμος δεν είναι μόνο η Δημ. Βασιλείου! Πουθενά αλλού δε χρειάζεται η Δημοτική Αστυνομία;».

Υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν κι έχουν επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών, έχετε εντοπίσει;  «Εδώ κι οκτώ χρόνια είχαν κάνει εξαγγελίες για το Σούρλειο, για τον σταθμό στην Αγία Βαρβάρα –πρώην ΙΒΣΑ, ακόμα και για του Βαλλιάδη. Δεν έγινε απολύτως τίποτα. Αναρωτιέμαι αν περιμένουμε προεκλογικά να ωριμάσουν οι συνθήκες για νέες μελέτες;

Όσα είχαν εξαγγείλει –και είχατε και εσείς με πηχυαίους τίτλους προβάλλει κατά καιρούς στην εφημερίδα σας, για την Παιδική Χαρά Πικιώνη, την Παιδική Χαρά Μακεδονίας έγιναν;  Έγινε η στατική επάρκεια κτιρίων; Μπήκαν τα ασανσέρ στα δημόσια κτίρια; Νομίζω τώρα στην εκπνοή της πενταετίας κάτι γίνεται με αυτά… μπήκε ένα στο Δημαρχείο, έτσι; Κατά τα άλλα και εκτός από τα αντιπλημμυρικά στο Ψυχικό, πέρα από συντηρήσεις, κάποια πεζοδρόμια και κάποιες ασφαλτοστρώσεις τίποτα άλλο δεν είδαμε!

Ακόμα και σε κάποια από τα σχολεία του Νέου Ψυχικού υπάρχουν προβλήματα. Παλιά έβαζαν μέσον για να φέρουν τα παιδιά τους στα σχολεία μας. Τώρα οι Νεοψυχικιώτες βάζουν μέσον, για να πάνε τα παιδιά τους αλλού! Είναι τυχαίο; Τα σχολεία μας υπήρξαν αξιοζήλευτα κι έτσι τους τα παραδώσαμε! Τι ρόλο παίζει η Σχολική Επιτροπή;».

Μας τελειώνει, απ’ ότι βλέπω και ο χώρος και ο χρόνος. Μια τελευταία ερώτηση, λοιπόν: πέρα από όσα μας είπατε, τι άλλο σας έπεισε να στρατευτείτε με το Δημήτρη Γαλάνη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση; «Είδα έναν άνθρωπο που εργάζεται, λειτουργεί ήρεμα, ήσυχα, χωρίς φανφάρες κι είναι αποτελεσματικός. Επιπλέον, κυκλοφορεί, αφουγκράζεται και κατανοεί τα προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε περιοχή. Είναι ένας από εμάς, δεν είναι κλεισμένος σε ένα γραφείο να περιμένει τι θα του αναφέρουν.

Επιπλέον ξέρει τι θέλει για κάθε Κοινότητα, έχει όραμα. Βάζει ένα πλάνο και το κυνηγάει. Είναι εργατικός, οργανωτικός, μεθοδικός, γνωρίζει τα προβλήματα από πρώτο χέρι γιατί τα διαπιστώνει μόνος του. Αλλά και μόνο η επαγγελματική του επιτυχία τον καθιστά ικανό για Δήμαρχο.

Εν κατακλείδι θα ήθελα να προσθέσω ότι ταιριάζει με τη νοοτροπία μου, καθώς πιστεύω  ότι: ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή γενικώς οφείλουν να υπηρετούν τους κατοίκους χωρίς διακρίσεις, και όχι να προτάσσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες απαξιώνοντας δημότες και κατοίκους!».

 

Μότο

…σε ένα Δήμο η διαδικασία διοίκησης θα πρέπει να είναι συμμετοχική, καθώς πιστεύω ότι: όλοι μαζί μπορούμε να επιτύχουμε αυτό που θεωρούμε αδύνατο!

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις